Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Naast de klassieke wintersportactiviteiten, zoals skiën of snowboarden, krijgt sneeuwwandelen steeds meer aandacht bij mannen. Je mag sneeuwschoenen niet vergelijken met welke winterlaarzen dan ook. Herensneeuwschoenen zijn zo ontworpen dat je niet wegzakt in diepe sneeuw. Deze horen gewoon bij de perfecte uitrusting voor een wandeling in de sneeuw. Verschillende herenmodellen helpen je verschillende omstandigheden de baas te zijn.

De keuze is kleiner dan bij andere wintersportuitrustingen. Toch loont het de moeite om bij het kopen de afzonderlijke soorten herensneeuwschoenen goed te bekijken. Ze zijn immers heel belangrijk voor je veiligheid tijdens je volgende sneeuwschoenwandeling. Of je nu een beginner of een gevorderde sneeuwschoenwandelaar bent, met de juiste sneeuwschoenen kan iedereen de bergen intrekken.
Beste Sneeuwschoenen heren: Onze selectie

Shopgids Sneeuwschoenen heren: Alles wat je moet weten

Ondanks de kleinere keuze aan stijlen, is het belangrijk om elk herenmodel goed te bekijken om te zien welke eigenschappen het biedt. Je veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen. Je kunt de volgende criteria gebruiken om verschillende sneeuwschoenmodellen voor heren met elkaar te vergelijken

 • Klimhulp
 • Comfort
 • Binden
 • Maat
 • Omgaan met

In het volgende deel gaan we meer in detail in op de afzonderlijke aankoopcriteria. Dit zal je helpen inzien hoe belangrijk ze zijn voor je veiligheid bij je volgende wandeltocht.

Klimhulp

De klimhulp is heel belangrijk voor je veiligheid op steiler terrein. Ze lijken op stijgbeugels die onder heren sneeuwschoenen zitten. Afhankelijk van het terrein kun je de handvatten van de stokken gebruiken om ze met de hand onder je hiel te duwen en ze op vlakker terrein weer op te klappen.

De klimhulp zorgt voor een horizontale voetpositie op glooiend terrein en geeft je de nodige stabiliteit. Door ze te gebruiken spaar je veel kracht en energie bij het beklimmen van de berg. De hak is hoger geplaatst en bereikt zo sneller het afrolpunt. Zo zijn ook langere sneeuwtochten geen probleem meer.

Sommige herenmodellen hebben een automatische klimhulp. Je hoeft niet meer te bukken om het uit te tikken, maar kunt het gemakkelijk zelf activeren met de stokken. Zorg er altijd voor dat je hem activeert voor het klimmen en weer deactiveert bij het afdalen.

Om uit te vinden of de vaste klimhulpen geschikt zijn voor je tocht, gebruik je de opgeklapte klimhulpen als uitgangspunt. Hoe hoger ze zijn, des te steiler is het terrein dat je ermee kunt beklimmen.

Er zijn ook herenmodellen zonder de steun van een klimhulpmiddel. Dit zie je vooral nog op de originelen. Ze zijn prima geschikt voor gemakkelijker terrein. Maar zodra het terrein steiler wordt, raden we je aan een model met klimhulp aan te schaffen om redenen van stabiliteit en veiligheid.

Draagcomfort

Behalve aan veiligheid moet je ook aandacht besteden aan een goed draagcomfort. Sneeuwwandelingen duren enkele uren, afhankelijk van de route. Met de verkeerde herensneeuwschoenen kun je daarom al na korte tijd pijn krijgen. Dit maakt de rest van de tocht erg oncomfortabel voor jou en je voeten.

Om te zorgen dat je het plezier van de tocht niet verliest, moet je altijd het loopcomfort inschatten. Soepel rollen en demping bij het neerkomen zorgen daarvoor.

Vooral als beginner is het belangrijk om de herenmodellen te passen voor je ze koopt. Dit is de enige manier om een beter gevoel voor de schoenen te krijgen. Maar comfort is ook van invloed op de prijs. Maar dit moet op de tweede plaats komen als het gaat om het voorkomen van mogelijke pijn.

Binding

Op het gebied van comfort is de binding een belangrijk onderdeel van sneeuwlaarzen voor heren. Dit is er verantwoordelijk voor dat je laarzen stevig en stevig aan je voeten zitten op steil terrein. Hier kun je typisch onderscheid maken tussen twee soorten bindingen – riem en ratel.

Veel van de herenmodellen hebben een bandbinding. De fabrikanten gebruiken meestal plastic en rubber als materiaal. De riemen zijn strak om de herenschoen geplaatst, wat een grote stevigheid garandeert. Je kunt de binding sluiten met behulp van een bevestigingspin. Door de lichte constructie zul je geen problemen hebben om de binding los te maken als de situatie dat vereist.

De ratelbinding wordt gekenmerkt door zijn bijzondere comfort. Deze bestaat uit verstelbare plastic riemen. Een eenvoudig klikmechanisme bevestigt zo de heren sneeuwschoenen aan je voeten. Als je besluit dit bindmiddel te gebruiken, zorg dan dat je het juiste schoeisel draagt. De herenschoenen zitten sterk vast en moeten dienovereenkomstig hard zijn, zodat de binding ze niet te veel insnoert.

Het is belangrijk dat je vóór de wandeling test of de bindingen stevig zijn. Vooral op steil terrein moeten de laarzen heel stevig vastzitten. Aan de andere kant heeft dit ook invloed op het comfort. Je prioriteit in deze situatie moet echter je veiligheid zijn. Op vlak terrein kun je de bindingen gemakkelijk weer losmaken.

Maat

Bij de keuze van sneeuwschoenen voor heren moet je rekening houden met twee essentiële factoren. Behalve je eigen lichaamsgewicht plus bagage is ook het terrein van grote invloed op de grootte van je model.

Je eigen gewicht bepaalt de maat van je herensneeuwschoenen. Hoe hoger de belasting van de herenschoenen is, hoe meer drijfvermogen de sneeuwschoen moet creëren. Je moet altijd rekening houden met het gewicht van de bagage die je meeneemt. Hoe groter de schoenen, hoe meer drijfvermogen. De volgende specificaties voor gewicht en afmetingen dienen als een kleine leidraad

 • Maat 22: tot 70 kilo
 • Maat 25: 70 tot 100 kilo
 • Maat 30: meer dan 100 kilo

Behalve het gewicht speelt ook het terrein waarop je loopt een belangrijke rol met betrekking tot de maat. Om het hardlopen gemakkelijker te maken, moet het gewicht van de herenschoenen zelf laag gehouden worden. Dus kleinere schoenen betekenen een lager gewicht, wat de vooruitgang veel gemakkelijker maakt.

Wat de ondergrond betreft, is er een vuistregel: hoe poederiger de sneeuw, hoe groter de sneeuwschoen voor heren. De grote zool biedt meer drijfvermogen en je zakt niet weg in de sneeuw. Je bent echter ook minder wendbaar dan met kleinere herenmodellen.

Op stevige ondergrond en in steil terrein belemmeren grote schoenen je. Het einde kruipt vaak bergafwaarts in de sneeuw en maakt je vooruitgang nog moeilijker. Kleine herensneeuwschoenen daarentegen zijn lichter en flexibeler. Ze kunnen beter toucheren en zijn wendbaarder. Ze zijn meer geschikt voor veeleisende trails.

Handling

Vooral voor beginners zowel als voor bergsportprofessionals is de handzaamheid van de bergschoenen belangrijk. De perfecte herenschoen moet robuust en soepel zijn. Je moet je sneeuwschoen in elke situatie probleemloos kunnen hanteren. Vooral op steil terrein kan dat snel gevaarlijk worden.

De bindingen helpen je om de sneeuwschoen aan de voeten van de man vast te maken. Hoe steiler het terrein, hoe strakker ze moeten passen. Daarom moet je de binding altijd met je handschoenen kunnen sluiten. Als dit een probleem blijkt te zijn, wordt je voortgang vertraagd. Je moet je niet op steil terrein wagen met losse bindingen.

Hetzelfde geldt voor het klimhulpmiddel. Als je niet in staat bent het klimhulpmiddel naar believen te activeren, wordt het al gauw gevaarlijk op steile en ijzige bergen. Om te voorkomen dat je je evenwicht verliest bij het plaatsen van de stang, raden we mannenmodellen aan die staand geactiveerd kunnen worden. Bij sommige modellen moet je bukken om het klimhulpmiddel met de stokgrepen uit te klappen. Andere modellen kun je gemakkelijk vanuit een staande positie activeren met de stokken zelf.

Comfort moet voor jou zeker een rol spelen, omdat je wandeltochten over het algemeen langer zijn. Maar veiligheid komt op de eerste plaats en dat kun je alleen garanderen als je de heren sneeuwschoenen zonder problemen kunt hanteren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste vragen over herensneeuwschoenen beantwoord. Dit zal je helpen bij je aankoopbeslissing.

Welke soorten sneeuwschoenen zijn er voor mannen?

Zoals met elke wintersportuitrusting zijn er veel fabrikanten van sneeuwschoenen voor heren. Er zijn echter maar drie soorten die je bij je zoektocht zult tegenkomen

 • Originals: Deze herenmodellen, ook bekend als Biberschnwänze, vertegenwoordigen de oorsprong van sneeuwschoenen. Ze bestaan uit een houten frame en zijn met leer overtrokken. Ze helpen je om niet te diep in de sneeuw weg te zakken en zijn perfect voor vlak terrein. Op heuvelachtig terrein bereiken ze echter al hun grenzen. Omdat ze geen geïntegreerd klimhulpmiddel hebben, zijn ze moeilijker te dragen en niet veilig genoeg voor steil terrein.
 • Klassiekers: De combinatie van aluminium frame en plastic bekleding is ideaal voor elk terrein. Hij biedt de perfecte mix van tractie, zijdelingse stabiliteit en robuustheid. De materialen maken de Classics lichter, waardoor ze veel gemakkelijker te dragen zijn. Extra klimhulpmiddelen maken elke heuvel gemakkelijker, hoe steil ook. Dit herenmodel is zeer geschikt voor vlak en steil terrein.
 • Moderns: Bij dit model gebruiken de fabrikanten alleen plastic. Het frame biedt daarom betere steun dan de Classic modellen. Met behulp van grote spikes en stijgijzers heb je de nodige stabiliteit op elke ondergrond. Ze zijn echter minder geschikt voor wandelingen in diepe sneeuw. Ze hebben een vrij klein contactoppervlak, waardoor je sneller wegzakt in diepe sneeuw.

Ondanks de kleinere keuze heb je toch enkele mogelijkheden. Niet elk herenmodel heeft een klimhulp, hoewel we dat voor je eigen veiligheid wel aanraden. Afhankelijk van je lengte en gewicht kun je de verschillende modellen perfect op je afstemmen.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van heren sneeuwschoenen?

Zoals met elke winteruitrusting moet je ook je herensneeuwlaarzen schoonmaken of bepaalde regels in acht nemen bij het hanteren ervan. Dit is de enige manier om de levensduur van de schoenen te ondersteunen.

Het belangrijkste is dat het sneeuwdek bij het wandelen altijd zo dik mogelijk is. Buiten de normale paden kun je merken dat er soms minder sneeuw en meer rots is. Vermijd deze paden ten koste van alles. De metalen klauwen zijn erg gevoelig. Contact met stenen of asfalt beschadigt de sneeuwschoenen van de mannen, waardoor ze vaak gaan roesten.

Na elke tocht is het belangrijk dat je de sneeuwschoenen van de mannen schoonmaakt. Zo voorkom je dat roest zich ophoopt op de klauwen of het frame. De beste manier om dit te doen is met warm water en een zachte doek.

Je moet de herenmodellen met een houten frame regelmatig op beschadigingen controleren. Besteed vooral aandacht aan de vernislaag. Laat de schoenen zo nodig helemaal drogen en behandel ze met spuitvernis. Bovendien moet je steeds de bekleding controleren. In geval van nood, opnieuw spannen of vervangen.

Bij materialen als aluminium en kunststof heb je geen speciale verzorging nodig. Controleer dit altijd op slijtage en breuk.

Welk schoeisel draag ik bij heren sneeuwschoenen?

Het is belangrijk dat je er bij het kopen van sneeuwschoenen voor heren altijd rekening mee houdt dat je geschikte schoenen nodig hebt om ze in te passen. Het kan ook zijn dat je deze eerst moet kopen.

Klassieke berg- of wandelschoenen zijn heel geschikt. Ze zijn enkelhoog en het bovenwerk is stevig. Dit geeft je voet de stabiliteit die hij nodig heeft. Ze hebben ook een zeer stevige en stabiele zool. Dit ondersteunt je houvast in de heren sneeuwschoenen en je glijdt niet zo gemakkelijk uit de binding.

Een van de belangrijkste kenmerken is dat de herenschoenen waterdicht zijn. Vooral op lange sneeuwwandelingen kom je vaak in poedersneeuw terecht. Je kunt niet vermijden dat je schoenen nat worden. Bovendien bevelen we zogenaamde slobkousen aan. Deze verhinderen dat sneeuw in de wandelschoenen voor heren dringt.

De schoenen moeten ook warmte geven. Zorg dat je de nodige bescherming tegen de kou hebt. Om dit te verzekeren, gebruik je herenschoenen die gevoerd zijn. Thermische voeringen zijn bijzonder geschikt voor meerdaagse tochten. Het is beter te warm te zijn dan te koud. Anders zul je je op den duur erg ongemakkelijk voelen.

Snowboardschoenen zijn geschikt voor vlak terrein. De brede laarsvorm en schacht bieden je voeten niet zo veel steun als een berglaars, maar dit is essentieel op steil terrein. Je mag geen sportschoenen of maanlaarzen gebruiken. De zool en schacht zijn veel te zacht, waardoor je je ligamenten en gewrichten meer belast. Bovendien maakt de zool het je gemakkelijker om uit de binding te glijden.

Hoe vervoer ik herensneeuwschoenen?

Je moet voorzichtig zijn met het vervoeren van herensneeuwschoenen. Modellen met een klimhulpmiddel kunnen veel schade aanrichten als je ze niet goed inpakt.

Herenmodellen zonder haken kunnen in elke sporttas vervoerd worden. Voor alle andere modellen kun je een speciale transporttas bestellen. De tas heeft een geïntegreerde voering van netstof. Hierdoor kunnen de herenschoenen sneller drogen. Bovendien veroorzaken de bevestigde spikes en sneeuwklauwen geen schade aan je auto.

Als je tijdens het wandelen je sneeuwschoenen uitdoet, heb je geen extra tas nodig. Je kunt je herensneeuwschoenen het beste uittrekken op plaatsen waar alleen rots is en je veilig zonder schoenen kunt lopen. Voor de trail kun je de schoenen gemakkelijk aan je rugzak bevestigen.

Wat heb ik, behalve de sneeuwschoenen voor heren, nog meer nodig voor een sneeuwwandeling?

Op dit punt willen we je een klein overzicht geven van wat je verder nodig hebt voor een sneeuwschoenwandeling. Sneeuwschoenen zijn één ding, maar dat is bij lange na niet genoeg voor je complete uitrusting.

Je moet altijd aan de volgende dingen denken

 • Skistokken
 • waterdichte rugzak met bevestigingsmogelijkheid voor je laarzen
 • Lawine veiligheidsuitrusting
 • Beenkappen voor je laarzen
 • Eten en drinken
 • Nooduitrusting, bv. verbanddoos
 • Hoofdlamp om bij schemering of ’s nachts te wandelen
 • weerbestendige en ademende winterkleding

Bedenk vóór elke tocht hoe lang je precies onderweg zult zijn en in wat voor soort terrein je zult lopen. Je moet je uitrusting dienovereenkomstig plannen, zodat je je veiligheid steeds kunt verzekeren. Sneeuwschoenwandelen is prachtig, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Samenvatting

Wandelen met een verschil. Sneeuwschoenen geven je de gelegenheid om de bergen te verkennen. Het juiste herenschoeisel en vastgemaakte klimhulpmiddelen in de vorm van spikes of sneeuwklauwen helpen je de juiste voet te vinden en je veiligheid te verzekeren.

Klassiek of modern, er is voor elk wat wils. Je kunt de herensneeuwschoenen aanpassen aan je persoonlijke gewicht en lengte. De schoenen moeten je het perfecte comfort bieden, zodat je lange wandeltochten zonder problemen of pijn kunt doorstaan. Let er altijd op dat de herenschoenen afgestemd zijn op je route. Alleen met de juiste sneeuwschoenen ben je veilig op het pad.

(Afbeeldingbron: unsplash / Rebecca Harris)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies