Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

In dit huis dragen we de vlag van het praktische hoog, en daarom willen we je helpen bij het kiezen van de beste modellen van elk voorwerp, vooral van die waar we niet altijd aan denken, maar die we voortdurend nodig hebben in ons dagelijks leven, zoals een schaar.

Scharen zijn nodig in bijna elk mogelijk aspect, zoals bij het kappen, koken, op kantoor, op school en zelfs bij chirurgische ingrepen. De afmetingen, precisie en andere aspecten ervan kunnen aan deze en meer scenario’s aangepast worden, waardoor het een onmisbaar voorwerp in ons leven wordt.

Hiervoor en voor nog veel meer vertellen we zorgvuldig de factoren waarmee je rekening moet houden voor je een schaar voor je kiest, de meest opmerkelijke modellen die de huidige markt biedt en alle typologie die je kunt vinden. We nodigen je uit verder te lezen!
Belangrijk om te weten

 • Scharen zijn elementen die we gebruiken om verschillende soorten knipsels te maken. Ze zijn ontworpen voor gemakkelijk en comfortabel gebruik met de ene hand, terwijl je het te snijden voorwerp met de andere hand vasthoudt. Ze bestaan uit scherpe messen en grijpbare handvatten.
 • Er zijn 2 soorten scharen, als we letten op het materiaal waarmee hun bladen gemaakt zijn, en dat zijn die van roestvrij staal of die van titanium. Elk zal verschillende resultaten bieden.
 • Er zijn verschillende criteria waarmee je rekening moet houden voor je een schaar koopt, je moet bijvoorbeeld letten op het materiaal waarvan de handvatten gemaakt zijn, het soort rand dat de bladen hebben, de afmetingen van dit artikel, de veiligheidsmechanismen die het bevat en het soort gebruik dat je ervan moet maken.

Beste schaar: Onze selectie

Westcott Schaar

Met de Westcott Softgrip Easy Grip Schaar wordt elke kniptaak een fluitje van een cent, of u nu aan het scrapbooken bent, stof snijdt voor een naaiproject of gewoon papier knipt. Waar wacht u nog op? Schaf vandaag nog deze topkwaliteit schaar aan en ervaar het verschil van de Westcott Softgrip Easy Grip Schaar.

Stanley Schaar

De ergonomische handgreep maakt het eenvoudig en comfortabel om te knippen, zelfs bij langdurig gebruik. Hierdoor wordt deze Stanley schaar al snel uw favoriete hulpstuk voor allerlei knipklussen. En met zijn veelzijdigheid aan toepassingen, kunt u met gemak allerlei materialen knippen, zoals textiel, films, verpakkingsmaterialen en nog veel meer.

Fiskars Schaar

Ontdek de Fiskars ‘Cuts + More’ veelzijdige schaar, uw ultieme hulpmiddel voor het eenvoudig snijden van diverse materialen zoals plastic, karton en textiel. Met de slimme geïntegreerde inkepingen snijdt u eenvoudig draad, plakband en dunne koorden. Maar dat is nog niet alles: deze schaar fungeert ook als flesopener én mes, waardoor u met één multifunctioneel gereedschap tal van taken kunt uitvoeren.

Fiskars Schaar

Ontdek de krachtige Fiskars PowerArc-schaar, perfect voor al uw zware snijklussen. Dankzij de innovatieve PowerArc-technologie profiteert u van een 30% hoger snijvermogen, waardoor het doorknippen van diverse materialen, zoals isolatiemateriaal, karton, touw en polystyreen, een fluitje van een cent wordt.

Koopgids: wat je moet weten over scharen

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een schaar gekocht, maar de waarheid is dat we misschien niet veel weten over de soorten opties die we kunnen vinden en dat kan onze slagingskans verlagen. Hier vertellen we je meer over scharen en hun soorten.

Er zijn verschillende scharen voor het kappersvak, die een optimaal snijvlak moeten hebben om de beste resultaten te geven. (Foto: Freepik / Freepik)

Wat zijn scharen en wat zijn hun voordelen?

Scharen behoeven niet veel introductie, dus het volstaat te zeggen dat ze een gereedschap zijn dat vooral gemaakt is om verschillende voorwerpen en texturen te knippen, zoals papier, karton, voedsel, draden, haar, stoffen en meer. Hij heeft 2 gekruiste metalen bladen en 2 handvatten waar je vingers in komen voor een goede grip.

Het aantal functies dat een schaar vervult is ontelbaar, en ze zijn ongetwijfeld nodig voor alle mensen, ongeacht de functie die ze bekleden of de activiteiten die ze uitvoeren. Hier is een lijst van hun belangrijkste voor- en nadelen om je een overzicht van het product te geven.

Voordelen
 • Ze zijn gemakkelijk te gebruiken
 • Er zijn kindveilige opties
 • Sommige bevatten een mesbeschermer
 • Ze gaan meestal vele jaren mee
 • Er zijn links- en rechtshandige versies
 • Ze zijn licht van gewicht
Nadelen
 • Ze kunnen ongelukken veroorzaken
 • Sommige zijn oncomfortabel in het gebruik
 • Ze kunnen hun scherpte verliezen

Scharen met roestvrijstalen of titanium bladen – waar moet je op letten?

We weten dat het belangrijkste van een schaar is dat hij goed knipt, maar denken we wel echt na over het verschil in resultaat als de bladen van verschillend materiaal zijn gemaakt? De meest voorkomende zijn roestvrij staal en titanium, en hier leggen we wat uit over hun verschillen.

Roestvrij staal. Deze zijn het gemakkelijkst te vinden en komen het meest voor op de markt. Ze zijn schokbestendig en goedkoop in vergelijking met titanium. Ze verliezen wel sneller hun scherpte, maar je kunt ze terugwinnen met gewoon slijpgereedschap dat door bedrijven of onderhoudspersoneel wordt verstrekt.

De nauwkeurigheid en gladheid van de snede zijn hoog, zolang ze scherp en strak gehouden wordt. Als dit niet het geval is, kan het lawaai veroorzaken, ondoeltreffend snijden en ongemak bij het hanteren. Het kan in bijna alle omstandigheden en scenario’s gebruikt worden.

Titanium. Scharen met titanium bladen zijn moeilijker te vinden en meestal duurder, maar veel vakmensen geven er de voorkeur aan (vooral kappers en koks) vanwege hun hoge kwaliteit, nauwkeurigheid en gladde snit.

Ze zijn stevig, maar kunnen beschadigd raken als ze van hoge plaatsen vallen of aan grote schokken blootgesteld worden. Hun snijkant is beduidend duurzaam, maar blijft alleen in perfecte staat als hij met laser geslepen is, wat moeilijk te vinden kan zijn.

Roestvrij staal Titanium
Weerstand Zeer hoog Hoog, maar kan te lijden hebben van vallen en stoten
Prijs Voordelig Duurder
Filo Kan met gewoon gereedschap geslepen worden Moet met laser geslepen worden
Nauwkeurigheid en gladheid van snede Hoog of gemiddeld Zeer hoog

Aankoopcriteria

Er is zo veel variëteit in scharen dat we lang hebben nagedacht voor we deze aspecten schreven, maar we zijn het erover eens dat ze het belangrijkst zijn om te weten om de juiste schaar voor jou en de jouwen te vinden. Besteed aandacht aan elk ervan.

Handgrepen

De handgrepen van je schaar bepalen voor een groot deel het comfort en de aanpasbaarheid die je met dit product zult hebben. Hoewel er vele soorten zijn, heb je de volgende 3 waarschijnlijk het meest gezien in winkels.

Metaal. Je ziet ze vaak in kapsalons, vooral als ze titanium mesjes hebben, of in operatiekamers. Dit maakt ze oncomfortabeler in het gebruik, maar ze zijn veel gemakkelijker schoon te maken, te steriliseren en veel lichter. Je kunt hem ook gebruiken als je een klein zakmodel zoekt.

Plastic. De meeste scharen hebben plastic handvatten, waardoor ze minder zwaar zijn, maar tegelijk minder weerstand bieden. Na verloop van tijd kan dit materiaal versleten en bekrast raken, zodat ze de voorkeur verdienen voor thuis- en kantoorgebruik.

Silicone. Dit is de beste optie als het om kinderen gaat, want het zal comfortabel in hun handen liggen en geen enkele vorm van schade veroorzaken, dankzij het gedempte oppervlak. Je kunt hem gebruiken voor schoolgebruik, voor je knutselwerkjes en voor elke activiteit waarbij geen vloeistoffen gebruikt worden die er blijvend vlekken op kunnen maken.

Bladrand

De rand is een belangrijk element in onze schaar, soms meer, soms minder; maar in dit geval hebben we het over de soort rand die de bladen kunnen hebben, om te weten in welke omstandigheden het de voorkeur verdient ze elk te gebruiken.

Glad. Scharen met een gladde rand zijn bruikbaar voor bijna alle gelegenheden, mits ze goed geslepen zijn. Je kunt ze gebruiken als je gras moet maaien in je tuin, het haar van je klanten moet knippen, stoffen, draden en dergelijke moet knippen. Ze bieden een gladde afwerking en zijn gemakkelijk te maken.

Microzaag. Micro gekartelde scharen zijn gemaakt met de bedoeling antislip te zijn, zodat ze ideaal zijn voor voorwerpen die nat of vochtig kunnen zijn, zoals voedsel en andere keukenvoorwerpen. Het wordt ook gebruikt bij zeer zijdeachtige of fijne stoffen.

Textured. Deze koffer wordt veel gebruikt bij handwerken en schoolactiviteiten, want hij geeft geen gladde snede maar drukt een bepaald patroon af, dat zigzag, golven of iets dergelijks kan zijn. Koop ze voor je kinderen en om de uiteinden van je stoffen door te knippen om rafelen te voorkomen.

Maat

Er zijn geen specifieke maten voor scharen, maar we kunnen ze wel generiek indelen in klein, middelgroot en groot. Het resultaat dat je met elk van hen krijgt is heel specifiek en misschien wil je wel alle 3 de modellen tegelijk hebben.

Small. Kleine scharen zijn 5 tot 15 centimeter groot en worden vaak gebruikt door kleine kinderen op de kleuterschool. Ze worden ook gebruikt voor persoonlijke verzorging (zoals nagels en oorharen knippen), naaien (kleine draadjes knippen) en tuinieren.

Medium. Middelgrote scharen variëren in grootte van 18 tot 25 centimeter, waardoor ze een comfortabele keuze zijn voor bijna elke maat hand. Ze worden veel gebruikt in kapsalons, handwerkplaatsen, scholen, kantoren, medische en keukenomgevingen.

Large. Grote scharen zijn langer dan 26 centimeter, en worden gebruikt als het te knippen voorwerp groot is en kracht en inspanning vereist om de klus te klaren. Je kunt ze gebruiken bij het snijden van grote lappen stof of papier (voor grote projecten). Ook in de keuken voor het knippen van groot voedsel.

Veiligheidsmechanismen

Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je schaar kan voldoen om er zeker van te zijn dat hij de juiste veiligheidsmechanismen heeft voor je activiteiten, vooral als het om kinderen gaat. Hier zijn de gemakkelijkst te vinden.

Ronde tips. Als je kinderen een schaar gaan gebruiken, moeten we onnodige scherpte vermijden. Zoek in dit geval naar een multifunctionele schaar met afgeronde punten, zodat ze zich niet bezeren door over het uiteinde van de schaar te wrijven of het aan te raken. Zorg er ook voor dat ze onder toezicht staan als ze jonger zijn dan 8 jaar.

Messenbescherming. In sommige gevallen wordt bij een schaar een stevig omhulsel geleverd om de punt van je bladen te beschermen. Dit voorkomt niet alleen ongelukken als de schaar

per ongeluk valt, uitglijdt of wrijft, maar beschermt de bladen ook beter om hun levensduur te verlengen.

Bladen van glasvezel. Deze optie kom je minder vaak tegen, maar kun je kopen als je wilt dat je peuter leert scharen. Met zijn botheid kun je alleen papier knippen, zodat je hem zowel thuis als op school kunt gebruiken.

Scharen voor kinderen moeten voldoen aan elementaire veiligheidsmaatregelen om ze tegen ongelukken te beschermen, zoals een greep van kunststof of silicone en afgeronde punten. (Foto: maximkabb / 123rf)

Gebruik

We hebben je verteld dat een schaar in elk mogelijk aspect en scenario nuttig kan zijn, dus hier zijn de belangrijkste toepassingen en de soorten scharen die meestal bij elk ervan gebruikt worden.

Kappen. Deze zijn meestal heel scherp en dun om ze beter te kunnen hanteren. Deze modellen geven meestal een snel en precies resultaat volgens de behoeften van de cliënt. Sommige modellen kunnen een kam bevatten voor een betere afwerking.

Crafts. In dit geval kun je een multifunctionele schaar bestellen, die het voordeligst zal zijn en zeker perfect zal werken. Zorg ervoor dat het prettig in de hand ligt en past bij de hand die je het meest gebruikt.

Naaien. Deze scharen hebben één aanbeveling: ze mogen alleen op stoffen gebruikt worden om te voorkomen dat ze hun scherpte verliezen. Er zijn kleine modellen om losse draden te verwijderen en grotere modellen zodat je lange lengtes stof in korte tijd kunt afknippen zonder moe te worden.

Tuinieren. Je vindt ze in verschillende maten, meestal klein of middelgroot, en ze worden gebruikt voor kleine tuinklusjes zoals het verwijderen van beschadigde takken of het snoeien van kleine planten.

Medicine. Niet zomaar een medisch hulpmiddel volstaat in dit geval, want ze zijn speciaal voor het chirurgische veld gemaakt. Ze zijn ontworpen om voortdurend te steriliseren en schoon te maken, en zijn meestal van roestvast staal met verschillende punten, afhankelijk van de behoefte.

Kitchen. Je vindt ze in huizen, restaurants, hotels en meer. Ze worden gebruikt voor het snijden van heel voedsel (zoals vis, gevogelte, vlees) en groenten, vooral als het model het mogelijk maakt sneller en preciezer te hakken.

(Uitgelichte afbeelding bron: Freepik/ Freepik.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies