Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

42Onderzochte producten

38Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

113Verzamelde opmerkingen

Is de gezondheid van je haar erg belangrijk voor je? Maar heb je problemen zoals broos haar? Dan moet je shampoo eens goed bekijken en een nieuwe kopen. De verzorgingsproducten die je gebruikt zijn immers, samen met je voeding, van cruciaal belang voor de gezondheid en het uiterlijk van je haar.

Maar welke soorten shampoos zijn er? Welke past het beste bij je? In onze shampoo test 2022 stellen we de beste en meest kwalitatieve shampoos uit verschillende categorieën gedetailleerd voor. We geven je ook waardevolle informatie en nuttige tips over het onderwerp shampoo en haar. Of je nu op zoek bent naar klassieke shampoo, droogshampoo, 2-in-1 shampoo, exfoliërende shampoo of shampoo bars, je vindt hier de beste shampoos op de markt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Goed stylen begint met shampooën, en daarom speelt de keuze van de shampoo een belangrijke rol.
 • Shampoos bevatten verschillende ingrediënten, die aangepast moeten worden aan de conditie van het haar.
 • Als je een shampoo koopt, moet je goed naar de ingrediënten kijken. Je moet letten op de chemische toevoegingen, want die kunnen schadelijk zijn.

Shampoo: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je shampoo koopt

Hoe kan ik mijn shampoo goed wassen?

Niets voelt beter dan een kop fris gewassen haar. Er zijn echter veel dingen die je verkeerd kunt doen als je je haar wast en beschadigt. Deze tips moet je opvolgen:

Resten uitkammen

In het algemeenmoet je, voor je je haar opnieuw wast, de resten van oude producten uitkammen.

Watertemperatuur

Hoe warmer het water, hoe meer vocht aan het haar onttrokken wordt. Daardoor ziet het er op den duur droog en broos uit. Het is dus beter je haar lauw te wassen en te profiteren van mooi haar. Voor een nog mooiere glans geef je je haar nog een snelle koude spoeling voor je uit de douche stapt.

Shampooing

Er zijn twee regels bij het wassen met shampoo: Ten eerste, verdeel de shampoo niet tot in de uiteinden en ten tweede, minder is meer. Al het vet en talg dat je van je haar wilt ontdoen, komt van de hoofdhuid en zit aan de wortels. Daarom is het voldoende om de wortels met shampoo te behandelen.

De rest van je haar wordt tijdens de spoeling voldoende gereinigd. Ook als het om shampoo gaat, is minder meer. Een hoeveelheid shampoo ter grootte van een hazelnoot zou voldoende moeten zijn om je haar te reinigen, afhankelijk van de lengte van je haar. Te veel shampoo belast het haar onnodig.

Hoe vaak moet je shampooën?

Het antwoord op deze vraag hangt grotendeels af van de conditie van het haar. Het is echter een feit dat haar het gevoeligst is als het nat is en dat de zuurbescherming van de hoofdhuid minstens 24 uur nodig heeft om te regenereren.

WunderweibVrouwenblad
Om je hoofdhuid te beschermen, moet je je haar niet te vaak wassen. Vooral bij langer haar kun je tot twee dagen een pauze inlassen. (Bron: wunderweib.de)

Daarom is het al aan te raden je haar niet elke dag te wassen.

Welke ingrediënten bevatten shampoos?

De verschillende shampoos bestaan voor het grootste deel uit dezelfde hoofdbestanddelen en verschillen alleen in enkele die bedoeld zijn voor de verzorging van het specifieke haartype.

Ingrediënt Werking
Oppervlakte-actieve stoffen De belangrijkste oppervlakte-actieve stoffen zijn het belangrijkste ingrediënt, gecombineerd met water bevorderen ze de oplosbaarheid van vuil en maken het haar schoon.
Co-surfactanten De co-surfactanten vullen de werking van de hoofd-oppervlakte-actieve stof aan, verminderen de concentratie ervan en maken het product beter geschikt voor gevoelige gebruikers.
Filmvormers/siliconen De filmvormers, zoals siliconen, vormen op elk haar een laagje dat het moet beschermen. Ze maken de haarstructuur glad en maken het haar gemakkelijker te kammen.
Parfumoliën/-diëten Ingrediënten zoals parfumoliën hebben tot taak het produkt aantrekkelijker te maken voor de zintuigen.Vaak worden daarvoor natuurlijke geuren gebruikt.
Conserveringsmiddelen Omdat shampoos een hoog watergehalte hebben, moeten ze tegen ziektekiemen beschermd worden door conserveringsmiddelen. Deze kunnen alleen achterwege gelaten worden als een zeer hoog gehalte aan hoofd-oppervlakte-actieve stoffen gebruikt wordt.

Hoeveel kost shampoo?

Zoals veel huidverzorgingsproducten zijn shampoos er in allerlei prijsklassen. De prijzen variëren van goedkopere producten uit de supermarkt of drogist tot dure producten van bekende fabrikanten.

Een commerciële shampoo is verkrijgbaar vanaf ongeveer 2-5 €, terwijl de prijs van shampoos van bekende fabrikanten rond de 20-60 € ligt. Dit komt vaak omdat de shampoos speciale voedende haaroliën bevatten die geconcentreerder zijn dan in commerciële haarshampoos.

Zijn er alternatieven voor shampoo?

Natuurlijke huishoudelijke producten zijn een zeer populair alternatief geworden voor gewone shampoo. Deze alternatieve soort wordt ook wel de “no-poo” methode genoemd. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar ook vrij van chemicaliën.

Wist je dat kwarkzeep een goed alternatief is voor shampoo? Als je er eerst niet aan gewend bent, kun je de zeep tussen je handen wrijven en dan in je haar masseren. Manna zeep of Aleppo zeep, bijvoorbeeld, hebben natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie die je haar kunnen voeden. De kwarkzeep kan tot een half jaar gebruikt worden.

Een van die alternatieven is zuiveringszout. Het is een natuurlijk zout dat vet en onzuiverheden uit het haar verwijdert. Je mengt gewoon een beetje zuiveringszout met water en smeert het tijdens het douchen over je haar. Lavaklei en roggemeel zijn twee andere alternatieven. Ze voorkomen snel invetten en maken het haar voller. Ze moeten ook in water opgelost worden voor het wassen.

Deze alternatieven zijn gezonder, maar hebben niet precies dezelfde werking als gewone shampoos en vergen zeker enige gewenning.

Besluit: Welke soorten shampoo zijn er en welke is de juiste om je haar te verzorgen?

Samen met douchegel, zeep en water vormen shampoos de kern van de dagelijkse persoonlijke hygiëne, en daarom is de keuze van het juiste product voor je haar heel belangrijk. In principe kunnen haarshampoo als volgt gecategoriseerd worden:

 • Klassiek [flüssiges] Shampoo
 • Droge shampoo
 • 2 in 1 shampoo
 • Exfoliërende shampoo
 • Shampoo repen

Er zijn verzorgingsseries voor elk type, met producten voor verschillende haartypes, zoals normaal, droog, gekleurd, vet of schilferig haar.In het volgende laten we je kennismaken met de verschillende soorten haarshampoo en tonen we je de voor- en nadelen van elk type.

Wat is klassieke vloeibare shampoo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Klassieke shampoo heeft meestal een vloeibare of romige consistentie en is verkrijgbaar in alle mogelijke geuren voor elk haartype. Met een herstellende, regenererende en verfrissende werking, reinigen en ontvetten haarshampoos niet alleen de hoofdhuid, maar helpen ze ook de doorkambaarheid en de glans van het haar te bevorderen. Speciale haarverzorgingsproducten hebben ook het effect, bijvoorbeeld, dat ze het haar beter ontvetten, roos verminderen of het haar meer volume geven.

Voordelen
 • Reinigt en ontvet het haar
 • Verkrijgbaar in vele variaties en geuren
Nadelen
 • Bevat vaak siliconen

Veel vloeibare shampoos bevatten vaak siliconen, die speciaal in de haarverzorging gebruikt worden als filmvormers. Deze synthetische stoffen omsluiten het haar en zorgen voor gemakkelijker kammen en glans. Ze sluiten echter het haar en tegelijk de hoofdhuid af, zodat het haar er van buiten gezond uitziet, maar van binnen uitdroogt door de siliconenlaag, omdat vochtinbrengende verzorgingsproducten er niet in kunnen doordringen.

Wat is droogshampoo en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Droogshampoo is een flitsend styling wonderwapen. In poedervorm of in een spuitbus is het ideaal om je haar een snelle oppepper te geven van frisheid, volume en stevigheid – vooral als je geen tijd hebt om je haar te wassen, föhnen en stylen.

Shampoo Frau

Vette wortels worden weggespoten door het silicaat ingrediënt, waardoor je haar er weer fris uitziet zonder te wassen. (Foto: Oude Jeugd / unsplash.com)
Voordelen
 • Gemakkelijke-snelle frisheid
 • Stylinghulpmiddel voor uitgewerkte kapsels
 • Express verfrisser in hectische tijden of op reis
Nadelen
 • Stoffig uiterlijk na te veel gebruik
 • Kan allergieën en irritatie veroorzaken

Droogshampoo moet echter een goede haarwasbeurt volledig vervangen. Als je het te vaak gebruikt, kun je kleine resten bij de wortels verwachten, en vooral donkere haartypes hebben daar last van. Schadelijke ingrediënten zoals alcohol, drijfgassen of conserveringsmiddelen kunnen allergieën en irritatie veroorzaken, wat tot haaruitval kan leiden.

Wist je dat je droogshampoo niet permanent kunt gebruiken? Droogshampoo is een snelle oplossing, maar je kunt er maar ongeveer twee wasbeurten mee doen. Wassen met shampoo is de enige manier om je haar te revitaliseren.

Wat is 2 in 1 shampoo en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

2 in 1 shampoos zijn een praktische combinatie van reiniging en conditionering. Afhankelijk van het product wordt shampoo gecombineerd met een (intensieve) behandeling of een conditioner. Dit bespaart je het gedoe van geklungel met verschillende producten en bespaart je ook tijd! Omdat het haar na het wassen zonder problemen gekamd, gedroogd en gestyled kan worden

Voordelen
 • Bespaart tijd bij schoonmaken en verzorgen
 • minder plastic bakjes in de badkamer
Nadelen
 • Ongeschikt voor bepaalde haarsoorten

Deze haarverzorgingsproducten worden echter vaak alleen aanbevolen voor normaal tot licht droog haar. Voor haar dat veel verzorging nodig heeft (extreem droog, gevoelig voor gespleten haarpunten, enz.) en ook voor heel fijn en vet haar is het gebruik van deze shampoos geen optimale oplossing.

Wat is exfoliërende shampoo en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Exfoliërende shampoo bevrijdt haar en hoofdhuid van haarlak, resten van fixeermiddelen, siliconen, vuil en talg. Het ontspant de hoofdhuid en reinigt het haar zachtjes tot diep in de diepte. Het gebruik is hetzelfde als bij gewone shampoo en is geschikt voor alle haartypes.

Voordelen
 • Ontspant de hoofdhuid
 • Intensieve maar zachte reiniging van het haar
 • Vochtinbrengend
Nadelen
 • Spant het haar en droogt het uit bij te vaak gebruik
 • Lost kleurpigmenten in gekleurd haar op

Maar als exfoliërende shampoo te vaak wordt gebruikt, worden haar en hoofdhuid te veel belast en zouden ze uitdrogen. Een wekelijkse toepassing is dus volkomen voldoende. Voorzichtigheid is geboden bij gekleurd of getint haar. Dit komt doordat de peeling de kleurpigmenten losmaakt en het haar vervaagt. Dit effect maakt exfoliëren echter bijzonder geschikt vóór het kleuren of kleuren van het haar.

Wat zijn shampoobars en wat zijn hun voor- en nadelen?

Shampoobars zijn milieuvriendelijke alternatieven voor shampooin flessen. Vergeleken met gewone shampoos zijn deze vaste shampoos meestal milder voor haar en hoofdhuid, siliconenvrij (zie hierboven) en erg praktisch voor op reis.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk doordat er geen plastic verpakkingen in zitten
 • Meestal siliconenvrij
 • Praktisch voor op reis
Nadelen
 • Mogelijk lange omzettingsfase
 • Meestal alleen online verkrijgbaar
 • Kan irriterende stoffen bevatten zoals SLS

Het kan goed zijn dat je haar er eerst aan moet wennen. Shampoo bars zijn nog niet verkrijgbaar in de grotere drogisterijen, zodat ze vaak alleen online besteld kunnen worden. Je moet bij het kopen ook naar de ingrediënten kijken. Sommige vaste shampoos kunnen irriterende stoffen bevatten zoals natriumlaurylsulfaat (SLS), dat allergieën kan veroorzaken.

Koopcriteria: Je kunt shampoos vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Het is niet gemakkelijk je weg te vinden in de zee van shampoo-aanbiedingen die vandaag op de markt zijn. In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om shampoos te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde shampoo geschikt is voor je haartype.

Shampoo Holztisch

Haarverzorging is geen gemakkelijke opgave. Als je de verkeerde shampoo gebruikt of je haar te heet wast, kun je jezelf schaden. Als je de shampoo niet lang genoeg laat inwerken, wordt je haar niet voldoende gereinigd. Bovendien zijn er shampoos waarvan de media suggereren dat ze het haar versterken en zelfs de groei bevorderen, maar dit is onzin. Voordat je een shampoo koopt, moet je er zeker van zijn dat hij bij je past en compatibel is met je lichaam. (Foto: Charisse Kenion / unsplash.com)

Om de perfecte partner voor je haarverzorging te vinden, moet je op deze criteria letten:

 • Haartypes
 • Ingrediënten

In het volgende deel kom je te weten wat de afzonderlijke koopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Haartypes

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kiezen van een shampoo is de textuur van je haar. Er zijn verschillende haartexturen, en er zijn producten die bij elk passen.

Vet haar

Door een verhoogde olieproductie van de talgklieren wordt het haar, vooral aan de wortels, snel vet en vettig. Hier moeten shampoos gebruikt worden die het evenwicht van de talgproductie van de hoofdhuid herstellen.

Droog en beschadigd haar

Droog en beschadigd haar is gemakkelijk te herkennen aan gespleten haarpunten en pluizig haar. Het lijkt wat stro-achtig en is erg gevoelig. Omdat deze haarstructuur erg droog is, moeten shampoos met vochtinbrengende bestanddelen of natuurlijke verzorgende oliën gebruikt worden.

Schilferig haar

Schilferig haar wordt aangeduid als een schilferige hoofdhuid. Het is droog, gestrest en jeukt. Alleen anti-roos shampoos en milde shampoos die de hoofdhuid reinigen en verzorgen kunnen hier helpen.

Fijn haar

Fijn haar is heel dun en hangt recht van het hoofd naar beneden. Het is erg zwak en mist volume. Voor dit type haar zijn volume shampoos geschikt met proteïnen die het haar kracht en volume geven.

Grijs haar

Grijs haar is rijper haar en is daarom erg gevoelig. Het is dunner en te veel blootstelling aan licht kan het een gele tint geven. Shampoos die geschikt zijn voor dit haar versterken het en laten de gele tint verdwijnen door een combinatie van kleurpigmenten

Normaal haar

De term normaal haar wordt gebruikt om heel gezond haar aan te duiden. Hij heeft geen van de hierboven beschreven haarproblemen. Het haar is sterk, glanzend en de haarstructuur wordt niet beschadigd. Het haar moet met zachte shampoo behandeld worden om het gezond te houden.

Ingrediënten

Voordat je een nieuwe shampoo koopt, moet je goed naar de ingrediënten kijken. Je moet vooral letten op chemische toevoegingen die noch gezond zijn voor de hoofdhuid, noch voor het lichaam. Die additieven zijn vooral parabenen, siliconen en sulfaten.

Ingrediënten Werkingsmechanisme Werking
Siliconen Siliconen wikkelen zich als een kunstmatig omhulsel om het haar en worden verondersteld het glans en gladheid te geven. Helaas geeft dit beschermende omhulsel alleen de schijn van verzorgd haar, maar onder het omhulsel is het haar beschadigd. Bovendien blokkeren de siliconen de weg voor gezonde conditionerende stoffen.
Parabenen Parabenen, ook wel conserveringsmiddelen genoemd, worden aan shampoo toegevoegd om het te conserveren en langer houdbaar te maken. De chemische samenstelling van parabenen lijkt erg op de samenstelling van menselijke hormonen en verstoort dus hun huishouding. In de ernstigste gevallen kan het zelfs kankerverwekkend zijn.
Sulfaten Sulfaten zijn verantwoordelijk voor het schuimen van de shampoo. Ze hebben een erg irriterend effect op de hoofdhuid en zorgen ervoor dat die uitdroogt. Ze zorgen er ook voor dat het haar sneller vet wordt.

Naast chemische ingrediënten bevatten shampoos ook natuurlijke ingrediënten.

Inhoud Beschrijving Werking
Biologische Tea Tree Tea tree is antibacterieel, schimmelwerend, antiviraal en ontstekingsremmend. Bestrijdt roos, irritatie en droogheid van de hoofdhuid
Beta Glucan Beta glucan zijn suikers die voorkomen in bacteriële celwand, schimmels, gist en algen. Kalmeert een geïrriteerde hoofdhuid
Aloë Vera De antibacteriën in aloë vera hebben enorme genezende vermogens. Daarom is het heilzaam voor bijna alle delen van ons lichaam. Stimuleer de haargroei, zorg voor gezond haar
Biologische Shea Boter Shea boter is vet uit de noot van een sheaboom in Afrika. Het bevat veel vitamines A, E, en F. Bevordert de glans van het haar

Wetenswaardigheden over shampoo

Alleen natuurlijke shampoo-alternatieven kun je thuis maken Er zijn verschillende recepten en ze zijn ofwel op zeepbasis of werken helemaal zonder zeep. Voor de shampoos op zeepbasis is natuurlijke zeep nodig. Een populaire optie is zeep gemaakt van olijfolie. Eerst wordt 15 g van de zeep gemengd met 250 ml water om een zeepsop te maken.

Dan kan een etherische olie of kruidenmengsel naar keuze, zoals rozemarijn of kamille, aan het loog worden toegevoegd. Zoals gezegd zijn de meest voorkomende niet-zeep alternatieven roggemeel of helende aarde, ook wel lavaklei genoemd. Het enige wat je hoeft te doen is 4-5 eetlepels aarde of bloem met lauw water te mengen tot een pasta en de shampoo is klaar. Omdat deze zelfgemaakte alternatieven geen conserveermiddelen bevatten, zijn ze in de koelkast maximaal 10 dagen houdbaar

Is shampoo schadelijk voor het haar?

Op den duur zijn de ingrediënten die in shampoo zitten niet gezond voor het haar. Het haar wordt zijn natuurlijke oliën en lipiden ontnomen door de ingrediënten in de verschillende shampoos. De gevolgen van dit proces zijn verschillende problemen zoals droog of vet haar en roos. Dagelijks wassen van het haar moet daarom absoluut vermeden worden.

Afbeelding bron: huyenxu94 / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies