Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

27Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Of je nu een beginner bent of een professional, een sporthorloge kan nuttig zijn voor iedereen die aan sport doet. Het kan je gegevens meten en opslaan, zodat je jezelf altijd kunt controleren en verbeteren. Met deze horloges zijn bloeddruk, polsslag, afgelegde afstand, verbrande calorieën of je snelheid niet langer een geheim. Dit maakt trainen erg leuk en brengt je dichter bij je sportieve doelen.

Met een sporthorloge kun je je optimaal voorbereiden op je volgende wedstrijd en heb je je eigen persoonlijke coach om je te helpen. Onze grote sporthorloge test 2022 moet je helpen het juiste horloge voor jou en je sport te vinden. Daartoe hebben we de verschillende modellen met elkaar vergeleken en de essentiële voor- en nadelen gebundeld. Ons doel is om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Sporthorloges zijn gunstig voor alle sporters die geïnteresseerd zijn in gegevens als bloeddruk, polsslag, snelheid en nog veel meer om zichzelf te motiveren, te controleren en te verbeteren.
  • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen hardloophorloges, golfhorloges, triatlonhorloges en multisporthorloges, waarbij alle varianten verkrijgbaar zijn in verschillende prijsklassen en met verschillende functies.
  • Hardloophorloges zijn vooral geschikt voor atleten die uitsluitend hardlopen, dat ze niet genoeg functies hebben voor andere sporten. Multisporthorloges daarentegen maken het mogelijk een grote verscheidenheid aan sporten op te nemen en zijn daarom bijzonder geschikt voor atleten die niet gebonden willen zijn of die een groot aantal mogelijkheden willen bestrijken.

Sporthorloge: Onze selectie

Sporthorloges: Aankoop- en evaluatiecriteria

We hebben de belangrijkste aspecten samengesteld waar je op moet letten als je een sporthorloge koopt. Neem een kijkje in onze lijst hieronder:

Wat je in de afzonderlijke criteria moet zoeken, vind je in de volgende paragraaf.

Ontwerp

Rond, vierkant, smal, breed, groot, klein, gekleurd, effen…sporthorloges vind je in een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Tegenwoordig hechten de meeste mensen niet alleen belang aan de functies en het praktische nut van het horloge, maar ook aan het uiterlijk.

Je kunt kiezen uit veel verschillende ontwerpen.

Vanwege de vele verschillende smaken zijn er ook veel verschillende ontwerpen. Afhankelijk van je smaak en fysieke omstandigheden past een smal scherm met een smalle band sommige mensen beter dan een groot rond scherm met een brede band. Tegelijk houden sommigen van een sober en eenvoudig ontwerp, terwijl anderen de voorkeur geven aan veel knoppen en schakelaars op het horloge.

Veel horloges zijn verkrijgbaar met verschillend gekleurde verwisselbare bandjes. Zo kun je het uiterlijk van het horloge dagelijks aanpassen! Het ontwerp speelt meestal een grote rol als het horloge niet alleen voor sport gedragen moet worden, maar ook in het dagelijks leven. Maar met de grote keuze aan kleuren en vormen van sporthorloges zal iedereen vinden wat hij zoekt.

Functiebereik

Horloges die de gebruiker uitgebreide functies bieden hebben meestal hun prijs. De functies die je activiteiten bijhouden zijn meestal: hartslagmeting, calorieënteller, afstandsmeter, slaapanalyse en bewaking van dagelijkse doelen. Als je horloge GPS heeft, kun je je sporthorloge tijdens een tocht je positie laten bepalen en je sessie achteraf bekijken en volgen.

Zo kun je je trainingssessies met elkaar vergelijken en ze beter evalueren. Sporthorloges met GPS in de professionele sector worden ondersteund door verschillende satellietsystemen, zodat de opname tijdens een sessie zo nauwkeurig mogelijk is. Hoogwaardige horloges kunnen dan gepersonaliseerde trainingssuggesties maken op basis van eerder afgelegde eenheden.

Veel mensen willen hun mobiele telefoon op hun sporthorloge kunnen aansluiten, zodat ze tijdens het sporten naar muziek kunnen luisteren. Vooral slimme horloges kunnen veel delen van je mobiele telefoon vervangen en je krijgt emails, berichten uit Whatsapp of andere apps en alarmen direct op je horloge.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij kan voor veel atleten een belangrijk criterium zijn, want de batterij gaat verschillend mee, afhankelijk van de intensiteit waarmee het horloge gebruikt wordt. Als veel functies nodig zijn en lange sessies worden afgewerkt die regelmatig herhaald worden, moet de batterij sneller opgeladen worden.

De meeste horloges kunnen via een USB verbinding opgeladen worden.

Als het gebruik relatief laag is, omdat het horloge meer in het dagelijks leven of onregelmatig en niet te lang gebruikt wordt, gaat de batterij veel langer mee en hoeft hij minder vaak opgeladen te worden. Functies als Bluetooth of GPS verbruiken veel batterijvermogen, terwijl andere functies, zoals gewoon de tijd weergeven, niet veel batterijvermogen vergen. Als je de batterij wilt sparen, schakel je extra functies in het dagelijks leven liever uit en schakel je ze alleen in voor training.

Verenigbaarheid

Voordat je een sporthorloge koopt, moet je nagaan of het compatibel is met je andere apparaten, zoals een computer of mobiele telefoon. De meeste sporthorloges zijn geschikt voor gangbare systemen als Android, IOS en Windows, maar er zijn ook hoesjes die alleen met een van deze systemen werken. Je sporthorloge moet compatibel zijn met je computer en smartphone, zodat je alle extra functies kunt gebruiken en je training optimaal kunt evalueren.

Alle gegevens die je horloge opslaat kun je op je toestel bekijken. Je kunt jezelf vergelijken en meten met vrienden en kennissen die dezelfde aanbieder gebruiken. Dit kan bij veel mensen tot een grotere motivatie leiden, want de resultaten van je sportsessie kunnen ook op sociale media platforms geplaatst worden.

Sporthorloges: Veel gestelde vragen en antwoorden

De meeste mensen hebben dezelfde vragen als ze een sporthorloge zoeken. Daarom hebben we hieronder alle informatie verzameld die je over sporthorloges moet weten. Deze informatie is nuttig bij het kiezen van een sporthorloge.

Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge is een horloge dat niet alleen de tijd en de datum aangeeft, maar ook veel extra functies biedt om je te helpen je sport op een betere en meer gecontroleerde manier te beoefenen. Een sporthorloge wordt vooral gebruikt voor training en wedstrijden, maar nu dragen veel mensen ze ook in het dagelijks leven of tijdens het slapen om ook die bewegingen in de gaten te houden.

Sportuhr-1

Met een sporthorloge kun je altijd je actuele gegevens in de gaten houden!
(Image source: Free-Photos / pixabay)

Diverse meetwaarden, zoals hartslag en GPS, worden geregistreerd. Verschillende sporthorloges bieden verschillende functies en zijn daarom geschikt voor verschillende soorten sport.

Voor wie is een sporthorloge geschikt?

Een sporthorloge is geschikt voor alle sporters die geïnteresseerd zijn in hun gegevens tijdens of na een sessie. Enerzijds kunnen deze gegevens een motiverende functie hebben, en anderzijds kunnen de geanalyseerde gegevens gebruikt worden om steeds betere trainingsplannen te ontwikkelen, die individueel op de persoon zijn afgestemd. Dit maakt het sporthorloge niet alleen geschikt voor professionals, maar ook voor beginners.

Of je nu beginner of professional bent – sporthorloges zijn er voor iedereen.

Met behulp van een sporthorloge kun je je optimaal voorbereiden op komende wedstrijden en het beste uit jezelf halen. Met verbeterde en individuele trainingsplannen kun je je telkens verbeteren, je rust- en trainingstijden plannen en zo je doelen gemakkelijker bereiken.

Welke soorten sporthorloges zijn er?

In principe kunnen sporthorloges in drie hoofdcategorieën verdeeld worden.

  • Lopende horloges
  • Triatlon horloges
  • Multisport horloges

Deze horloges variëren niet alleen in functionaliteit, maar ook in prijs. Terwijl het hardloophorloge maar voor één soort sport gebruikt kan worden, is het multisporthorloge uitgerust met diverse programma’s voor verschillende soorten sport en is het het sporthorloge dat momenteel de meeste functies omvat.

Type Voordelen Nadelen
Hardloophorloge Hartslagmeting, speciale hardloopfuncties, trainings-, voorbereidings- en evaluatiefuncties Alleen geschikt voor hardlopen
Triathlon horloge Functies voor hardlopen, zwemmen en fietsen, waterdicht Hogere kosten dan hardloophorloge,
Multisporthorloge Functies voor hardlopen, zwemmen, fietsen en andere sporten, individueel aanpasbaar Hoogste kosten, ingewikkelder bediening

Je moet je sporthorloge kiezen afhankelijk van de intensiteit en de verscheidenheid van je sportactiviteiten. Natuurlijk speelt ook de prijs een rol bij je aankoopbeslissing. Als je een beginner bent en nog niet het juiste voor je gevonden hebt, is het ook de moeite waard een blik te werpen op de alternatieven voor sporthorloges in de onderste sectie.

Sportuhr-2

Met een sporthorloge kun je je eigen individuele timer instellen voor je oefeningen.
(Image source: Jonathan Borba / unsplash)

Hoeveel kost een sporthorloge?

Sporthorloges kunnen sterk in prijs variëren. De prijsklasse gaat van 20 euro tot 1.000 euro. De prijs varieert naargelang de kwaliteit en prestaties van het sporthorloge.

  • Beginnersmodellen: ca. 30-50 euro
  • Geavanceerde modellen: ca. 50 – 200 euro
  • Professionele modellen: vanaf ongeveer 200 euro

De meeste sporthorloges worden gekocht in het middenprijssegment, omdat deze modellen al veel nuttige functies bieden die geïntegreerd zijn in een stijlvol ontwerp. Voor beginners die niet veel geld willen uitgeven, kan een bezoek aan een discountwinkel zoals Lidl of Aldi de moeite waard zijn, omdat ze vrij goedkoop sporthorloges verkopen, die een goede manier zijn om ze uit te proberen.

Wat zijn de alternatieven voor een sporthorloge?

Er zijn enkele alternatieven voor een sporthorloge die je kunt gebruiken om je gegevens tijdens het sporten op te slaan en ze achteraf of terwijl je bezig bent te bekijken. Afhankelijk van de soort sport en de mate van je evaluatie zijn verschillende modellen geschikt. Hieronder vind je een tabel die je een goed overzicht geeft van alle mogelijkheden.

Alternatief Beschrijving
Fitness/Activiteitstracker Een fitness- of activiteitstracker is een elektronisch apparaat dat op het lichaam gedragen kan worden en fitness- en gezondheidsgegevens registreert. In de meeste gevallen kunnen de toestellen op lange termijn met een computer of smartphone gesynchroniseerd worden.
Smartphone Een smartphone heeft uitgebreide computer-functionaliteiten en verbindingsmogelijkheden. Via “apps” kunnen programma’s voor het bewaken en opslaan van gezondheidsgegevens op de smartphone geladen worden.
Fietscomputer De fietscomputer of fietssnelheidsmeter is een elektronisch apparaat voor het meten van gegevens zoals afgelegde afstand en snelheid bij het fietsen. Vaak hebben de snelheidsmeters extra functies.

Elk van deze toestellen heeft bepaalde voordelen, maar een sporthorloge biedt de meest uitgebreide functies en mogelijkheden.

Hoe meet een sporthorloge je polsslag?

Een sporthorloge meet je polsslag door de verandering in het volume van het bloed dat je hart in je lichaam voert te bepalen. Tijdens inspanning moet het hart harder werken om je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Je horloge kan dit verschil waarnemen via een optische sensor en minstens twee LED lampjes. Afhankelijk van het bloedvolume wordt het licht van de LED door je bloedvaten geabsorbeerd of weerkaatst.

Sportuhr-3

Sporthorloges kunnen sterk van ontwerp verschillen. Er is hier voor elk wat wils!
(Image source: Andreas Urena / unsplash)

De sensor op je horloge detecteert dan of en hoe je bloedvolume veranderd is door het licht te weerkaatsen en bepaalt de hartslagen per minuut, die dan op je display worden getoond.

Hoe vind ik het juiste sporthorloge?

Als je een sporthorloge koopt, is het belangrijk dat je van tevoren weet waarvoor je het wilt gebruiken. Als je je in één sport specialiseert, is er meestal een speciaal horloge. Als je daarentegen veel verschillende sporten beoefent of je voorbereidt op een triatlon, is een triatlon of multisport horloge geschikt voor je.

Vooral voor beginners die nog niet precies weten wat ze nodig hebben, zijn er veel modellen die je een goed overzicht kunnen geven van de mogelijkheden!

Alternatieven voor een sporthorloge kunnen ook een optie zijn. Deze zijn meestal geschikt voor beginners die het volgen willen uitproberen en een eerste ervaring willen opdoen, zodat ze precies weten wat ze nodig hebben.

Conclusie

Een sporthorloge kan een waardevolle aanvulling zijn op je training. Het perfecte horloge moet bij je sport(en) passen voor optimale sessies. Een sporthorloge biedt de mogelijkheid van het ontspannen volgen van je gegevens tot het maximaal verhogen van je prestaties door het evalueren en verbeteren van je training. Sporthorloges zijn daarom geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor wat er in zijn lichaam gebeurt.

Tegenwoordig zien de horloges er zelfs heel chic uit en worden ze meestal niet alleen tijdens het sporten gedragen. Ze zijn een kleine helper en metgezel in het dagelijkse leven van veel mensen en willen meestal niet meer gemeten worden als je ze eenmaal hebt. Als je het nog niet geprobeerd hebt, moet je deze interessante en betekenisvolle horloges eens goed bekijken.

Foto bron: 123rf / tomwang

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies