Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

58Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Scheenbeschermer test 2021. Hier stellen we alle scheenbeschermers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste scheenbeschermer voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten bij het kopen van scheenbeschermers.
De belangrijkste informatie in het kort

 • Scheenbeschermers zijn hulpmiddelen die gebruikt worden om het scheenbeen tegen uitwendige kracht te beschermen. Volgens de voorschriften zijn ze verplicht voor spelers op het voetbalveld.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming, dunne scheenbeschermers en scheenbeschermers met sokken.
 • Scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming zijn het best voor kinderen, dunne scheenbeschermers zijn geschikter voor langere wedstrijden omdat ze soepeler en lichter zijn, en scheenbeschermers met een sok hebben zweetafstotend materiaal en zijn goed voor mensen met een allergie.

Scheenbeschermers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je scheenbeschermers koopt

Scheenbeschermers worden gebruikt om de speler te beschermen tegen breuken en verwondingen. Ze zijn verplicht, vooral in professionele wedstrijden.

Scheenbeschermers zijn ontworpen om spelers te beschermen tegen verwondingen en breuken tijdens het sporten. Als je online scheenbeschermers koopt, kun je het beste de verschillende modellen vergelijken en recensies over de producten lezen. (Afbeelding bron: KeithJJ / pixabay.com)

Vooral kinderen staan vaak aan zulke verwondingen bloot en daarom moet je investeren in goede scheenbeschermers om zulke verwondingen te voorkomen, of je nu beroepsmatig of hobbymatig speelt.

Welke soorten scheenbeschermers zijn er?

Afhankelijk van de intensiteit van het voetbalspel zijn er verschillende soorten scheenbeschermers die voor elk individu geschikt zijn. We bevelen drie soorten aan:

 • Scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming
 • Dunne scheenbeschermers
 • Scheenbeschermers met sok

Voor kinderen zijn scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming het beste, omdat kinderen tijdens het spelen vaak op hun knieën vallen. De kniebotten van kinderen zijn bijzonder gevoelig omdat ze nog in de groei zijn en de knie-enkels zich zonder complicaties moeten ontwikkelen.

Je kunt ze na de training ook gemakkelijk uittrekken om flexibeler te kunnen spelen. Dunne scheenbeschermers zijn meer geschikt voor langere wedstrijden omdat ze soepeler en lichter zijn. Door de soepelheid vergeet je dat je überhaupt scheenbeschermers draagt, maar ze garanderen toch een goede bescherming door de padding. Scheenbeschermers met sokken hebben zweetafstotend materiaal en zijn goed geschikt voor mensen met een allergie. Dit vermindert ook het uitglijden.

Hoeveel kosten scheenbeschermers?

Bij dit product moet je op de kwaliteit letten, want slechte scheenbeschermers kunnen het spel beïnvloeden en je zult minder plezier beleven aan het hele gebeuren.

Afhankelijk van het soort scheenbeschermers kunnen ze in verschillende prijscategorieën verdeeld worden.

Type Prijs
Scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming ca. 20-40 €
Dunne scheenbeschermers ca. 15-50 €
Scheenbeschermers met sok ca. 15-30 €

Hoe meet ik scheenbeschermers op?

De belangrijkste factoren voor scheenbeschermers zijn maat en materiaal. De volgende tabel helpt je de juiste scheenbeschermer voor je te kiezen.

Scheenbeschermer maat Lichaamsmaat Geschikt voor
XS 140-150 Volwassenen
S 150-160 Volwassenen
M 160-170 Volwassenen
L 170-180 Volwassenen
XL 180-190 Volwassenen
S 101-111 Tieners
M 114-129 Tieners
M 132-142 Tieners

Besluit: Welke soorten scheenbeschermers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten scheenbeschermers:

 • Scheenbeschermers met manchetten
 • Scheenbeschermers met riemen

Door de vele verschillende speelstijlen die in het voetbal meestal de overhand hebben, zijn er ook twee verschillende soorten scheenbeschermers, die elk de ene of de andere speelstijl beter ondersteunen. Afhankelijk van de intensiteit van je tackelen, zul je voor jezelf de voor- en nadelen van de verschillende scheenbeschermers moeten afwegen.

Om je te helpen bij je beslissing, stellen we in het volgende deel de afzonderlijke soorten scheenbeschermers voor. Daarbij gaan we dieper in op de kenmerken van de beschermers en geven je tenslotte een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende soorten.

Hoe werken scheenbeschermers met manchetten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Scheenbeschermers met een manchetsysteem zijn de nieuwste en meest voorkomende vorm van scheenbescherming die momenteel door voetballers gebruikt wordt. Je trekt een soort kous over je scheenbeen en hoeft de beschermers alleen maar naar binnen te duwen. Door het geringe gewicht van de beschermer biedt deze variant je grote bewegingsvrijheid bij het trappen.

Dankzij het manchetsysteem kunnen de pads heel gemakkelijk en snel aan en uit gedaan worden voor en na de wedstrijd. Ook als je je sokken en schoenen al aan hebt, kun je de beschermer van bovenaf in de sok schuiven. De sok werkt als een soort compressiesok die de nodige steun geeft. Het kan echter snel gebeuren dat de beschermer tijdens een duel van zijn plaats glijdt. Maar op den duur kan het voortdurende bijstellen op je zenuwen werken. Een sokhouder kan hier helpen.

Voordelen
 • Bewegingsvrijheid
 • Snel aan en uit te trekken
Nadelen
 • Risico op uitglijden
 • Gebrek aan bescherming van de enkels

Het grootste nadeel van deze variant is het gebrek aan bescherming van de enkel, want die wordt op geen enkele manier geboden door de sok of de beschermer. Hoewel dit de bewegingsvrijheid vergroot, mogen spelers die zich door tackelen definiëren het niet zonder enkelbescherming doen.

Hoe werken scheenbeschermers met bandjes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Scheenbeschermers met riemen en enkelbescherming zijn de steviger variant om het scheenbeen te beschermen. In tegenstelling tot het manchetsysteem wordt de scheenbeschermer met riem in deze variant aan de kuit vastgemaakt. Met de extra enkelbeschermers ben je optimaal beschermd tegen zelfs de hardste straddle. Bij het aantrekken van de scheenbeschermers geleid je je voet door stabiele stretchstof, die zich perfect aan de enkel aanpast en zo voor maximale steun zorgt.

Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat de scheenbeschermer van zijn plaats glijdt. De kuit blijft ook aan de achterkant vrij en wordt niet ingesnoerd. Bij sommige modellen kan ook de enkelbescherming verwijderd worden. Deze is meestal met een klittenbandsluiting aan de scheenbeschermer verbonden. Het verwijderen van de enkelbeschermers heeft echter een negatief effect op de bescherming van de enkels en verhoogt ook het risico op uitglijden. Daardoor zitten de beschermers alleen met de riemen aan de kuit vast.

Voordelen
 • Optimale bescherming
 • Maximale houvast
Nadelen
 • Omslachtig om aan te trekken
 • Druk op de enkels
 • Beperkte bewegingsvrijheid

De robuuste constructie heeft echter ook zijn nadelen. Ze aantrekken en uittrekken is onhandig en moet altijd vóór de sokken en schoenen gebeuren. De bewegingsvrijheid wordt ook beperkt en kan je lichtvoetigheid beïnvloeden. Bovendien staat er permanent druk op de enkels, wat op den duur vervelend kan zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om scheenbeschermers te vergelijken en te evalueren

Dit gedeelte zal je helpen de juiste beslissing te nemen voor je scheenbeschermers koopt. De volgende criteria zijn van belang:

 • Maat
 • Ontwerp
 • Gelegenheid

Maat

Je kunt de maten bekijken in de tabel hierboven. Maat speelt de belangrijkste rol bij scheenbeschermers. Als de maat niet past, kan het spel belemmerd worden, waardoor de concentratie en het plezier van het spel afnemen.

Ontwerp

Als je bijvoorbeeld op amazon.nl kijkt, kun je verschillende soorten en uitvoeringen van scheenbeschermers vinden. Er zijn ontwerpen met komische superhelden of voetballers, vooral die met Cristiano Ronaldo en Neymar.

Gelegenheid

Volgens de beschermingsvoorschriften is de speler verplicht deze uitrusting te dragen als hij speelt. Er is geen verplichting op hobby-basis. Het is echter aan te raden om scheenbeschermers te dragen bij een spel met meerdere deelnemers om mogelijke verwondingen te voorkomen.

Wetenswaardigheden over scheenbeschermers

Welke scheenbeschermers dragen profs?

De meeste profs dragen scheenbeschermers van Nike, Puma of Adidas. De naam alleen al zegt veel over de kwaliteit. Sommige fabrikanten maken ook gekostumeerde beschermers voor individuele spelers.

Wist je dat het dragen van scheenbeschermers ook bij andere balsporten verplicht is? In het voetbal werden scheenbeschermers ingevoerd naar het voorbeeld van cricket scheenbeschermers, maar ze zijn ook verplicht voor spelers in andere sporten, zoals hockey en ijshockey. Ze maken ook deel uit van de uitrusting van veel vechtsporters.

Sinds wanneer zijn scheenbeschermers verplicht?

Volgens de spelregels van de Duitse Voetbalbond (Bfv) is het gepast dat voetballers met scheenbeschermers uitgerust zijn. Volgens het Bfv stelt § 16 Beschermingsreglement (5) het dragen van scheenbeschermers en voetbalschoenen verplicht. De speler mag niet zonder scheenbeschermers spelen.

“DFB“Scheenbeschermers:
“Het is belangrijk om de scheenbeschermers na de wedstrijd niet in de hoek te gooien, maar ze aan de lucht te laten drogen, net als keepershandschoenen en voetbalschoenen. Omdat zweet bacteriën kan veroorzaken. Maar je moet de pads ook niet op de verwarming of in de zon leggen. Want dan zijn ze goed gedroogd, maar je vernietigt ze ook als je ze aan directe hitte blootstelt” (Bron: fussball.de)

Kan ik scheenbeschermers personaliseren?

Ja, dat kan. Sommige fabrikanten, zoals Nike, bieden verschillende gekostumeerde scheenbeschermers aan met opdrukken van bekende voetballers. Maar je kunt er ook je eigen naam op laten drukken. En wie is er niet dol op gepersonaliseerde scheenbeschermers, als verjaardagscadeau of gewoon als cool, pragmatisch extraatje.

Welke uitrusting heb ik nodig om te voetballen?

Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten uitrusting en hun functies bij het voetballen.

Uitrusting Functie
Scheenbeschermers Bescherming van de schenen
Shirt Onderscheid van de tegenstander
Korte broek Onderscheid van de tegenstander
Sokken Onderscheid van de tegenstander en ondersteuning van de scheenbeschermers
Keepershandschoenen Bescherming van de handen voor de keeper
Voetbalschoenen bescherming van de voeten
Pet bescherming tegen verblinding (zon) voor de keeper
Voetbal speeluitrusting
Doelen doel van het spel
Kapiteinsarmband identificatie van de aanvoerder van het team

Foto bron: Pixabay.com / flooy

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies