Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Tegenwoordig koop je niet langer een horloge om de tijd af te lezen en een smartphone om met de wereld in contact te komen, je koopt beide in een smartwatch. Behalve de tijd kunnen de “slimme horloges” ook binnenkomende berichten weergeven of de actuele polsslag van de drager meten. In combinatie met de juiste smartphone zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

Tegenwoordig kunnen de kleine computers aantrekkelijk in de behuizing van een gewoon polshorloge geïntegreerd worden. Als je actief bent, je vitale functies vaak wilt controleren en altijd “bij de tijd” wilt zijn, moet je de volgende gids eens goed bekijken voor je zo’n horloge koopt. Hier verduidelijken we alles wat je moet weten om de juiste smartwatch voor mannen te kopen.
Beste Smartwatch Mannen: Onze selectie

Shopgids Smartwatch Mannen: Alles wat je moet weten

Net als voor je een horloge koopt, moet je van tevoren je eisen voor het nieuwe product duidelijk maken. Maar heren smartwatches bieden nog veel meer functies, waarover je je vooraf moet informeren.

Dit zijn de volgende koopcriteria

  • Vormgeving (klassiek rond, ovaal of vierkant, display of wijzerplaat)
  • Compatibiliteit met besturingssystemen (Apple iOs, Android)
  • Vakmanschap (materiaal van de behuizing, polsband, enz.)
  • Functies (fitness apps, GPS, slank, sensoren, assistenten, telefoonfunctie)
  • Ontwerp (kleuren van de polsband, verwisselbare behuizing)

Met deze criteria kun je het aanbod van smartwatches al veel beter op je voorkeuren afstemmen.

Ontwerp

Bij het ontwerp van het horloge wordt onderscheid gemaakt tussen het klassieke ronde of ovale ontwerp, dat al bekend is van het analoge horloge, en het hoekige moderne ontwerp van smartwatches zoals de Apple Watch. Natuurlijk zijn er ook heren smartwatches met een klassiek ontwerp, zoals de Samsung Galaxy Watch 3 of de Garmin MARQ Aviator. Voor heren smartwatches is er natuurlijk ook een ruime keuze aan polsbandjes in allerlei verschillende materialen, bijvoorbeeld om mogelijke huidintoleranties te vermijden.

Compatibiliteit

Alvorens te kopen moet je duidelijk maken voor welk besturingssysteem, zoals iOs of Android, je de smartwatch koopt. Dit bepaalt of je alle nuttige extra functies van de smartwatch voor mannen met je smartphone kunt gebruiken.

Vakmanschap

Natuurlijk zijn de vakmanschap en de kwaliteit van de afwerking altijd in het oog van de toeschouwer, maar ook hier geldt: hoe hoger de prijs, hoe beter de vakmanschap van de smartwatch voor mannen moet zijn. Roestvrijstalen kasten en mineraalglas, en een groot beeldscherm zoals dat van de Apple Watch Series 6, rechtvaardigen onder andere de verhoudingsgewijs hoge prijs van iets minder dan € 400.

Functies

De vele functies van de smartwatch voor mannen kunnen je snel overweldigen, dus zorg ervoor dat je van tevoren weet wat voor soort smartwatch je wilt kopen. Ben je een duursporter die bijvoorbeeld je hartslag en calorieverbruik tijdens je tochten wil laten weergeven, dan moet je eens goed kijken naar de Garmin of Fitbit modellen. Als je een heren smartwatch zoekt om tijdens je lunchpauze telefoongesprekken te voeren met het horloge om je pols, dan is de Apple Watch bijvoorbeeld een geschikt model. De modellen bieden verschillende functies en zijn daarom ontworpen voor verschillende soorten gebruik, zodat je bij je soort gebruik ook een keuze maakt uit de reeks functies.

Ontwerp

Sommige modellen bieden tegenwoordig al bijna gelijksoortige ontwerpvariaties als de vertrouwde analoge polshorloges. Sommige smartwatches voor mannen zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende kastkleuren, maar kunnen ook gecombineerd worden met bijna elk denkbaar polsbandje. Een goede keuze is hier dus verplicht, voor een creatieve geest die de smartwatch langere tijd om de pols wil bewonderen. Natuurlijk hebben grote fabrikanten als Apple of Samsung ook al verschillende varianten van heren smartwatches, die vooral verschillen op het gebied van het “technische binnenwerk” en waarvoor het nauwkeurig lezen van de gegevensbladen vaak erg nuttig is.

Shopgids Draadloze muis: Alles wat je moet weten

Smartwatches voor mannen zijn kleine computers om de pols. Net als een PC bieden ze een grote verscheidenheid aan functies, hebben ze compatibiliteitsverschillen en, last but not least, zeer verschillende ontwerpen. Alvorens te kopen kun je dus veel vragen hebben, die we hieronder proberen te beantwoorden.

Welke soorten smartwatches zijn er voor mannen?

In wezen kunnen smartwatches in 3 groepen verdeeld worden

  • Zakelijke smartwatch: Hiertoe behoren vooral modellen met grote beeldschermen en veel verbindingsfuncties met smartphones. Dit maakt het veel gemakkelijker om e-mails te lezen en je rekeningsaldo te controleren. Verbonden met de smartphone via Bluetooth is het zelfs mogelijk om via het horloge telefoongesprekken te voeren met een microfoon om de pols.
  • Sportsmartwatch: Sport smartwatches bieden veel nuttige functies tijdens het sporten. Functies voor fitnesstrackers, zoals je informeren over je actuele bloeddruk, maar ook functies voor routebeheer, zoals het berekenen van de hoogte van een loopje via GPS, behoren tot de voordelen van deze smartwatches.
  • Smartwatch met sim kaart: Dit type heren smartwatch werkt als een telefoon om de pols door een sim kaart te accepteren. Met een kleine premie voor toegevoegde waarde biedt dit type smartwatch dezelfde communicatiefuncties als een smartphone.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wanneer heb ik een smartwatch voor mannen nodig?

Stel je voor dat je het hardlopen voor jezelf ontdekt. Je jogt elke week en geniet van de ontspanning in de frisse lucht in je anders nogal saaie werkdag. Maar nu wil je ook weten hoe sportief je geweest bent, om vitale parameters te achterhalen, calorieverbruik te meten en stappen te tellen. Een sport smartwatch in verbinding met je mobiele telefoon kan je hierbij helpen. Het kan niet alleen je stappen tellen, maar ook je bloeddruk en polsslag meten en via GPS nauwkeurig je hoogte bepalen.

In een ander geval werk je bijvoorbeeld op een school of universiteit, en sta je dus vaak voor een groter publiek. Hier kun je niet “de telefoon beantwoorden als hij overgaat” of “een e-mail of sms schrijven” omdat je publiek zich dan gestoord zou voelen. Als je in zo’n situatie een zakelijke smartwatch zoals de Samsung Galaxy Watch 3 draagt, kun je deze taken vrij onopvallend vanaf je pols uitvoeren.

Welke fabrikant heeft de beste smartwatch voor mannen?

Er is hier geen sprake van een sluitende vaststelling over één enkele fabrikant. Er zijn eerder veel fabrikanten die hun huiswerk heel goed gedaan hebben in de sector van de smartwatches voor mannen, en sommige die zich zelfs gespecialiseerd hebben in verschillende eisen. Samsung en Apple, bijvoorbeeld, worden beschouwd als premium fabrikanten voor zakelijke smartwatches, terwijl Fitbit en Garmin de markt voor sport smartwatches aanvoeren. Veel kleinere aanbieders zijn ook op beide gebieden actief en bieden soms een onverwacht groot scala aan functies tegen een lagere prijs dan bekende merken.

Welke apps zijn er voor een heren smartwatch?

Op veel smartwatches zijn al apps voorgeïnstalleerd. Samen met een geschikte smartphone en een internetverbinding kun je extra apps voor de heren smartwatch downloaden en installeren. De soorten apps variëren van fitnesstrackers tot kalenderuitbreidingen tot weer-apps. Bij het installeren van de apps hoef je alleen rekening te houden met het maximale geheugen dat op de Smartwatch gebruikt kan worden. Onthoud één ding: hoe voller dit geheugen is, hoe trager de Smartwatch in het algemeen werkt. Daarom is het bij de aanschaf van een smartwatch voor mannen beter om beter na te denken over welke apps er absoluut geïnstalleerd moeten worden.

Op welke technische details moet ik letten als ik een heren smartwatch koop?

Natuurlijk is het eerste wat opvalt het display van de smartwatch. Hier moet je kijken naar de nieuwere beeldschermtechnologieën zoals OLED of AMOLED. Hoe snel de heren smartwatch kan werken hangt af van de processor die in de behuizing is ingebouwd. Dit moet minstens een dual-core processor zijn. Als het op RAM aankomt geldt nog steeds: hoe meer hoe beter! Tussen 4 gigabyte en 32GB zijn al verkrijgbaar, dus je wordt verwend met keuze.

Een goede smartwatch voor mannen moet ook verbindingsmogelijkheden hebben zoals Bluetooth, WLAN en NFC. Bluetooth 5.0, WLAN 802.11 ac en NFC zijn hier al standaard in de topmodellen van APPLE, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het ook altijd goed om te weten dat de behuizing van de heren smartwatch waterdicht is en dat de levensduur van de batterij langer dan de 12 uur van de dag meegaat met een voldoende grote batterij.

Met welke smartphone werkt de heren smartwatch het beste?

Kijk goed naar de productbeschrijvingen van de smartwatch. De smartwatches voor mannen die voor Apple’s iOs ontworpen zijn, werken natuurlijk het beste met de iPhone. Die welke voor Android geoptimaliseerd zijn werken het best met smartphones waarop ook Android geïnstalleerd is. Hoewel het mogelijk is sommige smartwatches te gebruiken met mobiele telefoons van het andere besturingssysteem, functioneren ze dan maar beperkt.
Is het mogelijk om

Whatsapp te gebruiken met een smartwatch voor mannen?

Toegang tot Whatsapp is op dit moment slechts in beperkte mate mogelijk vanaf Android smartwatches. Omdat het schermpje aan de pols vrij klein is, kun je het berichtenarchief niet raadplegen. Het is echter nog steeds mogelijk om berichten te sturen of te antwoorden op ontvangen Whatsapp berichten. Er is ook nog geen Whatsapp app voor de Apple Watch, maar je kunt de functie van je smartphone naar de smartwatch spiegelen en zo inkomende Whatsapps lezen en ze ook meteen beantwoorden op de smartwatch voor mannen.

Samenvatting

Uiteindelijk moet je kiezen voor de juiste heren smartwatch, en dat is altijd de smartwatch die het beste bij je past. Koop je een technologische gadget of een mode accessoire? Wil je dat het een handige ondersteuning is voor sportactiviteiten of wil je je connectiviteit vergroten en je productiviteit verhogen? Een smartwatch voor kinderen kan ook meer zijn dan alleen een GPS tracker voor zoon of dochter.

Smartwatches voor mannen kunnen veel taken aan en vereisen een koper die weet wat hij wil en die ook bereid is de nodige instellingen op de smartphone of PC te maken. Ze zijn echter nu al chic en nuttig om de pols, zodat het gewone polshorloge binnenkort wel eens overbodig zou kunnen zijn. Heb je echter weinig affiniteit met technologie en zoek je alleen een mode-accessoire, dan kun je gerust voor het goedkopere analoge polshorloge gaan, want ook dat geeft de tijd correct weer. Voor alle anderen die willen weten welke mogelijkheden een computer om de pols opent, is er zeker het juiste model voor hen in de nu ruime keuze aan verschillende heren smartwatches.

(Afbeeldingbron: unsplash / Tim Foster)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies