Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Skiën is nog steeds een van de populairste wintersporten in Duitsland. De keuze van de juiste skikleding draagt in belangrijke mate bij tot de totale ervaring. Afhankelijk van de temperatuur of de hoogte is een ander soort skikleding nodig. Dit artikel legt uit welke modellen er zijn en wat de voor- en nadelen van deze modellen zijn.

Met onze gids willen we je helpen de juiste skikleding te kiezen en zo bij te dragen tot je algemene ervaring en ook tot je veiligheid. In een noodsituatie kan je skikleding bepalend zijn voor je overleving. We beantwoorden ook de meest gestelde vragen over skikleding.
Beste Skikleding Heren: Onze selectie

Shopgids Skikleding Heren: Alles wat je moet weten

Het kiezen van de juiste skikleding hangt af van een paar criteria die je bij je beslissing moet laten meewegen. Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Functionaliteit
 • Recco systeem beschikbaar
 • Een- of tweedelig

In de volgende paragrafen hebben we uitgelegd waar je bij elk criterium op moet letten. Dit zal je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kopen van je skikleding.

Materiaal

Je skikleding moet je beschermen tegen de grote temperatuurverschillen tussen buitentemperatuur en lichaamstemperatuur. Het moet winddicht en vooral waterdicht zijn. Maar het moet ook ademend zijn, zodat je niet te veel zweet, want daardoor zul je, afhankelijk van de situatie, weer bevriezen.

Katoen is minder geschikt omdat het veel vocht opneemt. Hierdoor krijg je het sneller koud. Synthetische, lichte stoffen zijn beter. Besteed hier aandacht aan als je skikleding koopt.

Functionaliteit

In dit hoofdstuk zullen we de belangrijkste functies kort omschrijven en uitleggen waarom ze bijzonder belangrijk zijn.

 • Weerbestendigheid: Skikleding moet waterafstotend en windbestendig zijn. Anders bevries je heel snel en is skiën niet leuk meer.
 • Binnen- en buitenzakken: Zorg ervoor dat je skikleding zowel binnen- als buitenzakken heeft. De mobiele telefoon houdt niet van de kou, dus moet je het toestel binnen op je lichaam hebben. Doekjes of portemonnees die je wilt gebruiken zonder steeds je skikleding te moeten openen.
 • Zakje op de arm: Zorg ervoor dat je skikleding een klein zakje op de arm heeft. Dit maakt het skiën gemakkelijker, want je hoeft niet moeizaam te bukken naar de scanner bij de skipascontrole.

Recco systeem verkrijgbaar

Als je vaak op de piste bent en vooral ook van de piste af, is een jack met het Recco systeem de moeite waard. Dit helpt de bergredders om je sneller te vinden bij een lawine.

Recco staat voor de firma die deze chips produceert. Met behulp van de reflector op je skikleding kun je met het zoekapparaat gelokaliseerd worden bij een lawine-inslag. De reflector heeft geen energie nodig en is dus zeer kosteneffectief. De reflector is heel klein en licht en hindert je mobiliteit helemaal niet.

Als je graag beschermd bent, is het de moeite waard skikleding met een Recco systeem te kopen. Als alternatief kun je ook je skikleding tegen een redelijke prijs van een reflector voorzien.

Een- of tweedelig

Terwijl eendelige skikleding vaak voor kinderen wordt gebruikt, gaan mannen meestal voor tweedelige skikleding. Deze bestaat uit een jasje en een broek en is daardoor gemakkelijker te hanteren bij het aankleden of naar het toilet gaan.

Skikleding of skipakken uit één stuk bieden het voordeel dat er aan de onderkant van de jas geen wind naar binnen kan trekken. Het voorkomt ook dat het jack omhoog glijdt en zich met sneeuw vult. Het kan echter een beetje een gedoe zijn als je tijdens de lunch iets wilt uittrekken omdat het te warm is in het restaurant.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen de juiste skikleding te kiezen, hebben we de belangrijkste vragen uitgezocht en beantwoord. Op deze manier hopen we dat ook jij de juiste skikleding vindt.

Welke soorten skikleding voor heren zijn er?

We maken in onze gids onderscheid tussen de volgende soorten skikleding

 • Skikleding voor skitochten: Tijdens skitochten zweet je veel meer. Daarom is deze skikleding vaak dunner. Het is des te belangrijker dat ze winddicht zijn. Ze zijn ook zeer ademend, zodat je niet begint te bevriezen als het afkoelt.
 • Eendelige pakken: Eendelige pakken, of skipakken, zijn een combinatie van een jas en een broek, maar ze zijn uit één stuk gemaakt. Ze hebben het voordeel dat er geen sneeuw tussen de jas en de broek kan komen. Ze zijn wat ingewikkelder om uit te trekken of als je naar het toilet gaat in het bergrestaurant. Eendelige pakken worden vaak door kinderen gedragen.
 • Klassieke tweedelige pakken: Klassieke skikleding bestaat uit een jas met sneeuwremmen en een skibroek. Voor de broek is er vaak keuze uit broeken met of zonder bandjes.
 • Snowboard kleding: Hoewel dit een gids is voor skikleding, moet ook snowboardkleding vermeld worden. De reden hiervoor is dat ook skiërs dit type kunnen dragen. Dit type wordt gekenmerkt door de lengte van het jasje en de snit. Ze zijn vaak groter uitgesneden en hangen nonchalant langs het lichaam. Vergelijkbaar met de stijl van skateboarders, gewoon op de hellingen.

Wat draag ik onder mijn heren skikleding?

Het is niet alleen belangrijk om de juiste skikleding te kiezen, hetzij als eendelig of als een combinatie van jas en broek. Maar ook de kleding eronder. Het ui-principe wordt gebruikt voor skikleding. Dit betekent dat verschillende dunne lagen met elkaar gecombineerd worden.

Typisch als het om skikleding gaat, begin je met ondergoed. Dit is met lange mouwen en geeft veel warmte. Het moet echter niet van katoen gemaakt zijn, want dat neemt veel vocht op en je zult er sneller van bevriezen.

De tweede laag is de isolatielaag. Dit dient om je eigen lichaamswarmte constant te houden. Hier kun je meer of minder aantrekken, afhankelijk van de buitentemperatuur, en zo inspelen op de klimaatomstandigheden. Fleece jassen of eenvoudige katoenen truien zijn hier geschikt.

Tenslotte komt de eigenlijke skikleding. Zorg ervoor dat het jack ademend is, maar je wel tegen de wind beschermt en waterafstotend is.

De basisregel voor elke laag is dat de kleding perfect moet passen. Als het te strak zit, kan de bloedtoevoer niet meer perfect functioneren. Maar als het te groot is of niet goed past, kan de wind overal binnendringen en kan ook sneeuw in de kleding glijden.

Hoe kan ik mijn skikleding voor heren wassen en waterdicht maken?

De juiste verzorging draagt beslissend bij tot de levensduur van je uitrusting. Daarom geven we je hier wat tips over hoe je je uitrusting goed kunt wassen en impregneren.

Maak voor het wassen van je skikleding alle zakken leeg en sluit alle ritssluitingen. Was je jas daarna in de wasmachine. Je kunt normaal afwasmiddel gebruiken of afwasmiddel met extra toevoegingen voor het waterafstotende membraan.

Volg bij het kiezen van een wascyclus de aanwijzingen op het jasje. Lees voor de juiste hoeveelheid speciaal afwasmiddel de bijsluiter.

Je kunt de skikleding het beste ophangen om te drogen. Ze op de radiator zetten is niet aan te bevelen. De wasdroger is ook een optie. Je kunt zien of je skikleding ook in de droogtrommel kan door de informatie op de jas te bekijken.

Let vooral op hoe je donsjacks kunt wassen. Anders kan het dons breken en wordt de jas platter. Was de jas bij twijfel met de hand.

Tenslotte moet je je skikleding impregneren vóór de skidag. Je kunt hiervoor een in de handel verkrijgbare waterafstotende spray gebruiken. Er zijn ook speciale detergenten die deze functie vervullen.

Hoe berg ik mijn skikleding voor heren op?

Als de winter voorbij is, wil je je skikleding zo snel mogelijk opbergen om plaats te maken voor je zomerkleding. Voordat je de skikleding opbergt, moet je ze echter altijd eerst wassen, zodat ze niet gaat schimmelen of stinken. Ze moeten ook helemaal droog zijn.

Maak de skikleding leeg met dingen als zakdoekjes, zonnecrème of andere dingen, die kunnen de skikleding verkleuren of vervormen. Zorg ervoor dat je de skikleding niet onnodig opvouwt of volpropt.

De keuze van de ruimte is van cruciaal belang bij het opbergen. Het moet droog zijn, beschermd tegen licht en stofvrij. Opslag in de kelder wordt in dit stadium sterk afgeraden. De enige mogelijkheid is vacuüm verpakken.

Samenvatting

Investeren in de juiste skikleding loont de moeite als je van tevoren goed nadenkt over het beoogde gebruik van de skikleding. In elk geval moet de skikleding waterafstotend zijn en je beschermen tegen de wind. Het is ook de moeite waard te investeren in skikleding met een Recco systeem om je overlevingskansen bij een lawine te vergroten.

Als je je skikleding op een droge plaats opbergt, beschermd tegen licht, kan je skikleding heel lang meegaan. Zorg ervoor dat je je skikleding schoonmaakt voor je ze opbergt. Je kunt hiervoor speciale wasmiddelen gebruiken. Hoe je de skikleding moet schoonmaken staat in het jasje geschreven. Vergeet niet de skikleding voor het volgende gebruik te impregneren.

(Surces: unsplash & 123rfo)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies