Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

In principe drie lagen, althans zoveel had je vroeger nodig om je te wapenen tegen de tegenslagen van de winter. Het zweetafvoerende vest werd gevolgd door een warmte-isolerende tussenlaag, zodat het lichaam niet te snel warmte verloor. Bovendien moest het hele kledingsysteem van buitenaf tegen wind en regen beschermd worden met een hardshell.

Met de uitvinding van het softshell jack voor mannen behoren deze problemen nu echter tot het verleden, want de twee buitenlagen zijn nu met elkaar versmolten. Softshell stoffen zijn meestal niet alleen veel comfortabeler en dichter bij het lichaam dan de vaak omvangrijke regen- of windjacks, ze zijn meestal ook veel beter ademend en voeren meer vocht weg van het lichaam. Dit is vooral in de winter belangrijk, omdat het lichaam anders snel zijn warmte verliest.
Beste Softshell jas heren: Onze selectie

Shopgids Softshell jas heren: Alles wat je moet weten

Softshell jassen voor heren zijn echte allrounders als het op het weer aankomt. Ze zijn licht, elastisch, beschermen tegen wind, zijn warm en waterafstotend. Om je te helpen het juiste softshell jack voor mannen te vinden, hebben we hieronder de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet

 • Ademend vermogen
 • Thermische isolatie
 • Waterdicht
 • Vrijheid van beweging

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is voor de afzonderlijke criteria.

Ademend vermogen

Ademend vermogen is een van de belangrijkste criteria voor een softshell jack voor heren. Vrijwel alle buitenactiviteiten gaan gepaard met min of meer intensieve beweging, waardoor het lichaam wordt opgewarmd en je gaat zweten. Juist daarom is het bijzonder belangrijk dat je softshell jas geen vocht onder de jas verzamelt en de huid laat ademen.

In dit opzicht scoren dubbellaagse softshell jassen voor mannen punten dankzij de aanwezigheid van dubbelweefsel met luchtdoorlatende materialen. De combinatiemogelijkheden van de materialen zijn het grootst bij dubbelgeweven softshells. Het resultaat zijn zeer functionele jacks met uitstekende eigenschappen die het ademend vermogen specifiek verbeteren.

Hoe ademend je herenjas moet zijn hangt uiteindelijk af van hoe winddicht je hem wilt hebben. Hoe hoger de winddichtheid, hoe lager het ademend vermogen.

Thermische isolatie

Hoe goed je herenjas geïsoleerd is, hangt grotendeels af van het materiaal dat op de rug gebruikt wordt. In bijzonder warme softshell jassen voor mannen vind je een fleece op de rug. In het geval van dubbele stof is de achterkant geruwd om een isolerend effect te bereiken.

Drie-laagse softshell jassen voor mannen zijn meestal het best geïsoleerd, omdat ze voor kouder weer ontworpen zijn. Een softshell jas met goede isolatie is daarom aan te bevelen voor buitenactiviteiten in de late herfst, winter en vroege lente.

Waterdicht

In principe is een softshell jack voor heren allesbehalve waterdicht als het gaat om de mogelijkheid het in de regen te dragen. Bijgevolg bestaat er niet zoiets als een waterdicht softshell jack voor mannen. Maar van alle softshell soorten beschermt een drielaags softshell jas je het best tegen vocht of nattigheid.

Bewegingsvrijheid

Vergeleken met andere functionele jassen zijn softshell jassen voor heren veel elastischer. Het verhoudingsgewijs nauwsluitende herenjack volgt je bewegingen en hindert je niet. In principe zijn het eigenschappen als gewicht, pasvorm en elasticiteit die je bewegingsvrijheid bepalen.

Daarom zijn softshell jacks voor heren van dubbele stof bijzonder geschikt voor bewegingsintensieve activiteiten. Ze scoren punten door hun lichte gewicht, rekbare stofvezels en nauwe snit.

Let er bij het passen van een softshell jack voor heren op dat het goed past. Kies je een herenjas een of zelfs meerdere maten te groot, dan kan de overtollige stof ook je bewegingen beperken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit deel laten we je kennismaken met de belangrijkste vragen over softshell jassen voor mannen. We hebben de belangrijkste vragen hieronder voor je op een rijtje gezet en zullen ze binnenkort beantwoorden.

Welke soorten softshell jassen zijn er voor mannen?

In wezen kunnen mannen onderscheid maken tussen meer stedelijke modellen voor gebruik in de stad en technische modellen die ontworpen zijn op stevigheid en lichtheid voor gebruik buitenshuis op een tocht

 • Urbanmodellen: Bij urban modellen speelt het gewicht een ondergeschikte rol, omdat je het herenjack niet in een rugzak hoeft op te bergen als het weer omslaat. Bijgevolg laten stedelijke modellen meer ruimte voor ongewone ontwerpen. Bijgevolg zijn er dunne zowel als dikke softshell jassen, of ongevoerde zowel als gevoerde (fleece).
 • Buitenmodellen: Vergeleken met stadse modellen verschillen softshell jacks voor heren voor gebruik buitenshuis natuurlijk in eigenschappen en gewicht. Softshell jassen voor trektochten, bijvoorbeeld, hebben vaak hoge zakken, zodat ze gebruikt kunnen worden met de tailleband dicht.

Met betrekking tot een aankoopbeslissing moet je je dienovereenkomstig afvragen bij welke tijd of voor welke activiteit je je softshell jas voor heren wilt gebruiken.

Hoe kan ik zien of mijn softshell jas voor heren goed past?

Om een optimale pasvorm van je heren softshell jas te garanderen, staan de belangrijkste criteria hiervoor in de volgende tabel:

Eigenschap Beschrijving
Verstelbare capuchon met weerschild Het lichaam verliest veel warmte via het hoofd. Dit maakt het des te belangrijker dat je een goed passende kap hebt die de hoofdbewegingen één-op-één volgt.
Elastisch materiaal Goede softshell jassen zijn gemaakt van elastische stof en zijn zo gesneden dat ze bij het omhoog reiken niet over de riem glijden. Verder mag de pols niet blootgelegd worden door de armen te strekken.
Praktisch geplaatste zakken Zelfs de beste zakken hebben geen zin als je er niet bij kunt omdat ze bedekt worden door een vastgebonden heupgordel van de rugzak. Jassen die borst- en duwzakken hebben zijn ideaal.
Verstelbare klittenbandsluitingen aan de mouwen Mouwen die wijd opengaan zijn praktisch, bijvoorbeeld om er een dik functioneel horloge onder te kunnen dragen of ook om verkoelende frisse lucht binnen te laten.

Hoe maak ik mijn heren softshell jas schoon?

Om je heren softshell jas goed schoon te maken, hebben we hieronder wat tips op een rijtje gezet

 1. Let op de wassymbolen: Kijk op het binnenetiket van het herenjack voor de beschikbare onderhoudsinstructies. Heren softshell jassen bevatten meestal verschillende materialen, die meer of minder gevoelig kunnen zijn. Neem in elk geval de aanwijzingen serieus!
 2. Bescherm de buitenste laag: Sluit alle ritsen van het softshell jack en keer je herenjas binnenstebuiten.
 3. Keuze van het wasmiddel: Er zijn wasmiddelen die speciaal voor functionele kleding ontwikkeld zijn. Zo ben je er zeker van dat de gevoelige membranen en hechtingen niet worden aangetast.
 4. Alternatief: Je kunt ook gewoon vloeibaar afwasmiddel gebruiken. In geen geval mag je waspoeder of wasverzachter gebruiken.
 5. Wasprogramma: Bepaal het juiste wasprogramma. Het wolwasprogramma op maximaal 30 graden is het zachtst voor functionele kleding.

Met behulp van bovenstaande tips wordt het schoonmaken van je heren softshell jas kinderspel.
In

welke mate moet een heren softshell jas waterdicht gemaakt worden?

Vooral na het wassen is de buitenste coating van de softshell enigszins aangetast. Om dit te verhelpen is het aan te bevelen het herenjack te impregneren.

Ook als het parelende effect van je herenjas verminderd is, moet je de jas opnieuw impregneren. Om dit te doen moet je je jas eerst wassen, want resten vuil of zweet belemmeren het gelijkmatig aanbrengen van de waterdichtmakende spray.

Hoe impregneer je een heren softshell jas op de juiste manier?

Als je voelt dat je softshell jas voor heren niet meer zo waterafstotend is als in het begin, dan moet je je jas waterdicht maken. Hieronder wordt uitgelegd waar je op moet letten

 • Waterdicht makende spray: Kijk na of je waterdicht makende spray op droog of nat textiel moet worden aangebracht. Laat het herenjack zo nodig helemaal drogen.
 • De juiste plaats: Leg het herenvest op een schoon en gemakkelijk schoon te maken oppervlak, zoals tegels.
 • Spuiten: Spuit het herenjack zo gelijkmatig mogelijk van een afstand van ca. 15-20 cm. Zorg ervoor dat je geen plekken weglaat (capuchon, stofplooien, …).
 • Rug: Wacht dan even voor je het herenjasje omdraait en de rug weer gelijkmatig besproeit.

Na een bepaalde reactietijd, die op de spray staat aangegeven, is je herenjas weer klaar en gewapend tegen de regen.

Samenvatting

Mannen die een goed softshell jack dragen kunnen in veel gevallen fleece en functionele jassen thuislaten. Welk softshell jack voor mannen weer het meest geschikt is, hangt grotendeels af van je beoogde gebruik.

Als de softshell jas voor heren gebruikt gaat worden voor buitenactiviteiten, is het de moeite waard aandacht te besteden aan het gewicht en de beschikbare zakken. Stedelijk gebruik laat meer ruimte voor stijlvolle elementen en kleuren.

(Image source: Toa Heftiba / unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies