Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Skateboards waren een rage in de jaren ’80; vandaag zijn ze terug op straat en in parken met moderne en kleurrijke modellen. Kinderen, volwassenen, mannen, vrouwen, iedereen kan een sport gaan beoefenen die even heilzaam als leuk is!

De mogelijkheden die de verschillende soorten schaatsen bieden in termen van kleuren, vormen, materialen en accessoires maken ze ideaal voor alle smaken. In dit artikel hebben we alles samengebracht wat je moet weten om je de weg te wijzen als je overweegt zelf een paar schaatsen te kopen. Laten we beginnen!
Belangrijk om te weten

 • Skateboarden is een uiterst plezierige en gezondheidsbevorderende sport; er zijn veel soorten skates op de markt, elk met eigen kenmerken.
 • Of je nu een beginnend schaatser bent of een professional, er zijn enkele basis verzorgingsstappen die je moet nemen om je schaatsen in topconditie te houden.
 • Er zijn verschillende criteria waarmee je bij je aankoop rekening moet houden, zoals je schaatsmaat, de mate van ervaring die je hebt en de hardheid van de wielen.

Beste Schaatsen: Onze selectie

In dit deel vind je de beste schaatsen die er op de markt zijn, een gevarieerde selectie die je kan helpen een paar te kiezen dat bij je past:

Koopgids: Wat je moet weten over schaatsen

Als je naar dit artikel gekomen bent omdat je overweegt zelf een paar schaatsen te kopen, dan geeft deze koopgids je alles wat je moet weten om met het perfecte paar aan de slag te gaan: we hebben de meest gestelde vragen van gebruikers gebundeld en informeren je over de belangrijkste dingen waar je op moet letten om van je aankoop de beste te maken. Ga je gang!

Schaatsen is een recreatieve bezigheid voor alle leeftijden. (Bron: pasja1000: 4032563/ pixabay)

Wat heb je nodig om met schaatsen te beginnen?

Als je een beginner bent kun je ervoor kiezen om het zelf een beetje te leren, of je kunt ook schaatslessen volgen, er zijn allerlei soorten en stijlen. Het tweede en belangrijkste dat je nodig hebt zijn natuurlijk je schaatsen, dus in dit artikel geven we je wat advies over hoe je de juiste voor je kunt kiezen.

Het eerste wat je nodig hebt om met schaatsen te beginnen is de wens om te leren en plezier te hebben!

Nog iets heel belangrijks dat je nodig hebt als je begint met schaatsen is bescherming. Je moet je vooral beschermen met knie-, pols- en elleboogbeschermers, vooral als je net met de sport begint. Bovendien is het dragen van een helm erg belangrijk, vooral als je van plan bent trucjes te leren of op snelheid te rijden.

Welke soorten schaatsen zijn er?

Er zijn veel soorten schaatsen die voor verschillende schaatsstijlen gebruikt worden.
In the following table we present the main skates you can find on the market and their characteristics:

Soorten schaatsen Kenmerken
Quadschaatsen algemeen bekend als vierwielige schaatsen, ze bieden een grotere stabiliteit en zijn ideaal voor beginners omdat ze hun gewicht beter in balans kunnen houden.
Kunstschaatsen Je kunt ze vinden met 4 parallelle wielen (de conventionele) maar er zijn er ook met inline wielen. Zij stellen de gebruiker in staat gemakkelijk te glijden en figuren, sprongen en pirouettes uit te voeren.
Hockeyschaatsen Perfect voor het beoefenen van hockey, omdat ze veel grip op de baan hebben en de gebruiker gemakkelijk scherpe bochten kan maken, evenals van snelheid veranderen.
Fitnessschaatsen Als je op zoek bent naar een schaats die gericht is op wandelingen op zachte terreinen, dan zijn dit soort schaatsen iets voor jou. Zij zijn meestal het eerste paar voor wie inline skates wil.
Freeskate schaatsen Dit zijn een van de meest veelzijdige schaatsen, hiermee kun je leren schaatsen en ze zijn ook ideaal voor disciplines als sprongen en hockey.
Slalomschaatsen Geschikt om te oefenen met kegels (slalom). Het zijn schaatsen die perfect aan de voet passen en een bepaalde techniek vereisen
Agressieve schaatsen Ze zijn robuust en zwaar, met een totale weerstand tegen klappen of vallen. Ze zijn ideaal voor sprongen, spins en trucs die vaak voorkomen bij agressief skaten.
Speed Skates Zij streven naar maximale snelheid. Hun laarzen zijn laag en hebben grotere wielen dan andere skates.
All Terrain Skates Zoals hun naam al aangeeft, kunnen ze op elk oppervlak gebruikt worden (straat, gras, vuil, etc).

De waarheid is dat, hoewel het grotendeels van je voorkeuren afhangt, er twee soorten zijn die als basissoorten worden beschouwd en daarom ideaal zijn voor beginners: de quads of 4-wielige schaatsen, en de fitness of inline skates.

Hoe kies je de ideale soort schaatsen?

Om de ideale soort schaatsen voor ons te kiezen, moeten we denken aan schaatsen die aan al onze behoeften voldoen, naar gelang van het soort schaatsen dat we willen beoefenen. Met basis quad skates zul je geen professionele trucs kunnen doen met dezelfde kwaliteit als met skates die speciaal voor dit doel gemaakt zijn, zoals Agressieve of Artistieke skates.

Je moet ook rekening houden met de verschillende materialen die gebruikt worden om de skatedelen te maken, de maat die je nodig hebt om de juiste grip en comfort te krijgen en ook de mate van ervaring die je in deze sport hebt.

Al deze aspecten komen verder aan de orde in het hoofdstuk Koopcriteria.

Wat zijn de voordelen van schaatsen?

Behalve het plezier van schaatsen zijn de voordelen van schaatsen talrijk, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je schaatsen eens probeert, zul je er geen spijt van krijgen! Hier is een lijst van de belangrijkste voordelen van schaatsen

 • Verbetert het lichamelijk uithoudingsvermogen
 • Geeft het lichaam energie
 • Verbetert het evenwicht
 • Helpt bij gewichtsverlies
 • Versterkt billen, benen en buik
 • Geen schade aan gewrichten want het is een low-impact sport
 • Vermindert stress

Wat zijn de risico’s van schaatsen?

Net zoals schaatsen grote voordelen heeft, mogen we niet vergeten dat er, zoals bij elke sport, enkele risico’s zijn waarmee we rekening moeten houden: het meest voor de hand liggende is de mogelijkheid om ernstig gewond te raken, wat vermeden kan worden door de juiste beschermingsmiddelen te gebruiken, onze eigen grenzen te kennen en, in principe, de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Andere nadelen van schaatsen zijn de taille-, rug- en spierpijn die het kan veroorzaken, dit laatste als we ons lichaam niet opwarmen voor we gaan schaatsen of als we de techniek niet goed uitvoeren. Ook kunnen er af en toe blaren op de voeten ontstaan, maar dat zijn kleine ergernissen.

Hoe kun je je schaatsen in goede conditie houden?

Als je je gloednieuwe schaatsen hebt gekregen, moet je ze de nodige basisverzorging geven, zodat je er altijd het beste uit kunt halen en ze in optimale conditie kunt houden. Om dit te doen moet je ze met een vochtige doek schoonmaken en regelmatig luchten.

Iets heel belangrijks is dat je om de twee of drie maanden, afhankelijk van het gebruik dat je van je schaatsen maakt, de lagers schoonmaakt met een borstel, ontvetter en, als ze droog zijn, een paar druppels olie of vet om ze er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Als laatste tip kun je, als je remmen en wielen beginnen te verslijten, ze draaien en verplaatsen om hun levensduur te verlengen.

Er is een grote verscheidenheid aan inline skates, afhankelijk van de stijl waarvoor ze gebruikt worden. (Bron: Ambroise: zK9O6EzP1Lw/ unsplash)

Welke bescherming moet je gebruiken als je schaatst?

Als je gevaar loopt gewond te raken, is het altijd het beste om voorzorgsmaatregelen te nemen om letsel te voorkomen. De beschermingen die je moet krijgen zijn: Polsbeschermers, kniebeschermers, elleboogbeschermers en helm. De laatste zijn misschien optioneel voor een wandeling in het park, maar zeer noodzakelijk als je op snelheid wilt rijden, trucs wilt uithalen en riskante routes wilt afleggen.

Het gebruik van de juiste beschermingen bij het skaten verkleint niet alleen de kans op ongelukken sterk, maar stelt je ook in staat om zonder angst te rijden, met vertrouwen en met een beschermd gevoel. Trek je schaatsen aan, je beschermingen en begin te rijden!

Aankoopcriteria

Bij het kiezen van je nieuwe schaatsen zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om de beste keuze voor je te maken. Hier is een lijst van criteria waar je vooral op moet letten voor je je aankoop doet en begint te schaatsen:

Wielen

Wielen zijn het hart van schaatsen, dus de juiste kiezen voor je behoeften is essentieel. Het hangt allemaal af van de stijl van schaatsen die je wilt beoefenen en dus van het soort wielen dat qua hardheid en diameter het meest geschikt zal zijn. Bovendien moet ook rekening gehouden worden met het gewicht van de schaatser en het terrein waarop hij/zij zal schaatsen

 • Hoe zachter de banden, hoe meer grip ze hebben en hoe beter je het terrein kunt berijden, al kost het meer energie om snelheid te maken.
 • Omgekeerd geldt: hoe harder de wielen, hoe meer snelheid je kunt bereiken, vooral op glad terrein.
 • Hoe zwaarder het gewicht van de schaatser, hoe meer hardheid hij/zij kan gebruiken.

Leeftijd

Schaatsen is een sport die door mensen van alle leeftijden vanaf 3 of 4 jaar beoefend kan worden, en dus zijn er schaatsen die speciaal voor elke levensfase ontworpen zijn: er zijn schaatsen voor kinderen, tieners en volwassenen, en elk geval is anders, want de leeftijd bepaalt de maat die nodig is om de schaatsen zo comfortabel mogelijk te maken en goed aan de voet te bevestigen; we werken dit verder uit in de volgende aankoopcriteria.

Leeftijd is als bepalende factor niet alleen van belang bij de keuze van de maat, maar ook van het ontwerp, het materiaal en het soort schaatsen dat de gebruiker verkiest: voor jongere kinderen kiezen ouders meestal traditionele 4-wielige schaatsen, terwijl oudere kinderen en tieners sneller zullen willen gaan, zodat ze misschien liever inline skates of 4-wielige stadsskates gebruiken. Voor volwassenen hangt de keuze meer af van hun smaak, comfort en behoeften dan van hun leeftijd.

Voor kinderen zijn, omdat ze nog in de groei zijn, stretchschaatsen de beste optie. (Bron: Norexy_art: 4363118/ pixabay)

Maat

In het algemeen kiezen we bij het kopen van schaatsen een maat groter dan onze schoenmaat, of we kunnen ook de maten van onze voeten nemen en er 0,5 tot 1 centimeter bij optellen. In het geval van kinderen, omdat ze nog groeien, zijn verlengbare schaatsen de beste optie, want een standaard model heeft tussen de 3 en 4 maten om aan te passen, zodat het kind altijd de overeenkomstige maat zal gebruiken.

Opgemerkt moet worden dat de maten kunnen variëren, afhankelijk van het merk en model van de schaatsen, dus het zou ideaal zijn, als het binnen onze mogelijkheden ligt, ze te passen voor we ze kopen, want de winkel kan ons dan de weg wijzen; anderzijds, als we besluiten online te kopen, vinden we meestal een tabel met maten en afmetingen in de productbeschrijving, zodat we een geschikt paar kunnen kiezen.

Niveau

Het niveau van de gebruiker is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van de ideale schaatsen om te kopen, dus voordat je een beslissing neemt moet je analyseren op welk niveau je denkt te zitten:

Niveau Kenmerken en aanbevelingen
Beginner Als je weinig of geen ervaring hebt op wielen, dus nog wiebelig bent en nog geen lange afstanden kunt afleggen of snelheid kunt maken zonder je evenwicht te verliezen of te vallen, beschouw jezelf dan als een beginner. Je hebt geen professionele of topkwaliteit schaatsen nodig, zorg er gewoon voor dat het type schaatsen dat je kiest, je een comfortabel gevoel geven. Er zijn een aantal geweldige opties voor beginners op de markt – je zult er steeds beter in worden!
Intermediate Je kunt met vertrouwen bewegen met je skates en beheerst de basistechniek, je kent misschien zelfs al een paar trucjes! Er zijn schaatsen die u meer weerstand en duurzaamheid geven in uw schaatsdagen, zonder dat u uw toevlucht hoeft te nemen tot zelfs de duurste en meest professionele modellen, voor uw niveau zijn die niet nodig. Let vooral op de wielen, want hoe groter ze zijn en hoe harder ze zijn, hoe sneller u zich kunt verplaatsen.
Gevorderd Zodra je je een professionele skateboarder voelt en je op snelheid kunt bewegen, trucs kunt uitvoeren en vloeiend kunt skaten, kun je kiezen voor een paar professionele skates, van een superieure kwaliteit in hun materialen en ontwerp. De prijs zal hoger liggen dan die van een paar beginnersschaatsen, maar het is zeker de moeite waard om iets meer geld te investeren om er zeker van te zijn dat u het ideale paar schaatsen krijgt.

Kwaliteit

De kwaliteit van de schaatsen zal er voor zorgen dat ze je nog vele jaren op je rolschaatsen zullen vergezellen: de wielen, de geleiders en de materialen waaruit de binnen- en buitenkant van de schaatsen bestaan, bepalen de kwaliteit van het paar dat je kiest.

Er zijn merken die erom bekend staan schaatsen van professionele kwaliteit te leveren, terwijl je ook schaatsen van mindere kwaliteit kunt krijgen, maar tegen een gunstige prijs, vooral als je van plan bent in de wereld van het schaatsen te beginnen of het gewoon als hobby te doen, in welk geval je niet de duurste, en dus van betere kwaliteit, schaatsen op de markt nodig hebt.

Materiaal

De fabricagematerialen van de onderdelen waaruit de schaatsen zijn opgebouwd bepalen hun kwaliteit en duurzaamheid, hoewel dit laatste ook afhangt van het gebruik dat we er aan geven volgens de stijl van schaatsen die we gaan beoefenen. Intensief gebruik zal niet hetzelfde zijn als occasioneel gebruik, net zoals de materialen die in professionele schaatsen gebruikt worden niet dezelfde zullen zijn als in schaatsen voor beginners.

Alvorens een paar schaatsen te kiezen om hun esthetiek of om kleine details, richt je je aandacht op de materialen waarvan ze gemaakt zijn. Zo krijg je een product dat dankzij zijn componenten jarenlang bij je zal blijven. Als je naar een schaatswinkel gaat weten ze je de beste materialen aan te raden, maar als je daarentegen online koopt kun je in de beschrijving altijd de specificaties van het model en de materialen vinden.

Samenvatting

Er zijn verschillende criteria waarmee je rekening moet houden bij een aankoop, of die nu fysiek of online is, en schaatsen vormen daarop geen uitzondering: door aandacht te besteden aan alle aspecten die we in dit artikel geschetst hebben kun je een artikel krijgen dat, door goed onderhoud en de nodige voorzorgsmaatregelen bij het gebruik, ons vele jaren zal vergezellen bij onze reizen op wielen.

Schaatsen zijn zeker een leuke en gunstige manier om meer beweging in ons dagelijks leven op te nemen, een leuke activiteit die we individueel of met vrienden en/of familie kunnen doen, we hopen dat dit artikel al je zorgen heeft weggenomen en je heeft kunnen overtuigen om een ideaal paar voor je te kopen.

(Uitgelichte afbeelding bron: akz: 114655788/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies