Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

25Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Een schoenenboom? Is het echt nodig? Onze schoenen hebben verzorging nodig en als je van je schoenen houdt, moet je beslist een schoenenboom in huis hebben. Ze helpen de levensduur van je schoenen te verlengen en, vooral, het uiterlijk ervan te behouden.

Er zijn talloze variaties van schoenspanners – verschillende materialen, verschillende versies voor verschillende soorten schoenen. We hebben deze gids samengesteld, zodat je een overzicht hebt van de belangrijkste criteria bij het kopen van een schoenspanner en weet welke het beste bij je behoeften past.
Belangrijk om te weten

  • Schoenen kunnen in de loop van de tijd vaak vervormd raken. Dit is vooral jammer voor schoenen die ooit voor een hoge prijs gekocht werden. Schoenbomen kunnen helpen tegen deze vervorming.
  • Een schoenspanner is vooral belangrijk voor leren schoenen. Maar ook andere soorten schoenen, zoals sneakers, kunnen baat hebben bij een schoenspanner.
  • Er zijn veel verschillende varianten van schoenspanners. Ze verschillen vooral in materiaal en geschiktheid voor bepaalde soorten schoenen. Alvorens te kopen moet je dus nagaan welke uitvoering bij je schoenen past.

Beste Schoenspanner: Onze selectie

Je vindt dan een lijst van onze favorieten. Deze selectie moet je helpen verschillende modellen te vergelijken en de schoenspanner te vinden die perfect aan je behoeften beantwoordt.

Koop- en beoordelingscriteria voor schoenspanners

Om met het oog op de keuze van schoenspanners de juiste aankoopbeslissing te nemen, vind je hieronder enkele van de belangrijkste koopcriteria. We hebben deze criteria voor je uitgewerkt om je te helpen de voor jou perfecte en geschikte keuze te maken.

Bij de keuze van een schoenspanner moet je op deze criteria letten:

Materiaal

Schoenspanners worden nu van een grote verscheidenheid aan materialen gemaakt. Traditioneel is hout het materiaal bij uitstek. Meer precies is het materiaal meestal beuken- of berkenhout, maar ook cederhout wordt vaak voor de vervaardiging gebruikt. Tegenwoordig zijn er ook schoenspanners van plastic, metaal of schuim. Welk materiaal is het meest geschikt voor de schoenspanner?

Schoenbomen van hout hebben een bijzonder voordeel in vergelijking. Ze zorgen er niet alleen voor dat de schoen niet vervormt, maar zijn zelfs in staat om vocht op te nemen en geurtjes te neutraliseren. Cederhout heeft zelfs een antibacteriële werking. Dit is vooral aan te bevelen voor schoenen van leer.

De plastic, schuimrubberen of metalen versies bieden dit voordeel niet. Als je bijvoorbeeld alleen de pasvorm van een sneaker wilt behouden, kan een kunststof schoenspanner ook volstaan. Een voordeel van plastic en schuimrubberen schoenspanners kan het gewicht van de produkten zijn. Ben je vaak onderweg en wil je niet zonder een schoenspanner, dan passen deze versies goed in je handbagage.

Schoentype

Bij schoenspanners denk je vaak aan leren veterschoenen, maar een schoenspanner is ook de moeite waard voor andere schoentypen. Afhankelijk van het soort schoen moet je op verschillende aspecten letten. Zoals al vermeld in het hoofdstuk over materialen, zijn voor leren schoenen andere aspecten van belang dan voor sneakers.

Schoenspanners met een korte steel zijn geschikt voor pumps of ballerina’s. Ze passen mooi in het voorste deel van de schoen en zorgen ervoor dat de vorm behouden blijft. Voor laarzen en laarsjes zijn er schoenspanners met een verlengd handvat of zelfs versies die de hele laars of laars vullen. Er is dus een geschikte schoenspanner voor elk type schoen.

De juiste maat

De juiste maat is een heel belangrijk aankoopcriterium. Omdat de aanschaf in de eerste plaats bedoeld is om de pasvorm van de schoen te behouden, moet de schoenspanner de schoen perfect kunnen vullen en niet te los zitten.

Als de schoenspanner te groot is, kan dit ook tot problemen leiden, omdat de schoen zijn pasvorm verliest en overrekt raakt. Sommige schoenspanners passen alleen in een bepaalde maat en zijn ontworpen om de pasvorm van de schoen te behouden, terwijl andere schoenspanners verstelbaar zijn en universeel gebruikt kunnen worden.

Type spanning

Schoenspanners verschillen niet alleen in materiaal, maar ook in vorm. De spiraalvormige schoenboom is de klassieker, waarmee het product schoenboom het meest geassocieerd wordt. Een spiraalveer houdt de teen in de schoen, en een hielstuk, vaak bolvormig, wordt achter in de schoen gestoken. Deze versie is geschikt voor de meest voorkomende schoenvormen. Bij het kopen moet je letten op zowel de pasvorm als de juiste lengte.

Met de schroefschoenboom is het mogelijk de intensiteit van de spanning in te stellen. Het teenstuk is met een schroef aan het hielstuk verbonden. Met dit model is het zelfs mogelijk sommige schoenen uit te rekken.

Massief houten schoenspanners vullen de schoen helemaal op. Daarom wordt dit type schoenspanner vaak op maat gemaakt. Er moet speciaal op gelet worden dat de schoenspanner in de juiste maat gekocht wordt. De geheel houten schoenspanner rekt in alle richtingen uit, verdeelt de druk bijzonder goed en kan voor een uitstekende droging zorgen.

Gids: Veelgestelde vragen over schoenspanners in detail beantwoord

Als je overweegt een schoenspanner te kopen, heb je misschien een paar vragen. In het volgende willen we de belangrijkste vragen over schoenspanners beantwoorden. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing nog gemakkelijker maken.

Wat is een schoenspanner?

Schoenspanners worden ingebracht nadat de schoen gedragen is en vullen het of het voorste deel van de schoen. Zo zorgen ze ervoor dat de schoenen hun vorm behouden. Ze kunnen ook vloeistof uit de schoen verwijderen, geurtjes neutraliseren of, vooral bij leren schoenen, kreukels in het leer bestrijden die ontstaan door de beweging van het lopen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de schoen veel langer meegaat en dat hij er onberispelijk blijft uitzien.

Welke soorten schoenspanners zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten schoenspanners. Ze zijn er in verschillende materialen en zijn verschillend geconstrueerd. Afhankelijk van je behoeften is de ene versie van de schoenspanner meer of minder geschikt. Afhankelijk van de prijsklasse kunnen de schoenspanners ook sterk variëren in afwerking en de bijbehorende kwaliteit.

Schuhspanner

Van sneakers tot leren veterschoenen tot pumps. Een grote verscheidenheid aan schoenen kan baat hebben bij een schoenspanner. (Image source: cottonbro/ Pexels)

Schoenbomen verschillen vaak bijzonder sterk in hun geschiktheid voor een schoenvorm. Er is de klassieke vorm die bij de meeste soorten schoenen past. Er zijn echter ook bijzondere vormen, zoals schoenspanners die een hele laars vullen.

Hoe lang kan een schoenspanner in de schoen blijven zitten?

Een schoenspanner kun je het beste meteen na het dragen in de schoen steken. Het is dan aan te bevelen de schoenspanner ongeveer 24 uur in de schoen te laten zitten. Vooral bij leren schoenen is het aan te bevelen de schoen niet elke dag te dragen en hem een pauze te geven.

Zolang de schoenspanner echt in de schoen past en niet te groot is, hoef je je geen zorgen te maken dat hij te lang in de schoen zit. Het zou geen schade moeten kunnen aanrichten.

Kan een schoenspanner ook gebruikt worden om schoenen breder te maken?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen, vooral met leren schoenen, als de schoen niet zo goed past. Schoenspanners kunnen helpen om de pasvorm van de schoen te veranderen. Als je je schoen breder wilt maken, kun je het beste een schoenspanner gebruiken die in lengte en breedte verstelbaar is. Het is belangrijk regelmatig te controleren of de schoen de juiste maat heeft bereikt en uiteindelijk niet te groot is. Je moet ook aandacht besteden aan de naden, zodat ze niet overbelast worden door uitrekken.

Conclusie

Een schoenspanner is een ideaal hulpmiddel om je schoenen er zo lang mogelijk goed uit te laten zien. Afhankelijk van je behoeften is er voor iedereen een geschikte versie. Dankzij de verschillende materialen en de verschillende manieren van constructie zijn ze nuttig voor elke schoen en elk budget.

Bij het kopen van een schoenspanner moet je precies weten welke schoenen je met een schoenspanner wilt bevoorraden. Het is belangrijk dat je het juiste materiaal kiest, de juiste maat en de manier waarop het product je schoen uitrekt. Als je duidelijk bent over wat je wilt en op de verschillende punten let, zullen je schoenen je lang meegaan.

(Coverfoto: Lisa Fotios/ pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies