Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

29Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Slacklining is een nieuwe trendsport die in de jaren 1980 in de VS opkwam. Zowel beginners als gevorderden balanceren op een slackline en voeren eventueel zelfs trucs uit. Maar wat is een slackline eigenlijk en wat houdt slacklinen in? We leggen het je uit in de volgende paragrafen.

Er zijn grote verschillen tussen slacklines en in onze grote slackline test 2021 laten we je kennis maken met de verschillende soorten slacklines. We leggen uit waar je op moet letten als je een slackline koopt en voor wie elke slackline geschikt is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Van een trendsport in de jaren 1980 is slacklinen nu uitgegroeid tot een populaire sport, die door mensen over de hele wereld beoefend wordt.
 • Er zijn verschillende soorten slacklines, die variëren in lengte, breedte en rek.
 • Of je nu jong bent of oud, onervaren of ervaren, recreatief klimmer of professioneel klimmer, slacklinen is geschikt voor iedereen.

Slackline: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor slacklines

In het volgende zetten we de criteria op een rij die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke slacklines. De criteria die je kunt gebruiken om de slacklines met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Lengte

De lengte van een slackline speelt een enorme rol bij de aankoopbeslissing. Je moet onderscheid maken tussen tamelijk korte en lange slacklines.

Beginners kiezen best een slackline die 10 tot 15 meter lang is.

Korte slacklines zijn meestal tussen de 10 en 15 meter lang en kunnen heel laag gespannen worden.

Dit maakt kortere slacklines geschikt voor beginners of zelfs voor kinderen, want het risico op verwondingen is kleiner op lagere hoogtes. Bovendien zijn sprongen mogelijk op korte slacklines. In tegenstelling tot kortere slacklines zijn langere slacklines iets duurder, maar ze kunnen ook variabeler gebruikt worden. Lange slacklines kunnen ook over een kortere afstand gespannen worden.

Breedte

Slacklines worden ook onderscheiden door hun breedte. Er wordt onderscheid gemaakt tussen smalle en brede versies.

Smalle varianten omvatten slacklines met een breedte van ca. 2,5 cm. Slacklines van dit type zijn geschikt voor ervaren slackliners.

Voor beginners moet een bredere variant gekozen worden. Bredere slacklines hebben meestal een breedte van 5 cm. Dit maakt de eerste trainingspogingen gemakkelijker en leidt sneller tot succes.

Rekken

Een ander verschil is het spannen van de slacklines. Er wordt onderscheid gemaakt tussen licht en zwaar strekken.

Een slackline met een sterke rek is ideaal voor trucs en sprongen.

Dit komt omdat de slackline op een soortgelijke manier gespannen is als een trampoline, waardoor verschillende bewegingen mogelijk zijn die niet mogelijk zijn op een normaal gespannen slackline. Anderzijds is een lichte rek geschikt voor slacklines die alleen bedoeld zijn om te balanceren. De lichte rek maakt het des te moeilijker om het evenwicht te bewaren en vormt daarom een uitdaging voor slackliners.

Besluit: Welke soorten slacklines zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je je een slackline wilt aanschaffen, zijn er vier verschillende soorten waar je uit kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Lowline Geschikt voor beginners en kinderen, minimaal risico om te vallen, licht van gewicht niet langer toereikend na het leren van de eerste oefeningen, alleen geschikt om basisoefeningen te leren
Trickline Optimaal voor sprongen en trucs, elastischer niet geschikt voor beginners, verhoogd risico op vallen
Longline Kan ook over een kortere afstand gespannen worden, veel mogelijkheden voor ambitieuze slackliners duur, hoog gewicht en grotere pakmaat, niet gemakkelijk te vervoeren, alleen geschikt voor ervaren slackliners

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten slacklines, kun je in de volgende alinea’s meer lezen over hun voor- en nadelen.

Lowline

Lowline

De lowline is waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte soort slackline. De lage lijn wordt op kniehoogte gespannen en is daarom perfect voor beginners. Het opzetten en vastzetten van de slackline zijn de enige aspecten waar je bij de lowline rekening mee moet houden. Daarna is het al mogelijk om op de slackline te stappen en de eerste oefeningen uit te voeren.

Voordelen
 • Geschikt voor beginners en kinderen
 • Minimaal risico om te vallen
 • Lichtgewicht
Nadelen
 • Niet meer voldoende na het leren van de eerste oefeningen
 • Alleen geschikt om basisoefeningen te leren

Door de geringe hoogte is het risico op verwondingen heel gering en de Lowline is perfect voor beginners of om nieuwe oefeningen te leren.

Trickline

Trickline

Tricklines, ook wel jumplines genoemd, hebben meestal een lengte van ongeveer 20 tot 30 meter. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de nadruk bij deze slackline op trucs. De trickline is uiterst strak gespannen, waardoor hetzelfde effect ontstaat als een trampoline. Dit maakt hoge sprongen en trucs mogelijk.

Voordelen
 • Optimaal voor sprongen en trucs
 • elastischer dan andere slacklines
Nadelen
 • Niet geschikt voor beginners
 • Verhoogd risico op vallen

Zowel beginners als gevorderde slackliners kunnen oefeningen doen op een trickline. Om een eventuele val zo pijnloos mogelijk te maken, worden tricklines meestal heel laag gespannen en vallen ze daarom in de categorie lowlines. Een uitzondering op tricklines is wanneer de slackline over water gespannen is. In dit geval valt de trickline in de categorie waterleidingen.

Longline

Lange lijn

Longlines zijn slacklines die een afstand van meer dan 30 meter hebben. Hier wordt geprobeerd de afstand in één keer af te leggen zonder fouten te maken en valt daarom onder de gevorderde disciplines van slacklines.

Voordelen
 • Kan ook over kortere afstanden gespannen worden
 • veel mogelijkheden voor ambitieuze slackliners
Nadelen
 • Duur
 • Hoog gewicht en grotere pakmaat
 • Niet gemakkelijk te vervoeren
 • Alleen geschikt voor ervaren slackliners

Een longline is een enorme mentale uitdaging en vraagt veel concentratie. Met de juiste training en de juiste voorbereiding is een longline een begaanbare uitdaging en brengt plezier en vreugde als hij met succes wordt uitgevoerd.

Gids: Veel gestelde vragen over slacklines in detail beantwoord

Als je nog meer vragen hebt over het onderwerp slacklines, ben je in de volgende alinea’s in goede handen.

Wat is slacklining eigenlijk?

Balanceren op een slackline is een trendsport die pas sinds kort populair is. De sport heet slacklinen, slacklining of slacklining en is vergelijkbaar met koorddansen.

De term slackline komt uit het Engels en betekent “losse band”.

Balanceren doe je op een lint, de zogenaamde slackline. Om dit te doen wordt de slackline gespannen tussen twee bevestigingspunten (bijvoorbeeld twee bomen). Er zijn ook verschillende versies van slacklinen, variërend van eenvoudig balanceren tot sprongen en fitnessoefeningen.

Slackline

Slacklining is plaatsonafhankelijk en kan overal ter wereld worden uitgevoerd. (Image source: Michelle Maria / pixabay)

Slacklining kwam voor het eerst tot ontwikkeling in het begin van de jaren 1980. In die tijd brachten klimmers in Yosemite National Park in Californië op regenachtige dagen de tijd door door op een parkeerplaats op slagboomkettingen te balanceren. Pas na de eeuwwisseling verspreidde de sport zich naar Europa.

Welke maat slackline moet ik kopen?

Er zijn veel verschillende maten slacklines. Het is belangrijk aandacht te besteden aan de lengte en de breedte. De volgende tabel laat zien welke slackline lengte geschikt is voor wie:

Lengte Geschikt voor
10 – 15 meter Beginners, kinderen, gebruik in de tuin
20 – 30 meter Gevorderden, gebruik in het park
30 – 50 meter Ervaren slackliners
50 meter en langer Wedstrijdniveau

Het is ook belangrijk op te merken dat een langere slackline duurder is. De volgende tabel laat zien welke slackline breedte geschikt is voor wie:

breedte Geschikt voor
5 centimeter Kleine kinderen, trucjes
3,5 – 4,0 centimeter Beginners, nog onzekere slackliners
2,5 centimeter Gevorderden
2,0 – 2,5 centimeter Ervaren slackliners

In de regel geldt dat hoe korter en breder de slackline is, hoe geschikter hij is voor beginners. Anderzijds, hoe langer en smaller de slackline, hoe geschikter hij is voor ervaren slackliners.

Hoeveel kost een slackline?

Er zijn veel verschillende soorten slacklines, dus de prijs verschilt ook tussen de verschillende soorten.

Slacline

Er zijn veel verschillende soorten slacklines. De goedkoopste versies beginnen bij slechts 25 euro en zijn perfect voor beginners. (Beeldbron: Mauricio Santanna / unsplash)

Je kunt een goedkope slackline kopen voor zo weinig als 25 euro, maar er zijn ook duurdere versies die tot 150 euro kunnen kosten. De volgende lijst toont de prijsklasse van de respectieve slackline soorten:

Slackline type prijs
Lowline ca. 25 – 80 Euro
Trickline ca. 50 – 150 Euro
Longline ca. 50 – 150 Euro

Hoewel er heel goedkope slacklines op de markt zijn, moet je je ervan vergewissen dat de veiligheid van de ratels voldoende getest is.

Beeldbron: Hidalgo/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies