Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Bekijk je look, neem een coole spiegelselfie met je vriendin, of kijk welke schoenen het beste bij je outfit passen. De staande spiegel maakt het mogelijk. Als je perfect gestyled wilt zijn, kun je niet zonder.

De staande spiegel is niet alleen superpraktisch, maar kan ook een chique accessoire in je kamer zijn. Of het nu in wit, goud of zwart is. De staande spiegel past bij elke inrichtingsstijl. Vintage, antiek of barok? Modellen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. In onze gids voor staande spiegels vergelijken we zes topproducten voor je en leggen we alles uit wat je over staande spiegels moet weten.
Belangrijk om te weten

 • Er is een groot verschil tussen de klassieke staande spiegel en een cosmetische staande spiegel. De klassieke staande spiegel toont je hele lichaam.
 • Staande spiegels kunnen praktische extra functies hebben, zoals extra bergruimte of LED verlichting.
 • In onze gids laten we je zien hoe je in een handomdraai van een standspiegel een wandspiegel maakt door hem op te hangen. We leggen de instructies stap voor stap uit.

Beste staande spiegel: Onze selectie

Standspiegels: koop- en beoordelingscriteria

Voor je een standspiegel koopt, kun je deze criteria gebruiken om te beslissen welke voor jou geschikt is:

Standspiegels zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van ontwerpen. Deze drie criteria onderscheiden de meeste modellen van elkaar.

Kenmerken

Als je denkt dat een staande spiegel maar één nut heeft, heb je het mis. Deze spiegels zijn verkrijgbaar met een hele reeks extra functies.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen

 • Wil je dat je staande spiegel vast in je kamer staat, of is het praktisch dat je hem kunt verplaatsen?
 • Heb je een oppervlak bij je spiegel nodig waarop je dingen kunt leggen?
 • Wil je een eenvoudig model dat zo weinig mogelijk ruimte inneemt?
 • Heb je meerdere spiegeloppervlakken nodig of is één voldoende?
 • Is het praktisch voor je als je staande spiegel geïntegreerde verlichting heeft, of is je kamer op alle momenten van de dag voldoende verlicht?

Als je deze vragen behandeld hebt, kun je kijken bij “Welke soorten staande spiegels zijn er?” om te zien welke soort staande spiegel het beste bij je past.

Materiaal

Als we het over het materiaal van de staande spiegel hebben, hebben we het over de lijst van de staande spiegel. Er zijn, natuurlijk, veel verschillende versies.

De staande spiegel van hout is erg populair. Of het nu gaat om natuurlijk hout, gelakt hout of eikenhout. Je kunt niet fout gaan met een houten model.

Een staande spiegel van bamboe is ook erg populair. Het ziet er heel origineel uit en tovert een zekere flair in je kamer.

Als je liever een moderne uitstraling hebt, kun je een chroom model kiezen. Dit materiaal is van goede kwaliteit en past goed bij bijna elk interieur.

Vorm

Vloerspiegels zijn er in twee hoofdvormen: rechthoekig of ovaal. Het meest populair is een rechthoekige staande spiegel. In tegenstelling tot een ovaal model heeft het een groter spiegeloppervlak. Maar ook ovale staande spiegels worden vaak gekozen.

Bij de keuze tussen een rechthoekige of ovale staande spiegel zijn het vooral persoonlijke smaak en de rest van de inrichting die een rol spelen.

Staande spiegel: Veel gestelde vragen en antwoorden

Je moet rekening houden met de volgende vragen voordat je een staande spiegel koopt.

Wat is een staande spiegel en voor wie is hij geschikt?

Een staande spiegel is een spiegel die met een of meer poten op de vloer staat. De term staande spiegel wordt echter vaak gebruikt als synoniem voor een passpiegel. Zo zijn er ook staande spiegels zonder voeten die een vering hebben.

Maar het verschil tussen een standspiegel en een spiegel voor het hele lichaam is eigenlijk dat een spiegel voor het hele lichaam elke mogelijke bevestiging kan hebben, terwijl de klassieke standspiegel op de vloer staat.

Standspiegel-1

Een klassieke standspiegel heeft niet alleen het nut van een spiegel, maar kan ook een mooi accessoire in je kamer zijn. (Image source: Liana Mikah / Unsplash)

Let op: Er zijn ook zogenaamde cosmetische standspiegels. Een klassieke staande spiegel en een cosmetische staande spiegel zijn echter niet hetzelfde! De cosmetische staande spiegel is niet ontworpen voor het hele lichaam. Het is alleen bedoeld voor je gezicht en wordt meestal op een kaptafel of in de badkamer gelegd.

Welke soorten staande spiegels zijn er?

Als je denkt dat er maar één standaard product voor standspiegels bestaat, heb je het mis. Er is veel veranderd op de markt. Staande spiegels worden steeds praktischer, dankzij hun extra mogelijkheden.

Type Beschrijving
Standspiegel met standaard Dit is de meest klassieke variant van de standspiegel. Zulke modellen hebben een of meer standaards waarop de spiegel bevestigd is. Meestal kunnen de standaards ook ingeklapt worden.
Standspiegel met zwenkwielen De staande spiegel met wieltjes is bijzonder populair als u de spiegel snel wilt kunnen verplaatsen. Hij is verrijdbaar dankzij vier wieltjes die aan de standvoeten zijn bevestigd.
Staande spiegel met ophanging Strikt genomen is de staande spiegel met ophanging niet langer een “echte” staande spiegel, aangezien hij niet op de vloer staat. Toch noemen veel mensen het nog steeds zo, omdat het één ding gemeen heeft met de “echte” staande spiegel: Het toont het hele lichaam
Zwenkbare staande spiegel Een draaibare staande spiegel is bijzonder voordelig wanneer hij wordt gedeeld door meerdere personen van verschillende lengte. Zwenkbaar betekent hier dat het spiegeloppervlak verticaal kan worden gekanteld/gedraaid.
Roterende staande spiegel Er zijn echter niet alleen verticaal draaibare staande spiegels, maar ook horizontaal roterende staande spiegels. Deze hebben meestal een plaatvormige voet waarop de spiegel staat. De basis blijft vast, terwijl u de spiegel 360° om zijn eigen as kunt draaien.
Inklapbare staande spiegel, driedelig Zoals de naam van deze staande spiegel al aangeeft, heeft dit model drie spiegeloppervlakken. Dit is vooral praktisch als u uzelf van verschillende kanten wilt bekijken. Een extra vouwfunctie maakt dit nog gemakkelijker. Dit type staande spiegel komt echter niet zo vaak voor!
Staande spiegel met legplank Een legplank op een staande spiegel kan bijzonder praktisch zijn. Er zijn modellen met een volledige plank geïntegreerd op de achterkant van het spiegeloppervlak. Nog vaker echter zijn er staande spiegels die een plank onder het spiegeloppervlak hebben. In de meeste gevallen bestaat deze plank gewoon uit een plank.
Staande spiegel met opbergruimte Als u nog meer ruimte en opbergruimte nodig hebt, maar het elegant wilt verbergen, is deze spiegel perfect! Van buiten zie je alleen een spiegel. Als je het opent, vind je een extra opslagruimte. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als juwelenkistje.
Staande spiegel met verlichting Dit type staande spiegel wordt ook steeds populairder. Dankzij de geïntegreerde LED-verlichting kunt u uzelf op elk moment van de dag of nacht in de spiegel bekijken. Deze staande spiegel is bijzonder aan te bevelen als er geen optimale lichtomstandigheden zijn in de ruimte waar de spiegel moet worden gebruikt.

Standspiegel-2

Het is ook mogelijk om een standspiegel op maat te laten maken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op de website myspiegel.de. (Image source: Nugroho Wahyu / Unsplash)

Nu kent u de verschillende soorten staande spiegels. Natuurlijk kunnen ze ook met elkaar worden gecombineerd. Zo is er bijvoorbeeld een draaibare staande spiegel met opbergruimte of een staande spiegel met wieltjes en een legplank.

Welke vergroting is zinvol voor een staande spiegel?

Klassieke staande spiegels worden meestal zonder vergroting aangeboden. Vergroting is dus niet bijzonder nuttig, want je wilt je hele lichaam zien. Als de staande spiegel bijvoorbeeld 3x vergroting zou bieden, zouden belangrijke delen van het lichaam (zoals het hoofd en de voeten) afgesneden kunnen worden.

Als je echter je gezicht zo nauwkeurig mogelijk wilt onderzoeken, raden we een cosmetische standspiegel aan.

Dit heeft echter niets te maken met de klassieke staande spiegel, want hij is eigenlijk alleen voor je gezicht bestemd. Cosmetische staande spiegels zijn verkrijgbaar met vergrotingen van 3x tot 15x. Of je nu make-up wilt aanbrengen met haarfijne precisie of je precies wilt scheren. Met een cosmetische standspiegel zul je geen enkel detail missen!

Hoe kan ik een standspiegel ophangen?

Als je het goed bekijkt, is een hangende spiegel niet langer een staande spiegel. In de volksmond kun je echter ook standspiegel zeggen tegen dit type, want “standspiegel” is een gangbaar synoniem geworden voor “passpiegel”.

De waterpas zorgt ervoor dat je spiegel perfect recht hangt.

Wat is de beste manier om zo’n spiegel op te hangen? Hier leggen we een variatie uit op hoe je hem ophangt met behulp van draad.

Must-haves voor het ophangen van een staande spiegel zijn een potlood, meetlint, tang, boormachine en waterpas. Voor onze instructies heb je ook 2 montageringen nodig, 2 oogbouten, stevig metaaldraad (ideale maat: 18), 2 schroeven en 2 deuvels.

Gebruik het meetlint om het midden van alle zijden van de spiegellijst te bepalen. Markeer ze dan met een potlood.

 1. Bevestig nu de twee montageringen aan de bovenrand van de spiegel. Ze moeten even ver uit elkaar staan en even hoog zijn. Zorg ervoor dat de twee montageringen recht gemonteerd zijn! Ze zullen later de draad ondersteunen en bepalen of je spiegel recht hangt.
 2. Doe vervolgens hetzelfde voor de onderrand van de spiegel. Gebruik deze keer alleen de oogbouten in plaats van de montageringen.
 3. Wikkel een lang stuk van het stevige metaaldraad af en verdubbel het. Rijg het door de geleiders van de montageringen en dan door de oogbouten. Zet de draad daar vast en knijp overtollige draaduiteinden af met een tang.
 4. Teken nu met een potlood het midden van de spiegel op de muur. Gebruik nu je waterpas om een lijn evenwijdig aan de vloer te trekken. Zo kun je later zien of de spiegel echt recht hangt.
 5. Bevestig tenslotte de spiegelophanging. Bevestig hiervoor de twee schroeven en pluggen aan de muur. Zorg ervoor dat de schroeven een beetje uit de muur steken, want daar wordt later de draad aan vastgemaakt.
 6. Til de spiegel voorzichtig op en hang de draad aan de schroeven.

Tip van de redactie: De schroeven moeten heel sterk zijn, want ze zullen een zwaar gewicht dragen. Ze zullen ook nog zwaarder zijn als je de spiegel afneemt en weer ophangt.

Hoe maak ik een staande spiegel schoon?

Het kost niet veel moeite om je staande spiegel schoon te maken.

Oude kranten zijn een geheime tip om streeploos te poetsen!

Je kunt afwasmiddel, ruitenreiniger of glasreiniger of spiritus gebruiken. Soms is het voldoende om alleen water te gebruiken.

Voor zwaarder vuil raden we aan een zachte doek te gebruiken, met water en een van de hierboven genoemde schoonmaakmiddelen. Veeg daarna het spiegeloppervlak droog. Je kunt hiervoor het beste een pluisvrije microvezeldoek gebruiken. Ten slotte moet je het oppoetsen. Het beste is dit te doen zodat er geen strepen ontstaan.

Welke alternatieven zijn er voor een staande spiegel?

Je wilt je hele lichaam in de spiegel bekijken, maar je houdt niet van een staande spiegel? Of heb je gewoon geen ruimte in je kamer? Geen probleem! Hier zijn enkele manieren om dit op te lossen:

Het populairste alternatief voor een staande spiegel is een wandspiegel. Deze is ruimtebesparend en wordt, zoals de naam al zegt, aan de wand bevestigd. Een andere mogelijkheid is een of meer spiegeldeuren voor een garderobekast. Als er geen spiegeldeuren voor je kleerkast beschikbaar zijn, kun je eenvoudig een wandspiegel op je kleerkastdeur monteren.

Conclusie

De wereld van spiegels is niet klein, dus soms kun je verdwalen bij het zoeken naar de perfecte staande spiegel. We hebben de zaken voor je op een rijtje gezet en hopelijk je aankoop van een staande spiegel gemakkelijker gemaakt!

Het belangrijkste is dat je goed nadenkt of je extra functies op je staande spiegel wilt voordat je hem koopt. Als je dit weet, wordt het veel gemakkelijker voor je om uit te zoeken welk type staande spiegel voor jou het beste is.

Beeldbron: gstockstudio/ 123rf

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies