Laatst bijgewerkt: 25-10-2021

Welkom bij onze grote test van relaxfauteuils 2022. Hier stellen we alle relaxfauteuils die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste relaxfauteuil voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een relaxfauteuil wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een slaapfauteuil is een multifunctioneel meubelstuk en het ideale idee voor ruimtebesparende maar individuele inrichting. De fauteuil kan in een handomdraai omgetoverd worden tot een volwaardig logeerbed, en daarom wordt hij vaak verward met andere soorten fauteuils.
 • Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten fauteuil en twee opties voor matrassen voor je slaapfauteuil. Als het om het bovenmateriaal gaat, heb je veel meer keuzemogelijkheden.
 • De goedkoopste optie is de opvouwbare slaapstoel, die ideaal is voor kinder- en tienerkamers. Slaapstoelen die uitklapbaar of uitschuifbaar zijn, zijn vaak duurder vanwege hun frame en groter comfort.

Beste Slaapstoel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een relax fauteuil koopt

Wat is een relaxfauteuil?

De definitie van een slaapstoel is eenvoudig: het is een gestoffeerd meubelstuk dat voor één persoon ontworpen is en in een paar eenvoudige stappen tot een bed omgebouwd kan worden. De slaapstoel is dus multifunctioneel, want je kunt hem niet alleen als comfortabel zitmeubel gebruiken, maar ook als logeerbed.

Bij het zoeken naar een slaapstoel wordt al snel duidelijk hoe groot het aantal verschillende termen en soorten stoelen is. Vaak worden verschillende termen gebruikt voor een en hetzelfde product.

Daarom wordt de relaxfauteuil vaak verward met andere fauteuils die een soortgelijke functie hebben.

TV en relaxfauteuils, bijvoorbeeld, kunnen ook in een paar eenvoudige stappen versteld worden. Vaak gebeurt dit zelfs elektronisch via een motortje. Zulke fauteuils zijn supercomfortabel dankzij hun gebogen rugleuningen en nodigen uit om te ontspannen.

Je kunt comfortabel een dutje doen en relaxen op een TV en een relaxstoel. Maar TV- en relaxfauteuils hebben geen bedfunctie. Deze soorten fauteuils kunnen niet uitgeklapt worden om een plat ligvlak te vormen. Je kunt dus geen volledige nachtrust krijgen op zo’n fauteuil.

Hierdoor is het nodig een onderscheid te maken tussen fauteuils. De term bedfauteuil wordt vaak gebruikt als synoniem voor slaapfauteuil en komt overeen met de definitie.

Andere soorten fauteuils, zoals de TV- en relaxfauteuil, zijn geschikt om in te slapen, maar niet als logeerbed.

Voor wie is een slaapfauteuil geschikt?

De slaapstoel is in principe geschikt voor iedereen. Er zijn verschillende ontwerpen, materialen en onderstellen, zodat je de perfecte slaapstoel voor je kunt vinden.

Vooral in grote steden is woonruimte schaars. De dubbele functie als zitmeubel en bed in één maakt de slaapstoel bijzonder populair. Met deze ruimtebesparende meubels maak je optimaal gebruik van je woonruimte.

De relaxfauteuil is bijzonder praktisch voor studenten die naar een andere stad verhuizen. Zo verspil je geen ruimte in je gedeelde flat en kun je je bezoekers toch op elk moment een comfortabel bed voor de nacht aanbieden.

Verschillende inrichtingsmogelijkheden maken het gemakkelijk om de slaapstoel in het interieur te integreren.

De slaapstoel is ideaal voor kinderen en tieners. Er zijn lage versies die speciaal voor de kinderkamer gemaakt zijn. Als inrichtingshoogtepunt past de slaapstoel ook in een moderne jeugdkamer. Dit maakt het gemakkelijk voor schoolvrienden om de nacht door te brengen.

Slaapstoelen voor senioren zijn vaak elektrisch verstelbare fauteuils. De sta-op hulp maakt de fauteuil bijvoorbeeld een ideale combinatie met meubilair dat geschikt is voor senioren. Maar ook hier is het geen klassieke slaapstoel, maar eerder een tv- of relaxstoel.

Waar en hoe kan ik een slaapstoel gebruiken?

Je kunt de slaapstoel gebruiken zoals je wilt. Er zijn geen regels die bepalen hoe je je relaxfauteuil moet gebruiken. Er zijn geen grenzen aan je verbeelding.

Het logeerbed is de eenvoudigste toepassing van de slaapstoel. Overdag gebruik je hem in je woonkamer als gezellig zitje. Je kunt TV kijken, lezen, werken of wat je verder maar wilt doen.

In de slaapkamer is de slaapstoel geschikt als “kledingstoel”, waar je ’s avonds je gedragen kleren op kunt leggen. Als er bezoek komt, kun je de stoel gemakkelijk in een bed veranderen.

Je kunt de slaapstoel ook gebruiken in plaats van een gewoon bed. Overdag kun je je beddengoed opbergen in de bedbodem en de kamer als woonkamer gebruiken. ’s Avonds trek je eenvoudig de slaapstoel uit en je hebt in een mum van tijd een bed. Dit bespaart veel ruimte, vooral in eenkamerappartementen.

Als je slaapstoel een waterafstotende bekleding heeft of helemaal van waterafstotende bekleding gemaakt is, kun je hem ook als buitenmeubel gebruiken. Opgevouwen of uitgeschoven kun je op de slaapstoel van de zon genieten. Je hoeft geen extra meubels te kopen voor je terras in de tuin of je balkon.

Om te voorkomen dat de slaapstoel kapot gaat, moet je hem niet permanent buiten laten staan. Als je overnachtende bezoekers hebt, moet je de stoel misschien afwassen en naar binnen brengen.

In de serre staat een relaxfauteuil net zo goed. Je kunt er lekker in knussen en genieten van een warme chocolademelk terwijl het buiten onaangenaam weer is.

De relaxfauteuil is een fijne metgezel op reis. Je vindt ze in vliegtuigen in business class of op veerboten die langere afstanden afleggen. Als passagier kun je altijd kiezen of je wilt zitten of liggen. Voor hobbyisten die een bestelwagen ombouwen is de slaapstoel een alternatieve oplossing.

Schlafsessel-1

Met een slaapstoel bied je je gasten een comfortabele plek om te slapen. Een paar kussens en dekens maken de logeerpartij echt gezellig!
(Bron: pixabay.com/ pexels)

Welke alternatieven zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten fauteuils. Afhankelijk van je wensen en behoeften kun je de perfecte fauteuil voor je kiezen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van mogelijke alternatieven voor de relaxfauteuil die ook goed zijn voor een comfortabel dutje:

Type Beschrijving
Slaapbank/slaapbank bank en logeerbed in één, geschikt voor twee personen, kan uitgeklapt worden, diverse uitvoeringen, vaak ook leverbaar met matras en lattenbodem, comfortabeler bed dan slaapstoel, heeft meer vloeroppervlak nodig
Opklapbaar logeerbed snel op te zetten als logeerbed, heeft matras en lattenbodem, kan opgevouwen worden opgeborgen in berging, kelder of zolder als het niet wordt gebruikt, maar moet eerst in huis worden gehaald als het nodig is, grote kwaliteitsverschillen
Relaxfauteuil kenmerkt zich door bijzonder hoog comfort, achteroverleunende zitpositie, aan het lichaam aangepast, verstelmogelijkheden: Hoofd- en voetengedeelte, kantelfunctie
TV-fauteuil voor de gezellige TV-avond, ook bijzonder zachte bekleding, hoge rugleuning noodzakelijk om het hoofd ontspannen achterover te kunnen leunen, relaxfauteuils zijn allemaal goede TV-fauteuils
Massage fauteuil Relaxfauteuil met ingebouwde massage-apparatuur, rollers, rollen + luchtkussen imiteren masseur, verschillende programma’s te bedienen via afstandsbediening, maakt spanningen los, moet altijd aangesloten zijn op elektriciteit
XXL fauteuil verlengde zitting om benen te kunnen strekken, rugleuning + armleuningen daarop aangepast, soms ook geschikt voor 2 personen, tussenfase naar recamiere en sofa
Relaxligstoel eerder ligstoel dan fauteuil, meestal aangepast aan lichaam: gebogen in de lendenstreek, hoge hoofdsteun, halfzittende ligpositie, ontspannend voor wervelkolom + spieren

Besluit: Welke soorten relaxfauteuils zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een relaxfauteuil wilt kopen, kun je kiezen uit drie soorten relaxfauteuils

 • Opklapbare relaxfauteuil
 • Uitklapbare slaapstoel
 • Uittrekbare slaapstoel

Elke optie heeft voordelen en nadelen. Afhankelijk van wat je prettig vindt en hoe je de relaxfauteuil wilt gebruiken, zal een andere relaxfauteuil geschikt voor je zijn. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Opvouwbare slaapstoel

Een opvouwbare slaapstoel is eigenlijk een matras dat in twee of drie delen verdeeld is. De afzonderlijke delen zijn aan elkaar genaaid in een stoffen bekleding. Opgevouwen kun je deze matras als fauteuil gebruiken, uitgeklapt dient hij als logeerbed. Bij sommige versies moet je de matras uitrollen in plaats van uitklappen.

Omdat de matras meestal direct op de grond ligt als een logeerbed, wordt dit type slaapstoel ook wel een futonstoel genoemd. De term futon komt uit het Japans en beschrijft een tamelijk harde gewatteerde mat. Dit wordt gebruikt als matras in Japanse bedden die dicht bij de vloer staan.

Voordelen
 • goedkope aanschaf
 • gering gevaar voor verwondingen
 • lage zithoogte
 • ideaal voor kinderen
Nadelen
 • weinig zitcomfort
 • buigzaam matras
 • ziet er snel armoedig uit
 • matras snel versleten

De productie van een opklapbare relaxfauteuil is verhoudingsgewijs goedkoop omdat er geen frame en geen poten nodig zijn. Juist daarom is de opvouwbare relaxfauteuil lager dan andere relaxfauteuils. Bovendien zit je heel zacht op deze stoel, want de matras geeft iets mee onder belasting.

Sommige van deze opvouwbare relaxfauteuils hebben een kleine rugleuning en armleuning. Uitgeklapt dienen de rugleuningen als kussens, bijvoorbeeld. Andere opklapbare fauteuils hebben alleen een rugleuning of armleuning. Er zijn ook opvouwbare relaxfauteuils die geen rugleuning hebben.

Het grootste voordeel is echter het geringe risico op verw ondingen.

De voordelige aanschaf en lage zithoogte maken van de opvouwbare slaapstoel de ideale slaapstoel voor kinderkamers. Kinderen kunnen op de stoel ravotten zonder tegen een frame te stoten, bijvoorbeeld.

De stoffen bekleding is vaak niet wasbaar. Omdat de matras in direct contact staat met de vloer, kan de opvouwbare relaxfauteuil er snel sjofel en opgebruikt uitzien. De matras kan ook snel versleten raken, afhankelijk van de frequentie en hoeveelheid van het gebruik.

Opvouwbare Slaapstoel

Een opvouwbare slaapstoel heeft meestal ook een matras dat in verschillende delen verdeeld is. In tegenstelling tot de opvouwbare slaapstoel zijn de afzonderlijke delen niet losjes aan elkaar genaaid, maar aan een opvouwbaar frame bevestigd. Dit maakt de opvouwbare relaxfauteuil veel stabieler dan een opklapbare relaxfauteuil.

De werking van de opklapbare slaapstoel is in principe dezelfde als die van de slaapstoel. Opgeklapt heb je een comfortabel zitmeubel; opgeklapt heb je een knus logeerbed.

Voordelen
 • stabieler
 • meer zit- en slaapcomfort
 • zitkussen en matras vaak onafhankelijk van elkaar
Nadelen
 • duurder in aanschaf
 • hoger eigen gewicht
 • omvangrijker formaat

Veel opvouwbare slaapstoelen hebben een lattenbodem. Dit verhoogt het slaapcomfort enorm in vergelijking met inklapbare relaxfauteuils. In sommige opvouwbare relaxfauteuils zijn het zitkussen en de slaapmat los van elkaar. Dit betekent dat beide onafhankelijk van elkaar aan je behoeften kunnen worden aangepast.

De vervaardiging van een opvouwbare relaxfauteuil is iets duurder door het frame, wat ook in de verkoopprijs tot uiting komt. Het frame voor de fauteuil maakt voeten noodzakelijk.

In het algemeen zit je op een opklapbare relaxfauteuil hoger dan op een inklapbare relaxfauteuil en zak je door het frame minder weg in de matras.

Voeten en frame bieden ook een groot voordeel als ze als logeerbed gebruikt worden. De matras ligt niet direct op de vloer, maar enkele centimeters hoger. Dit maakt het gemakkelijker om de volgende ochtend op te staan, vooral als je gasten wat ouder zijn. De stoel ziet er ook niet zo snel armoedig uit als een opvouwbare slaapstoel.

Met zijn frame en lattenbodem is een opvouwbare slaapstoel zwaarder dan bijvoorbeeld een opklapbare slaapstoel. Je kunt hem niet zo gemakkelijk vervoeren, opbergen of naar een andere plaats verplaatsen.

Anderzijds heb je met een opklapbare relaxfauteuil dankzij het frame altijd een rugleuning en een armleuning. Dit verhoogt het comfort van de stoel bij dagelijks gebruik.

Pull-out slaapstoel

Veel van de kenmerken van een uitklapbare slaapstoel gelden ook voor een uitschuifbare slaapstoel. Met een uitschuifbare slaapstoel heb je ook een frame dat de stoel stabiliteit geeft. Dit maakt deze slaapstoel echter ook duurder in aanschaf.

De werking van een uitschuifbare slaapstoel is vergelijkbaar met die van een uitklapbare fauteuil. In plaats van de fauteuil uit te klappen tot een bed, heb je een mechanisme om hem uit te trekken. Ook hier heb je een comfortabele zitplaats als je hem opvouwt en een knus bed als je hem uitschuift.

Voordelen
 • Bedlade met extra bergruimte
 • stabiliteit
 • hoog zit- en slaapcomfort
Nadelen
 • moeilijke montage
 • hoog eigen gewicht
 • volumineus formaat

Met een uittrekbare slaapstoel zit je ook hoger dan op een opklapbare slaapstoel, vanwege het frame en de poten die daardoor nodig zijn. De kussens worden door het frame ondersteund en je zit minder zacht dan op een opklapbare relaxfauteuil. Een rugleuning en armleuningen verhogen het zitcomfort nog meer.

Verder is het slaapcomfort ook hoger met uitschuifbare relaxfauteuils. Je gasten hoeven niet op de grond te slapen. Er is geen contact met de vloer in een uitschuifbare relaxfauteuil. Een lattenbodem behoort ook tot de uitrusting van een uitschuifbare slaapstoel, die het slaapcomfort verhoogt.

Vergeleken met de andere soorten fauteuils scoren uitschuifbare slaapstoelen met extra bergruimte.

De meeste uitschuifbare slaapstoelen hebben een bedbodem. Je kunt er gemakkelijk extra beddengoed voor het logeerbed in opbergen zonder dat je extra bergruimte in je huis nodig hebt. En je hebt ze binnen handbereik wanneer je ze nodig hebt.

De bedbodem maakt het echter ook moeilijker om de slaapstoel in elkaar te zetten.

Frame, lattenbodem en bedbodem voor extra bergruimte maken dit type fauteuil het zwaarst. Als je de fauteuil naar een nieuwe plaats in je huis wilt verplaatsen, zul je steun moeten zoeken om hem te verplaatsen. Het lompe formaat van een uitschuifbare relaxfauteuil maakt zo’n onderneming er niet gemakkelijker op.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om relaxfauteuils te vergelijken en te beoordelen

Er zijn niet alleen verschillende soorten relaxfauteuils. Je moet ook beslissen hoe je je relaxfauteuil wilt hebben en welke combinatie het beste bij je past. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke relaxfauteuils.

De criteria die je kunt gebruiken om de relaxfauteuils met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Matras

Slaapstoelen bestaan altijd uit matrassen. Er zijn verschillende soorten en fabricageprocessen die duidelijke specificaties mogelijk maken. In het geval van relaxfauteuils worden de matrassen niet zo gedetailleerd gespecificeerd als gewone matrassen.

Je moet naast de soort relaxfauteuil ook een soort matras kiezen. Je hebt twee mogelijkheden om uit te kiezen:

Schuimmatras

De schuimmatras heeft een laag gewicht en een hoge elasticiteit. Daarom wordt hij vooral gebruikt voor opvouwbare slaapstoelen.

Een schuimmatras bestaat uit polyurethaan dat door hoge temperaturen gehard wordt. Hierdoor worden luchtbellen in de matras opgesloten, waardoor hij heel zacht aanvoelt om op te liggen. Een schuimmatras is minder geschikt voor mensen die een hogere mate van stevigheid verkiezen.

Voordelen
 • zeer zacht liggevoel
 • geruisloos
 • neemt oorspronkelijke vorm weer aan
Nadelen
 • niet geschikt voor alle gewichtsklassen
 • snel versleten
 • te zacht liggevoel

Schuim reageert individueel op de uitgeoefende druk. Nadat de druk is uitgeoefend, keert de matras snel terug in zijn oorspronkelijke vorm.

De puntelastische kern van de matras maakt optimale ondersteuning van het betreffende lichaamsdeel mogelijk. Na verloop van tijd raakt het schuim echter snel versleten.

Deze veerkracht kan oncomfortabel worden als de matras over een groot oppervlak belast wordt. De schuimmatras is alleen geschikt voor mensen met een laag tot maximaal gemiddeld gewicht.

Het uithardingsproces geeft de schuimmatras een zeer ademende structuur. Dit is een voordeel als het gaat om het reguleren van vocht en het ventileren van de matras. Dit geeft je een aangenaam slaapklimaat.

Omdat er geen mechanische onderdelen in de matras zitten, is hij volkomen geruisloos. Hij is ideaal voor onrustige slapers die zich ’s nachts vaak omdraaien of bewegen.

Innerspring matras

De innerspring matras is stabieler en duurzamer. Hij wordt vaak gebruikt voor uitklapbare en uitschuifbare relaxfauteuils omdat hij meer comfort biedt.

Deze matras is opgebouwd uit lagen. Zoals de naam innerspring doet vermoeden, bestaat de kern uit spiraalveren.

Voordelen
 • ademend
 • vochtregulerend
 • duurzaam
 • gewicht gelijkmatig verdeeld
Nadelen
 • Spiraalveren kunnen kraken
 • kwaliteit hangt af van het aantal spiraalveren
 • beschermlaag slijt

De lucht kan goed tussen de veren circuleren en zo het vocht beter reguleren. Dit zorgt voor een aangenaam koel slaapklimaat.

Boven en onder de veren liggen lagen vlies of vilt. Deze voorkomen dat je de veren voelt terwijl je slaapt. Schuimrubberen lakens zorgen voor een zachte laag zodat je op deze matras comfortabel kunt slapen. Hoe langer je dit matras gebruikt, hoe meer de beschermende laag vlies of vilt afslijt en je de spiraalveren voelt.

De veren maken de matras puntelastisch als reactie op spanning. Hij verdeelt het gewicht gelijkmatiger en is daardoor geschikt voor alle slaaptypes en gewichtsklassen. De veren zijn echter niet zo stil als een schuimmatras en kunnen na verloop van tijd kraken.

De veren zorgen ook voor stabiliteit en duurzaamheid. Deze matras is geschikt voor alle lattenbodems en de veren behouden jarenlang hun vorm. De kwaliteit van een binnenvering matras hangt af van het aantal spiraalveren. Hoe goedkoper een binnenveringmatras is, hoe minder veren hij bevat.

Schlafsessel-2

Probeer gezelligheid: zelfs de kleinste details maken van je relaxfauteuil een gezellige blikvanger in je huis. Of je nu je relaxfauteuil inklapt, uitklapt of uitschuift, je kunt hem versieren met kussens, dekens en andere accessoires, zoals een slaapmasker voor elke gast.
(Bron: pixabay.com/ bellahu123)

Maat

De maat van een slaapstoel speelt een beslissende rol in zijn comfort. Je moet je persoonlijke gevoel niet veronachtzamen.

Voor lange mensen is een hoge rugleuning comfortabeler, net als een hogere zithoogte door de voeten onder de slaapstoel. Maar deze hogere zitpositie kan voor kortere mensen oncomfortabel zijn als hun voeten de vloer niet meer raken.

In dit verband is het raadzaam ook naar de zitplaats te kijken. Er zijn verschillende breedtes en dieptes die het gevoel om op de relaxfauteuil te zitten aanzienlijk veranderen.

Er zijn ook fauteuils die breed genoeg zijn om er met z’n tweeën tegenaan te kruipen. Zulke speciale maten zijn echter eerder zeldzaam bij relaxfauteuils.

Materiaal

Als je een relaxfauteuil koopt, moet je veel aandacht besteden aan het gebruikte bovenmateriaal. Dit is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk van de fauteuil, maar ook voor je persoonlijke gevoel van comfort. Aan een fauteuil waar je niet graag op zit of ligt heb je niets.

Er zijn verschillende bovenmaterialen die voor een relaxfauteuil gebruikt kunnen worden.

Geweven stof

De meeste stoffen relaxfauteuils hebben een bekleding van geweven stof. Afhankelijk van het gebruikte garen kan de weving fijn of grof zijn. Als bekleding voor een relaxfauteuil moet de geweven stof niet alleen goed aanvoelen, maar ook slijtvast en robuust zijn. Geweven stof kan van verschillende vezels gemaakt worden.

Geweven stof van natuurlijke vezels voelt bijzonder aangenaam aan op de huid. Zulke natuurlijke vezels zijn gemaakt van katoen, wol of linnen. Maar ze slijten ook sneller, wat niet per se ideaal is voor een meubelstuk.

Geweven stof van synthetische vezels is slijtvaster en robuuster in vergelijking daarmee. Synthetische vezels zoals polyacryl of polyamide zijn in vergelijking daarmee veel duurzamer en robuuster.

Een gemengde stof bestaat uit beide soorten vezels en combineert het aangename huidgevoel van natuurlijke vezels met de duurzaamheid van synthetische vezels.

Bij structuurweefsels is een duidelijke structuur te zien, wat de naam al doet vermoeden. Daartoe worden ofwel draden van verschillende dikte, ofwel draden van verschillende kleuren samen geweven. Zulke geweven stoffen kunnen zacht of ruw aanvoelen op de huid, afhankelijk van hoe ze verwerkt zijn.

Imitatieleer

Imitatieleer wordt vaak gebruikt voor meubelen zoals relaxfauteuils, omdat het een heel stevig en gemakkelijk te onderhouden materiaal is. Het kan in verschillende procédés gemaakt worden en imiteert het gevoel van echt leer.

Normaal bestaat kunstleer uit een textiel basisweefsel en een toplaag van kunststof. Het oppervlak kan zo bewerkt worden dat de imitatie er uitziet als echt leer met nerf reliëf. Vergeleken met echt leer kan het eindeloos gemaakt worden en is het goedkoper.

In tegenstelling tot echt leer is imitatieleer minder gevoelig. Dit is een voordeel, vooral voor meubelstukken die buiten gebruikt worden en aan het weer worden blootgesteld. Als je je relaxfauteuil buiten wilt gebruiken, moet je beslist kunstleer als bovenmateriaal kiezen.

Kunstleer vertoont sneller tekenen van slijtage dan echt leer op belaste plaatsen zoals de zitting. Scheuren, scheuren of dunne plekken doen de slaapstoel er gebruikt uitzien. Het materiaal is minder goed ademend.

Microvezels, bijvoorbeeld, kunnen gebruikt worden om synthetische stoffen te maken die op heel oud leer lijken. De uiterst fijne vezels voelen echter veel zachter aan dan echt leer.

Echt leer

Echt leer is dierenhuid die door looien duurzaam gemaakt is. Het leerlooiersambacht is eeuwenoud, waardoor echt leer een klassiek bovenmateriaal voor meubels is.

Als natuurproduct is echt leer slijtvast en duurzaam. Een leren relaxfauteuil heeft minder last van slijtage. Dit betekent dat bijzonder belaste delen zoals de zitting niet doorschijnend of dun worden, en dat het elegante uiterlijk van je relaxfauteuil intact blijft.

Door tekenen van slijtage ziet de slaapstoel van echt leer er nog mooier uit. Bij goed onderhoud gaat een echt lederen relaxfauteuil vele jaren mee.

Bovendien is leer ademend en doorlatend voor waterdamp. Dit verhoogt het comfort van de slaapstoel aanzienlijk, zowel als fauteuil als in zijn functie als logeerbed. Leer kan tot 30% water opnemen zonder nat te lijken, en het vocht weer afgeven in de kamer.

Deze eigenschappen zorgen voor een aangenaam kamer- en slaapklimaat.

Reiniging en onderhoud

Als het gaat om het bovenmateriaal van je nieuwe relaxfauteuil, zijn reiniging en onderhoud andere cruciale aspecten. De basisvraag hier is: kun je de relaxfauteuil überhaupt schoonmaken, en zo ja, hoe?

Slaapstoelen van leer, kunstleer of kunststof kunnen gewoon met een doekje schoongeveegd worden als ze vuil worden. Dit is alleen zo gemakkelijk met stoffen relaxfauteuils als de stof waterafstotend is. Ga vóór de aankoop na of de bekleding van je relaxfauteuil afneembaar en wasbaar is.

Er zijn verschillende verzorgingsproducten in de drogist verkrijgbaar die je voor je relaxfauteuil kunt gebruiken. Vooral leer heeft speciale verzorging nodig, zodat het zacht blijft en niet breekt. Maar ook relaxfauteuils van geweven stof moeten schoongemaakt worden.

Vergeleken met andere slaapstoelen absorbeert geweven stof sneller geurtjes, wat onaangenaam kan zijn voor overnachtende gasten.

Kleur, vormgeving en stijl

De vraag naar de mooiste kleur of de mooiste vormgeving is een kwestie van smaak. Je moet nadenken over het uiterlijk van de slaapstoel dat het beste bij jou, je inrichting en je woonstijl past. De volgende vragen moeten je helpen bij je oriëntatie:

Optie Vragen
Kleur Welke kleuren heb je in je interieur? Houdt u van rustige, gedempte kleuren of moet de slaapstoel opvallen met een felle kleur?
Design Wilt u een prestigieus designmeubel of eentje uit de meubelzaak? Wilt u een moderne of een meer antieke fauteuil? Gaat uw voorkeur uit naar het eenvoudige, Scandinavische ontwerp of het weelderige, oosterse ontwerp?
Stijl Wilt u dat de fauteuil past bij uw bestaande inrichting of juist een heel andere stijl heeft? Hou je van de vintage look? Of heb je liever een retro look?

Kwaliteit en veiligheid

Als je een slaapstoel koopt, moet je beslist letten op de afwerking van de stoel. Het moet enige tijd meegaan en niet meteen breken. In een meubelwinkel kun je de fauteuil zelf aan de tand voelen. In online winkels moet je afgaan op beoordelingen van anderen.

In principe moet je altijd de naden controleren. Als je geen knopen of losse draden ziet, wijst dit erop dat de naden goed gemaakt zijn. Dit is vooral belangrijk voor opvouwbare relaxfauteuils.

Bij geweven stoffen moet je goed letten op de waarde op de Europese gestandaardiseerde pilling-schaal. 1 betekent dat vezels heel snel loskomen, aan het oppervlak blijven kleven en pillen vormen. 5 betekent dat er helemaal geen pilling is.

Bij een leren stoel moet je goed kijken of je krassen of dergelijke kunt ontdekken. Het materiaal is op zulke plaatsen al beschadigd en kan sneller barsten of breken. Gebruikssporen maken het leer mooier, maar ze mogen bij de aankoop niet aanwezig zijn.

Bij een klap- of uittrekmechanisme moet je vooral op de veiligheid letten. Vooral als de slaapstoel vaak gebruikt zal worden, moet het mechanisme betrouwbaar zijn en soepel werken. Als het mechanisme vastloopt, neemt het risico op verwondingen enorm toe.

Dit geldt in het bijzonder voor relaxfauteuils met opklapmechanisme die in kinder- en jeugdkamers gebruikt zullen worden. Er mag geen gevaar zijn voor verwonding door het mechanisme. Het frame moet stevig zijn en moet na het opvouwen stevig vastklikken, zodat de stoel niet uit zichzelf kan sluiten.

In de meubelwinkel ga je gewoon met wat meer vaart op de uitgeklapte slaapstoel zitten. Normaal gebeurt er niets.

Schlafsessel-3

Een gezellige avond in de winter voor de open haard met verse popcorn en een warme chocolademelk is wat de tijd voor Kerstmis zo populair maakt. Met een slaapstoel kun je altijd genieten van zo’n avond met je vrienden en familie en je gasten een plek bieden om te overnachten.
(Bron: pixabay.com/ Jill Wellington)

Beeldbron: Białasiewicz/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies