Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote ring test 2022. Hier presenteren we je alle schoppen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste schop voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet schenken als je een schop wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met een schop kun je snel en gemakkelijk oppervlakkig onkruid van perken en paden verwijderen.
 • Scheppen is vooral aan te bevelen voor de zomermaanden als de grond droog is. Het onkruid hoeft na het scheppen niet te worden verzameld en weggegooid, maar droogt gewoon ter plaatse op.
 • Je kunt schoppen krijgen in verschillende vormen en bladbreedtes. Wat prijs betreft zijn er modellen voor elk budget.

Beste Schop: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Schop koopt

Wat is een Schop en voor wie is hij geschikt?

Een schop is een oud tuingereedschap dat momenteel een opleving beleeft. Het bestaat uit een plat metalen lemmet, meestal van staal, dat aan de randen geslepen is, en een handvat.

Deze is onder een hoek van ongeveer 150 graden aan het metalen blad bevestigd. Een lange steel wordt aanbevolen om rechtop te scheppen, maar er zijn ook varianten met een korte steel, zogenaamd handscheppend.

De troffel is een oud tuingereedschap dat een hernieuwde populariteit geniet (Image source: pixabay.com/HOerwin56)

De troffel, ook wel stieger genoemd, is geschikt voor iedereen die oppervlakkig onkruid uit perken of paden wil verwijderen.

Het is vooral aan te bevelen voor de zomermaanden als het heet is en de grond droog en er veel onkruid groeit. Als je het een keer per week gebruikt, blijven je bedden en paden er netjes uitzien.

Hoe gebruik ik een troffel of hoe gebruik ik een troffel op de juiste manier?

Om onkruid met een schop te verwijderen, wordt het metalen blad net onder het droge oppervlak van de grond heen en weer geduwd of bewogen; hierdoor worden de wortels van de onkruidplant doorgesneden.

Het voordeel is dat er geen grond uit het bed wordt meegevoerd. De bovengrondse delen van de plant kun je gewoon in de zon laten uitdrogen. Door de vorm van de schop kun je tussen de planten reiken zonder ze te beschadigen.

Welke alternatieven zijn er voor de schoffel?

Als je geen schoffel wilt kopen, zijn er twee alternatieven die op dezelfde manier werken als een schoffel: de schoffelwieder en de pendelschoffel. We stellen ze hier aan je voor.

Hoepelwieder

De hoepelwieder is een mengsel van een schoffel en een schoffel. Net als de schop bestaat hij uit een handvat en een metalen plaat, meestal van staal. Daartussen zitten twee gebogen metalen delen die de stijl en de plaat schuin met elkaar verbinden.

De stalen plaat wordt door de grond getrokken om de grond los te maken en het onkruid van de wortels te scheiden. Je kunt de bovengrondse delen van de plant laten drogen. De schoffel is vooral geschikt voor verdichte, zware grond en houtachtig onkruid, maar hij wordt ook aanbevolen voor “zachter” onkruid.

Pendelschoffel

Met de pendelschoffel kun je de grond losmaken en de wortels van het onkruid afsnijden. Net als bij de schop laat men de bovengrondse delen van de plant uitdrogen.

De pendelschoffel bestaat uit een soort rechthoekige metalen ring met afgeronde hoeken en met twee geslepen randen en een handvat. Daartussen zit een beweegbaar gewricht. Dit maakt het mogelijk onder verschillende hoeken te werken en in twee richtingen, vooruit en achteruit.

Besluit: Welke soorten schoppen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een schop wilt kopen, kun je grofweg kiezen uit drie alternatieven voor de vorm van het stalen blad

 • Schop met rechthoekig blad
 • Schop met een hartvormig blad
 • Schop met rond blad

Wat zijn de voor- en nadelen van een schop met een rechthoekig stalen blad?

De schop met een rechthoekig stalen blad is er zowel met rechte als met licht afgeronde randen. In sommige gevallen vind je ook ruitvormige schoppen.

Voordelen
 • Goed voor grotere oppervlakten en voor losse beplanting
 • Rechtopstaand, rugvriendelijk werken mogelijk
 • Gemakkelijk te hanteren
Nadelen
 • Conditioneel geschikt voor smalle beplanting
 • Niet ideaal voor hoeken

Ze zijn verkrijgbaar als handschep, d.w.z. met een korte steel, of met een lange stijl voor rechtopstaand, rugvriendelijk werken. In alle versies is de bediening eenvoudig en doeltreffend. De rechthoekige schop is goed geschikt voor grotere oppervlakten en voor losse, niet te smalle beplanting.

Wat zijn de voor- en nadelen van een schop met een hartvormig stalen blad?

Het hartvormige stalen lemmet is hartvormig. Hij is ook verkrijgbaar als handschep of met een lange steel om rechtop en rugvriendelijk te werken. Door de kleinere plaat is hij iets flexibeler dan de rechthoekige troffel, zodat je gemakkelijker in hoeken en door dichte beplanting kunt komen.

Voordelen
 • Flexibel
 • Goed voor hoeken en dichte beplanting
 • Rechtop werken mogelijk, rugvriendelijk
Nadelen
 • Kleine selectie
 • Langere werktijd voor grote oppervlakten

Voor grotere oppervlakten is het minder aan te bevelen, omdat je met de conische plaat langer nodig hebt. Merk op dat je met hartvormige schoppen veel minder keuze hebt dan met het rechthoekige alternatief.

Wat zijn de voor- en nadelen van een rond stalen blad, een zogenaamde tuinschijf?

De tuinschijf is een verdere ontwikkeling van de schop. Het is vrij duur en, volgens onze informatie, momenteel slechts bij één fabrikant verkrijgbaar. Hij werkt als een schop, maar is rond en laat je dus in alle richtingen werken.

Voordelen
 • Flexibel werken in alle richtingen
 • Geschikt voor smalle ruimten en dichte beplanting
 • Rechtop en rugvriendelijk werken mogelijk
Nadelen
 • Duur
 • Langere werktijd voor grote oppervlakken

Hij kan dus niet alleen vooruit en achteruit worden geduwd, maar ook zijwaarts. De Garden Disc kan in krappe ruimtes gebruikt worden en is niet alleen geschikt voor het verwijderen van onkruid, maar ook voor het schoonmaken van graskanten en voegen. Hij is er zowel als handapparaat en met een lange stijl of als halfronde versie.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om schoppen/winnaars te vergelijken en te beoordelen

Niet alle schoppen zijn hetzelfde. Om je beslissing te vergemakkelijken hebben we de volgende aankoopcriteria gekozen, waarover je je grondig moet informeren voor je tot aankoop overgaat

 • Lengte handvat
 • Vorm
 • Grootte of bladbreedte

Greeplengte

De optimale greeplengte voor een schop wordt gegeven als ongeveer 150 cm. Wel moet opgemerkt worden dat de optimale greeplengte voor rechtop, rugvriendelijk werken altijd afhangt van de lichaamslengte van de gebruiker. Veel fabrikanten bieden daarom handvatten van verschillende lengte aan. Handgereedschap, d.w.z. schoppen met korte steel, is ook verkrijgbaar.

Een schop met een lange steel is altijd te verkiezen boven een handgereedschap, want dat zorgt ervoor dat de gebruiker rechtop kan werken.

Vorm

Zoals reeds besproken in het gedeelte over beslissingen, zijn er verschillende vormen van schoppen. Dit zijn

 • rechthoekig, met rechte of afgeronde randen
 • hartvormig
 • cirkelvormig of halfrond.

Soms vind je afwijkende of licht gewijzigde vormen. Bedenk vóór je koopt welke vorm precies bij je tuin of je behoeften past.

Grootte en bladbreedte

De grootte en breedte van de bladeren hangen af van de vorm. Er zijn vrijwel geen verschillen in grootte tussen de hartvormige, de ronde en de halfronde schop, en de meeste handelaars geven geen bijzonderheden.

Bladvorm grootte/bladbreedte
Rechthoekig 10 – 18 cm
Hartvormig 12 cm
Rond/halfrond 7 cm doorsnede/geen bijzonderheden

Ons onderzoek bracht alleen een diameter van 12 cm aan het licht voor de hartvormige schaal en 7 cm voor de ronde. De rechthoekige versie, daarentegen, is in verschillende maten verkrijgbaar, en wordt de bladbreedte genoemd. De meest voorkomende breedtes zijn 14 cm en 16 cm, maar je vindt ook kleinere en iets grotere maten.

Vaste of afneembare steel

Er zijn schoppen met een vaste steel en die waarbij je de steel kunt afnemen en voor een ander tuingereedschap kunt gebruiken. Je kunt dan het handvat eenvoudig bevestigen en het wordt vastgezet met een kliksysteem of door het vast te schroeven.

Het voordeel van deze insteeksystemen is dat ze gemakkelijker op te bergen zijn omdat ze minder plaats innemen. Je kunt ook geld besparen en op elk moment bijpassende gereedschapsonderdelen voor je handvat kopen.

Het is belangrijk dat de handgreep stevig en stabiel gemonteerd kan worden om te werken. Dit is de enige manier om veilig te werken. Dit is al het geval met stevig gemonteerde handgrepen.

Beeldbron: unsplash.com / Neslihan Gunaydin

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies