Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

15Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

49Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over de beste keuzemogelijkheden voor costal sprayers, een voorwerp dat veel gebruikt wordt in de landbouw om poeder of vloeistof te verspreiden, vooral gebruikt om onkruid en insecten te bestrijden.

Costal sprayers zijn die, die je op je rug gebruikt, als ware het een rugzak. Om ze te gebruiken moet je rond de te besproeien plaats lopen terwijl de vloeistof door een sproeikop wordt gepompt en vrijgelaten.

Er zijn verschillende mogelijkheden van pompwijzen, lansen, capaciteiten, enz. In dit artikel helpen we je de beste optie voor je zaak te kiezen. Lees verder om beter te begrijpen waar je op moet letten om de juiste aankoop te doen.
Belangrijk om te weten

 • Sproeien gebeurt met een lans die je met je hand moet richten. De sproeiers kunnen met de hand gepompt worden met een hefboom, met behulp van een accu of met een benzinemotor.
 • Capaciteit, pompmethode, aantal lansen, lengte van lans en slang en zelfs of je rechts- of linkshandig bent zijn allemaal factoren waar je op moet letten voor je er een koopt.
 • De prijzen kunnen variëren dit verschil wordt bepaald door alle hierboven genoemde kenmerken. Ongeacht het gebruik is er een knapzakspuit die aan je behoeften voldoet en in je zak past.

Beste sproeier: Onze selectie

Koopgids

Of je nu insecten in je landbouwgebied moet bestrijden, of zelfs je tuin moet besproeien, een rugspuit is een voorwerp voor specifiek gebruik, maar heel functioneel, want hij versnelt het opbrengen van deze vloeistoffen.

Ben je niet zeker van je aankoop, ga dan verder met ons, want we zullen in deze gids meer uitleggen over rugspuiten.

Wat is een rugspuit en wat zijn de voordelen?

Een rugspuit is een praktische optie om onkruidverdelgers, pesticiden en bestrijdingsmiddelen in het algemeen toe te passen.

Ze kunnen gebruikt worden in tuinen, vooral in middelgrote en grote tuinen. Voor kleine tuinen is een sproeier waarschijnlijk een haalbare optie.

Voor de landbouw zijn sproeiers geschikt voor kleine landbouwpercelen of plaatsen waar op een tractor gemonteerde sproeiers niet gebruikt kunnen worden.

Elke sproeier heeft een tank, een pomp en minstens een lans. Ze hebben meestal keuze uit lanslengtes en soorten mondstukken. Afhankelijk van de soort gewas wordt een ander hulpstuk gebruikt.

De voordelen zijn talrijk. Daaronder worden de prijs van veel modellen en de praktische bruikbaarheid belicht. Evenals de verscheidenheid aan modellen, die manueel, elektrisch of op benzine kunnen zijn, 1 of 2 lansen hebben en een inhoud van 5 tot 25 liter hebben. Een negatief punt is echter hun gewicht. In een rugzakspuit van 25 liter kan het totale gewicht oplopen tot 30 kg.

Voordelen
 • Praktisch voor het toepassen van bestrijdingsmiddelen in de tuin en bij kleine gewassen
 • Verschillende mogelijkheden voor elke behoefte
 • Veel betaalbare modellen
Nadelen
 • Hij kan nogal zwaar en vermoeiend zijn

Wat zijn de pompmethoden voor een rugzakspuit?

Afhankelijk van je budget kun je kiezen uit spuiten met handpomp, elektrische pomp of benzinepomp. Bij modellen met manueel pompen moet je een hendel op en neer bewegen gedurende de hele sproeitijd.

Modellen met manueel pompen hebben de neiging lichter te zijn dan de andere. Dat komt omdat zowel de gebruikte accu’s als de benzinemotor een behoorlijk gewicht hebben.

Elektrische spuiten worden meestal aangedreven door een 12 Volt accu die een paar uur meegaat, meestal minder dan 10. Ze gaan meestal vergezeld van een bivolt acculader.

Een voorbeeld van een elektrische sproeier in werking zie je op de video hieronder:

Omdat het opladen van de batterijen meestal veel tijd in beslag neemt, is de optie manueel pompen interessant om te voorkomen dat je het werk moet onderbreken terwijl de batterij wordt opgeladen. Om dit ongemak te vermijden, hebben sommige elektrische modellen de mogelijkheid van manuele bediening.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat in elke batterij de laadcapaciteit de neiging heeft met de jaren af te nemen. Dezelfde batterij kan naarmate de tijd verstrijkt steeds kleinere oppervlakken besproeien.

De elektrische modellen worden meestal gezien als een praktische vervanging voor modellen met handpomp, omdat ze voor dezelfde soorten toepassingen aangewezen zijn: tuinen of kleine velden.

Als je toepassingsgebied groot is, is het het meest aan te bevelen om modellen met benzinemotor te kiezen. Hun nadeel is dat ze zwaarder zijn dan de andere, meer lawaai maken en gassen vrijgeven uit de verbranding van benzine en olie.

Als de toepassing op een slecht geventileerde plaats gebeurt, is de benzinespuitmachine misschien geen goede keus. Om de vergelijking tussen de modellen met de 3 soorten pompen te vergemakkelijken, maakten we een tabel waarin de verschillen gedetailleerd worden aangegeven:

Tipo Handmatig Elektrisch Gasoline
Details Hefboom Batterij 2 takt motor
Gewichtsbereik (leeg) Tot 5kg Van 7 tot 8kg Van 11 tot 13kg

Koopcriteria: Factoren voor het vergelijken van knapzakspuitmodellen

Nu zetten we de punten op een rij waarmee je rekening moet houden voor je een beslissing neemt over welke knapzakspuit het beste voor je is

 • Capaciteit
 • Aantal lansen
 • Boom en slanglengte
 • Linkshandig of rechtshandig

Capaciteit

De meeste knapzakspuiten hebben een tankinhoud van tussen de 14 en 20 liter. Er zijn ook enkele modellen met een inhoud rond de 5 liter en andere met een grotere inhoud, tot 25 liter.

Het voordeel van een grote capaciteit is dat het toepassingsgebied groter wordt met minder onderbrekingen voor bijvullen. Anderzijds is het goed te bedenken dat naarmate de tankinhoud groter wordt, ook het gewicht dat je op je rug zult dragen toeneemt.

Afhankelijk van je geval kan de spuitmachine oncomfortabel worden als je hem meerdere uren op volle capaciteit gaat gebruiken.

Als je bijvoorbeeld een 25 liter spuitmachine kiest, zal de volle tank alleen al meer dan 20 kg wegen. Behalve het gewicht van de tank is er het gewicht van het pompsysteem, dat bij benzinemodellen tot 10 kg kan oplopen. Het resultaat is dat het totale gewicht dat op de rug gedragen moet worden bijna 30 kg bedraagt.

Aantal

lansen
Er zijn keuzemogelijkheden voor 1 en 2 lansen knapzakspuiten. In sommige gevallen zitten de 2 gieken op dezelfde arm. Er zijn modellen die 2 lansen en ook 2 buizen hebben en je stuurt elke lans met één hand.

Over het algemeen worden 2 lans knapsack spuiten aangedreven door benzine. Hun voordeel is de vergroting van het toepassingsgebied, dat tot tweemaal zo groot kan zijn als bij die met slechts 1 lans.

Met de hand bediende knijpzakspuiten zijn meestal met slechts 1 lans, omdat een van je handen gebruikt wordt voor het pompen.

Giek- en slanglengte

Tijdens het aanbrengen houd je het uiteinde van de giek dicht bij de slang. Met een groot deel van de lengte van de lans kun je spuiten op plaatsen die verder buiten het bereik van je hand liggen.

Een langere lans voorkomt inspanning van je kant om de verste plaatsen te bereiken. Dit is vooral belangrijk bij het sproeien van hoge planten, die bijvoorbeeld ongeveer de hoogte van een mens hebben. Je arm urenlang omhoog houden kan immers behoorlijk oncomfortabel zijn.

Arrozal sendo pulverizado por agricultor.

Sproeiers met langere lansen helpen je verder weg te reiken. (Bron: wuzefe / Pixabay)

Over het algemeen zijn de verkrijgbare slangen iets meer dan 1 meter lang en de lansen zijn ongeveer 50 cm lang. Afhankelijk van het model moet je apart een lans kopen.

Bij sommige modellen zijn al diverse accessoires voor de lansen inbegrepen, zoals mondstukken van verschillende soorten. In andere gevallen moet je de spuitmonden apart kopen.

Rechtshandig of linkshandig

Er zijn spuitmonden waarmee je met beide handen kunt spuiten. Deze modellen worden symmetrisch genoemd.

Bij sommige modellen kun je de uitbrengkant wisselen zonder gereedschap te gebruiken, wat het heel gemakkelijk maakt de spuitmachine afwisselend door links- en rechtshandigen te gebruiken.

De mogelijkheid om de uitbrengkant te wisselen is vooral handig voor handspuiten. Als je met beide handen kunt pompen, kun je afwisselend de arm gebruiken om de spuitboom vast te houden en om te pompen. Dit zal repetitieve overbelastingsblessures helpen voorkomen.

(Featured image source: JerzyGorecki / Pixabay)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies