Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

51Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote reflector telescoop test 2022. Hier stellen we alle spiegeltelescopen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste reflectortelescoop voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een reflector telescoop wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Reflecterende telescopen behoren tot de optische telescopen en maken optimale waarnemingen van het Melkwegstelsel en de planeten mogelijk tegen een redelijke prijs.
 • Bij de spiegeltelescopen zijn er verschillende ontwerpen die voor verschillende doeleinden gebruikt worden.
 • Voor beginners volstaat een Newtoniaanse telescoop, die overtuigt door zijn goede prijs-prestatie verhouding.

Beste Spiegeltelescoop: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een reflecterende telescoop koopt

Waarvoor dient een reflecterende telescoop?

Een spiegeltelescoop wordt in de astronomie gebruikt om de nachtelijke hemel waar te nemen. Een spiegeltelescoop met ingebouwde camera is goed voor astrofotografie.

Dit maakt de spiegeltelescoop zeer geschikt voor hobby-astronomen en voor wetenschappelijk onderzoek.

Met een spiegeltelescoop kun je de sterrenhemel observeren. (Image source: unsplash.de / Conner Baker )

Hoe wordt een spiegeltelescoop gebouwd en hoe werkt hij?

De spiegeltelescoop heeft een primaire spiegel (holle spiegel) en een secundaire spiegel. De primaire spiegel kan een diameter hebben van wel 10 meter.

Beide zijn ingebouwd in een buis (refractor) en dienen als objectief. De buis zorgt ervoor dat de spiegels goed op hun juiste plaats zitten.

De hoofdspiegel weerkaatst het licht in plaats van het te breken, zodat er geen kleurfouten optreden. De parabolische vorm van de spiegel focust het licht en richt het op de secundaire spiegel (secundary mirror). Dit stuurt het licht door naar het oculair, waar het menselijk oog doorheen kan kijken.

Je zou dus kunnen zeggen dat een telescoop de tegenhanger is van een microscoop.

Wat is het alternatief voor de spiegeltelescoop?

Onder de optische telescopen is het alternatief voor de spiegeltelescoop de brekingstelescoop.

Een brekingstelescoop is een klassieke telescoop. De buis is langer en je kunt tot aan het eind kijken. Het objectief is een glazen lens die het licht in een brandpunt opvangt.

Een brekingstelescoop is een klassieke telescoop. De buis is langer en je kunt tot aan het eind kijken. Het objectief is een glazen lens die het licht in een brandpunt opvangt.

De brekingstelescoop werd rond 1600 uitgevonden. Galileo Galilei ( 1564-1642) was de eerste die deze uitvinding in de astronomie gebruikte. Hij bouwde het zelf en ontdekte vier manen van Jupiter en bergen op de maan.

Vergelijking

Als u beide toestellen met dezelfde diameter van de objectieven vergelijkt, zult u duidelijk merken dat de refractor een scherper beeld geeft. Dit maakt het mogelijk fijnere details van de maan en planeten waar te nemen. Er treden echter meer kleurfouten op en de diameter van de objectieven is moeilijk te vergroten.

Bovendien is er voor dezelfde prijs een spiegeltelescoop verkrijgbaar die meer licht kan opvangen. Dit maakt het mogelijk om verre sterrenstelsels waar te nemen in zwak licht. De spiegeltelescoop is dus ideaal voor deep-sky objecten.

Beide telescopen zijn zeer geschikt voor waarnemingen aan de hemel. Het hangt dus specifiek af van het doel waarvoor u een telescoop zoekt.

Type Eigenschappen
Reflectortelescoop Scherper beeld, Optimaal voor planeetwaarnemingen, Langere buis, Direct zicht
Reflectortelescoop Grotere apertuur en meer lichtabsorptie, Optimaal voor deep sky objecten, Kortere buis, Zijdelings zicht

Besluit: Welke soorten reflectortelescopen zijn er en welke is geschikt voor u?

Bij de spiegeltelescopen zijn er de volgende modellen

 • De Newton/Dobson telescoop
 • De Cassegrain telescoop
 • De Maksutov telescoop

Het ontwerp en de werkwijze van spiegeltelescopen brengen elk voor- en nadelen met zich mee. Afhankelijk van wat je wilt waarnemen, waar je het wilt observeren en hoeveel je in je budget hebt, zul je moeten beslissen welke telescoop je wilt kopen. Het volgende gedeelte geeft een overzicht van de verschillende modellen.

Een telescoop wordt gekenmerkt door zijn lange buis. (Image source: pixabay.com / suju)

Wat onderscheidt een Newtoniaanse/Dobsoniaanse telescoop en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In 1668 ontwikkelde Isaac Newton een spiegeltelescoop met een spaarzame hoofdspiegel van spiegelmetaal. De extra platte secundaire spiegel breekt het licht in een rechte hoek en richt het verder in het oculair. Het Newton model is vooral populair bij beginners en amateur-astronomen.

In het midden van 1950 ontwikkelde John Dobson een goedkope Newtonse telescoop voor hobby-doeleinden. De amateurtelescoop heeft een dunne primaire spiegel en daardoor is een grotere diameter mogelijk dan gewoonlijk.

Nadelen
Voordelen
 • Kleurfouten worden vermeden, het licht wordt niet op één punt verzameld
 • Grote aperturen tegen een lage prijs
 • Buis gemakkelijk te vervoeren
 • Doe-het-zelf bouw mogelijk
 • Beeldfouten komen voor, zelfs bij zeer snelle telescopen
 • Moeten vaak bijgesteld worden
 • Aanpassing aan de temperatuur is soms nodig

Wat zijn de kenmerken van een Cassegrain telescoop en wat zijn de voor- en nadelen?

De Fransman Laurent Cassegrain ( 1629 – 1693 ) bracht in 1672 de Cassegrain-telescoop uit. Het is een verdere ontwikkeling van de Newtoniaanse telescoop. De secundaire spiegel in zijn telescoop verviervoudigt de totale brandpuntsafstand.

In 1931 werd een combinatie gemaakt met Bernhard Schmidt: “De Schmidt-Cassegrain”. Deze heeft een Cassegrain opstelling met een Schmidt correctorplaat.

In tegenstelling tot de Newton-telescoop wordt het licht gereflecteerd in het midden van de hoofdspiegel. Aangezien de hoofdspiegel op dit punt wordt doorboord, kan het licht het oculair bereiken.

Voordelen
 • Maakt compacte ontwerpen mogelijk door de brandpuntsafstand te verlengen
 • Nauwelijks gewicht, gemakkelijk te vervoeren
 • Stabiele buis
 • Permanent afgesteld
Nadelen
 • Gebogen gezichtsveld
 • Zwakke lichtintensiteit en contrast
 • Storende diffractie-effecten

Wat zijn de kenmerken van een Maksutov telescoop en wat zijn de voor- en nadelen?

De Maksutov telescoop, genoemd naar de Russische opticien Dimitri Maksutov, lijkt op de Schmidt-Cassegrain telescoop. In plaats van de moeilijk te maken correctieplaat installeerde hij echter een meniscuslens.

Dit is een catadioptrisch systeem. De meniscusvormige lens bij de apertuur corrigeert aberraties van de primaire spiegel.

Voordelen
 • Kan gebruikt worden als astro-camera
 • Scherpste optiek
 • Permanent afgesteld
Nadelen
 • Zwaar gewicht, moeilijk te vervoeren
 • Veel duurder
 • Moeilijk te fabriceren

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om reflectortelescopen te vergelijken en te evalueren

In dit deel zie je welke factoren je moet overwegen voor je een reflectortelescoop koopt.

Deze criteria spelen een belangrijke rol voor je koopt

 • Doel
 • Diafragma
 • Accessoires
 • Plaats van gebruik, montage en vervoer
 • Optiek en brandpuntsafstand

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is aan elk criterium.

Doel

Het is belangrijk dat je precies weet waar je de telescoop voor wilt gebruiken. Sommige spiegeltelescopen zijn bedoeld voor astrofotografie, sommige voor kinderen en beginners, en sommige voor onderzoek.

Als je dus zo nauwkeurig mogelijk wilt waarnemen en vastleggen of uitzenden wat er aan de hemel gebeurt, moet je een reflectortelescoop model kiezen dat aan de eisen daarvoor voldoet.

Diafragma

Het diafragma, of objectief, speelt een belangrijke rol in een spiegeltelescoop. Het bepaalt hoeveel lichtintensiteit een telescoop heeft.

Ons oog heeft een maximale opening van 7 mm. Vanaf 100 mm opening is het al mogelijk om zwakke sterren waar te nemen. Vanaf 200 mm diafragma kun je de donkere hemel driemaal scherper waarnemen.

Accessoires

De accessoires van een spiegeltelescoop hebben natuurlijk invloed op de prijs en de functie. In sommige gevallen kunnen de accessoires meer kosten dan de telescoop zelf.

De volgende accessoires kunnen interessant voor je zijn

 1. De Barlow lens: Deze lens wordt gebruikt om de optiek te vergroten door de brandpuntsafstand te vergroten.
 2. De collimator: Newtonse telescopen hebben een collimator nodig. Het helpt bij het afstellen van de telescoop en helpt om beeldfouten te voorkomen.
 3. Rood licht: Rood licht helpt het menselijk oog zich sneller aan te passen aan duisternis.
 4. Zonnefilter: Zonder zonnefilter kan het oculair door te veel hitte vernield worden. Bovendien kan het oog blind worden zonder een zonnefilter.

Locatie, montage en vervoer

Een reflectortelescoop moet vervoerbaar zijn, afhankelijk van de plaats van waaruit je wilt waarnemen. Zorg ervoor dat je je reflectortelescoop met de hand kunt dragen.

Zorg er daarom voor dat je fysiek in staat bent de buis te monteren. Als je een grotere telescoop hebt, heb je misschien een voertuig nodig met voldoende ruimte om extra toebehoren te vervoeren. Op z’n minst moeten het statief en het montuur erin passen.

Als aan deze eisen niet voldaan is, kun je misschien beter een reistelescoop kopen die je in een draagkoffer kunt opbergen.

Optiek en brandpuntsafstand

Een telescoop die aberraties vertoont is nutteloos. Daarom moet je er zeker van zijn dat je telescoop de juiste primaire spiegel heeft. Voor het Newtoniaanse model moet het een parabolische hoofdspiegel zijn.

Voor optimale waarnemingen is ook de brandpuntsafstand van belang. De brandpuntsafstand wordt bepaald door de afstand tussen de primaire spiegel en het oculair.

Beeldbron: unsplash.com / Nine Köpfer

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies