Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Met de nieuwe technologieën is een grote verscheidenheid aan nieuw elektronisch speelgoed ontstaan, dat de meer klassieke generaties achter zich laat. Ondanks deze verandering werd slijm een paar jaar geleden erg populair. Wie had gedacht dat het binnen de speelgoedmarkt een hausse zou zijn die jongeren tot experimenteren zou aanzetten.

De verschijning ervan zette veel YouTube kanalen ertoe aan om met filmpjes uit te leggen hoe je gemakkelijk de beste zelfgemaakte slijm kunt maken. Het opende ook de deuren voor veel influencers die op zoek waren naar de meest vernieuwende en opvallende manieren. Als je meer wilt weten, vind je in dit artikel meer informatie om je belangstelling te bevredigen.
Belangrijk om te weten

 • Slijm is een slijmachtige substantie die gebruikt wordt om het experimenteren met nieuwe gewaarwordingen aan te moedigen. Het helpt bij de motoriek en de ontspanning van bepaalde gebieden van de hersenen.
 • Het is een product dat door alle leeftijden gebruikt kan worden, maar met bepaalde maatregelen die in acht genomen moeten worden. Het is van essentieel belang vooraf de ingrediënten van de samenstelling te kennen.
 • Het is niet moeilijk te vinden in winkels en kan zelfs thuis gedaan worden. Er is een grote verscheidenheid aan kits die alles bevatten wat je nodig hebt om gemakkelijk zelfgemaakt slijm te maken.

Beste Slijm: Onze selectie

Je hebt misschien wel eens de uitdrukking gehoord dat iedereen anders is, maar het is waar. Daarom zal niet elk slijm bij jou en je smaak passen. Hier is een lijst van de vier beste kits om je eigen slime te maken.

Winkelgids: Wat je moet weten over slijm

De kans is groot dat je het woord slijm wel eens gehoord hebt, maar niet precies weet wat het is of waar het uit bestaat. Hier is alle informatie die je erover moet weten.

Slijm is een slijmachtige substantie die gebruikt wordt om het experimenteren met nieuwe gewaarwordingen aan te moedigen. (Bron: Pressmaster: 68028807/ 123rf)

Wat is slijm, waar gaat het over?

Slijm is een slijmachtige substantie die gemakkelijk kan beschimmelen.

De samenstelling is hoofdzakelijk gebaseerd op guargom,

dat afkomstig is van het mengsel van water en zaden van peulvruchten; dit geeft het een zeer karakteristieke viscositeit.
Het kwam op de markt als een vernieuwend product dat vooral op kinderen gericht is. Deze eigenaardige vorm en gevoel is wat hem populair maakte in 2017. Het raakte al snel in de mode en ging viraal op sociale netwerken, vooral op YouTube.

Momenteel is dit populaire woord nog niet officieel ingevoerd in de RAE en daarom zijn er nog steeds mensen die dit product niet kennen. We nodigen je uit verder te lezen in dit artikel dat alle twijfels over slime wil wegnemen.

Wat zijn de toepassingen van slime?

Slime wordt beschouwd als speelgoed, dat bedoeld is om kinderen te amuseren door zijn zachte en stroperige aanraking. Door zijn vormgemak is hij gemakkelijk in elke bak te vervoeren. Als we er zijn elasticiteit aan toevoegen, kan er bovendien in geknepen worden zonder bang te zijn dat hij breekt. Het wordt de ideale speelkameraad.

Behalve op plezier kan het gebruik ervan ook gericht zijn op vermaak door te experimenteren met de zintuiglijke waarneming van mensen. Omdat niet alleen tastzin aan bod komt, maar ook visuele en zelfs auditieve vermogens. Deze gewaarwordingen staan bekend als ASMR en beïnvloeden prikkels door positieve reacties op te wekken.

Is het gevaarlijk? Voordelen en risico’s van slijm.

Als ouders wil iedereen dat hun kinderen veilig opgroeien bij het spelen. Ook kunnen we zeggen dat slijm, zoals alle dingen, zijn goede en slechte kanten heeft. De meest voorkomende risico’s zijn het inslikken van de stof of het niet goed afwassen na gebruik. Als deze aanbevelingen worden opgevolgd en kinderen onder toezicht staan, is het volkomen veilig te gebruiken.

In de volgende tabel vind je enige informatie waarmee je rekening moet houden voor je dit soort speelgoed gebruikt:

Voordelen
 • Verhoogt de ontwikkeling van kracht en soepelheid
 • Helpt bij motorische vaardigheden
 • Stimuleert het gebruik van bepaalde delen van de hersenen
 • Leert kleuren
 • Vergemakkelijkt visuele en zintuiglijke herkenning
Nadelen
 • Kan giftige stoffen bevatten
 • Kan allergische reacties veroorzaken bij gevoelige huiden

Het is een manier om verschillende leerprocessen te bevorderen, bijvoorbeeld op zintuiglijk niveau door het herkennen van verschillende texturen, maten, kleuren, zowel als op motorisch niveau, waarbij o.a. de spiertonus en de fijne motoriek bevorderd worden.

(Carolina Schutz, afgestudeerde psychopedagogiek)

Is slijm geschikt voor alle leeftijden?

Omdat het een deeg is dat thuis gemaakt kan worden, is het belangrijk rekening te houden met de ingrediënten die voor de samenstelling gebruikt gaan worden. Het is niet nodig enige kennis van scheikunde of andere wetenschappen te hebben. Daarom is het voor iedereen heel gemakkelijk om een slijmte maken .

Maar hoewel het voor alle leeftijden is, is het, als je minderjarig bent, aan te bevelen dat een volwassene aanwezig is vanaf het maken tot het gebruik. Ook volwassenen gebruiken dit product voor meer ASMR en sensatie zoekende doeleinden.

Hoe staat het in verband met scheikunde en hoe kun je slijm gebruiken om te leren?

Alle kinderen maken in het algemeen een fase door waarin ze hun nieuwsgierigheid zoeken te bevredigen, door vragen te stellen of mengsels te maken. Slijm werd juist zo’n element dat belangstelling kon wekken voor het samenvoegen van kleurrijke stoffen. Als zodanig wilden ze het in scholen uitproberen als een manier om hen dichter bij de wetenschap te brengen.

Er is niets leuker dan naar een lab te gaan of thuis je eigen mengkamer te maken. Nog meer als je de ervaring kunt delen met je ouders of vrienden. Uit deze gedachte ontstond het idee om te proberen de kleintjes te leren hoe leuk scheikunde is. Een verband leggen tussen slijm en deze wetenschappelijke discipline, zodat ze al spelend kunnen leren.

Kun je thuis je eigen slijm-laboratorium hebben?

Het is niet ingewikkeld om te maken, zeker niet als je de kits gebruikt die kant-en-klaar geleverd worden met alle benodigde ingrediënten. In dit artikel vind je een lijst van de beste slime lab kits die je op de markt kunt vinden. Ze bevatten alles wat je nodig hebt om gemakkelijk zelfgemaakt slijm te maken.

Thuis slijm maken is een leuke manier om tijd met je kinderen door te brengen. Een manier om te ontspannen en te experimenteren. Ook heb je, door de stof zelf te maken, meer controle over de samenstelling.

Het is een product dat door alle leeftijden gebruikt kan worden, maar met bepaalde maatregelen om rekening mee te houden. (Bron: Naiyanab: 58322777/ 123rf)

Welke soorten slijm zijn er?

Er zijn veel soorten slijm en er is dan ook geen officiële categorie om ze in te delen. Hier is een mogelijke lijst van de meest voorkomende soorten:

Soorten Textuur Bijzonderheid
Transparant slijm Als het wordt uitgerekt blijft het als een dunne laag achter, vergelijkbaar met het maken van een grote kauwgombel Semi-transparant. Het is niet volledig transparant en verliest deze eigenschap na verloop van tijd. [Wolkenslijm De textuur is heel zacht en pluizig Het lijkt op suikerspin
Knapperig slijm Het is iets harder dan de rest Het leuke van dit type is de sensatie van het breken ervan en het horen van het geluid dat het maakt als het knispert
Sponsachtig slijm Het is het zachtste van allemaal Het is pluizig, dat vinden kinderen het lekkerst
Elastisch slijm Het is net zacht rubber Heel makkelijk te kneden en het rekt veel uit

Wat zijn de beste ingrediënten die een slijmmoet hebben ?

Hier is een korte lijst van de speciale ingrediënten die voor elke soort aanbevolen worden. Merk op dat deze bij de basisstoffen voor slijm komen, die in de tabel vermeld worden.

Soorten Basisingrediënten Alternatieven
Helder slijm Lijm, vloeibaar zetmeel, water en voedselkleurstof Lijm of heldere lijm
Wolkenslijm Lijm, vloeibaar zetmeel, water en voedselkleurstof Borax en kunstsneeuwballen in poedervorm
Knapperig slijm Lijm, vloeibaar zetmeel, water en voedselkleurstof Piepschuimkorrels of kleine niet scherpe voorwerpen
Fluffy slijm Lijm, vloeibaar zetmeel, water en voedselkleurstof Scheerschuim of krulschuim
Elastisch slijm Lijm, vloeibaar zetmeel, water en voedselkleurstof Zuiveringszout of contactlensvloeistof

Koopcriteria

Als slijm je belangstelling trekt, is het heel normaal dat je je in deze wereld van kleuren en aanrakingen wilt wagen. Als je echter niet weet wat je moet zoeken bij het kopen van een fluffy slijm of wat je nodig hebt om een gemakkelijk zelfgemaakt exemplaar te maken. Hier is een lijst van de meest relevante aspecten om een goed slijm te kiezen dat bij je smaak past.

Kwaliteit van de materialen

Je vindt veel kits op de markt, maar wat maakt de ene nu echt meer de moeite waard dan de andere

 • Let op de samenstelling van de ingrediënten die ze bevatten. Vermijd giftige stoffen.
 • Zorg dat er een potje of bakje is om het slijm in te bewaren. We bevelen aan dat ze luchtdicht en van plastic zijn.
 • Bekijk de accessoires die ze bevatten. Ze mogen niet scherp of te klein zijn.

De leeftijd en het beoogde gebruik van het slijm moeten ook een grote rol spelen bij de keuze van de meest geschikte kit. Bijvoorbeeld, als het voor kinderen is, kan het schimmels en felle kleuren bevatten. Is het daarentegen voor volwassenen, dan zijn textuur en weerstand belangrijke details.

Er is een grote verscheidenheid aan kits die alles bevatten wat je nodig hebt om gemakkelijk zelfgemaakte slijm te maken. (Bron: Anutaray: 131376897/ 123rf)

Geschikte textuur

Een geschenk geven is niet zo eenvoudig als gewoon iets voor jezelf kopen. Men moet aan de smaak van de ander denken om de beste optie te kiezen. Maar als het voor kinderen is, kun je beter geen slimes kopen met heel kleine accessoires.

Als je een slime gaat geven aan iemand die het product niet kent, is het beter dat het al gemaakt geleverd wordt dan dat ze het zelf met de hand moeten maken. Daarom is textuur in deze gevallen de sleutel. We moeten ervoor zorgen dat we het juiste type kiezen voor de persoon in kwestie. Voor kleine kinderen is het bijvoorbeeld essentieel dat het niet vlekt.

Gevaarlijke ingrediënten

Niet alle ingrediënten in slijm zijn goed voor je gezondheid. Sommige ervan kunnen allergische reacties veroorzaken en moeten dus vermeden worden.

Tot de gevaarlijkste ingrediënten behoort boorzuur. We raden aan alternatieven te zoeken in de samenstelling zoals bloem, suikerwerk of voedselkleurstof.

Sommige recepten op het Internet zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, dus het is het beste om de ingrediënten vooraf te onderzoeken. Het merk Luclay is een goed voorbeeld, dat de herkomst van de samenstelling aangeeft. We raden je aan de doos te bewaren voor het geval je huidproblemen krijgt door een gekocht slijm.

Aantal accessoires

Het slijm is nog steeds speelgoed dat bedoeld is om te vermaken als elk ander. Maar als we ons afvragen welke het leukst zijn, zijn er een aantal elementen die we voorrang moeten geven. Dit zijn

 • Textuur: fluffly is favoriet om zijn gladde en zachte consistentie.
 • Kleuren: een grote verscheidenheid aankleuren om te mengen en te combineren.
 • Vormen: dierlijke vormen worden het meest gebruikt en geven de meeste ruimte aan de verbeelding.
 • Kruiken: er zijn kruiken met heel decoratieve motieven.
 • Accessoires: ze moeten de juiste maat hebben en gemaakt zijn van niet te harde materialen.
 • Extra’s: zoals spatels om gemakkelijk te kneden.

Bij het maken van je eigen slijm-lab is het het beste dat het verschillende ingrediënten bevat om verschillende soorten te maken, zoals bijvoorbeeld The Luclay Factory. Als bonus is het altijd goed om veel potjes mee te nemen om met anderen te delen en samen een gezellige tijd te hebben.

Leeftijd van gebruik

Kinderen zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen om te beleven. Slijm kan een goede optie zijn om ze geconcentreerd te houden bij het spelen en zelfs bij het leren. Het is ook een manier om ze dichter bij de wetenschap te brengen en meer over hun zintuigen te leren.

Sommige voorwerpen zijn te klein voor kleine kinderen om te hanteren en er bestaat een risico dat ze het product per ongeluk inslikken. Daarom raden we aan dat een volwassene aanwezig is als ze het gebruiken. De meest aanbevolen slimes voor hen zijn de zachte en kleurrijke om hun aandacht te trekken, zoals de pluizigesoort.

Samenvatting

Slime is een speeltje waarmee je je kunt ontspannen en plezier maken. Hoewel voorzichtigheid geboden is bij het gebruik ervan, is het een zeer heilzaam product voor de ontwikkeling van jonge kinderen. De verscheidenheid aan texturen die het kan aannemen maakt het erg vermakelijk om met aanraking te experimenteren.

Je kunt zelf slijm maken als je maar de nodige ingrediënten hebt om het te maken en je iets weet over het ontstaan ervan. Het is belangrijk dat je voor elke persoon de juiste soort slijm kiest om allergische reacties te voorkomen. Evenzo is het belangrijk na te denken over het beoogde gebruik en de leeftijd van de consument. Zo, wil je het nu proberen?

(Zichtbare foto bron: Belchonock: 135394990/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies