Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

42Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote sporttape test 2022. Hier stellen we alle sportbanden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste sporttape voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je sporttape wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een sporttape is een pleisterplakband die zowel bij de behandeling als bij het voorkomen van spier- en gewrichtsklachten gebruikt wordt.
 • Er zijn twee soorten sporttape: gewone niet-elastische sporttape en elastische kinesiologie tape. Terwijl de conventionele sporttape vooral bij wedstrijden gebruikt wordt, wordt de kinesiologie tape op veel sport- en therapiegebieden gebruikt.
 • Conventionele sportbanden zijn meestal wit. Je kunt kinesiologie tape kopen in verschillende kleuren. Merk echter op dat elke kleur zijn eigen betekenis heeft.

Beste Sporttape: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je sporttape koopt

Wat is sporttape en waar wordt het voor gebruikt?

Een sporttape is een pleisterplakband dat in de sportgeneeskunde en de fysiotherapie, naast paardenzalf, gebruikt wordt voor zowel behandeling als preventie.

Sporttape wordt vooral gebruikt om spier- of gewrichtsklachten te behandelen. Deze soort behandeling immobiliseert het gewricht echter niet volledig. Het is eerder zo dat de tape ongewenste of te grote bewegingen voorkomt.

Er zijn in principe twee soorten sporttape, de gewone, niet-elastische sporttape en de elastische kinesiologie tape.

De gewone witte sporttape wordt vooral gebruikt bij wedstrijdsporten om bijvoorbeeld het enkelgewricht vast te zetten. Dit beperkt de beweging van het gewricht. Deze tape moet echter onmiddellijk na de wedstrijd verwijderd worden, want te lang dragen kan leiden tot problemen met de bloedsomloop.

Elastische kinesiologie tape heeft de laatste jaren steeds meer ingang gevonden en is nu bijna onmisbaar bij sport en therapie. In tegenstelling tot conventionele sporttape beperkt elastische tape de beweging van de aangedane spieren en gewrichten niet, maar richt zich op activering in plaats van fixatie.

Verschillende tapes worden op verschillende manieren gebruikt. Bedenk daarom goed waarvoor je de tape precies wilt gebruiken voordat je hem koopt.

Sport-Tape im Freien

Conventionele of elastische sporttape kan gebruikt worden om de druk op bepaalde delen van het lichaam te verlichten en zo blessures te helpen genezen. Hij kan overal mee naar toe genomen worden en universeel gebruikt worden. (Foto: gabrielemlink / pixabay.com)

Wat is dat toch met de verschillende kleuren van kinesiologie tapes?

Terwijl conventionele sporttape wit is, kun je kinesiologie tape in verschillende kleuren kopen. De kleuren dienen echter niet het uiterlijk; elke kleur heeft zijn eigen individuele effect en wordt daarom voor speciale doeleinden gebruikt.
De kleuren van de kinesiologiebanden zijn gebaseerd op een oude behandelingsmethode die zijn oorsprong vindt bij de Maya’s en de Azteken. De kleuren kunnen worden gezien als elektromagnetische golven die kunnen worden opgesplitst in een bepaald oscillatiebereik.

Hoge vibratiegolven geven dus warmte af en lage vibratiegolven geven koude af. Deze theorie maakt het gemakkelijker om de juiste kleur tape te kiezen. Zo is het bij zwellingen of kneuzingen beter om een koude, blauwe tape te gebruiken en bij spanning een warme, rode tape.

De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende kleuren en hun effecten:

Kleur Effect
Red Stimuleert de bloedsomloop en heeft een verwarmende en stabiliserende werking.
Blauw Werkt vochtafdrijvend, warmte-afvoerend en ontstekingsremmend.
Groen Heeft een balancerend en harmoniserend effect. Vaak gebruikt voor de orgelzones.
Geel Stimuleert de stofwisseling en versterkt de zenuwen. Bevordert intelligentie en concentratie.
Zwart Lijkt op de blauwe banden. Het wordt vaak door atleten gebruikt omdat het neutraal is. Zwarte tape wordt vaak over andere tapes aangebracht om het effect ervan te versterken.
Beige Neutraal effect. U moet deze tape gebruiken als u niet zeker bent over het effect van tape op u. Beige tape is zacht voor zenuwletsels en wordt vooral gebruikt op het gezicht of de hals.

Welke soorten sporttape zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten sportbanden

 • Klassieke sportband
 • Kinesio tapes

Afhankelijk van of je liever extreme of stevige sporten doet, is het ene of het andere type waarschijnlijk geschikter voor je.

In het volgende zullen we je helpen uit te zoeken welke tape voor jou persoonlijk het beste is. We zullen eerst de klassieke sporttape nader bekijken en daarna de kinesiotape.

Hoe werkt de klassieke sporttape en wat zijn de voordelen en nadelen?

De klassieke sporttape wordt meestal profylactisch gebruikt, om verrekking, spanning of overstrekking van de spieren te voorkomen. Het kan je helpen om de integriteit van je spieren en gewrichten te verzekeren, bijvoorbeeld tijdens je volgende wedstrijd. De stevige bevestiging zorgt in het algemeen voor grote stabiliteit.

Je kunt het ook gebruiken om spieren te behandelen die al overbelast zijn. Door de bewegingsvrijheid te beperken voorkom je dat je de spieren onnodig beweegt, waardoor ze meer tijd krijgen om te regenereren. Omgekeerd betekent dit ook dat je minder bewegingsvrijheid hebt met sportbandjes om.

Voordelen
 • Biedt hoge gewrichts- en spierbescherming
 • Geschikt voor alle sporten met extreme belasting
 • Kan ook gebruikt worden bij latente klachten
Nadelen
 • Tijdrovende en soms ingewikkelde toepassing
 • Beperkt de bewegingsvrijheid van de spieren
 • Alleen voor kortdurend gebruik, anders kunnen circulatieproblemen ontstaan
 • Verhoudingsgewijs duur

Ben je een serieuze atleet, vooral op het gebied van de vechtsport, of belast je je spieren en gewrichten vaak extreem bij andere activiteiten, dan kan deze tape je helpen ernstige schade aan je gewrichten tijdens het sporten te voorkomen.

Als je al een spier verrekt of zelfs gescheurd hebt, kun je deze tape gebruiken als nabehandeling om je lichaamsdelen te stabiliseren en ze te helpen herstellen. Het is de moeite waard een vertrouwde orthopeed of sportarts te raadplegen voordat je het voor het eerst gebruikt, om er zeker van te zijn dat je bij het aanbrengen niets verkeerd doet.

Hoe werkt kinesiotape en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Kinesio tape daarentegen is gebaseerd op de principes van kinesiologie (Grieks voor de studie van beweging). Het is een vrij nieuwe uitvinding die in de jaren 1970 werd ontwikkeld door de Japanner Kenzo Kase.

Tape is er in verschillende vormen en kleuren. Het bekendst zijn waarschijnlijk de kleurige bandjes en crosstapes die je bij mooi weer vaak op de rug of de benen van joggers ziet. In tegenstelling tot standaard sporttape zijn kinesiotapes vooral comfortabel en bijna onopvallend in het dagelijks leven.

Kinesio tapes worden met meer of minder spanning specifiek op de gewenste probleemzone op het lichaam aangebracht, zonder meervoudig wikkelen. Zo kunnen ze direct op de getroffen gebieden een positief, pijnstillend of ontspannend effect hebben.

Voordelen
 • Gemakkelijk aan te brengen en tot twee weken te dragen zonder verband te verwisselen
 • Waterdicht voor dagelijks gebruik
 • Visueel aantrekkelijk
 • Veel toepassingsgebieden, van tenniselleboog tot lymfedrainage
 • Geen beperking van de bewegingsvrijheid
Nadelen
 • Geen medisch bewezen werkingsmechanisme
 • Meer bedoeld voor lichte spanningen en verrekkingen

Op het gebied van sport kan bijvoorbeeld een verstevigend of detonerend effect op spieren en pezen bereikt worden. In de praktijk worden kinesio tapes ook gebruikt voor de behandeling van ernstige aandoeningen zoals tenniselleboog en andere spier- en peesverrekkingen. Ze zijn gemakkelijk zelf aan te brengen, met de hulp van een vriend of een vertrouwde orthopedisch chirurg.

Dus als je een amateur atleet bent die graag en veel sport, kunnen kinesiotapes je helpen elke spanning in je lichaam te verlichten en je spieren effectief te laten werken. Maar kinesiotape kan ook door niet-atleten gebruikt worden om spanning in de rug, enkel, schouder of zelfs nek te behandelen. Zoals je ziet zijn kinesio tapes veelzijdig.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om sporttape te vergelijken en te evalueren

In dit gedeelte van onze website willen we je laten zien hoe je sporttape kunt vergelijken en evalueren. Dit moet je helpen om de sporttape te kiezen die het meest geschikt is voor het beoogde gebruik.

Bij het kiezen van een sporttape kun je de volgende criteria als leidraad gebruiken

 • Doel
 • Afmetingen
 • Materiaal
 • Aantal stuks
 • Waterbestendigheid en luchtdoorlatendheid

We hebben de afzonderlijke aankoopcriteria hieronder meer in detail beschreven, zodat je een beter idee krijgt van waar je op moet letten bij het kopen van een sportband.

Doel

Sporttape dient verschillende doelen. Enerzijds worden ze gebruikt voor preventie en anderzijds voor de behandeling van spier- en gewrichtsblessures. Afhankelijk van waarvoor je de sporttape wilt gebruiken, zal dit van invloed zijn op je aankoopbeslissing.

In wedstrijdsporten, bijvoorbeeld, wordt gewone sporttape meestal gebruikt om de enkels van de atleten vast te zetten. Voor de behandeling van verwondingen of spanning, daarentegen, raden we het gebruik van kinesiologie tape aan.

Voor je een kinesiologie tape koopt, moet je je vertrouwd maken met de verschillende kleuren van de tapes en hun betekenis. Om het gewenste effect met de sporttape te bereiken, speelt namelijk behalve de tape zelf ook de kleur een belangrijke rol.

Afmetingen

Afhankelijk van de fabrikant hebben sportbanden verschillende lengtes. Er is echter een verschil in de breedte van de tapes tussen gewone sporttapes en kinesiologie tapes.

De lengte, d.w.z. hoeveel tape er op een rol zit, varieert van fabrikant tot fabrikant. In het algemeen zijn gewone sporttapes ongeveer 10 meter lang en kinesiologie tapes ongeveer 4,5 tot 5 meter.

Conventionele sporttapes zijn meestal iets smaller en kinesiologie tapes iets breder. De breedte van gewone tapes varieert van 2 tot 4 centimeter. Met een breedte van ca. 5 centimeter zijn kinesiologiebanden iets breder.

Materiaal

Sporttape wordt meestal van textiel gemaakt.

Tapes zijn gewoonlijk gemaakt van elastisch of inelastisch katoenen weefsel, waarop een polyacrylaat kleefstof is aangebracht. De materiaaleigenschappen worden zo gekozen dat de tapes aan hun beoogde gebruik voldoen.

Zoals reeds gezegd worden gewone tapes meestal gebruikt om verbindingen tijdens wedstrijden vast te zetten en hun materiaal is niet zo elastisch. Kinesiologie tapes, daarentegen, berusten op elastisch materiaal om een zekere mate van beweging te garanderen en genezingsgerichte training mogelijk te maken.

Aantal stukjes

Het aantal stukjes tape varieert naar gelang de fabrikant of de aanbieding.

In principe kun je sporttape kopen in losse rolletjes. Als je meerdere rollen plakband nodig hebt, kun je op het internet ook aanbiedingen vinden voor producten die 2, 6 of meer rollen plakband bevatten.

Waterbestendigheid en luchtdoorlatendheid

Omdat sporttape meestal zeven tot tien dagen gedragen wordt, zijn waterbestendigheid en luchtdoorlatendheid belangrijke punten waarmee je rekening moet houden voor je een tape koopt.

We raden aan een waterafstotend product te kopen, zodat de tape niet loslaat bij de eerste keer douchen en je het niet na elk contact met water opnieuw hoeft aan te brengen.

Luchtdoorlatendheid, d.w.z. of de tape ademend is, is een ander criterium dat je moet overwegen voor je een aankoop doet. Als je met je tape traint en zweet, moet je een luchtdoorlatende tape overwegen.

Als je je tape meerdere dagen wilt dragen en niet na het douchen opnieuw wilt moeten aanbrengen, koop dan een waterbestendige en luchtdoorlatende tape.

Kun je douchen met sporttape en hoe lang moet je het laten zitten?

Zoals reeds gezegd wordt sporttape tussen zeven en tien dagen gedragen. Natuurlijk kun je ook douchen en baden met de tape.

Hoe lang sporttape gedragen wordt, hangt af van het gebied van het lichaam dat getapet wordt en van de toepassingstechniek. Hoe strakker de tape, hoe korter de draagtijd. In individuele gevallen is het echter ook mogelijk om de tape enkele weken te laten zitten.

Als je doucht of baadt met sporttape, houd er dan rekening mee dat de katoenen stof er iets langer over doet om te drogen. Om te voorkomen dat de tape te snel loslaat, dep je er voorzichtig mee na het douchen. Je moet echter vermijden dat je te hard wrijft.

Bildquellen: pixabay.com / ttersluisen

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies