Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

46Bestede uren

41Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een middel tegen veroudering? Wil je iets nieuws proberen in de keuken? Dan is sheaboter misschien iets voor jou.

Sheaboter is een olie die gebruikt kan worden als een anti-verouderingsbehandeling of als een vochtinbrengende crème. Maar het is heel veelzijdig en kan ook in de keuken gebruikt worden om te koken of als ontstekingsremmende olie voor huid, lippen of haar.

Als je wilt weten welke soorten sheaboter er zijn en waarvoor de verschillende soorten geschikt zijn, dan is onze grote sheaboter test 2022 de juiste plaats voor je. We laten je zien wat belangrijk is bij het kiezen van sheaboter en waar je het kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Sheaboter is een olie die uit de vrucht van de sheaboom wordt gewonnen. Shea boter is zeer rijk. Sheanoten bestaan tot 50% vet, de afgewerkte sheaboter zelfs voor 99%. Het is ook rijk aan vitaminen en mineralen.
 • In principe kan men onderscheid maken tussen geraffineerde en ongeraffineerde shea boter. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Sheaboter is vochtinbrengend en ontstekingsremmend. Het kan ook gebruikt worden als anti-verouderingsmiddel. Sheaboter is goed te gebruiken op huid, haar, lippen en zelfs bij het koken.

Beste Sheaboter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je sheaboter koopt

Wat is sheaboter?

Sheaboter is een witachtig vet dat uit de vrucht van de sheaboom wordt gemaakt. Sheanootbomen groeien uitsluitend in de savannen van West-Afrika. De inboorlingen gebruiken de olie om te koken en voor huid- en haarverzorging.

Intussen is sheaboter een ingrediënt in veel cosmetische producten en ook in chocolade. Maar ook in zijn pure vorm kan sheaboter op vele manieren gebruikt worden.

Hoe wordt sheaboter gemaakt?

De traditionele methode om sheaboter te maken is bijzonder zacht. In deze productievorm blijven alle helende en verzorgende ingrediënten bewaard.

Het oude, traditionele proces is omslachtig. De Karite bomen zijn heilig voor de plaatselijke bevolking. Alleen de vrouwen hebben het recht de noten van de boom te verwerken.

In het volgende hebben we het hele proces in afzonderlijke stappen verdeeld en uitgelegd.

 1. De noten van de sheaboom worden verzameld en bewaard tot ze rijp zijn.
 2. De pitten worden van het vruchtvlees gescheiden en boven een vuur geroosterd.
 3. De pitten worden geplet tot een bruine pulp.
 4. De pulp wordt met heet water gemengd en tot een deeg gekneed. Het vet bezinkt en kan afgeroomd worden.
 5. Als het afkoelt, stolt de olie tot boter.

Wat bevat sheaboter?

Sheaboter bestaat voor 50% uit vet. Een groot deel daarvan zijn onverzeepbare vetten. Dit betekent dat de moleculen niet oplossen als ze in contact komen met water. De boter blijft zo langer op de huid en ze is langer beschermd en zacht.

Sheaboter is rijk aan vitaminen en mineralen, die verschillende werkingen hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

Ingrediënt Werking
Vitamine E Transporteert schadelijke stoffen uit het lichaam, vertraagt het verouderingsproces
Bètacaroteen Regelt de celgroei en werkt als vrije radicalenvanger
Omega 3 vetzuren Reguleert de hormoonhuishouding en verlaagt het ontstekingsniveau
Allantoïne Ontstekingsremmend
Linolzuur Kalmeert en hydrateert de huid

De samenstelling van deze ingrediënten maakt van sheaboter bijna een wonderproduct.

Wat zijn de werkingen van sheaboter?

Sheaboter heeft een verscheidenheid aan werkingen die elkaar aanvullen. Het hydrateert en voedt. Bovendien heeft het een ontstekingsremmend effect en kan het gebruikt worden als een anti-verouderingsmiddel. (1, 2)

Ze vonden ook een positief effect op het bestrijden van tumorcellen. In deze studie konden de behandelde tumorcellen bestreden worden met behulp van shea boter. (1)

Sheaboter heeft een hydraterende werking. Als de huid droog is, brengt de boter de vochtbalans in evenwicht. Het maakt de huid elastischer en soepeler.

Sheaboter wordt ook vaak gebruikt als anti-verouderingsmiddel. Shea boter helpt de cellen te regenereren en op te bouwen.

Aan het Amerikaanse National Institute of Health werd een studie uitgevoerd over de behandeling van verschillende huidziekten. Verschillende patiënten werd gevraagd hun huid eczeem tweemaal daags met shea boter in te smeren.

De artsen constateerden niet alleen een vermindering van de symptomen, maar ook een herstel van de beschermende barrière van de huid. (3)

Sheaboter kan ook helpen bij huidziekten en huiduitslag. Het heeft een ontstekingsremmend effect en men zegt dat het littekens helpt verminderen.

Sheaboter kan ook gebruikt worden als een natuurlijk zonnefilter. Shea boter beschermt en hydrateert de huid. Als het voor en na zon- of zonnebankbezoek wordt aangebracht, helpt het de huid.

Waar kun je zuivere sheaboter voor gebruiken?

Pure sheaboter kan op allerlei manieren gebruikt worden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Gebruik Werking
Gezichtscrème Sheaboter beschermt de huid tegen koude wind en droogte. Het heeft ook een huidverzachtend effect en wordt vaak gebruikt als antiverouderingsmiddel. Het is geschikt voor alle huidtypes omdat het de poriën niet verstopt.
Body butter Sheaboter blijft als een licht laagje op de huid liggen en maakt haar lekker zacht. Het heeft enige tijd nodig om in te trekken en kan het beste voor het slapen gaan worden aangebracht.
Lippen De pure sheaboter werkt als een lippenbalsem. Het heeft een licht nootachtige smaak en beschermt de lippen tegen uitdrogen en barsten.
Haarverzorging Sheaboter voedt het haar. Toegepast op de punten, helpt het tegen droog en breekbaar haar. Bij fijn haar kunnen de lokken er echter vettig uitzien door de sheaboter.
Badtoevoeging In badwater hebben de bestanddelen van sheaboter een intensievere werking, doordat de poriën van de huid door de warmte open gaan staan.
Sheaboter in de keuken Sheaboter kan ook gebruikt worden bij het koken of bakken. Het wordt in de pan op dezelfde wijze verwarmd als gewone boter. Het is bijzonder geschikt voor oosterse gerechten.

Sheaboter kan ook gebruikt worden voor de verzorging van huisdieren. Bijvoorbeeld voor pootjes in de winter als ze ruw geworden zijn van het zout op de grond en de kou. Met pure shea boter hoef je niet bang te zijn dat je huisdier de crème oplikt.

In een onderzoek uit 1970 ontdekten onderzoekers dat karitéboter, gemaakt van de verse zaden van kariténoten, bij alle proefpersonen binnen een paar minuten hielp om een verstopte neus te verminderen.

Daartoe werd de sheaboter direct op en in de neus aangebracht. Bij de eerste runs waren de resultaten maar van korte duur en duurden ze maar een paar uur. De onderzoekers ontdekten echter dat bij voortgezet gebruik blijvende verlichting mogelijk was.

Geen vermindering van de symptomen werd waargenomen in de parallel bestudeerde controlegroep, die alleen met vaseline behandeld werd. (4)

Hoe ruikt sheaboter?

Ongeraffineerde sheaboter heeft een zoete, nootachtige en chocoladeachtige geur. Afhankelijk van waar het gemaakt werd, kun je ook houtachtige of rokerige ondertonen opmerken.

Geraffineerde sheaboter is geurloos, in tegenstelling tot ongeraffineerde sheaboter.

Wat zijn de fabrikanten van sheaboter?

Er zijn veel fabrikanten en merken van sheaboter. Er is een grote keuze, vooral online.

Hieronder staan verschillende fabrikanten en merken van sheaboter die volgens ons onderzoek bijzonder populair zijn.

 • Akamuti
 • Alaffia
 • Alverde
 • Antos
 • Biopark Cosmetica
 • Cattier Parijs
 • Najel
 • Sheagold

Let er bij aankoop op dat de winkelier het product direct van een fabrikant in Afrika koopt. Deze producten zijn meestal ongeraffineerd en zijn van een hogere kwaliteit.

Wat zijn de alternatieven voor sheaboter?

Veel oliën hebben eenzelfde effect als sheaboter. Het bijzondere van sheaboter is de combinatie van vele mineralen en vitaminen.

Hier zijn enkele voorbeelden van alternatieven:

Alternatief Beschrijving
Avocado boter Het is rijk aan voedingsstoffen en is bijzonder geschikt voor de behandeling van een droge of onzuivere huid
Amandelolie Werkt ontstekingsremmend en is ook geschikt voor de droge huid
Cacaoboter Is vooral geschikt voor lichaamsverzorging of als lippenbalsem
Kokosolie Is goed voor huidverzorging, tegen puistjes of als make-up remover

Cacaoboter

In principe lijken sheaboter en cacaoboter in veel opzichten op elkaar. Beide bevatten onverzadigde vetzuren, die effectief zijn om de huid te hydrateren en haar elastisch te houden.

De twee oliën verschillen echter in sommige opzichten van elkaar. Sheaboter is lichter en verstopt de poriën van de huid minder snel. Het is ook zachter en gemakkelijker aan te brengen.

Cacaoboter daarentegen heeft een intensere geur en is lichter van kleur.

Voordelen
 • Lichter
 • Zachter en gemakkelijker aan te brengen
 • Verstopt de poriën niet
Nadelen
 • Geur is minder intens
 • Lichtere kleur

Kokosolie

Sheaboter en kokosolie hebben veel dingen gemeen. Beide oliën hydrateren en zijn natuurlijk.

De twee oliën verschillen echter ook in sommige opzichten van elkaar. Sheaboter heeft een langere en diepere werking. Met kokosolie wordt de zwaar belaste huid snel weer droog.

 

Voordelen
 • Diep werkzaam
 • Werkt snel en lang
Nadelen
 • Zwaarder
 • Duurt langer voor het geabsorbeerd wordt

Sheaboter heeft echter meer tijd nodig om te absorberen. Over het algemeen is het aan te bevelen kokosolie ’s morgens te gebruiken. Sheaboter, daarentegen, moet ’s avonds aangebracht worden, zodat het voldoende tijd heeft om geabsorbeerd te worden.

Beslissingsrubriek: Welke soorten sheaboter zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen de volgende twee soorten sheaboter:

 • Geraffineerde Shea Boter
 • Ongeraffineerde Shea Boter

Om je te helpen de juiste sheaboter voor je te vinden, stellen we beide soorten voor met hun voor- en nadelen.

Wat zijn de eigenschappen van geraffineerde sheaboter en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij het raffineren worden de sheanoten onder zeer hoge temperaturen of koud geperst. In de meeste gevallen worden ook oplosmiddelen gebruikt om zoveel mogelijk olie te verkrijgen. Het ingrediënt bètacaroteen gaat bij dit productieproces verloren.

Bètacaroteen geeft ongeraffineerde sheaboter zijn gelige kleur. Door het verlies van bèta-caroteen is geraffineerde sheaboter wit. Sommigen geven de voorkeur aan deze zuiver witte kleur.

Voordelen
 • Zuivere witte kleur
 • Goedkoper
 • Geurloos
Nadelen
 • Geen bèta-caroteen meer
 • Kan allergenen bevatten
 • Minder natuurlijk

In tegenstelling tot ongeraffineerde sheaboter is geraffineerde geurloos. Omdat de geur van ongeraffineerde sheaboter even wennen is, kan de voorkeur gegeven worden aan geraffineerde sheaboter.

Meestal wordt karitéboter geraffineerd voor de export. Het is een veel goedkoper en efficiënter proces. Zo is het eindproduct, geraffineerde sheaboter, ook veel goedkoper.

Velen hebben echter kritiek op het verlies van waardevolle ingrediënten in geraffineerde sheaboter.

Geraffineerde sheaboter is zonder deze stoffen minder werkzaam. Bovendien verliest het zijn belangrijkste kwaliteit, namelijk zijn natuurlijkheid.

Wat onderscheidt ongeraffineerde sheaboter en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Ongeraffineerde karitéboter wordt uitsluitend verkregen via de traditionele product iewijze.

Het is iets gelig en heeft een zoete, nootachtige en chocoladeachtige geur.

Bij deze bereidingswijze blijven alle belangrijke ingrediënten bewaard. Het product is natuurlijker. Het aanwezige bètacaroteen is erg belangrijk, vooral voor gebruik op het gezicht of de huid. Het laat een beschermende film achter op de huid die wind en kou buiten houdt.

Wist je dat sheaboter niet alleen een verzorgingsproduct is, maar ook eetbaar kan zijn?

Dit is echter alleen het geval met natuurlijke, ongeraffineerde shea boter. Hetzelfde geldt voor de vruchten van de sheaboom, waarvan de boter gemaakt wordt. In de Afrikaanse keuken wordt het zelfs vaak gebruikt als eetbaar vet.

Aan ongeraffineerde sheaboter worden geen geur-, smaak- of kleurstoffen toegevoegd. Je kunt er zeker van zijn dat het product geen allergene stoffen bevat.

In supermarkten en de meeste drogisterijen vind je meestal geraffineerde sheaboter. Op internet kun je zowel geraffineerde als ongeraffineerde sheaboter vinden. Als je de Fairtrade gedachte volgt, moet je ongeraffineerde sheaboter kiezen en zo de vrouwen in West-Afrika steunen.

Voordelen
 • Alle ingrediënten worden bewaard
 • Doeltreffender
 • Natuurlijker
 • Geen allergenen
Nadelen
 • Duurder
 • Geelachtige kleur
 • Geur waaraan je moet wennen

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om sheaboter te vergelijken en te evalueren

Gebruik deze factoren om te beslissen welke sheaboter geschikt is voor jou:

 • Verhouding van sheaboter
 • Huidtype
 • Productie
 • Oorsprong
 • Biologische certificering
 • Eerlijke Handel
 • Vegan

In de volgende alinea’s kun je over deze koopcriteria lezen.

Percentage sheaboter

Er zijn zuivere sheaboter en verrijkte sheaboter. Pure sheaboter kan voor veel verschillende dingen gebruikt worden. Het is perfect voor de standaard dagelijkse kit met crèmes, want het kan gebruikt worden tegen elke soort droge huid in een snuifje.

De verrijkte sheaboter is meestal al voor één doel bestemd. Dus als je al zeker weet waarvoor je je sheaboter wilt gebruiken, kun je je toevlucht nemen tot zo’n product.

Met verrijkte sheaboter moet je er echter altijd op letten dat de sheaboter nog in een hoog aandeel aanwezig is. Het is ook belangrijk na te gaan welke andere stoffen gebruikt worden, want die kunnen soms allergieën opwekken.

Arme und Beine mit Blumen

Doe iets goeds voor jezelf en je huid, bijvoorbeeld met een masker van shea boter (Image source: unsplash.com / Chris Javis).

Huidtype

Zuivere sheaboter kan eigenlijk voor alle huidtypes gebruikt worden, omdat het de poriën niet verstopt.

Toch zijn er enkele producten die speciaal voor de droge of gemengde huid gemaakt zijn.

Voor een extreem droge huid is het de moeite waard naar deze producten te grijpen. Voor de gemengde huid kan het ook gunstig zijn om op deze beschrijving te letten.

Productie

Sheaboter die volgens de traditionele methode gemaakt wordt, is ongeraffineerd en geelachtig. Deze productiewijze is zachter en alle belangrijke bestanddelen van de sheanoot blijven bewaard.

Voor de uitvoer wordt de noot vaak industrieel behandeld, d.w.z. geraffineerd. Geraffineerde karitéboter is sneeuwwit en reukloos omdat het bètacaroteen verwijderd is. Geraffineerde karitéboter wordt soms ook koudgeperst gemaakt, wat het voordeel heeft dat de kwaliteit van de vetten behouden blijft. Maar ook hier gaan waardevolle ingrediënten verloren.

Ongeraffineerde sheaboter wordt aanbevolen omdat het alle bestanddelen behoudt en daardoor effectiever is.

Herkomst

Sheaboter wordt vaak geraffineerd voor de export. Dit maakt het goedkoper voor de fabrikant.

Anderzijds zijn de meeste producten die uit Afrika zelf komen ongeraffineerd. Ze bevatten nog steeds alle waardevolle ingrediënten. Zorg er daarom voor dat de fabrikant de producten rechtstreeks uit Afrika haalt.

Wist je dat het oogsten en verwerken van shea noten een traditionele taak is van vrouwen in Afrika?

Juni tot augustus is de oogsttijd en in deze maanden kan een vrouw tot 1.200 kg sheanoten verzamelen en zo het gezinsinkomen aanvullen.

Er zijn veel handelaren op het internet die producten aanbieden die rechtstreeks uit Afrika komen. Een voorbeeld is Afrikahandel.de of Amazon.de.

Biologische certificering

Eigenlijk mag elke karitéboter zich biologisch noemen, want de ingrediënten worden bijna uitsluitend via wilde verzameling verkregen en in de savanne worden geen pesticiden enz. gebruikt.

Bovendien worden in goede produkten de noten niet van bomen dicht bij de weg geoogst. Dus als een sheaboter biologisch gecertificeerd is, zegt dat niets over de kwaliteit.

Integendeel, de plaatselijke inzamelpunten zijn verplicht gecertificeerd te worden en elke inzameling te documenteren. Voor de plukkers betekent dit nog meer werk.

Hieronder staan enkele voorbeelden van biologische certificeringen, voor wie absolute zekerheid wil.

 • Oostenrijk Bio Garantie
 • BDIH Gecontroleerde Natuurlijke Cosmetica
 • ECOCERT
 • Cosmebio
 • NATRUE

Fair-Trade

Fair-trade zegels zijn een andere indicator. Ze wijzen op eerlijke en duurzame producten.

Bijna alle fair trade producten zijn ook van betere kwaliteit omdat ze onder betere omstandigheden worden geproduceerd. Dus niet alleen de plaatselijke bevolking wint, jij wint ook.

Vegan

De meeste sheaboter is veganistisch. Dit betekent dat bij de productie ervan geen dierlijke producten gebruikt werden.

Op veel producten staat ook een etiket, zodat je zeker weet dat het helemaal veganistisch is. Je moet er ook zeker van zijn dat het veganistische product ook zonder dierproeven is gemaakt.

(Beeldbron: pixabay.com / silviarita)

Referenties (4)

1. Akihisa T, Kojima N, Kikuchi T, Yasukawa K, Tokuda H, T Masters E, Manosroi A, Manosroi J. Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fat. J Oleo Sci. 2010;59(6):273-80.
Bron

2. Honfo FG, Akissoe N, Linnemann AR, Soumanou M, Van Boekel MA. Nutritional composition of shea products and chemical properties of shea butter: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(5):673-86.
Bron

3. James Q. Del Rosso. Repair and Maintenance of the Epidermal Barrier in Patients Diagnosed with Atopic Dermatitis. J Clin Aesthet Dermatol. 2011 Jun; 4(6): 45–55.
Bron

4. John F. Helliwell, Robert D. Putnam2. The social context of well-being. 2004 Aug 31; Department of Economics, University of British Columbia, 997–1873.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Akihisa T, Kojima N, Kikuchi T, Yasukawa K, Tokuda H, T Masters E, Manosroi A, Manosroi J. Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fat. J Oleo Sci. 2010;59(6):273-80.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Honfo FG, Akissoe N, Linnemann AR, Soumanou M, Van Boekel MA. Nutritional composition of shea products and chemical properties of shea butter: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(5):673-86.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
James Q. Del Rosso. Repair and Maintenance of the Epidermal Barrier in Patients Diagnosed with Atopic Dermatitis. J Clin Aesthet Dermatol. 2011 Jun; 4(6): 45–55.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
John F. Helliwell, Robert D. Putnam2. The social context of well-being. 2004 Aug 31; Department of Economics, University of British Columbia, 997–1873.
Ga naar bron
Recensies