Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

20Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Vandaag presenteren we met genoegen een koopgids over slijpsteen. Als je een product wilt kopen om je messen mee te slijpen, raden we je aan deze tekst tot het eind te lezen.

Ook wel slijpstenen genoemd, worden ze al sinds het begin van de mensheid gebruikt. Je denkt misschien dat ze allemaal hetzelfde zijn, met alleen verschillen in prijs. Maar, er zijn belangrijke verschillen tussen deze stenen.

In dit artikel leer je: De soorten wetstenen, hoe de slijpsteen de kracht van het product bepaalt, de gemiddelde prijzen en de verschillen van elke versie. Lees goed en houd je geest scherp, zodat je geen fouten maakt bij het winkelen.
Belangrijk om te weten

 • De meer schurende stenen hebben een groter slijpvermogen.
 • De meeste producten die de moeite waard zijn hebben minstens twee verschillende vormen van slijpen: een meer en een minder schurende.
 • Voor professioneel slijpen kan het mes geslepen worden met 3 verschillende soorten slijpstenen: low grade (300 tot 1.000 grit), medium grade (1.000 tot 4.000 grit) en high grade (6.000 grit).

Beste slijpsteen: Onze selectie

Koopgids

Kunnen je keukenmessen niet eens fatsoenlijk een vrucht snijden? Zijn er gereedschappen in de werkplaats die dringend geslepen moeten worden? Er zijn veel redenen waarom iemand een slijpsteen koopt.

In dit deel van dit artikel leer je wat er nodig is om te weten hoe je de beste slijpsteen naar eigen behoefte kunt kiezen.

Faca sendo afiada em pedra de amolar.

De juiste slijpsteen kan net datgene zijn wat je nodig hebt om je messen op te knappen zonder nieuwe te hoeven kopen. (Bron: Norasit Kaewsai / 123RF)

Wat is een wetsteen en hoe gebruik je hem?

Een wetsteen (of, slijpsteen) is een minerale structuur die nuttig is voor het slijpen van messen of andere snij-instrumenten. Deze stenen hebben verschillende soorten korrels (grit) en afmetingen.

Dit product wordt ook wel kwartsietsteen genoemd en kan graniet, marmer of andere mineralen in zijn samenstelling hebben. Of het nu is om de keukenmessen in een huishouden te onderhouden of om het gereedschap in de werkplaats altijd scherp te houden, het gebruik van een slijpsteen is onmisbaar.

Volgens historici behoort de slijpsteen tot het oudste slijpgereedschap van de mensheid.

De slijpmethode is sinds de oudheid niet veranderd: Je moet het heen en weer gaande moment met het mes op de steen maken om de rand te slijpen en het lemmet scherp te maken.

Wie niet erg aan het werk gewend is, vindt het een beetje vermoeiend om messen op de wetsteen te slijpen. Maak je geen zorgen, want na een paar dagen zul je gewend raken aan de praktijk van het slijpen.

Wist je dat je je mes niet elke dag op de slijpsteen kunt slijpen? Dit slijt het lemmet af en is schadelijk voor het mes.

Welke soorten slijpsteen zijn er ?

Er zijn twee hoofdsoorten slijpsteen

 • Uit de natuur gehaald
 • Geproduceerd door schurende grondstoffen.

De meest traditionele vorm van een slijpsteen is vierkant van vorm. Er zijn ook ronde versies van slijpstenen die gebruikt worden om samen met een specifieke machine te slijpen.

Eén regel staat vast: de meer slijpende steen (met meer korrel) heeft een superieure kracht bij het slijpen, terwijl de minder slijpende versies beter zijn voor het slijpen van de randen. De afmetingen van de slijpsteen kunnen variëren van 15 centimeter tot wel 200 centimeter of meer. De kleinere structuren zijn gemakkelijk overal in de keuken op te bergen.

Imagem de pessoa afiando faca.

Er zijn slijpstenen die uit de natuur gewonnen worden en andere die van schurende grondstoffen gemaakt zijn. (Bron: jasongillman / Pixabay)

Zijn geslepen messen gevaarlijker?

Ten onrechte denken veel mensen dat de messen, nadat ze op de slijpsteen geslepen zijn, heel gevaarlijk worden. Een bot mes is gevaarlijker omdat het bij het snijden de producten beschadigt, en bovendien slecht is voor snel en nauwkeurig snijden.

Hoe onderhoud je een slijpsteen?

Een van de factoren die het succes van de slijpsteen verklaren is het feit dat er weinig onderhoud nodig is. Je hoeft de steen na gebruik echt alleen maar af te wassen en aan de lucht te laten drogen.

Hoe messen slijpen met een slijpsteen?

Je twijfelt misschien zelfs om een slijpsteen te kopen uit angst dat je niet weet hoe je hem veilig moet slijpen. Maak je daarover geen zorgen, want het gebruik is heel eenvoudig.

Door de onderstaande stappen te volgen kun je veilig, snel en zonder schade aan de levensduur van de wetsteen slijpen

 1. Laat de slijpsteen 5 minuten in koud water weken.
 2. Leg de steen op een recht oppervlak met voldoende stabiliteit.
 3. Onder een hoek die van 10 graden tot 30 graden kan gaan, houd je het mes vast en schuif je het over de steen, zonder te veel druk uit te oefenen. Maak een heen en weer gaande beweging.
 4. Herhaal de bewegingen tot je merkt dat het mes scherp is.
 5. Na het slijpen maak je de steen schoon met een vochtige doek en spoel je hem af met water. Laat in de open lucht drogen.

Bekijk de video in detail over het gebruik van de slijpsteen:

Wat zijn de voordelen van de slijpsteen?

De wereld is vol van voor- en nadelen voor elk ding en in het geval van slijpstenen is dat niet anders. Laten we beginnen met het belangrijkste pluspunt: de prijs. De prijzen die voor slijpstenen gevraagd worden worden steeds goedkoper.

Met dit product kun je je messen bij de tijd houden en geld besparen door geen nieuwe geslepen messen te hoeven kopen.

Er is een punt dat door sommigen als positief en door anderen als negatief beschouwd kan worden: dit product heeft geen elektriciteit nodig om te werken. Je bespaart zelfs op je elektriciteitsrekening, maar je moet wel met een beetje fysieke inspanning werken om je messen te slijpen.

Met een slijpsteen die duizenden korrels heeft kun je polijsten, ribbels uithollen of gewoon slijpen. Dat wil zeggen, een pluspunt van het product zit in de verschillende manieren om te slijpen die het presenteert.

Imagem de pessoa segurando faca sobre mesa com pedra de amolar ao lado.

Met de slijpsteen kun je je messen en ander gereedschap altijd goed geslepen laten. (Bron: smilekorn / 123RF)

Het nadeel is dat je soms in de war kunt raken en een steen koopt die te of te weinig schurend is voor je gebruiksbehoeften.

Er zijn verschillende maten stenen, zelfs in de juiste maten om in kleine ruimten in de keuken op te bergen. Dit is goed als je niet veel plaatsen hebt om voorwerpen in je huis op te bergen.

De stevige en schurende structuur maakt het wat ingewikkeld om dit product op verschillende plaatsen te krijgen. Om de slijpsteen te vervoeren zonder rommel te maken, moet je hem eerst in de plastic zak opbergen.

De slijptijd van het mes is 30 dagen. Het kan slecht zijn te denken dat het nodig is elke maand een nieuwe slijpbeurt uit te voeren, zodat de messen altijd scherp zijn.

In de volgende tabel zie je een overzicht over de voor- en nadelen van de slijpsteen:

Voordelen
 • Je kunt er ribbels mee slijpen, slijpen en polijsten
 • Er zijn versies met lage prijzen
 • Het is een licht en bestendig product
 • Je hebt geen elektrische stroom nodig om te werken
 • Er zijn mogelijkheden in verschillende maten
Nadelen
 • De verscheidenheid aan grit in elke steen brengt de consument in verwarring
 • Sommige messen kunnen niet geslepen worden op stenen met weinig korrels
 • Het is niet praktisch om elke dag mee te nemen naar verschillende plaatsen
 • De bewegingen voor het slijpen vermoeien de arm
 • Het mes blijft er niet lang scherp door

Wat moet het slijpsteengewicht zijn?

Mensen kunnen zelfs denken dat het een moeilijke opgave is om de verbandsteen te kiezen. Maar als je klaar bent met het lezen van deze tekst, zul je beseffen dat er niet zo veel moeilijkheden zijn bij het kopen van het ideale product.

Het eerste belangrijkste punt is het grit (ook omschreven met de term “gram”). Het bepaalt hoe poreus of grof het oppervlak van de slijpsteen is.

De soort korrel toont het vermogen van de steen om bepaalde materialen te slijpen. Er zijn veel variaties van grit onder slijpstenen, en we kunnen het algemene gemiddelde samenvatten in 3 soorten

 • Geringe scherpte. Slijpsteen die 300 tot 1.000 grit heeft;
 • Gemiddeld hoonniveau. Slijpsteen die 1.000 tot 4.000 grit heeft;
 • Hoog niveau van honen. Slijpsteen die meer dan 6.000 gram aan grammage heeft.

Hieronder leer je de eigenschappen kennen van elk van deze drie korrelgemiddelden voor slijpsteen:

Slijpsteen met korrels van 300 tot 1.000

De steen dient voor de slijtage van de kam van messen, en wordt veel gebruikt voor het slijpen van messen of snij-instrumenten die eeuwenlang ongeslepen zijn geweest. Deze steen werkt met het specifieke doel de piek (of, hoek) van het lemmet te verkleinen, waardoor de messen hun snijcapaciteit kunnen ontwikkelen.

Een steen met een korrel dicht bij 1.000 is heel gebruikelijk voor het slijpen van vleessnijdende messen.

Het is aan te bevelen deze slijpsteen slechts af en toe te gebruiken, om het in de messen aanwezige lemmet niet te laten slijten. Deze versie heeft de laagste prijzen, hoewel sommige structuren groot zijn.

Slijpsteen van 1.000 tot 4.000

Dit product is heel goed voor het slijpen van voorwerpen van verschillende afmetingen. Een gangbare praktijk van professionele slijpers is om het mes eerst blind te slijpen op de maximaal 1.000 grit slijpsteen.

Daarna gebruiken ze hetzelfde mes op de 3.000 of 4.000 grit stenen om de snede van het lemmet nog scherper en professioneler te maken. Deze slijpstenen zijn fijner dan de stenen die 300 tot wel 900 grit kunnen hebben.

Het product heeft een gemiddeld prijsniveau.

Slijpsteen met meer dan 6.000 grit

Deze slijpstenen zijn de fijnste structuren op de markt. Er is zoveel fijnheid dat ze een stralende glans aan messen kunnen geven, waarmee ze een waar polijstwerk verrichten.

Geef je niet om details van de glans van een scherp mes? Dan kun je afzien van de aanschaf van deze duur geprijsde steen. De slijpsteen van 6.000 gram wordt veel gebruikt bij het slijpen van zwaarden.

Hieronder hebben we informatie samengebracht in een vergelijkingstabel om het verschil aan te tonen tussen deze drie slijpsteenversies:

300 tot 500 grit 1.000 tot 4.000 grit 6.000 gram
Gebruik Slijtcume Slijpen Polijsten
Prijs Laag Middel Hoog
Afmeting Dik Middel Fijn
Slijp Laag Middel Hoog

Imagem de pessoa segurando três pedras de amolar diferentes.

De soort steen verandert naargelang het doel en kost vanaf R$20. (Bron: Evgeniy Skripnichenko / 123RF)

Koopcriteria: Nuttige factoren om slijpsteen aanbiedingen

te vergelijken
Als het op slijpsteen kopen aankomt, moet je niet aarzelen om de eerste populaire versie die je op de markt vindt mee naar huis te nemen. Je moet eerst vergelijken en om een goede vergelijking te maken overweeg je deze 5 factoren

 • Korting
 • Garantie
 • Gebruik
 • Steun
 • Maat

Hieronder begrijp je preciezer wat de 5 punten in de lijst hierboven betekenen:

Korting

Als je een beetje onderzoek doet, zul je merken dat veel verkopers speciale aanbiedingen doen. Koop bijvoorbeeld 1 product en krijg 2 eenheden, of krijg korting op de aankoop van drie of meer slijpstenen.

Tegenwoordig komen zelfs de beste merk slijpstenen in dit soort promoties voor.

Garantie

Veel mensen weten het niet, maar er zit 3 maanden garantie op de aankoop van deze slijpstenen.

Het is goed alleen de gegarandeerde producten te kopen, want de steen kan problemen vertonen met te veel afbrokkeling of gebrek aan werkzaamheid bij het slijpen van messen.

Bij problemen met de slijpsteen tijdens de eerste dagen van gebruik, vraag je onmiddellijk de garantie aan.

Uma faca afiada cortando um tomate.

Vraag de garantie aan als je messen niet goed geslepen worden door een nieuwe steen. (Bron: congerdesign / Pixabay)

Gebruik

Stenen van 6.000 grit of meer zijn erg duur en zijn alleen goed voor het uitvoeren van afwerkingen na het slijpen.

Als je je keukenmessen maar af en toe wilt slijpen, hoef je geen geld uit te geven aan de 6.000 grit.

Je kunt een goedkope dubbelzijdige versie kopen die aan één kant minstens één grit heeft die kan variëren van 500 tot 3.000.

Steun

Een van de geheimen van professioneel slijpen is stabiliteit. Als de slijpsteen in een onstabiele positie ligt, is het moeilijk nauwkeurig te slijpen bij heen en weer gaande slijpbewegingen.

Om dit soort problemen te vermijden is op sommige versies van slijpstenen een rubberen steun gekleefd of aangebracht. Zo kan het werk veiliger, sneller en preciezer ontwikkeld worden.

Maat

Als je een goede wetsteen zoekt die in de kleine ruimte van de keuken past, moet je zoeken naar aanbiedingen die evenredige maten aanbieden.

Om toekomstige problemen te voorkomen is het belangrijk de plaats waar je van plan bent op te bergen te controleren en pas dan de juiste maat wetsteen te zoeken.

(Uitgelichte afbeelding bron: SnaXXy / Pixabay)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies