Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Als je graag veel sport en je activiteit wilt bijhouden, moet je overwegen een sporthorloge voor mannen te kopen. De hulpjes aan de pols geven niet langer alleen de tijd aan. Een breed scala aan functies, van GPS tot hartslagmeting, kan voor alle sporten een grote hulp zijn bij het bijhouden van iemands conditie en prestaties.

Maar welk heren sporthorloge is het juiste? Er zijn modellen van zeer hoge kwaliteit die hoofdzakelijk van metaal zijn, en ook enkele varianten die bijzonder licht zijn en van kunststof, en een aangenaam draagcomfort bieden met een rubberen band die zich gemakkelijk aan de mannelijke pols aanpast. In het volgende leer je enkele belangrijke feiten over het onderwerp sporthorloges voor mannen.
Beste Sporthorloge heren: Onze selectie

Shopgids Sporthorloge heren: Alles wat je moet weten

Sporthorloges voor mannen moeten niet alleen de tijd aangeven en een modieus accessoire zijn. Bovenal moeten ze de sport zo nauwkeurig mogelijk volgen. Om het brede scala aan modellen bij te houden en het juiste sporthorloge voor mannen te vinden, willen we je graag helpen met deze kleine gids.

Dit zijn de volgende koopcriteria voor een heren sporthorloge

  • Sport
  • Hartslagmeting
  • GPS
  • Levensduur van de batterij

Deze vijf criteria zijn bijzonder belangrijk om in overweging te nemen voor je een aankoop doet, en daarom leggen we ze wat meer in detail uit.

Sport

Horloges voor mannen zijn soms gespecialiseerd in een bepaalde sport. Dit komt dan ook tot uiting in het gamma van functies. Er is een grote keuze aan sporthorloges voor hardlopen, fietsen, wandelen of zwemmen. Er zijn ook speciale trackers voor oefeningen in de sportschool of voor trainingen thuis. De nauwkeurigheid van de metingen is groter met een heren sporthorloge dat aan de sport is aangepast.

Polsslagmeting

De polsslag wordt direct op de pols gemeten via de onderkant van het herenhorloge en maakt een borstband overbodig. De optische meting hangt echter af van het individuele huidtype, de beharing en de stand van het horloge op de pols. Bovendien is de meting van een borstband nog steeds iets nauwkeuriger en sneller. Bovendien varieert de nauwkeurigheid van de polsslagmeting van uurwerkfabrikant tot uurwerkfabrikant.

Optische pulsmeting wordt gedaan met behulp van groene diodes. Het groene licht van deze diodes wordt gedeeltelijk door het bloed geabsorbeerd. Tijdens de hartslag stroomt er soms meer, soms minder bloed, wat ook de absorptie beïnvloedt. Een lichtsensor registreert het weerkaatste groene licht en kan zo de hartslag volgen.

GPS

Een GPS functie is zinvol als je bepaalde doelen wilt volgen, zoals het lopen van een bepaalde afstand in 30 minuten. De verbinding met de smartphone en dus de ontvangst van het GPS signaal is tegenwoordig heel snel. Daarvoor is echter een duidelijk veld nodig. Binnen steden met hoogbouw en smalle straten kan de verbinding wel langer duren of onderbroken worden.

Ook hier is de nauwkeurigheid nog niet in het optimale bereik. Afhankelijk van de fabrikant van een heren sporthorloge kan er een afwijking van een paar meter van de werkelijke plaats zijn. Dit is over het algemeen niet zo erg, behalve als het gaat om het nauwkeurig registreren van snelheid. In dat geval moet je wat opofferingen doen.

Levensduur van de batterij

Het mooie van een horloge is dat het voor altijd de tijd aangeeft. Maar om een digitaal sporthorloge goed te laten werken, heeft het een batterij nodig die regelmatig opgeladen moet worden. De gebruiksduur op een volle batterijlading verschilt per stand. In de waakstand lopen de meeste modellen een paar dagen.

Daarentegen eist vooral de GPS modus zijn tol. De horloges worden na een paar uur ontladen, hoewel dit weer varieert tussen de afzonderlijke fabrikanten en ook de modellen. Het is logisch dat als het horloge volledig gebruikt wordt door GPS tracking, de batterij sneller leeg raakt dan wanneer alleen de tijd wordt weergegeven.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu de belangrijkste koopcriteria voor een heren sporthorloge verduidelijkt zijn, is het interessant om te zien welke vragen de meeste mannen zich stellen als ze een sporthorloge kopen. We hebben de belangrijkste uitgezocht en stellen ze nu aan je voor:

Welke soorten sporthorloges zijn er voor mannen?

Zoals hierboven al gezegd is, wordt de aanschaf van een sporthorloge voor mannen vaak bepaald aan de hand van de soort sport die beoefend wordt. We hebben hier een overzicht voor je samengesteld, waarin je kunt zien welke de meest voorkomende soorten sport zijn en welke functies van de horloges voor mannen er speciaal voor ontworpen zijn.

  • Het triatlonhorloge: lopen, fietsen, zwemmen. Een triatlonhorloge kan dit alles registreren. Hij is ook uitgerust met GPS en een afstandsmeter. Hij is waterdicht en heeft een hoogwaardige afwerking. De hoeveelheid gegevens die na een trainingssessie verzameld worden is echter zo groot dat vooral beginners snel overweldigd zijn.
  • Het hardloophorloge: Behalve GPS is een hardloophorloge voor mannen uitgerust met een rondeteller en een stopwatch. Hele dure modellen van een heren sporthorloge hebben ook een hartslagmeter en een calorieverbruiksteller. Voor alle hobby-atleten is de eenvoudige versie echter voldoende om te joggen of te trainen.
  • Het horloge om te zwemmen: Speciaal ontworpen voor watersporters zijn deze horloges voor heren waterdicht en drukbestendig (tot 20 atm). Behalve afstand en tempo meten, kunnen sommige modellen ook het aantal banen tellen en verschillende zwemstijlen registreren. De zogenaamde SWOLF waarde vertelt zwemmers hoe efficiënt ze zwemmen. Dit wordt gedaan door te meten hoeveel slagen over welke afstand en in welke tijd gezwommen werden.
  • Het horloge voor buitenactiviteiten: Dit type sporthorloge is geschikt voor bergbeklimmers of wandelaars. Hij is uiterst robuust en meet zowel de hartslag als de hoogte. Bovendien heeft hij GPS en kan hij ook voor navigatie gebruikt worden.
  • Het fitnesshorloge: Fitnesshorloges zijn geschikt voor training in de sportschool. Ze kunnen gebruikt worden voor cardiotraining of gewoon om af te vallen. Ze onderscheiden zich door lichtheid en een actuele vormgeving, en zijn vaak een echte blikvanger. Bovendien zijn er vaak trainingsprogramma’s beschikbaar die met behulp van het horloge voor mannen afgemaakt kunnen worden. Een pulsmeting is ook geïntegreerd.

Afhankelijk van hoe intensief je traint, kun je de afzonderlijke modellen van een heren sporthorloge met verschillende extra functies krijgen. Je moet er echter rekening mee houden dat een groter scala aan functies ook de aankoopprijs verhoogt.

Welke functies moet een sporthorloge voor mannen hebben?

In principe hangt dit af van de soort sport en je eigen behoeften. Een hartslagmeter hoort er in elk geval bij, want je moet je training aan je hartslag aanpassen om jezelf niet te overbelasten. GPS is ook erg nuttig geworden voor het optimaal volgen van activiteiten. Hij meet bijvoorbeeld de afgelegde afstand of de snelheid. Bovendien kan er navigatie uitgevoerd worden, wat vooral bij het hardlopen of wandelen over nieuwe en onbekende paden erg nuttig kan zijn.

Voor draagcomfort moet je aandacht besteden aan een comfortabele polsband die je individueel aan de omtrek van een mannenpols kunt aanpassen. Ook de grootte van de behuizing van het horloge speelt een rol in het comfort. Het is daarom het beste om je favoriete model sporthorloge voor mannen te passen voor je besluit het te kopen.

Wat is het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch?

De overgangen tussen een sporthorloge voor mannen en een smartwatch zijn vloeiend. Een smartwatch wordt vooral gebruikt om apps te gebruiken in combinatie met een smartphone. Er kunnen berichten gestuurd worden, telefoongesprekken gevoerd of zelfs een Google zoekopdracht uitgevoerd. Zulke functies ontbreken op een heren sporthorloge, maar het is ook alleen bedoeld om sportactiviteiten op te nemen.

Maar smartwatches hebben nu ook een GPS signaal en een functie voor hartslagmeting, zodat nu ook hier het individuele trainingsprogramma gevolgd kan worden. Maar sporthorloges voor mannen zijn veel nauwkeuriger en geven de trainingstoestand en mogelijke overbelasting aan. Een smartwatch, daarentegen, breidt het beeldscherm van de smartphone uit.

Samenvatting

Als je je eigen prestaties tijdens sporttraining nauwkeurig wilt volgen, is een sporthorloge voor mannen de beste keuze. Het registreert de hartslag en zorgt er zo voor dat er geen overbelasting optreedt. Met een GPS signaal wordt de afgelegde afstand geregistreerd en kan er genavigeerd worden. Ook de hoogtemeters en de snelheid kunnen berekend worden.

Hiermee kun je je training optimaliseren of je een extra motiverende impuls geven. De opgenomen gegevens kunnen gedownload en geanalyseerd worden op veel modellen sportuurwerken voor heren.

(Afbeeldingbron: pixabay / Artur Luczka)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies