Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Wie thuis een tuin heeft of met tuinieren werkt weet dat een goede snoeibeurt een verschil maakt voor de groei en ontwikkeling van planten. En een essentieel gereedschap voor dit werk is de snoeischaar, product waarover we het vandaag in Adviesjagers Brazilië zullen hebben, welkom!

Omdat ze in verschillende materialen gemaakt worden en verschillende maten en modellen hebben, is de snoeischaar een belangrijk voorwerp voor de verzorging van de tuin en er zijn mogelijkheden voor alle soorten planten.

En om de gewenste prestaties te bereiken is het nodig de snoeischaar juist te kiezen en om je daarbij te helpen brengen we in deze tekst alle informatie over dit product. Om meer te weten te komen, lees je gewoon verder!
Belangrijk om te weten

 • Snoeischaren zijn gereedschappen die bevorderen dat de takken nauwkeurig worden afgeknipt, wat de groei van de plant ten goede komt en de verspreiding van parasieten voorkomt.
 • Er zijn twee hoofdmodellen messen voor snoeischaren, de omloopschaar en het aambeeld, en elk is geschikt voor een bepaalde soort tak.
 • Er zijn mogelijkheden met een uitschuifbare steel, die heel geschikt zijn om op hoogte te snoeien, zodat je geen ladder hoeft te gebruiken.

Beste snoeischaar: Onze selectie

Koopgids

Water geven, bemesten en snoeien zijn typische bezigheden van wie met tuinen werkt en zijn gedetailleerde taken voor wie altijd mooie planten wil hebben. Daarvoor worden verschillende belangrijke gereedschappen gebruikt, en een daarvan is de snoeischaar.

Dit product is heel nuttig en functioneel, en moet met de nodige voorzichtigheid gekozen worden om goed aan te sluiten bij de soorten planten die je wilt snoeien. En als je in de war bent en niet weet hoe je het moet doen, wees gerust! In deze Koopgids worden al je twijfels opgelost.

 Na foto uma mulher sorrindo podando os jardim.

Het snoeien van planten helpt om ze altijd mooi te houden. (Bron: Jozef Polc / 123RF)

Wat zijn snoeischaren?

Snoeischaren zijn essentieel tuingereedschap voor de verzorging en het onderhoud van planten. Je kunt er dode takken en bladeren mee verwijderen, bloemen afknippen en de grootte en groei van planten regelen.

Dit product bestaat uit een handvat, dat vast of uitschuifbaar is, een scherp mes en een tegenmes, die voor elke soort plant verschillende maten en vormen hebben.

Sommige modellen hebben ook een veiligheidsvergrendeling voor als ze niet gebruikt worden en veer- of aandrijfsystemen die de inspanning bij het knippen verminderen.

Wist je dat het altijd belangrijk is je snoeischaar schoon te houden om te zorgen dat hij langer meegaat?

Het ideaal is om het gereedschap na gebruik schoon te maken en een paar druppels olie over de messen en verbindingen te wrijven. Zo heb je veel langer een functionele schaar.

Wat zijn de voor- en nadelen van een snoeischaar?

De belangrijkste voordelen van een snoeischaar zijn dat ze parasieten helpen bestrijden en de planten gezond maken en houden, wat een betere groei van bloemen en vruchten bevordert.

Bij juist gebruik zorgen ze ook voor een precieze snede zonder bramen, wat ideaal is om het risico van besmetting op de tak te vermijden en de genezing ervan te vergemakkelijken.

Een ander positief punt is dat dit product ontwikkeld werd met het oog op verschillende soorten planten en dat er dus mogelijkheden zijn om ze allemaal aan te passen en om het knippen van bepaalde diktes takken en beplantingen te vergemakkelijken.

Het enige negatieve punt is dat er veel modellen snoeischaren zijn die gemaakt zijn met koolstofstalen messen en dit is een materiaal dat kan roesten als het niet goed onderhouden wordt.

Voordelen
 • Helpt om schimmels te bestrijden
 • Verlevendigt en maakt planten gezonder
 • Vergemakkelijkt de genezing van takken
 • Heeft een precieze, braamvrije snede
Nadelen
 • Koolstofstalen messen kunnen roesten

Wat zijn de belangrijkste modellen snoeischaren?

Voor elke soort plant is er een geschikter model snoeischaar en het is van essentieel belang dit te weten om een juiste en doeltreffende snede te bevorderen.

De dwarssnoeischaren, of ook wel bypassscharen genoemd, zijn preciezer en worden aanbevolen om groene takken te knippen, omdat ze voorkomen dat ze tijdens het knippen geplet worden.

De aambeeldmodellen zijn ideaal voor droge takken; ze hebben zeer scherpe messen en een vaste basis die de tak samendrukt voor hij geknipt wordt.

Na deze twee modellen messen zijn er variaties in de grootte van de schaar en daarmee zijn er de scharen en die met uitschuifbare steel en lange steel.

Na foto uma mesa com um par de luvas, um chapéu e duas tesouras de poda.

De bypass snoeischaar heeft altijd messen met een boogvorm. (Bron: Pixabay / Pexels)

De schaar is ontworpen om dikke takken, die tussen 20 en 50 millimeter dik zijn, af te knippen. Het blad is relatief kort, maar het handvat is iets langer, zodat er minder kracht nodig is om te knippen.

De uitschuifbare handvatschaar lijkt erg op de schaar, maar heeft handvatten die van lengte veranderen en waarmee je op hogere plaatsen kunt komen zonder dat je een ladder nodig hebt.

Er zijn ook scharen met lange steel, die bedoeld zijn om op grote hoogte te snoeien, met een vaste lengte tot 2 meter, of uitschuifbaar tot 5 meter.

Tenslotte zijn er elektrische snoeischaren, die bedoeld zijn voor grote aanplantingen. Ze worden gebruikt om grotere takken af te zagen en hebben messen van het bypass-type. Ze vergen geen inspanning tijdens het gebruik en zijn oplaadbaar.

In de tabel hieronder zie je alle modellen en hun functies:

Type Functie
Bypass schaar Snoeien van groene takken
Aambeeld schaar Snoeien van droge takken
Grote schaar Snoeien van takken tussen 20 en 50 mm dik
Uitschuifbare handvat schaar Beschermen van planten van middelmatig tot hoog
Langhandige schaar Om planten tussen 2 en 5 meter hoog te snoeien
Elektrische schaar Om planten met dunne en dikke takken moeiteloos te snoeien

Aankoopcriteria: Factoren voor het vergelijken van snoeischaar modellen

Nu je iets meer over snoeischaren te weten bent gekomen, helpen we je door te laten zien wat de belangrijkste punten zijn waarop je moet letten bij het vergelijken van de beschikbare modellen. Het zijn

 • Soorten planten die gesnoeid moeten worden
 • Dikte van de tak
 • Type handvat
 • Materiaal van het blad

Om de beste aankoop te doen, bekijk je elk van de criteria in detail.

Soorten planten die je gaat snoeien

De eerste stap bij het kiezen van een goede snoeischaar is te bepalen welke soorten planten je er het meest mee gaat snoeien. Afhankelijk van de soort plant zal het ene type mes beter zijn dan het andere.

Gewoonlijk zijn voor sierplanten, fruitbomen en bloemen de bypass modellen meer geschikt, maar het is altijd de moeite waard de beschrijving van de fabrikant te bekijken en het mes te kiezen dat het beste bij je tuin past.

Na foto a mão de uma pessoa com uma tesoura de poda em uma rosa amarela.

Planten met bloemen met groene takken kunnen met de bypass type schaar gesnoeid worden. (Bron: artursfoto / Pixabay)

Takdikte

Een andere belangrijke vergelijkingsfactor is de dikte van de takken van je planten. Het is uiterst belangrijk een schaar te kiezen die past bij de takdiameter, anders moet je je niet alleen meer inspannen voor de snede, maar kan het ook gebeuren dat die niet eens lukt of dat de plant en de schaar beschadigd worden.

Snoeischaar model

De eenvoudigste snoeischaar modellen hebben een relatief korte snoer die geschikt is voor lage of middelgrote planten.

Als je hogere aanplant hebt, is het de moeite waard een schaar met een langere steel te kiezen. Er zijn verschillende maten, en ze kunnen al of niet uitschuifbaar zijn.

Het uitschuifbare model is goed omdat het kan helpen op plaatsen waar hoogteverschillen zijn, niet te vergeten dat je zo geen ladder hoeft te gebruiken. Bij hoge sneden is het echter altijd goed een beschermbril te gebruiken om je ogen niet te bezeren.

Na foto uma mulher agachada podando um canteiro.

Snoeischaren met lange steel zijn ideaal voor hoge planten en kunnen ook gebruikt worden voor het knippen van bloemperken, waar precisie voor nodig is. (Bron: RonPorter / Pixabay)

Bladmateriaal

Het bladmateriaal van je schaar is een ander punt waarmee je rekening moet houden als je aan duurzaamheid denkt.

Zoals we je hierboven al vertelden zijn de meeste scharen van koolstofstaal, wat aan de ene kant heel positief is, omdat het een uitstekende snede heeft. Je moet er echter heel voorzichtig mee zijn om roestvorming te voorkomen.

Kijk of er informatie over de aanwezigheid van roestwerende coatings op staat, zo ja, dan is het misschien een betere keuze.

(Bron van het gemarkeerde beeld: Bru-nO / Pixabay)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies