Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Wat hebben een gezellige avond voor de TV en het lopen van een marathon met elkaar gemeen? Sportbroeken voor heren zijn voor beide bijna onmisbaar. Trainingsbroeken zijn comfortabel, praktisch en zeer veelzijdig. Ze bieden je veel bewegingsvrijheid en hebben de laatste jaren hun weg gevonden naar steeds meer gebieden van het leven. Sinds Facebook oprichter Mark Zuckerberg ze tijdens bestuursvergaderingen begon te dragen, zijn sportbroeken voor mannen niet alleen voor de sportschool.
Beste Sportbroeken Heren: Onze selectie

Shopgids Sportbroeken Heren: Alles wat je moet weten

Of het nu gaat om een ontspannen middagje op de bank of een topatletische prestatie: sportbroeken zijn al lang geëvolueerd van louter functionele kleding tot een modestatement. Om je te helpen de perfecte sportbroek voor jouw behoeften te kiezen, hebben we in het volgende gedeelte de belangrijkste producteigenschappen opgesomd waar je op moet letten bij het kopen van trainingsbroeken voor mannen.

Dit zijn de volgende aankoopcriteria

 • Lengte
 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Fit

In de volgende paragrafen laten we je zien hoe je de perfecte sportbroek voor heren voor je kunt kiezen, en op welke eigenschappen je moet letten bij de aanschaf ervan.

Lengte

Er zijn zowel lange sportbroeken die het hele been bedekken als modellen die net boven of onder de knie eindigen. De lengte die voor jou geschikt is, hangt sterk af van het beoogde gebruik. Langere broeken zijn meestal warmer en beschermen je tegen verwondingen bij het klimmen, bijvoorbeeld, maar kunnen je bewegingsvrijheid iets meer beperken dan kortere modellen.

Knielange sportbroeken zijn de perfecte keuze voor verschillende sporten, zoals voetbal, tennis en volleybal, of voor een trainingssessie in de sportschool. Ze zijn ook een licht en luchtig alternatief voor langere sportbroeken voor mannen bij het joggen in de zomer.

Als je je niet wilt vastleggen op één lengte, kun je overwegen een sportbroek voor heren te kopen met een zogenaamde afritsfunctie. Deze kunnen snel en gemakkelijk van een lange in een korte broek veranderd worden door de pijpen dicht te ritsen.

Materiaal

Sweatbroeken voor heren bestaan in een grote verscheidenheid aan materiaalcombinaties. De meest gebruikte stoffen zijn katoen, polyester en diverse mengsels.

Behalve de esthetische component bepaalt het gebruikte materiaal ook eigenschappen zoals de scheurweerstand, de ademende werking en het gewicht van de sportbroek

 • Zuiverkatoen: Sportbroeken van zuiver katoen hebben bijzonder goede verwarmende eigenschappen en zijn daarom bijzonder geschikt voor een training in de buitenlucht in het koude jaargetijde of voor een cooling-down na een zweterige training.
 • Polyester: Sportbroeken voor heren van synthetische vezels zoals polyester zijn bijzonder goed ademend en zorgen voor voldoende ventilatie, zelfs bij grote lichamelijke inspanning. Ze zijn daarom een bijzonder goede keuze voor bijzonder intense sportsessies of als de training bij bijzonder warme temperaturen moet plaatsvinden.
 • Gemêleerde stoffen: trainingsbroeken voor heren van gemêleerde vezels bestaan uit een mengsel van verschillende stoffen, zoals de naam al doet vermoeden. Deze combinatie maakt het mogelijk zowel de voordelen van synthetische als van natuurlijke vezels te combineren en de nadelen van elke soort stof enigszins te compenseren.

Vooral voor sporten waarbij je veel beweegt, moet je ervoor zorgen dat je sportbroek van rekbaar materiaal gemaakt is om je bewegingsvrijheid te vergroten en te voorkomen dat de stof scheurt.

Design

Sportbroeken voor heren zijn er in een ruime keuze aan ontwerpen en kleurencombinaties. Klassieke kleuren voor trainingsbroeken voor mannen zijn bijvoorbeeld zwart, grijs of wit. Als je een kleuraccent wilt zetten of een modieuze outfit wilt afronden, zul je vooral blij zijn met joggingbroeken in felle kleuren, zoals rood, geel of groen.

Behalve het mode-aspect kan het ontwerp ook heel praktische effecten hebben. Als je bijvoorbeeld in de winter of in de avonduren in een grote stad wilt gaan joggen, zorgen felle kleuren en reflecterende strepen ervoor dat je ook bij slecht zicht door automobilisten en andere weggebruikers gemakkelijk gezien wordt.

Fit

Sportbroeken voor heren zijn er in verschillende pasvormen.

 • Nauwsluitende sportbroeken van elastisch materiaal zitten heel dicht op het lichaam en bieden je daardoor een bijzonder grote bewegingsvrijheid met een minimale windweerstand. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor hardlopen en fietsen.
 • Loszittende sportbroeken met een elastische tailleband zijn bijzonder comfortabel en geschikt voor allerlei gebruik, en zijn zowel geschikt voor een ontspannen middagje op de bank als voor een jogging in het bos.

Als je een broek zoekt om in het bos te klimmen of te joggen, kies je best een model met een nauwsluitende pasvorm om het risico te verkleinen dat je in het heetst van de strijd aan rotsen of takken blijft haken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De juiste sportbroek voor je behoeften kiezen is niet altijd eenvoudig. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over sportbroeken voor mannen voor je samengevat en beantwoord in het volgende gedeelte.

Welke soorten sportbroeken voor heren zijner?

Er zijn verschillende soorten sportbroeken voor mannen die verschillende toepassingsgebieden bestrijken.

 • Joggingbroek: Joggingbroeken voor mannen slaan een goed figuur, zowel voor sport als voor vrije tijd. Door hun comfortabele en tamelijk losse pasvorm zijn ze universeel inzetbaar en ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende materiaalcombinaties en dessins. Dankzij de verwarmende eigenschappen kun je zo’n joggingbroek voor heren ook gebruiken voor een work-out in de buitenlucht in het koude seizoen.
 • Trekkingbroeken: Trekkingbroeken zijn speciaal ontworpen voor wandelaars en klimmers. Ze zijn gemaakt van bijzonder stevig, slijtvast buitenmateriaal en zijn extra versterkt op bijzonder belaste delen, zoals de knieën. Vaak zijn ze voorzien van een zogenaamde afritsfunctie en kunnen ze van een lange broek in een korte broek veranderd worden door een rits op de broekspijp te openen.
 • Wielershorts: Wielershorts voor heren hebben een gewatteerd inzetstuk dat je beschermt tegen schuren, zelfs op langere fietstochten. Ze zijn meestal dicht op het lichaam gesneden en gemaakt van functionele gemengde vezels om maximale bewegingsvrijheid op de fiets te garanderen.
 • Trainingsbroeken: Trainingsbroeken voor heren zijn gemaakt van bijzonder licht en ademend materiaal. Ze kunnen snel over een korte broek worden aangetrokken tijdens een trainingspauze, bijvoorbeeld, om afkoeling te voorkomen en de spieren warm te houden. Ze zijn gemakkelijk te combineren met andere sportbroeken om je sportoutfit compleet te maken.

Het is het beste vooraf na te denken over het toepassingsgebied waarvoor je de sportbroek nodig hebt en het model te kiezen dat het beste bij je past.

Hoe reinig en verzorg ik mijn sportbroek voor heren?

De vraag hoe je je sportbroek voor heren goed kunt reinigen en verzorgen hangt in de eerste plaats af van het materiaal waarvan hij gemaakt is.

 • Katoenen trainingsbroeken moeten in de wasmachine gewassen worden op 30-40°C. Je kunt een gewone wasmachine gebruiken voor het wassen. Je kunt voor de was een gewoon wasmiddel voor zware was gebruiken en de sportbroek meestal ook drogen in de droogtrommel op het zachte programma.
 • Sportbroeken voor heren van polyester of andere synthetische vezels moeten gewassen worden in het programma voor fijne was op 30°C. Gebruik geen wasverzachter, want die kan op de vezels gaan liggen en zo de positieve eigenschappen van de stof aantasten. Stop joggingbroeken van synthetische vezels niet in de droogtrommel.

Volg bij twijfel de wasvoorschriften van de fabrikant en was je sportbroek liever iets te koud dan te heet. Vermijd het gebruik van agressieve wasmiddelen, want die kunnen de stof van de broek blijvend beschadigen.

Waar moet ik op letten bij de afwerking van mijn sportbroeken voor heren?

Sportbroeken voor heren zijn er in een grote verscheidenheid aan modellen en met diverse nuttige extra’s. Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn verschillende bewerkingsdetails nuttig.

 • afsluitbare zakken: Vooral bij sporten met intensieve beweging of klimmen is het zinvol afsluitbare zakken te gebruiken, zodat je waardevolle spullen veilig opgeborgen zijn.
 • ingenaaide binnenslip: Voor sportbroeken voor heren die een iets wijdere en lossere pasvorm hebben, zorgt een ingenaaide binnenslip van netstof voor een comfortabele pasvorm en een goed draaggevoel.
 • opgenaaide reflectoren: Als je ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat wilt gaan joggen, moet je ervoor zorgen dat je joggingbroek reflectoren heeft die erop genaaid zijn. Deze vergroten je zichtbaarheid voor andere weggebruikers aanzienlijk en bieden dus een groot pluspunt in termen van veiligheid, vooral als je langs of op een weg loopt.
 • verstelbare tailleband: Met een trekkoord in de tailleband kan je sportbroek optimaal aan je individuele lichaamsafmetingen aangepast worden.

Verfijnde details maken van je sportbroek de perfecte metgezel voor dagelijkse kleding, sport en vrije tijd.

Samenvatting

Of het nu op het sportveld is, in de huiskamer of bij een ontspannen barbecue met vrienden: Sportbroeken zijn een comfortabele en praktische metgezel. Afhankelijk van de soort sport zijn verschillende soorten sportbroeken voor heren handig. Bij de keuze van het ontwerp en de kleur hangt het in de eerste plaats af van je persoonlijke voorkeuren en van het beoogde gebruiksgebied.

Beeldbron: unsplash / Ruben Leija

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies