Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

34Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Optimaal gebruik maken van de beschikbare bergruimte is het doel in elk huis. Daarom zijn schuifdeurkasten de perfecte aanwinst voor elke kamer. Of het nu in de gang is als kapstok of in de slaapkamer als garderobe. In een rustieke houten uitvoering of in moderne kleuren met een groot spiegelelement biedt een garderobekast met schuifdeur een ruimtebesparende oplossing bij het zoeken naar een nieuw meubelstuk.

Om het juiste model voor je huis te kunnen kiezen, moet je je zo goed mogelijk op de hoogte stellen van het ruime aanbod. Voor onze productvergelijking hebben we daarom verschillende producten vergeleken en de belangrijkste factoren samengevat in ons artikel.
Belangrijk om te weten

  • Schuifdeurkasten zijn in verschillende maten te koop en kunnen dus ook in kleine kamers gebruikt worden zonder veel bergruimte te verspillen.
  • Kleerkasten met schuifdeuren zijn de meest ruimtebesparende variant van kleerkasten. De deuren kunnen gemakkelijk heen en weer geschoven worden en maken bijna geen lawaai.
  • Een ruime keuze aan materialen en uitvoeringen maakt het mogelijk een model te vinden dat perfect bij jou en je interieur past. Verder is er een grote keuze aan elementen, zoals planken of kledingstangen, die gecombineerd kunnen worden om een garderobe te maken die bij je past.

Beste Schuifdeurkast: Onze selectie

Hieronder hebben we enkele van de beste schuifdeurkasten voor je op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je graag helpen het perfecte model voor je te vinden.

Koop- en beoordelingscriteria voor schuif deurkasten

Om de juiste schuifdeurkast te vinden, zijn er een paar criteria waarmee je rekening moet houden voor je tot aankoop overgaat. Omdat er veel aanbiedingen en varianten zijn, worden bij de vergelijking en evaluatie veel factoren betrokken, die de keuze kunnen bemoeilijken.

Om je een overzicht te geven en je beslissing te vergemakkelijken, hebben we hier de belangrijkste criteria op een rijtje gezet:

In het volgende leggen we uit wat de verschillende criteria zijn.

Materiaal

Voordat je een kledingkast kiest, moet je weten van welk materiaal hij gemaakt is. Er zijn modellen van spaanplaat, MDF of massief hout. De verschillende materialen verschillen bijvoorbeeld in gewicht, duurzaamheid en prijs. Over het algemeen kun je ook modellen kopen van afgeleide houtproducten in een houtlook. Deze materialen zijn echter lichter en vaak goedkoper.

Kleerkasten van massief hout zijn meestal van hogere kwaliteit en daarom geschikt om zware hoeveelheden kleren in op te bergen en om verhuizingen te overleven. Een paar van de meest voorkomende houtsoorten zijn beuken, grenen, eiken en walnoot. Elk van deze houtsoorten heeft een unieke structuur en goede sterkte- en elasticiteitseigenschappen.

Ontwerp

Het ontwerp van je nieuwe schuifdeurkast hangt natuurlijk af van je voorkeuren. Er zijn veel verschillende manieren om het ontwerp te personaliseren, zodat het meubelstuk perfect bij de stijl van je huis past.

Behalve de reeds genoemde houtsoorten, die elk door hun poriën en structuur een natuurlijke uitstraling hebben, zijn er ook andere manieren om je garderobe in te richten.

Veel voorkomende kleuren naast de klassieke houtlook zijn wit, zwart of grafiet.

Elk van deze kleuren schept een unieke sfeer in je kamer. Verder kun je kiezen uit verschillende handgrepen of greeplijsten en vaak koop je modellen met een of meer spiegels. Natuurlijk kunnen alle materialen en kleuren gecombineerd worden om de kast zo perfect mogelijk in je interieur te integreren.

Uitrusting

Afhankelijk van hoe je je schuifdeurkast later wilt gebruiken, is het de moeite waard een model te kiezen met de juiste uitrusting voor jou. Dit betekent het aantal lades, planken of kledingstangen. Verder zijn spiegels op de deuren meestal zinvol bij het gebruik van de kast.

Lades zijn de perfecte plaats om kleinere voorwerpen in op te bergen.

Hier loont het de moeite om lade-inzetstukken aan te schaffen, als die er nog niet zijn, om de ruimte praktisch in te delen en te organiseren. Planken of kastvakken zijn bijzonder goed om kleren of andere voorwerpen op te stapelen en netjes op te bergen. Kledingrails zijn het meest zinvol als je bijvoorbeeld hemden, jasjes, blouses of jurken hebt, die na het strijken zo lang mogelijk glad moeten blijven.

Grootte en plaats van gebruik

Afhankelijk van de plaats waar je je nieuwe schuifdeurkast wilt neerzetten, varieert natuurlijk ook de grootte. Als je dus een ruime garderobekast voor je slaapkamer zoekt, zul je andere eisen stellen dan wanneer de kast als kapstok in de gang of in de woonkamer moet komen te staan.

Elke maat heeft voordelen en nadelen, natuurlijk. Een garderobekast die tot aan het plafond reikt biedt bijvoorbeeld veel bergruimte, maar kan voor kortere mensen moeilijk bereikbaar zijn.

Om de juiste maat voor je te vinden, moet je niet alleen op de hoogte letten, maar ook op de breedte en diepte. De garderobekast moet perfect aangepast zijn aan de plaats waar je hem gebruikt, om niet onnodig ruimte te verspillen.

Gids: Veelgestelde vragen over schuifdeurkasten in detail beantwoord

Hieronder hebben we een paar van de belangrijkste vragen over schuifdeurkasten beantwoord. Op deze manier willen we je helpen zo goed mogelijk over dit onderwerp geïnformeerd te raken.

Wat is een schuifdeurkast?

Schuifdeurkasten worden vaak gelijkgesteld met schuifdeurkasten, maar er is een klein maar subtiel verschil tussen de twee. Dit verschil ligt in het feit dat schuifdeurkasten alleen aan de bovenrand met een rail bevestigd worden, in plaats van aan de boven- en onderkant.

Dankzij dit mechanisme wordt de illusie gewekt dat de deur boven de rail zweeft. Het openen van garderobekasten met zwevende deuren maakt vaak nauwelijks geluid en doet de meubels vaak lichter en minder log lijken.

Voor wie is een schuifdeurkast geschikt?

Schuifdeurkasten zijn geschikt in vele situaties. Ze zijn bijvoorbeeld uitstekende garderobekasten omdat er bijna altijd een spiegel aan bevestigd kan worden. Bovendien worden ze vaak gebruikt in smalle gangen of krappe kamers, omdat ze geen ruimte nodig hebben om deuren te openen.

In plaats daarvan kunnen de deuren gewoon rustig van links naar rechts geschoven worden. Daarom is het mogelijk de kast relatief dicht bij andere meubels of deuren te plaatsen.

schwebetürenschrank-test

Kleerkasten met schuifdeuren kunnen elke kamer verfraaien en tegelijk ruimte besparen. (Image source: reisetopia / unsplash)

Door hun veelzijdige ontwerpen en aanpasbare eigenschappen zijn schuifdeurkasten geschikt voor bijna elk huis. Bovendien zijn de meeste modellen van dit type iets dieper en bieden daardoor meer bergruimte, in plaats van die in te nemen voor overhangende deuren.

Welke alternatieven zijn er voor schuifdeurkasten?

Er zijn nog andere soorten garderobekasten dan het schuifdeurmechanisme. We hebben ze hier kort beschreven

  • Draaideurkasten zijn de klassieke modellen onder de garderobekasten. De deuren openen zich in de kamer en onthullen de hele inhoud van de kleerkast, want alle deuren kunnen tegelijk geopend worden. Je moet echter wel iets meer ruimte inbouwen, zodat de deuren niet tegen aangrenzende meubelstukken stoten. Draaideurkasten kunnen overal gebruikt worden, hebben vaak een spiegel en zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
  • Vouwdeurkasten zijn ook geschikt voor kleinere kamers, want hoewel de deuren naar buiten opengaan, nemen ze maar zoveel ruimte in als de afzonderlijke latten breed zijn. Vouwdeuren zijn dus een goede middenweg als je tegelijk wat geld en ruimte wilt besparen.

Het maatverschil is dus hoeveel ruimte je hebt op de plaats die voor de kast bestemd is.

Is het de moeite waard om een schuifdeurkast op maat te laten maken?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk ja, maar je moet wel beseffen dat het maken van een eenmalig stuk relatief duur kan zijn.

Het op maat maken van je schuifdeurkast geeft je echter ook de volledige creatieve vrijheid om ervoor te zorgen dat het meubelstuk perfect bij je smaak past. Je kunt de garderobekast helemaal naar je eigen wensen inrichten. Bovendien loop je niet het risico dat de garderobe die je mooi vindt te groot of te klein is voor de plaats waar je hem wilt neerzetten.

Dus als je bereid bent iets meer te betalen, ben je er zeker van dat je een meubelstuk krijgt dat perfect bij jou en je interieur past.

Conclusie

Zweefdeurkasten hebben veel unieke voordelen ten opzichte van andere soorten garderobekasten. Door het speciale, eenvoudige railmechanisme kunnen de deuren bijna geruisloos openen en sluiten.

Dit komt vaak ten goede aan andere mensen die ’s morgens nog slapen. Bovendien zijn de garderobekasten in veel verschillende maten verkrijgbaar en kunnen ze dus in elke kamer, groot of klein, geplaatst worden.

Dankzij het feit dat de deuren niet de kamer in openen, is het mogelijk om schuifdeurkasten relatief dicht bij andere meubelstukken, zoals het bed, te plaatsen. Met een ruime keuze aan ontwerpen kun je het juiste model kiezen om het uiterlijk van je interieur te verfraaien.

Beeldbron: in4mal / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies