Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

We proberen altijd de beste analyses van de meest uiteenlopende producten aan te bieden. En vandaag is het niet anders, we laten je kennis over schaaf heel goed op een rijtje staan!

Deze massieve meubelstukken die mensen thuis hebben staan, zijn niet zo glad van hout. Gereedschappen zoals schaven dienen om oneffenheden op te ruwen en weg te werken. Een schuurbewerking maakt het werk af.

In de loop der tijd werden ook schaafmachines vervaardigd voor gebruik op metaal. Voor professioneel, of zelfs hobbymatig gebruik, is de schaaf onmisbaar bij het werken met ruw materiaal! En hier presenteren we je tips, modellen en types, volg gewoon met ons mee!
Belangrijk om te weten

 • Schaafmachines zijn er in handbediend of gemechaniseerd (elektrisch) formaat. Het gemechaniseerde gereedschap vereist kennis en voorzichtigheid voor de bediening, inclusief het gebruik van veiligheidsuitrusting.
 • Schaafmachines kunnen optreden van het ruw schaven van een werkstuk (vooral hout) tot het uiteindelijke glad schaven ervan. Het kan zelfs de dikte van het stuk tijdens de fabricage bepalen.
 • Voor een grotere doelmatigheid van het gereedschap moet al het materiaal dat aan de schaaf wordt voorgelegd, zonder onderbrekingen, van eind tot eind aan hem worden voorgelegd. Het is heel efficiënt voor het nivelleren van delen.

Beste Schaafmachine: Onze selectie

Koopgids

Schaafmachines ruwen, trimmen en egaliseren materialen. Het zijn onmisbare gereedschappen voor iedereen die met houtbewerking te maken heeft. Ze kunnen gebruikt worden om vlakke horizontale, verticale en hellende oppervlakken te maken.

Bepaalde modellen maken zelfs decoratief lijstwerk of maken het mogelijk om voegen te snijden. Maar ze bestaan ook voor gebruik op metaal, en nu gaan we alles over elk ervan onderzoeken.

mãos de homem manuseando uma plaina em pedaço de madeira sob uma bancada com outras ferramentas e lascas de madeira.

De schaaf is een gereedschap dat voor beroeps- of hobbydoeleinden gebruikt wordt. (Bron: Carlos Santos/ 123RF)

Wat is een schaaf precies?

Als je zo ver bent gekomen, heb je al een idee van hoe de schaaf werkt. En we gaan er verder over praten, om je te helpen de jouwe te kiezen.

Schaafmachines zijn gereedschappen die gebruikt worden om uit te ruwen, afmetingen te verkleinen, onregelmatigheden weg te werken en artistiek werk te doen.

Ze zijn perfect voor gebruik op plaatsen die te klein of te delicaat zijn om een zaag te gebruiken, en te groot om met schuurpapier te werken.

Er zijn veel hulpstukken voor het werken met hout, maar de schaaf is een van de meest essentiële!

foto de uma plaina n°1 trabalhando num desenho em madeira.

Met schaven kun je allerlei soorten werk doen, ook artistieke doeleinden. (Bron: Studio-Fritz/ Pixabay)

Wat zijn de voor- en nadelen van de schaaf?

Ten eerste zijn ze gemakkelijk te hanteren. Bovendien is het een zeer veelzijdig gereedschap, dat voor vele doeleinden in één gereedschap kan worden gebruikt.

Met een schaaf kun je de diepte van de snede regelen. Handschaafmachines zijn goedkoop en vergen weinig onderhoud.

Maar een ander voordeel is dat er ook elektrische versies van dit gereedschap zijn.

Als je aan het vormen van hout denkt, is een schaaf het ideale gereedschap.

De nadelen van een schaaf zijn dat, hoewel de snijdiepte geregeld kan worden, er een beperking is.

Vergelijk de voor- en nadelen:

Voordelen
 • Gemakkelijk te hanteren en te gebruiken
 • Meerdere toepassingen op hetzelfde gereedschap
 • Instelling van de snijdiepte
 • Handschaafmachines zijn goedkoop en weinig onderhoud
 • Te vinden in handbediende of elektrische uitvoering
Nadelen
 • Bladvlakhoek
 • Dieptebeperking
 • Beperking in de mogelijkheid om te &#8220
 • plooien&#8221

Schaafmachines zijn zo dynamisch dat ze, naargelang de modellen, van ruw slijpen tot eindnivellering van een werkstuk kunnen uitvoeren. Dit is erg handig bij het afstellen van deuren en laden die niet goed passen, of bij werk aan het meubilair.

Waarom een schaaf kopen?

Ze kunnen van hout of metaal (body) gemaakt zijn, terwijl het blad altijd van scherp metaal is. De meeste hebben een schroefsysteem waarmee je het blad kunt bewegen, zodat het gereedschap dynamischer gebruikt kan worden.

Momenteel is het model met metalen omhulsel het meest in gebruik, omdat het gemakkelijker is om mee te werken en preciezer is. Bovendien zijn ze in staat te glijden op oppervlakken waartoe hout niet in staat is (vochtig of harsachtig), en daarom zijn ze het meest gebruikelijk en aanbevolen.

Hoewel ze gemaakt werden om te ruwen en te egaliseren, hebben ze in de loop van de tijd verschillende functies gekregen. Allemaal hebben ze te maken met het “snijden” van wat materiaal, maar met verschillende doelstellingen.

Het schaven van een werkstuk kan het ook vorm geven. Verschillende ervan worden met schaven bewerkt om details te vormen. Dit brengt exclusiviteit of specifiek gebruik aan de stukken.

Sommige vormen die met behulp van een schaaf gemaakt kunnen worden

 • Verzinken
 • Afschuinen
 • Groeven
 • Gezicht
 • Afschuinen

Een schaafmachine is dus niet alleen bedoeld voor gebruik bij timmerwerk (of bewerking, indien met metalen). Zelfs huishoudelijke activiteiten kunnen een beroep doen op het gereedschap. Houtbewerken met een schaaf kan je helpen om verbazingwekkende dingen te maken.

Wat is het verschil tussen een schaaf, een schaaf en een schuurmachine?

Er zijn veel verschillende materialen en technieken om hout te vormen. Vooral voor houtbewerking dienen verschillende gereedschappen verschillende functies, maar ze kunnen door amateurs vaak verward worden.

Twee andere gereedschappen die op een gegeven moment als schaafmachine gebruikt kunnen worden zijn de schraper en de schuurmachine. De schaaf ken je al, maak nu kennis met de eigenschappen van deze twee gereedschappen die ook nuttig zijn, maar zich onderscheiden van de schaaf. Bekijk ze hier:

Schraper

Schraper is een zeer flexibel stalen mes, dat vooral van belang is bij de voorbereiding van oppervlakken. Het is bedoeld om mogelijke krassen weg te werken voor een uitstekende afwerking van het hout.

Ze worden meestal gebruikt tijdens of na het schuren. Ze hebben geen diepte-instelling of vormmogelijkheid, ze schrapen alleen maar.

Schuurmachine

Kan met de hand of elektrisch zijn. Schuurpapier heeft een ruwe kant voor gebruik op oppervlakken om ze glad te maken, zodat uitsteeksels of fouten verdwijnen. Door de wrijving kan op de plaats van gebruik een oneffenheid ontstaan door de gebruikte kracht.

Schuurmachines vergen ook intensiever handenarbeid dan de schaafmachine, en zijn vermoeiender voor de gebruiker. Ze zijn vooral aan te bevelen voor klein werk.

Voor glad maken en egaliseren is de werking van de schaaf veel krachtiger en preciezer, en hij kan zelfs lange spanen verwijderen terwijl hij onvolkomenheden uit het werkstuk verwijdert.

Elektrische of handmatige schaaf?

Verschillend van elkaar door de gebruikte technologie, en de manier waarop ze gehanteerd worden, dienen ze toch hetzelfde doel: schaven. Hun functie blijft bij het vlak maken van bewerkte oppervlakken, of het uitvoeren van kleine uitsparingswerken en kunst.

Toch kan de keuze voor een van deze soorten nogal opvallende prijsverschillen veroorzaken. We laten het praten over prijzen tot later, in een specifiek hoofdstuk. Laten we nu de twee soorten van dit gereedschap vergelijken:

Manuele schaaf Elektrische schaaf
Werking Grotere vraag naar inspanning. Je hoeft geen brandstof of elektriciteit te gebruiken Werking vergelijkbaar met een bovenfrees, met een draaiende zuiger
Snijrichting Werkt uitsluitend in één richting Kan in elke richting in hout gebruikt worden
Regeling Maakt fijnere afstellingen mogelijk Nauwkeurig regelsysteem
Vermogen Kwaliteit van het werk variabel met het vermogenvan de bediener Minder vraag naar inspanning en vermogen. Ze hebben snijgeleiders
Kosten Lagere kosten Hogere kosten
Detail Voortdurend slijpen vereist Biedt risico voor de gebruiker

Hoe gebruik je de schaaf op metalen?

We kennen het doel van een schaaf, en op metaal is dat niet anders. Maar door de hardheid van metalen en de noodzaak van vaak gigantische stukken zijn deze schaven meestal mechanisch en niet met de hand te gebruiken.

De bewerking ervan werkt in heen-en-weer systemen die het metalen stuk op een rechtlijnige manier bewerken. Het voorwerp wordt op een plat oppervlak gelegd, en dan aan het werk van de machine onderworpen.

Er zijn verschillende soorten schaafmachines voor het bewerken (bewerken van metaal), met soms duidelijke kenmerken: verticale schaaf, horizontale schaaf, verticale vijl en horizontale vijl.

Bij het gebruik in metaal hebben de schaafmachines pasgereedschap, dat de eigenschappen van de machine verandert. Afhankelijk van het te bewerken stuk is bij de bewerking een andere vormgeving nodig. De belangrijkste hulpmiddelen zijn

 • Vooropruwen: een grote hoeveelheid materiaal in korte tijd verwijderen.
 • Voor gladmaken: het uitvoeren van de afwerking van het werkstuk, meestal met afgeronde spelen.
 • Naarlinks: schaven van werkstukken alleen aan de linkerkant.
 • Naarrechts: schaven van delen alleen aan de rechterkant.
 • Om te scheuren: maak plooien in de delen, als groeven of splines, nog dieper.

Aankoopcriteria: Factoren om de verschillende schaafmachinemodellen

te vergelijken
Zeker heb je al een heel grote achtergrond van het onderwerp, maar je moet nog met een paar andere details rekening houden. Om je ideale schaaf te kiezen, moet je het volgende weten:

Bekijk hieronder elk onderwerp in detail om te weten hoe je aan het eind van deze complete koopgids met totale zekerheid je keuze kunt maken.

Bediening

Zoals we gezien hebben, kan de schaaf handbediend of elektrisch zijn, en dit is het eerste punt dat je moet bepalen. Uiteraard hangt deze keuze samen met het werk dat je doet, de vraag naar gebruik en je budget.

We zagen dat de handleiding goedkoper is en meer inspanning en vaardigheid van de bediener vraagt. Anderzijds kun je er fijner mee afstellen en is er geen elektriciteit voor nodig. Zie hoe een schaaf werkt in Adilson Pinheiro’s kanaal:

De elektrische schaaf vereist al minder inspanning en handigheid omdat hij snijgeleiders heeft. Ze zijn duurder, maar kunnen de investering waard zijn.

Soort schaaf

Schaven kunnen in twee soorten verdeeld worden: stationaire en draagbare.

De stationaire schaaf, ook wel “bankschaaf” genoemd, blijft vast op een onderstel staan, of wordt zelfs als een groot stuk gereedschap gekocht. Het doel ervan is vooral industrieel, waar een voortdurende herhaling van hetzelfde proces nodig is.

Het doel ervan is nogal gediversifieerd (als we ook de metaalschaafmachines meetellen). Bij dit type is het mogelijk een ander systeem te gebruiken dan de roterende zuiger. Er kunnen verschillende delen aan de machine bevestigd worden voor verschillende eindvormen in het materiaal.

De draagbare schaaf is gebruikelijker, die in de gereedschapskist. In het geval van de elektrische hebben ze meestal hun eigen opbergdozen. Ze werken dynamisch, op basis van de belangstelling en vaardigheid van de gebruiker.

Ze worden gewoonlijk zowel voor professioneel als voor amateuristisch gebruik gebruikt, zelfs voor hobby-doeleinden. Ze zijn nogal variabel in grootte, vermogen en gebruik.

Bladbreedte

Schaafmachines gaan meestal vergezeld van een nummer, variërend van 01 tot 07. Deze markering geeft de breedte van het blad op het gereedschap aan, iets wat het werk gemakkelijker of moeilijker maakt.

De algemene aanbeveling is om schaven vanaf nummer 02 te kopen, want nummer 1 schaven nemen heel smalle “plakjes” hout en vergen meer werk.

Samengevat, hoe groter het nummer van het blad op de schaaf, hoe groter de breedte van de schaaf.

Motor

De motor is een belangrijke onderscheidende factor als je met elektrische schaven te maken hebt. Ze zijn er meestal in twee soorten: inductiemotoren of universele motoren.

Inductiemotoren zijn meestal resistenter en duurzamer dan universele motoren, maar ze zijn zwaarder. Je vindt ze vooral in stationaire of industriële schaafmachines. Bij draagbare schaafmachines is de meest voorkomende de universele motor.

Als het type motor eenmaal bepaald is, let dan op het vermogen.

Hieraan kun je effectief zien of de schaaf efficiënt zal zijn of niet. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het werk gedaan wordt, en met minder moeite.

(Bron van beeld: Free-Photos/ Pixabay)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies