Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

64Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Nergens anders is de pasvorm van de beha zo essentieel als tijdens het sporten. Of je nu jogt, volleybalt of tennist, een goede sportbeha moet de borsten ondersteunen zonder de draagster te vernauwen. Maar de juiste sportbeha vinden is niet zo eenvoudig.

Onze grote sportbeha test 2023 vertelt je alles wat je over het onderwerp moet weten. We leggen de verschillende soorten sport-bh’s uit, hun functies en nog veel meer. Plus onze ingebouwde koopcriteria kunnen je helpen de perfecte sportbeha voor je te vinden.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot een gewone beha voorkomt een sportbeha sterk slingerende bewegingen van de borsten en pijnlijke spanning in het schouder- en ruggebied. Dit betekent dat je sporten als basketbal kunt beoefenen zonder gestoord te worden.
 • Om de sportbeha zijn werk te laten doen, moet hij perfect passen. Je kunt kiezen tussen een bh met haakjes en oogjes, een bh met een ringrug en een bh met een push-up.
 • De afwerking, het materiaal, de belasting en het ontwerp zijn de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een sport-bh koopt.

Beste Sportbeha: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een sportbeha koopt

Wat zijn de voordelen van het dragen van een sportbeha?

Behalve dat het erg comfortabel is, voorkomt het dragen van een sportbeha ook dat je sneller uitgezakte borsten krijgt. Bovendien kunnen sterke zwaaibewegingen leiden tot pijnlijke spanning in de schouder- en rugstreek, die je vermijdt door een sport-bh te dragen.

Wist je dat de eerste sportbeha pas in 1977 op de markt kwam?

Lisa Lindahl ontwierp de eerste sportbeha door twee suspensoirs aan elkaar te naaien. De jogbra was bedoeld als oplossing voor vrouwen om joggen comfortabeler te maken.

Uiteindelijk leidde deze uitvinding ook tot een grotere deelname van het vrouwelijk geslacht aan sportevenementen. Bij de Olympische Spelen van Tokio in 1964 was slechts 13% van alle deelnemers vrouw. Toen in Londen in 2012 was het al 44%.

Deze voordelen hebben echter alleen effect als je de perfecte pasvorm en dus de optimale maat voor je gevonden hebt. We raden je aan altijd meerdere maten te bestellen, ook boven en onder je standaard behamaat. Probeer meer onconventionele maatcombinaties. Minder breedte en een kopje groter kan wonderen doen.

Sport-bh’s zijn speciaal ontworpen bh-modellen. Ze zijn ontworpen om de borsten tijdens het sporten te beschermen, zodat ze niet kunnen bewegen.

Wat moet een goede sportbeha doen?

Behalve dat het er goed uit moet zien, is het natuurlijk ook belangrijk dat het tijdens je training comfortabel zit. Dit betekent ook dat het niet zo strak moet zitten dat je nauwelijks kunt ademen.

Een goede sportbeha moet perfect passen en van hoogwaardig materiaal gemaakt zijn. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Zorg ervoor dat het materiaal goed gemaakt is en dat de bandjes breed en gewatteerd zijn. Als het knelt, brandt of de bandjes voortdurend afglijden, weet je dat het product niet ideaal voor je is.

Voor wie is een sportbeha geschikt?

In het algemeen voor elke vrouw die graag sport. Ongeacht leeftijd, grootte, gewicht of zelfs geslacht. In 2017 introduceert Hunkemöller een sportbeha voor mannen.

Is een sportbeha de moeite waard om dagelijks te dragen?

Allereerst is het niet schadelijk voor je gezondheid als je hem ‘zomaar’ draagt. Als je je er prettiger door voelt dan in een gewone beha, is het de moeite waard.

Als je echter niet graag sport en een gewone beha prima vindt, is het niet de moeite waard, want een goede sportbeha is meestal wat duurder.

Als je je er prettig in voelt, kun je je sportbeha ook in het dagelijks leven dragen. (Image source: pexels.com / Nathan Cowley)

Besluit: Welke soorten sportbeha’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe worden sport-bh’s in vier verschillende niveaus verdeeld: Hoe sneller en schokkeriger de bewegingen van de sport zijn, hoe hoger het niveau moet zijn.

Natuurlijk verschillen bh’s ook in uiterlijk

 • Sportbeha met haakjes en oogjes (klassiek)
 • Sport-bh met racerback
 • Sportbeha met en zonder push-up

We willen het je graag gemakkelijker maken om de beste sportbeha voor je te vinden. Daartoe gaan we meer in detail in op de hierboven genoemde soorten, zodat je eerst een goed overzicht krijgt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van sport-bh’s met haakjes en oogjes?

Elke vrouw kent ze, de meesten hebben de gewone versie. De sportbeha met haakjes en oogjes verschilt visueel nauwelijks van de gewone beha. Het voordeel van de klassieker is duidelijk: je bent vertrouwd met het ontwerp. Je moet erop letten dat de bandjes breder en meer gewatteerd zijn dan die van een gewone beha.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een sportbeha met een ringrug?

Het heeft een heel praktisch sluitingsmechanisme en omsluit de borst volledig. Het is voor veel vrouwen heel praktisch gebleken, niet in het minst omdat je het eenvoudig kunt aantrekken. De enorme bewegingsvrijheid is ook een kenmerk van de ringrug.

Een sportbeha met een ringrug omsluit de borst volledig en garandeert grote bewegingsvrijheid. (Image source: pixabay.com / Hans)

Wat onderscheidt de sportbeha met of zonder push-up en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is een kwestie van smaak en het soort sport dat u graag beoefent. Als algemene regel geldt dat push-up beha’s weinig impact hebben, dus als u een balsport beoefent, kunt u beter een beha zonder cup kiezen.

Low-impact beha’s zijn sportbeha’s voor activiteiten met een lage intensiteit. Om een idee te krijgen of uw sport onder deze categorie valt, kunt u kijken naar de aankoopcriteria onder “Stress”.

Model Voordeel
Sportbeha met haakjes en oogjes comfortabel in gebruik omdat het qua vormgeving erg lijkt op een normale beha
Sportbeha met ringrug enorme bewegingsvrijheid en comfortabel om aan te trekken
Sportbeha met en zonder push-up afhankelijk van de sport die je beoefent kan een push-up je ondersteuning bieden

Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om sport-bh’s te vergelijken en te beoordelen

In het volgende wil ik je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om sport-bh’s te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde beha geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • De juiste ondersteuning
 • Laden
 • Vakmanschap
 • Materiaal
 • Ontwerp

In de volgende stappen lees je over de criteria voor het vinden van een geschikte sport-bh.

De juiste ondersteuning

Wat voor sport je als vrouw ook doet, een goed passende sportbeha is een van de belangrijkste onderdelen van je sportuitrusting – ongeacht de grootte van je borsten.

Want als je hier geen rekening mee houdt, kan een goed gevormde borst snel veranderen in een uitgezakte borst. Maar een sportbeha is ook uit gezondheidsoogpunt een must, anders riskeer je pijn op de borst en houdingsproblemen.

Het is de bedoeling dat je beha steun geeft en de druk op het bindweefsel verlicht. Maar het is net zo belangrijk dat je profiteert van een comfortabele pasvorm, want sport moet nog steeds leuk zijn en geen strakke en oncomfortabele aangelegenheid. Dit brengt ons bij het tweede, zeer belangrijke criterium.

Als de borsten over de cups zwellen of ze worden sterk tegen elkaar aangedrukt, past de beha niet optimaal. Bij het passen moeten ze perfect passen onder de armen en bij de halslijn in de cups.

Cupmaat

Om de cupmaat te bepalen, moet u het verschil berekenen tussen de bovenste borstomtrek en de onderste borstomtrek (bovenste borstomtrek-onderste borstomtrek = verschil). U kunt het verschil gebruiken om uw cupmaat te bepalen aan de hand van de volgende tabel:

Cupmaat verschil* in cm
AA 10 tot 12 cm
A 12 tot 14 cm
B 14 tot 16 cm
C 16 tot 18 cm
D 18 tot 20 cm
E / DD 20 tot 22 cm
F 22 tot 24 cm
G 24 tot 26 cm
H 26 tot 28 cm
I 28 tot 30 cm
J 30 tot 32 cm
K 32 tot 34 cm

Laden

Bovendien moet u de sportbeha kiezen die het best bij u past, afhankelijk van het type en de intensiteit van uw sport. Zoals reeds gezegd, zijn er vier verschillende niveaus:

 • Niveau 1 (weinig stress): Pilates, yoga, wandelen, gymnastiek, enz.
 • Niveau 2 (gemiddelde intensiteit): dansen, gymnastiek, fietsen, krachttraining, enz.
 • Niveau 3 (hoge impact): inclusief balsporten, rugslagspelletjes, Zumba en aerobics.
 • Niveau 4 (zeer hoge impact): onder meer atletiek, wedstrijdsporten, paardrijden, vechtsporten, jogging, maar ook voor vrouwen met een grote buste.

De vier verschillende inspanningsniveaus zijn een goede leidraad om te bepalen hoe belastend uw sport is voor uw borsten.

Verwerking

Riemen

Hoe breder de riemen, hoe beter het gewicht kan worden verplaatst. Ze zijn ook comfortabeler en praktischer omdat ze niet insnijden als je beweegt, wat met gewone bh’s waarschijnlijk wel het geval is. Hoe groter je buste, hoe groter de kans dat je gewatteerde bandjes wilt.

Rug

Er zijn meestal drie verschillende sneden aan de achterkant: De traditionele bandjesstijl met haken en ogen, de racerback en de ringerback. De keuze van de snit moet ook afhangen van de sportbelasting. Haakjes en oogjes zijn niet geschikt voor hardlopen of balsporten.

Als de sportbeha met zo weinig mogelijk naden gemaakt is, is de kans kleiner dat hij knelt, knelt of schuurt.

Materiaal

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je toekomstige sportmaatje huidvriendelijk en zacht is. Ook de ademende werking speelt hier een grote rol. Katoen, bijvoorbeeld, is minder geschikt omdat je sportbeha dan lang nat blijft.

Dit is vaak een heel onaangename zaak om te doen. Microvezel is echter veel beter, want deze stof heeft een hoog ademend vermogen en gunstige droogeigenschappen.

Design

Niettemin moet ook de esthetiek kloppen. Veel fabrikanten bieden sportbeha’s met opdrukkers aan, zodat je het in de sportschool niet zonder hoeft te stellen. Er zijn ook geen grenzen aan het kleurengamma waaruit je kunt kiezen: van neongroen tot het gebruikelijke zwart, verschillende fabrikanten bieden zowat elke denkbare kleur aan.

Beeldbron: pexels.com / Scott Webb

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies