Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Hardlopers, voetballers en wandelaars weten dat goed schoeisel onmisbaar is bij het sporten. Anders dan bij modeschoenen gaat het bij sportschoenen voor heren niet om esthetiek, maar om functionaliteit en veiligheid.

Je vindt talloze varianten sportschoenen voor mannen op de markt. Tegenwoordig is er voor bijna elke soort sport een speciale schoen, die aangepast is aan de betreffende soort training en het lichaam ondersteunt bij de uitvoering van bepaalde bewegingen. De schoenen zijn dus geoptimaliseerd voor de hoge belastingen en eisen van sport en vervullen hun eigenlijke functie. Bovenal moeten de gewrichten ontlast en tegen verwonding beschermd worden.
Beste Sportschoenen Heren: Onze selectie

Shopgids Sportschoenen Heren: Alles wat je moet weten

Door de grote keuze en de verschillende kenmerken van sportschoenen worden veel aspirant-kopers overweldigd bij het doen van een aankoop. Sommige modellen zijn te herkennen aan hun uiterlijk dat aan iemands eigen eisen voldoet.
Omdat sommige aspecten niet zo gemakkelijk en snel te achterhalen zijn, willen we enkele criteria noemen die een belangrijke rol spelen bij de keuze en waaraan je aandacht moet besteden.

Dit zijn de volgende aankoopcriteria

 • Maat
 • Materiaal
 • Kenmerken

Om je keuze gemakkelijker te maken, willen we in de volgende alinea’s de belangrijkste factoren kort toelichten. Dan staat niets je nog in de weg om met succes je nieuwe sportschoenen voor heren te kiezen.

Maat

Sportschoenen voor heren zijn er in een grote verscheidenheid aan maten en modellen. Zelfs voor jongvolwassenen of oudere mannen zijn er geschikte schoenen te vinden die geschikt zijn voor de sport die beoefend wordt.

Net als bij elke andere schoen speelt de juiste maat sportschoen een belangrijke rol. De verkeerde maat kan tot aanzienlijke beperkingen en risico’s op verwondingen leiden. Terwijl te kleine sportschoenen tot drukplekken en blaren leiden, veroorzaken te grote schoenen uitglijden en geen stevige houvast.

Het is raadzaam om enkele minuten in de sportschoenen voor heren te zitten voor je ze koopt en het voetgevoel op je in te laten werken. Als je je niet helemaal op je gemak voelt, koop ze dan niet.

Materiaal

Sportschoenen voor heren moeten bestand zijn tegen zwaar gebruik. De afwerking van de hele schoen, inclusief de veters en de zool, moet netjes en goed gestikt zijn. Kwaliteit mag niet opgeofferd worden. Daarom is een hogere kwaliteit, goed gemaakt materiaal voordelig.

In principe is het voor het materiaal belangrijk dat de voet in de schoen kan ademen. Dit betekent dat zweet naar buiten getransporteerd kan worden en dat buitenlucht in de binnenkant van de schoen terecht kan komen. Een gebrek aan ademend vermogen kan leiden tot atleetvoet, bijvoorbeeld.

Het is duidelijk dat voor elke sport een ander model met andere materialen geschikt is. Dit vereist onderzoek en het inwinnen van informatie. Schoenen van leer of kunststof, bijvoorbeeld van netmateriaal, behoren tot de modellen die ademend zijn en daardoor geschikt voor sommige sporten. Het Gore-Tex procédé zorgt ervoor dat atleten hun voeten droog kunnen houden. Het materiaal is zo ontworpen dat zweet naar buiten kan ontsnappen.

Functies

Een belangrijk punt is de functionaliteit van de sportschoen voor heren. Afhankelijk van de soort sport zijn er verschillen te zien in vetersystemen, schachthoogte en demping.

Veters of een klittenbandsluiting kunnen bijvoorbeeld stabiliteit en steun bieden. De hoogte van het bovenwerk speelt een belangrijke rol, vooral bij wandelschoenen of bij het spelen van basketbal. Het beschermt tegen verdraaien en ontlast zo de enkel. Demping is vooral belangrijk bij het springen. De druk op de gewrichten is enorm. De demping gaat de druk tegen en ontlast het spierstelsel en de gewrichten.

Bovenal moeten de functies van de sportschoen voor heren goed van tevoren onderzocht worden. Dankzij deze functies van de sportschoenen kunnen blessures worden voorkomen of op zijn minst tot een minimum worden beperkt. Ze scheppen een ideale conditie voor de voet en beschermen tegen overbelasting en vroegtijdige vermoeidheid.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De juiste schoen kiezen is niet eenvoudig. Daarom willen we nu de belangrijkste vragen over sportschoenen voor mannen in een notendop beantwoorden.

Welke soorten sportschoenen zijn er voor mannen?

De keuze aan sportschoenen voor mannen is immens en fabrikanten investeren veel tijd in de ontwikkeling van nieuwe modellen die aan de respectieve behoeften van de sport beantwoorden. Daarom moet je precies weten welke sportschoen je welk voordeel biedt. De verschillen zijn enorm en kunnen een grote invloed hebben op je training.

In het volgende willen we je een beetje helpen en je enkele voorbeelden geven.

 • Binnenschoenen: Binnenschoenen hebben een slijtvaste zool, waardoor de schoen geen gekleurde strepen op de vloer achterlaat. De zool is heel plat en glad. Dit zorgt voor een goed contact met de grond en voorkomt uitglijden.
 • Fitness schoenen: Fitness schoenen zitten relatief strak en bieden dus een stabiele houvast. De schoenen zijn gemaakt van materialen die de flexibiliteit en bewegingsvrijheid niet beperken.
 • Hardloopschoenen: Dit schoeisel biedt vooral stabiliteit en de juiste mate van demping. De zool van de schoen heeft een bepaald profiel, afhankelijk van het terrein waarop je de meeste tijd doorbrengt.
 • Sportschoenen voor balsporten: De voetbal-, volleybal- of tennisschoenen moeten de sporter goede steun bieden en de enkels beschermen tegen verdraaien.
 • Wandelschoenen: Hier is het belangrijk dat de schoen van waterdicht materiaal gemaakt is. Een hoge schacht is ook voordelig, die beschermt tegen het verzwikken van een enkel, doornen of giftige planten.

De basisvereiste is een passende pasvorm van de sportschoen voor heren. Het is belangrijk te weten welke eigenschappen de schoen moet hebben, want de eisen die aan een sportschoen gesteld worden kunnen variëren naar gelang de soort sport.

In welke maat moet ik mijn sportschoenen kopen?

Sportschoenen voor heren kunnen gemakkelijk een maat groter zijn dan klassieke schoenen. De voet heeft meer ruimte nodig vanwege de beweging. Hij moet vooruit en achteruit kunnen bewegen. De tenen moeten daarom een beetje ruimte hebben tussen hen en de teen van de schoen.

Het is belangrijk te bedenken dat de voet overdag en bij inspanning opzwelt. Als de sportschoenen voor heren te klein zijn, kan dat leiden tot vallende teennagels of gaten in de voorkant van de schoen.

De sportschoen moet niet te smal en breed zijn. Je mag niet het gevoel hebben dat de schoen je op een bepaald punt knelt of dat je uit de sportschoen glijdt. Niettemin heb je een beetje ruimte in de schoen nodig, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. De juiste pasvorm van een sportschoen is bijzonder belangrijk omdat er blessures mee voorkomen kunnen worden.

Hoe maak ik mijn sportschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

Bij regelmatig gebruik van sportschoenen voor heren worden niet alleen de schoenen maar ook je voeten aan veel stress blootgesteld. Met de juiste verzorging heb je de mogelijkheid om een langere duurzaamheid te verzekeren.

De voet zweet tijdens de inspanning. Vanwege de bacteriën die zich in het materiaal ophopen, moet de schoen goed schoongemaakt worden. Behalve schoonmaken is ook goed opbergen belangrijk, zodat de schoen kan luchten. Sportschoenen moeten droog en staand opgeborgen worden. Vermijd de nabijheid van verwarmingstoestellen en direct zonlicht.

Voor lederen modellen is het belangrijk ze na het sporten schoon te maken met speciale verzorgingsproducten uit de gespecialiseerde handel en ze daarna goed te laten drogen. Leer is gevoelig voor vocht, dus kan de schoen met krantenpapier opgevuld worden. De verzorgingsproducten verwijderen vuil voorzichtig en beschermen het materiaal dankzij de impregnering.

Sportschoenen van synthetische materialen kunnen meestal in de wasmachine gewassen worden op ongeveer 40 graden. De schoen moet in dit geval ook goed drogen, om het materiaal niet te beschadigen. Een grondige impregnering beschermt de sportschoen tegen invloeden van buitenaf en zweet.

Zijn inlegzolen nodig voor sportschoenen voor heren?

Bij een verkeerde stand van de voet zijn inlegzolen niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk voor je gezondheid. Pijn in voeten, knieën, heupen en rug kan vermeden of op z’n minst geminimaliseerd worden. Een schoeninlegzool is ook niet schadelijk voor gezonde voeten.

Een binnenzool voor sportschoenen voor heren geeft demping bij sprongen, een betere drukverdeling en stevige steun. Dankzij de inlegzolen kunnen bewegingen beter gecontroleerd en zachter gemaakt worden. Je krijgt meer houvast en steun voor je voeten en enkels. Afhankelijk van het model is het zelfs mogelijk om de prestaties tijdens de training te verhogen.

Nu willen we je een kort overzicht geven van drie verschillende modellen binnenzolen voor schoenen.

 • Klassieke sportschoen inlegzolen: Veel atleten knippen hun schoeninlegzolen op maat met een schaar en passen ze aan hun sportschoen. Gel inlegzolen worden verondersteld een bijzonder draagcomfort en een goede demping te bieden.
 • Individueel aangemeten sportschoen inlegzolen: Dit model wordt meestal van de toppen van de tenen tot de hiel aangemeten door een opgeleide orthopedist. Ze zijn geschikt voor ernstiger pijn in de gewrichten en zijn aanzienlijk duurder dan gewone inlegzolen.
 • Orthopedische inlegzolen: Deze variant is nodig bij een verkeerde stand van de voet, zoals splayfoot of ingezakte bogen. Deze inlegzolen zijn een behandelingsmethode en hebben speciale kenmerken die de behandeling moeten ondersteunen.

Afhankelijk van het model is het zelfs mogelijk om de prestaties tijdens de training te verhogen. Het is belangrijk dat je jezelf zo goed mogelijk beschermt tegen mogelijke verwondingsrisico’s en gezondheidsgevolgen voorkomt. Een sportinlegzool is dus niet nodig voor gezonde voeten, maar het kan geen kwaad.

Samenvatting

De keuze aan sportschoenen voor mannen is tegenwoordig bijna niet meer te overzien. Nu er steeds meer modellen op de markt komen, is het niet eenvoudig de juiste schoen te kiezen. Tegenwoordig wordt er meer aandacht aan besteed dat sportschoenen voldoen aan de eisen van de specifieke sport waarvoor ze ontworpen zijn.

Daarom moet je precies uitzoeken welke sportschoen met welke functies je nodig hebt. Het is belangrijk dat de binnenzool je voeten ontlast en goede demping biedt. Verkeerde keuzes kunnen ook je training beïnvloeden en je gezondheid in gevaar brengen.

(Surces: unsplash & 123rfo)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies