Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

20Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

178Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Sport Leggings test 2022. Hier stellen we alle sport leggings die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste sport legging voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je sport leggings wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • Sportleggings zijn huidstrakke broeken. Ze zijn gemaakt van zeer rekbaar en ademend materiaal. Dit maakt ze perfect voor sport.
  • De strakke pasvorm tegen het lichaam drukt het weefsel samen en ondersteunt de spieren. Dit is hoe sportleggings je trainingsvorderingen kunnen versnellen.
  • Sportleggings zijn er voor vrouwen, mannen en kinderen. Je kunt sportleggings kopen voor minder dan €10, hoewel modellen in de prijsklasse van €15 meer aan te bevelen zijn.

Beste Sportlegging: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor sport

leggings
Voordat je een sport legging koopt, moet je op de volgende dingen letten:

Lengte

Sport leggings zijn er in een grote verscheidenheid aan lengtes. De meest voorkomende lengte is van de heupen tot de enkels. Op basis hiervan zijn er ook 3/4, 7/8 en 1/2 lengtes. De laatste is vooral populair om te fietsen of hard te lopen.

3/4 en 7/8 sport leggings worden vooral aanbevolen voor yoga en soortgelijke sporten.

Antislip

Ze moeten antislip zijn, zodat ze je tijdens de training optimaal kunnen ondersteunen en niet in de weg zitten. Aan de ene kant moeten ze goed passen en goed aansluiten.

Anderzijds kunnen elementen in de structuur er ook toe bijdragen dat de sportlegging niet wegglijdt. Geribbelde en gewatteerde stoffen zijn hier bijzonder geschikt.

Zakje voor mobiele telefoon

Niet alle sportleggings hebben zakken. Dus als je graag buiten gaat hardlopen of gewoon je mobieltje bij de hand wilt hebben, is het belangrijk dat je bij aankoop van een sportlegging erop let dat ze zakken heeft.

Zakjes voor mobiele telefoons zijn een praktisch hulpmiddel bij het joggen.

GSM zakjes zijn niet alleen geschikt voor mobiele telefoons; ook sleutels, kaarten of portemonnees kunnen er gemakkelijk in opgeborgen worden.

Mesh inzetstukken

Sport leggings met mesh inzetstukken zijn op sommige plaatsen doorzichtig. Dit is goed voor de luchtcirculatie en vermindert transpiratie.

Maar ze zijn op deze plaatsen ook doorzichtig, wat oncomfortabel kan zijn als je bijvoorbeeld naar de sportschool gaat.

Ondoorzichtig

Donkere kleuren zijn over het algemeen geschikter voor sportleggings. Dat komt omdat donkere kleuren van nature ondoorzichtiger zijn en zweetvlekken niet zo gemakkelijk zichtbaar zijn.

Veel sportleggings zijn echter gemaakt van speciale materialen die ze ademend maken en zweet snel laten drogen. Zoek in de productbeschrijving maar eens naar de eigenschappen: ondoorzichtig en ademend.

Hoge taille

Hoge taille sportleggings beginnen iets boven de heupen. Dit spant de buik aan en benadrukt de taille. Ze zijn daarom niet alleen mega comfortabel en geschikt om te sporten, maar accentueren ook het figuur.

De trend van hoog getailleerde broeken gaat terug tot de jaren 1940. In die tijd werden pakken met broeken die boven de heupen begonnen in de herenmode gedragen.

Design

Sport leggings zijn er in alle kleuren en motieven. Je vindt ze zelfs in lederlook of camouflagepatronen. Er zijn dus (bijna) geen grenzen aan je verbeelding. Kijk maar eens rond op de sites die we genoemd hebben en je vindt vast en zeker een sport legging die bij je smaak past.

Sport leggings zijn modieus te combineren. Ze zijn trendy en supercomfortabel tegelijk.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een sport legging

koopt

Wat zijn sport leggings en waarvoor worden ze gebruikt?

Over het algemeen zijn leggings broeken die dicht op de huid passen. Deze broeken zijn vaak gemaakt van synthetische vezels, leer of polyester. Sportleggings zijn nu leggings die speciaal voor sportactiviteiten gemaakt zijn.

Sport leggings zijn daarom perfect om in te sporten, omdat ze gemaakt zijn van materialen die goed tegen de huid passen en toch bewegingsvrijheid bieden. De strakke pasvorm drukt het weefsel in de benen samen, waardoor de spieren gestabiliseerd worden.

sportleggins-1

Om ervoor te zorgen dat sportleggings tijdens de training niet afzakken, is het vooral belangrijk dat ze bij de heupen en de enkels goed aansluiten. (Image source: unsplash / bruce mars)

Om dit te bereiken, gebruiken veel sportleggings een mengsel van polymeren, zoals nylon of polyester, en elastaan. Het belangrijkste hier is dat de verhouding tussen de twee hoofdweefsels juist is. Een goede vuistregel is: ongeveer 90-95% polymeren en 5-10% elastaan.

Maar sportleggings zijn niet uitsluitend geschikt om in te sporten. Omdat ze erg comfortabel zijn, kun je ze ook thuis dragen en gewoon op de bank hangen. Bovendien worden sportleggings steeds populairder – vooral in de damesmodewereld – als onderdeel van stijlvolle outfits.

Voor welke sporten wil je sportleggings gebruiken?

Je moet je sport legging kiezen afhankelijk van de soort sport. In principe is er voor elke sport een geschikte sport legging. Het is belangrijk dat je in gedachten houdt voor welk hoofddoel je je sport legging nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld graag buiten gaat joggen of wandelen, is het goed als je sportlegging van dik materiaal gemaakt is om je echt warm te houden.

Leggings worden ook vaak panty’s genoemd. De term is afgeleid van het Engelse woord “tight”.

Als je je sport legging meer voor yoga of in de sportschool wilt gebruiken, moet ze zo soepel mogelijk zijn. Het is gewoon een kwestie van je eisen kennen en je keuze daarop afstemmen.

Veel fabrikanten vermelden in de productbeschrijving ook voor welke sporten de sportleggings het meest geschikt zijn.

Hoe vind ik de juiste maat voor een sport legging?

Zelfs de mooiste broek ter wereld is nauwelijks leuk als de maat niet past. Het is precies hetzelfde – of nog belangrijker – met sportleggings. Als sportleggings te los of te strak zitten, kan dat tijdens het sporten erg vervelend zijn en een negatieve invloed hebben op je training.

Het kan moeilijk zijn de juiste maat te vinden, vooral voor erg lange of korte benen. Maar ook hier bieden sommige fabrikanten een remedie met speciale maten.

Zoals al eerder gezegd, is het uiterst belangrijk dat sportleggings goed passen. De gemakkelijkste manier om de juiste maat voor een sport legging te vinden is door verschillende maten en modellen te passen.

De meest directe manier om dit te doen is naar een speciaalzaak te gaan, waar je ter plekke de modellen kunt kiezen en passen. Maar veel fabrikanten geven je ook de mogelijkheid om verschillende modellen online te bestellen en ze gratis terug te sturen.

Welke alternatieven zijn er voor sportleggings?

Als alternatief voor sportleggings kun je natuurlijk ook klassieke joggingbroeken en trainingspakken gebruiken. Ze passen alleen niet strak om het lichaam en zijn niet zo geschikt voor sommige sporten, zoals yoga.

Loszittende sportbroeken, die ergens tussen een joggingbroek en een sportlegging passen, zijn misschien interessanter.

Loosefit sportbroeken zijn niet zo nauwsluitend als sportleggings, maar zijn toch van ademende materialen gemaakt en speciaal ontworpen voor sportieve activiteiten.

Welke soorten sportleggings zijn er en welke is geschikt voor jou?

Sport leggings voor vrouwen

Sport leggings voor vrouwen zijn meestal gemaakt van een speciale stretchstof. De stof wordt gekenmerkt door het feit dat hij ademend is en snel droogt. Dit helpt om onaangename zweetvlekken te voorkomen.

Sport leggings voor dames zijn nauwsluitend en accentueren zo het figuur. De individuele snit benadrukt de taille en geeft tegelijk een slank figuur. Veel sportleggings voor dames zijn naadloos, d.w.z. dat de naden zo zijn afgewerkt dat er geen zichtbare of voelbare naden zijn die tijdens het sporten onaangename wrijving kunnen veroorzaken.

Sportleggings voor mannen

Net als sportleggings voor vrouwen zijn sportleggings voor mannen een soort tweede huid die niettemin bewegingsvrijheid garandeert. Ze zijn meestal ook naadloos en hebben een systeem om zweet zo snel mogelijk af te voeren.

sportleggins-2

Vooral als je langere afstanden wilt lopen, kunnen sportleggings je helpen door je spieren te stabiliseren. (Image source: unsplash / Quino Al)

Sport leggings voor mannen hebben een bredere tailleband en zijn minder figuur-knuffelend.

Sportleggings voor kinderen

Er zijn niet alleen sportleggings voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De maten voor sportleggings voor kinderen gaan van 92 tot 164. Sportleggings voor kinderen werken op dezelfde manier als die voor volwassenen. Ze zijn huiddicht, ademend en stabiliseren de spieren tijdens de training.

Hoe naai ik een gat in een sport legging?

Bij het sporten kan het gebeuren dat de broek iets te veel gespannen wordt en er een gaatje ontstaat. Maar omdat sportleggings geen gewone panty’s zijn en van speciaal materiaal gemaakt zijn, is het voor niet-professionals niet zo gemakkelijk om de schade aan sportleggings te herstellen.

We raden daarom aan de beschadigde sport legging gewoon naar een speciaalzaak te brengen om er zeker van te zijn dat de rest van het functionele materiaal niet beschadigd is.

Hoe trek ik sportleggings strakker aan of kunnen ze strakker genaaid worden?

Zoals al gezegd is het voor sportleggings vooral belangrijk dat ze goed passen. Als een sportlegging te los zit, is de gemakkelijkste oplossing om naar een kleermaker of naaister te gaan. Normaal moet het geen probleem zijn om de tailleband op de gewenste maat te laten naaien.

Als je het probleem van de niet goed passende sportleggings helemaal wilt vermijden, kun je eenvoudig je eigen sportleggings naaien.

Waar moet ik op letten bij het wassen van sport leggings?

Het wassen van sportleggings is vrij eenvoudig en ongecompliceerd. Maar om ervoor te zorgen dat de sportleggings hun functionaliteit niet verliezen, moeten ze met zorg behandeld worden. Concreet betekent dit dat je de wasmachine op het zachte programma zet.

De temperatuur moet rond de 30 graden Celsius liggen om het functioneel materiaal voldoende te kunnen verzorgen. In de regel hoeven sportleggings helemaal niet gedroogd te worden, want ze drogen betrekkelijk snel vanzelf.

Er zijn ook modellen die niet geschikt zijn om in de wasmachine te wassen.Informatie hierover vind je meestal in de productbeschrijving van de betreffende sport legging. Fabrikanten geven dit vaak aan met de zin “machine wasbaar”.

Beeldbron: pixabay / Skeeze

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies