Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

Welkom op onze grote dragline test 2022 Hier stellen we alle sleeplijnen die we getest hebben in detail voor We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste dragline voor je te vinden.Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een dragline wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een sleeplijn is de uitgestrekte arm van de eigenaar van de hond om de hond steeds onder controle te houden.
 • Er zijn drie soorten sleepriemen: biothaan, nylon of leer.
 • Afhankelijk van de mate van gehoorzaamheid van de hond, kan de sleeplijn verschillend gebruikt en vastgehouden worden.

Beste Sleeplijn: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een dragline koopt

Wat is een dragline en waar heb ik hem voor nodig?

Een dragline is hetzelfde als een gewone loodlijn. Sleeplijnen hebben echter lengtes tot 20 meter en zijn dus veel langer dan gewone lijnen.

Een sleeplijn is veel langer dan de gewone hondenriemen. (unsplash.com/Jackson Jost)

Veel honden hebben een sterk jachtinstinct of zijn niet betrouwbaar als ze geroepen worden. Om de hond in elke situatie onder controle te hebben – maar hem toch de vrijheid te geven die hij wil – komt de sleeplijn in het spel. Honden hebben het gevoel dat ze zich met een sleeplijn vrij kunnen bewegen.

Daarom zijn ze goed geschikt voor veel activiteiten met je viervoeter. Als de hond echter ongehoorzaam is, kan de eigenaar aan de lijn rukken of hem naar zich toe trekken als dat nodig is, zodat de hond altijd in bedwang gehouden kan worden.

Wanneer is het zinvol om een sleeplijn te gebruiken?

Sleepriemen kunnen in verschillende situaties nuttig zijn. Bijvoorbeeld, tijdens een gewone wandeling. Want als je hond zich niet van zijn jachtinstinct kan onthouden, zal hij bij het onaangelijnd zijn alleen van een afstand zichtbaar zijn en niet kunnen worden afgeroepen. Sleepriemen kunnen dus een vertrek helpen voorkomen.

Of als je hond voortdurend dingen opeet terwijl je aan het wandelen bent, kun je met een sleeplijn je viervoeter steeds onder controle houden. Sleepriemen zijn veelzijdig. Of het nu voor een wandeling, training of jacht is. Een sleeplijn kanook nuttig zijn voortraining. Vooral als het terugroepcommando pas geleerd wordt, kan het op het juiste moment rukken aan de riem de hond de gehoorzaamheidsoefening goed leren. In bepaalde gevallen is tijdens de jacht ook een sleepriem wenselijk.

Hoe gebruik en houd ik een sleeplijn correct?

Een sleeplijn kan op verschillende manieren gebruikt worden, afhankelijk van het probleem en de mate van gehoorzaamheid van je hond. In het algemeen zijn er drie verschillende manieren om een loodje te gebruiken. Als je hond al heel gehoorzaam is en alleen in een enkel geval afgeroepen kan worden, kan de sleeplijn gewoon op de grond gelegd worden en door de hond getrokken worden.

Zo kun je, als het ergste gebeurt, aan de lijn stappen om te voorkomen dat hij weggaat. Maar als het terugroepcommando nog niet betrouwbaar zit of het jachtinstinct erg sterk is, kan het uiteinde van de lijn in de hand genomen worden.

Sommige sleepriemen hebben een lus aan het uiteinde, zodat de riem gemakkelijk vastgehouden kan worden. Bij dit gebruik heeft je hond veel vrijheid, maar mocht hij willen wegrennen, dan heb je hem meteen onder controle.

Als je hond nog meer onder controle gehouden moet worden en direct contact heeft met de lijn, is er een derde manier om de sleeplijn te gebruiken. Dit wordt opgerold en alleen aan de hond gegeven als hij even van je weg is. Als je hond weer dichterbij komt, wordt de lijn opnieuw gespannen.

Zo kun je je hond op elk moment naar je toe halen. Wanneer en hoe je een sleeplijn moet gebruiken en hoe je je hond kunt trainen om hem goed te gebruiken wordt in meer detail getoond in de volgende video:

Wordt een sleeplijn gedragen met een halsband of een tuigje?

In principe zou een sleeplijn met zijn karabijnhaak aan een halsband of harnas bevestigd kunnen worden. Het is echter sterk aan te bevelen de sleeplijn aan het harnas te bevestigen. Als de hond een halsband draagt en abrupt wegloopt met de sleeplijn eraan, geeft dat de hond een zeer sterke ruk. Afhankelijk van de snelheid kan dit zelfs ernstige verwondingen aan de nekwervels van de hond veroorzaken.

Bij het gebruik van een sleeplijn is het van essentieel belang de hond een harnas aan te doen, anders kunnen verwondingen aan de ruggengraat ontstaan. Als je een sleeplijn koopt, moet je dus een harnas kopen dat goed past, maar niet te strak zit.

Hoeveel kost een sleeplijn?

Sleeplijnen kunnen van verschillende materialen en lengtes zijn. Afhankelijk van het type variëren ook hun prijzen. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende sleeplijnmaterialen en hun prijzen:

Materiaal Prijs
Biothane 14€ – 50€
Nylon 5€ – 20€

Behalve de sleeplijn zijn er natuurlijk ook andere soorten riemen die andere functies vervullen.

Hier volgt een kort overzicht:

Leiband Beschrijving
Leiband De klassieke leiband is natuurlijk een must. Met een lengte van 1 tot 3 meter zijn leibanden bijzonder geschikt als je wilt dat je hond dicht bij je blijft. Maar de door de leiband gecreëerde vrijloopmogelijkheden vallen met een gewone leiband duidelijk in het niet.

Welke soorten sleepriemen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Sleeplijnen verschillen op verschillende manieren. In principe speelt het materiaal waarvan de sleeplijn gemaakt is een beslissende rol. Daarom wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende drie soorten sleeplijnen

 • Sleeplijn gemaakt van Biothane
 • Nylon sleeplijn

De volgende paragrafen gaan dieper in op elk type en beschrijven de voor- en nadelen ervan in meer detail. Dit zal je helpen de juiste riem voor jou en je hond te vinden.

Wat zijn de kenmerken van een biothane dragline en wat zijn de voor- en nadelen?

Biothane sleeploodjes zijn gemaakt van polyester aan de binnenkant en zijn bedekt met een beschermende polyurethaan laag. Dit werd oorspronkelijk gebruikt als alternatief voor leer en is daarom zeer robuust. Door zijn treksterkte en weerbestendigheid bezit een biothane dragline alle belangrijke eigenschappen.

Sleeplijnen van Biothane zijn daarom bestand tegen elk getrek aan de lijn. De naden zijn ook goed gemaakt en kunnen niet scheuren. Het oppervlak is zeer glad en daardoor waterafstotend. Bovendien blijft vuil er niet aan kleven en is het gemakkelijk schoon te maken. Alleen het deels erg gladde materiaal maakt het mogelijk een beetje te glijden bij het vasthouden van de riem. Vooral als de sleeplijn nat wordt, kan hij door je hand glippen. De belangrijkste voor- en nadelen staan hieronder:

Voordelen
 • Scheurvast
 • Waterafstotend
 • Water- en vuilafstotend
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Glad in delen
 • Kan iets duurder zijn
 • Over het geheel genomen zijn sleeplijnen van biothaan erg populair en de geheime favoriet onder de sleeplijnen.

Wat zijn de kenmerken van een nylon sleeplijn en wat zijn de voor- en nadelen?

Nylon sleeplijnen zijn ook erg populair en hebben veel te bieden.Maar anticipeer, nylon sleeplijnen moeten van rubber voorzien zijn om antislip te zijn. Zo niet, dan kan, als de hond aan de riem trekt, het nylon in je handen glijden en nare verwondingen achterlaten. Afhankelijk van de soort kun je je hand letterlijk verbranden. Als je hier bij de aanschaf echter op let, laat een met rubber beklede nylon sleepriem niets te wensen over.

Hij is heel licht, ligt gemakkelijk in de hand en kan zelfs in de wasmachine gewassen worden. Hoewel de riem snel droogt, kan hij zwaar worden als hij nat is. Dit komt omdat het nylon wat van de vloeistof absorbeert.

Opnieuw worden hier de voor- en nadelen van een nylon sleeplijn opgesomd:

Voordelen
 • Gegummeerd, houdt goed
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk te wassen
 • Droogt snel
Nadelen
 • Kan niet gegummeerd zijn, veroorzaakt verwondingen aan de handen
 • Niet waterafstotend
 • Kan zwaar worden als het met water doordrenkt is

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om draglines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om draglines te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde dragline geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Lengte
 • Diameter
 • Eindigt op
 • Coating
 • Kleur

In de volgende paragrafen wordt nader ingegaan op de afzonderlijke criteria. Dit vertelt je waar je op moet letten als je een sleepkabel koopt en helpt je de juiste te vinden.

Lengte

De belangrijkste factor is de lengte van de sleepkabel. Niet elke lengte dekt dezelfde behoeften en is niet voor iedereen (en elke hond) even geschikt. De standaardlengte van sleeplijnen varieert van 5 meter, tot 10 meter, 15 meter en 20 meter. In zeldzame gevallen kunnen zelfs 30 meter lange riemen gekocht worden.

Meestal worden echter lijnen van 10 meter gekocht. De lengte die bij jou en je hond past moet heel individueel bepaald worden. In principe moet je je afvragen hoeveel vrije ruimte de hond mag hebben. 5 meter is betrekkelijk weinig en honden kunnen zich bij het wandelen niet met dezelfde vrijheid uitleven.

Hoe lang de sleeplijn moet zijn, hangt onder meer af van hoe hij gebruikt zal worden. (unsplash.com/Justin Veenema)

Een andere factor die essentieel is voor de lengte van de riem is de grootte van je hond. In principe moeten voor grotere honden kortere riemen gekocht worden. Hierdoor kan de hond beter vastgehouden – en dus beheerst – worden. Wel moet opgemerkt worden dat lange riemen vaak erg groot en dan te zwaar zijn voor kleine honden. Daarom moet je letten op de grootte van je hond en de bestaande gehoorzaamheid van je hond, om de juiste lengte sleeplijn te vinden.

Diameter

Om de juiste diameter van de sleeplijn te vinden, is de grootte en het gewicht van je hond van cruciaal belang. Kleine honden mogen alleen geleid worden aan lijnen met een smalle diameter. Dit komt omdat hoe groter de diameter, hoe zwaarder de riem is. Omdat de hond afhankelijk van de training aan de riem trekt, moet hij het hele gewicht van de riem dragen en voor kleine honden kan dit erg inspannend of zelfs schadelijk zijn als de riem te zwaar en te groot is. In vergelijking daarmee moeten sleepriemen met grotere diameters gekozen worden voor grote, sterke honden. Dit komt omdat smalle lijnen kunnen breken, afhankelijk van het materiaal en het trekgewicht van de hond.

Hoe groter de hond, hoe breder de diameter van de sleeplijn moet zijn.

Je moet dus individueel beslissen welke diameter voor jou of je hond geschikt is. De volgende maten komen echter meestal voor: 5mm, 6mm, 8mm, 9mm, 13mm, 20mm of 25mm.

Uiteinden

De uiteinden van een sleeplijn kunnen verschillend gemaakt worden, afhankelijk van het materiaal. Er zijn bijvoorbeeld veel nylon sleeplijnen die een lus hebben om de lijn goed en stevig vast te houden. In vergelijking daarmee hebben biothane sleepriemen vaak geen lus en blijven ze nergens haken als de hond aan de riem trekt.

Aan welk uiteinde je de voorkeur geeft hangt vooral af van het gebruik en de gehoorzaamheid van je hond. Als je de riem non-stop moet vasthouden en het niet ongewoon is dat je hond een aanloopje probeert te nemen, ben je beter af met een riem die een lus heeft.

Als je de riem steeds moet vasthouden, is een lus aan het uiteinde van de riem aan te bevelen. (unsplash.com/Wade Austin Ellis)

Aan de andere kant, als je hond nogal gehoorzaam is en je de riem over de grond laat slepen, kunnen lussen onhandig zijn omdat ze blijven haken aan bijvoorbeeld boomwortels. In het algemeen is het aan te bevelen geen riem met meerdere lussen te kopen. Sommige modellen hebben lussen in het midden (of zelfs 3 tot 4 extra).

Deze haken echter alleen in bij het lopen en zijn niet alleen onhandig maar kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Behalve lussen zijn er ook enkele sleeplijnen die een tweede karabijnhaak hebben. Dit type sleeplijn is alleen aan te bevelen als hij bijvoorbeeld aan een jogginggordel bevestigd wordt. De tweede karabijnhaak mag echter nooit door de hond naar achteren getrokken worden.

Coating

Sommige sleepriemen zijn met rubber bekleed, waardoor de eigenaar meer controle over de riem heeft. Als sleepriemen, vooral die van nylon, niet met rubber bekleed zijn, kunnen ze in het ergste geval uit de hand glijden. Dit betekent dat de hond niet tegengehouden wordt en dat het hele principe van de sleeplijn voor niets is (of voor de hond). Maar als de sleeplijn een beschermende rubber laag heeft, kun je de lijn beter vasthouden, zelfs als de hond probeert te sprinten.

Kleur

Natuurlijk kan gezegd worden dat de kleur van een sleeplijn secundair is en dat je er een moet kiezen die je mooi vindt. Maar vooral neon-gekleurde sleepriemen hebben een belangrijk doel. Want als je tijdens het wandelen andere voetgangers tegenkomt, zullen ze dat altijd zien en ook waar de riem aan vastzit. Zo voorkom je dat je er per ongeluk op gaat staan. Bovendien kun je meteen zien of de riem in de knoop raakt en kun je meteen reageren.

Sleeplijnen met felle kleuren worden door andere mensen opgemerkt. Vooral sleeplijnen van Biothane zijn te koop in een grote verscheidenheid van felle kleuren.

Welke kleur je uiteindelijk kiest hangt duidelijk af van je smaak.

Wetenswaardigheden over sleep lijnen

Hoe maak ik een sleeplijn schoon?

Afhankelijk van het materiaal van de sleeplijn ziet het schoonmaken er iets anders uit. Sleeplijnen van biothaan zijn heel gemakkelijk te hanteren door hun vuil- en waterafstotende oppervlak. Vaak is alleen het vuil afvegen al voldoende. Maar je kunt het ook gewoon een beetje afspuiten of onder de kraan wassen zonder problemen.

Het is wat problematischer met sleeplijnen die van leer gemaakt zijn. Hoewel het schoonmaken nog steeds niet erg moeilijk is, is het afspuiten met een tuinslang niet aan te bevelen. Omdat het leer het water opneemt wordt het zwaar. Het leer moet dus gedroogd worden en pas daarna met een vochtige doek, een zachte borstel of zelfs speciaal ledervet gereinigd worden.

Nylon sleeplijnen zijn daarentegen veel gemakkelijker schoon te maken omdat ze voorzichtig in de wasmachine gewassen kunnen worden. Om de karabijnhaak te beschermen – en de machine – kan de lijn in een kussensloop of iets dergelijks gelegd worden en daarin gewassen worden.

De reiniging varieert enigszins, afhankelijk van het materiaal van de sleeplijn. (unsplash.com/Yuki Dog)

Moeten handschoenen gedragen worden voor sleeplijnen?

Het dragen van handschoenen bij het gebruik van een sleeplijn heeft twee grote voordelen. Ten eerste heb je niet voortdurend last van het vuil dat aan de sleeplijn blijft kleven op je eigen handen. Ten tweede kunnen bepaalde materialen verwondingen of zelfs brandwonden veroorzaken als ze door de hand glijden. Als je handschoenen draagt, kun je de hond altijd goed vasthouden, ook als je opstijgt. Onder andere rijhandschoenen zijn hier goed geschikt, want ze zorgen voor een optimale grip.

Hoe wikkel ik een sleeplijn goed op?

Helaas is er geen basisrecept om te voorkomen dat een sleeplijn in de knoop raakt. Er is ook geen geheime tip over hoe je de sleeplijn zo oprolt dat hij bij het afrollen niet helemaal in de knoop zit. Het enige bemoedigende is dat oefening baart kunst! Want afhankelijk van de lengte en het soort gebruik, kan de procedure voor het oprollen van de sleeplijn variëren.

Je kunt ontdekken wat voor jou het beste werkt door het een paar keer op verschillende manieren te proberen. Als je eenmaal een techniek gevonden hebt die lijkt te werken, oefen, oefen, oefen. Je zult echter zien dat het na een paar keer veel gemakkelijker en beter gaat om de sleeplijn op te winden en (gedeeltelijk) te voorkomen dat hij in de knoop raakt. De volgende video geeft je een paar handige tips over hoe je je sleeplijn oprolt en netjes opbergt:

Verder lezen: bronnen en interessante bijlages

[1] https://welpenerziehung-hundeerziehung.de/schleppleine-hunde-test-vergleich

[2] https://www.countrydog.de/schleppleine

[3] https://strawpoll.de/schleppleine

[4] https://hundeschule-care.de/2015/05/18/wie-arbeite-ich-richtig-mit-der-schleppleine

[5] https://bettina-haas.com/rund-um-die-schleppleine Foto bron: 123rf.com / soloway

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies