Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Of je nu voetbalt of wandelt, goede sportsokken voor mannen zijn een must. Ze geven je een comfortabel gevoel en ronden je outfit af. Sportsokken voor mannen hebben zelfs verschillende functies en kunnen aangepast worden aan de buitentemperatuur en de soort sport.

Elke fabrikant van sportartikelen heeft dergelijke sokken voor mannen in zijn assortiment, dus de keuze is erg groot. Daarom geven we je graag een paar tips over waar je op kunt letten om de perfecte herensokken voor je sport te kopen. We geven ook antwoord op de vraag hoe je de sokken kunt wassen of wat het verschil is met gewone sokken.
Beste Sportsokken heren: Onze selectie

Shopgids Sportsokken heren: Alles wat je moet weten

Sportsokken voor mannen zijn er in verschillende vormen en soorten. Bovendien verschillen sokken voor mannen ook in het soort sport waarvoor ze gebruikt worden. Om een zo goed mogelijke draagervaring te krijgen, willen we je graag een paar tips geven.

Alvorens te kopen moet je dus aan de volgende koopcriteria denken

 • De bovenste
 • De sokvorm
 • De sport
 • Technische functie
 • Compressie functie

In het volgende gedeelte laten we je zien waar je op moet letten.

Het buitenmateriaal

Sportsokken voor heren zijn van verschillende materialen gemaakt, afhankelijk van het beoogde gebruik. Vaak worden verschillende vezels met elkaar gecombineerd. Meestal worden natuurlijke vezels zoals katoen en merinowol of synthetische vezels zoals polacryl of polyamide gebruikt.

 • Katoen: Stoffen van katoen hebben het voordeel dat ze warm zijn in de winter en koel in de zomer. Ze zijn ook gemakkelijk te onderhouden en comfortabel om te dragen – ideaal voor duursporters.
 • Merinoswol: De duurdere natuurlijke vezel heeft bijzondere eigenschappen. De fijne wol houdt je bijzonder warm in de winter, kan veel vocht opnemen en is ook geurneutraliserend. Ideaal voor skiërs en atleten die graag buiten zijn.
 • Synthetische vezels: Ze verstevigen sportsokken voor heren vaak bij de hielen en de ballen van de voeten en geven zo meer stabiliteit. Ze zijn ook bijzonder slijtvast en elastisch. Dit betekent dat ze perfect om de voet passen.

Sportsokken voor heren kunnen daarom aan het seizoen aangepast worden en verschillende eigenschappen hebben. Het is dus de moeite waard de materialen te bekijken.

Stijl van herensokken

Sportsokken voor heren zijn meestal middelhoog, wat betekent dat ze iets boven de enkel komen. Op deze manier kunnen verstevigingen de enkels en pezen beter beschermen dan met sokken die al bij de enkel eindigen.

Sneakersokken zijn niet zichtbaar als ze met gewone sportschoenen gedragen worden. Ze zijn daarom meer geschikt voor de sportschool. Veel fabrikanten bieden dit type ook aan voor hardlopen en joggen. Bij mannen zijn ze echter niet zo populair.

Herensokken mogen niet afzakken bij bewegingen of te klein zijn. Sneakersokken zijn daarom niet geschikt om te skiën of te wandelen.

Atleten die tijdens hun training aandacht willen besteden aan de bloedsomloop wenden zich vaak tot kniekousen, omdat deze meestal een compressiefunctie hebben ingebouwd. Herensokken kunnen voor veel sporten gebruikt worden. Ze zijn vooral populair bij skiërs.

Sport

Afhankelijk van de sport en de soort beweging kunnen verschillende sokken gebruikt worden. Voor loop- en indoorschoenen is de keuze flexibel. Voor extra grip in de schoen zijn er sportsokken voor mannen met een speciale gripcoating.

Verwarmende sokken voor heren zijn voordelig voor de wintersport. Bovendien moeten de naden goed gemaakt of liefst naadloos zijn, zodat drukpunten vermeden kunnen worden.

Sportsokken voor heren zijn ook handig voor wandeltochten. Omdat de schoenen meestal over de enkel gaan, moeten sokken gekozen worden die gelijk lopen met de schoen. Sokken met elastaan passen zich bijzonder goed aan de voet aan, zodat je de hele dag op de berg kunt doorbrengen.

Technische kenmerken van Sportsokken heren

Je kunt sportsokken ook kiezen op basis van hun technische kenmerken. Deze speciale kenmerken onderscheiden ze van gewone sokken. Vochtregulerende sokken zijn bijzonder populair omdat ze het draaggevoel aanzienlijk verbeteren en daarom gemaakt zijn voor langere sportsessies.

Veel sportsokken voor heren zijn ook heel duurzaam, vooral als synthetische vezels gebruikt zijn. Herensportsokken moeten tegen een stootje kunnen, maar mogen niet tegen de voet schuren. Vooral de tailleband moet elastisch zijn, maar niet afglijden.

Naadloze sportsokken voor heren zijn speciaal bewerkt en bieden extra comfort. De naad kan vaak hinderlijk zijn, vooral in het teengebied. Het is ook aan te raden daar een versteviging te plaatsen, vooral als je veel gewicht op je voeten zet.

Compressiefunctie

Sportsokken met compressie zijn zeer geschikt voor atleten die veel rennen en springen. Ze bevorderen de bloedcirculatie in de benen en voorkomen zo sportblessures en spierpijn. De spieren worden ook gestabiliseerd.

De functie wordt meestal in kniekousen verwerkt, omdat de druk het hoogst is in het gebied tussen de enkel en de knie. Sportsokken met een compressiewerking maken het gemakkelijker voor het bloed om terug naar het hart gepompt te worden. Dit voorkomt ook zwelling in de benen.

Maar het effect kan ook heel handig zijn met kousen. Vooral rond het gewricht is compressie heilzaam en dat is ook wetenschappelijk bevestigd.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De keuze aan vormen en kleuren kan erg overweldigend zijn. Het kan heel moeilijk zijn om een beslissing te nemen. In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over sportsokken voor mannen.

Wat zijn de voordelen van sportsokken voor mannen boven gewone sokken?

Welke sport ze ook beoefenen, sporters moeten het niet stellen zonder speciale sokken voor mannen. Er zijn veel redenen waarom sportsokken beter zijn dan gewone sokken, en iedereen die ooit met gewone sokken gesport heeft weet dat dit blaren en drukzweren kan veroorzaken.

Om je volledig op het sporten te kunnen concentreren en je niet te ergeren aan je sokken, is het aan te bevelen te investeren in sportsokken voor mannen, en wel om de volgende redenen.

 • Speciale opvulling: De stof is vaak verstevigd, vooral aan de voorkant van de tenen, bij de bal van de voet en bij de hiel. Dit voorkomt de vorming van blaren en schaafwonden.
 • Verschillende stoffen: Herensportsokken zijn meestal niet alleen van één stof gemaakt, zoals katoen, maar zijn versterkt met synthetische vezels zoals elastaan. Hierdoor zijn de sokken nog duurzamer en passen ze beter om de voet dan gewone sokken.
 • Speciale kenmerken: Door de speciale bewerking kunnen sporters kiezen voor verkoelende of verwarmende sokken. Ze absorberen ook vocht en dragen zo bij tot een comfortabeler gevoel. Sportsokken voor mannen kunnen ook geurneutraliserend zijn – ideaal voor na het sporten.

Welke stijl is geschikt voor welke sport?

In principe kunnen sportsokken voor mannen gekozen worden naar persoonlijke voorkeur. Sommige mannen vinden bepaalde lengtes oncomfortabel of vervelend om te dragen. De volgende tips zijn alleen bedoeld als suggestie.

Zowel korte sneakersokken als (knie)sokken zijn geschikt om mee te joggen. Voor beginners zijn korte sokken voldoende, terwijl lange-afstandslopers ook graag kniekousen gebruiken.

Voetballers gebruiken graag iets langere sokken of kniekousen. De sokken moeten goed combineren zonder af te glijden.

Tennissers hebben de bekende tennissokken zelfs geschikt gemaakt voor dagelijks gebruik. De sokken zijn bij uitstek geschikt voor deze sport en bieden voldoende flexibiliteit.

Sneakersokken zijn niet geschikt voor basketballers, omdat ze te kort zijn voor de iets hogere schoenen. Sportsokken moeten minstens even hoog zijn als de schoen zelf om schuren te voorkomen. Hetzelfde geldt dus voor wandelaars.

Voor mannen die graag naar de sportschool gaan zijn over het algemeen alle soorten geschikt, ook korte sokken, die ook wel “no-show socks” genoemd worden. Sokken met een wolgehalte kies je beter niet voor binnensporten, want ze worden te warm.

Op welke eigenschappen moet ik letten bij het kopen van sokken?

Sportsokken voor mannen hebben verschillende functies, zoals al eerder gezegd. Ze hoeven niet allemaal vervuld te worden, maar ook hier wordt het verschil met gewone sokken duidelijk. Je kunt aandacht besteden aan de volgende punten

 • naadloos
 • gewatteerd
 • opwarming/koeling
 • sneldrogend
 • elastisch
 • Compressiefunctie

Bepaal hoe belangrijk de functies voor je zijn.

Hoe verzorg en was ik Sportsokken heren?

Versleten sportsokken moeten na elke draagbeurt gewassen worden, omdat door zweet geurtjes kunnen ontstaan en bacteriën zich kunnen ophopen. Waar je op moet letten wordt hier beschreven

 1. Vanwelk materiaal zijn de sokken gemaakt? Katoenen en synthetische stoffen kunnen zonder aarzelen op maximaal 40 graden gewassen worden. Sokken van merinoswol mogen niet hoger dan 30 graden gewassen worden om hun vorm te behouden.
 2. Geen bleekmiddel of weekmakers: Deze moeten vermeden worden, niet alleen omwille van het milieu, maar ook om de vorm en functie te behouden.
 3. Wasvoorzichtig: De sokken kunnen op het fijne wasprogramma gewassen worden. Je kunt ze het beste binnenstebuiten keren, zodat ze gemakkelijker schoongemaakt kunnen worden. Er kunnen wasnetten gebruikt worden, zodat de sokken niet in de wasmachine verdwijnen.

Je kunt het beste letten op de verzorgingsvoorschriften en de info van de fabrikant.

Stylingtips voor heren sportsokken: Zo creëer je de perfecte sportoutfit

Sportsokken voor mannen zijn niet langer alleen in zwart of wit verkrijgbaar. Veel fabrikanten spelen met kleuren en combineren ze slim. Maar de kleuren hoeven niet bij de rest van de outfit te passen. De mannelijke sportoutfit kan ook kleurrijk zijn.

Bij effen gekleurde schoenen zijn kleurrijke sokken een bijzondere blikvanger. Door de kleuren zijn de onderdelen van de sok vaak ook gemakkelijker te zien, waardoor hij op het eerste gezicht gemakkelijker van gewone sokken te onderscheiden is.

Samenvatting

Sportsokken voor heren zijn een must voor elke atleet. Door de verschillende voordelen die ze bieden, ondersteunen ze de gewrichten en het gevoel dat je ze draagt. Zo kun je je concentreren op de sport en krijg je geen blaren of drukplekken.

Het ontwerp van de sokken kan heel ongewoon zijn. Het is ook de moeite waard verschillende sokken te testen om een goede vergelijking te krijgen.

A(fbeeldingbron: unsplashed / Victor Freitas)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies