Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

42Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Stand Up Paddles helpen je om comfortabel de kust te verkennen en ze zijn bijzonder robuust. Anders dan een gewone surfplank zijn Stand Up Paddle Boards niet geschikt voor adrenaline-pompende surfsport, maar voor ontspannen yoga op de plank. Stand Up Paddle Boards zijn iets duurder dan een gewone surfplank, maar ze zijn minder gevaarlijk.

Met onze grote Stand Up Paddle Test 2022 willen we je helpen de beste Stand Up Paddle voor jou te vinden. We hebben opblaasbare sta-op peddels, houten sta-op peddels en carbon sta-op peddels vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Met Stand Up Paddles kun je de kust op een bijzonder ontspannen en moeiteloze manier verkennen. Het bredere board geeft je meer stabiliteit in het water.
 • Er zijn opblaasbare Stand Up Peddels, houten Stand Up Peddels en carbon Stand Up Peddels, allemaal verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.
 • All-round en toer stand up paddle boards zijn bijzonder geschikt voor beginners, vanwege hun brede oppervlak. Je kunt zelfs je yoga-oefeningen doen op een toerplank.

Beste Stand Up Paddle: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Stand Up Paddels

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke Stand Up Paddels.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende Stand Up Paddles met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Materiaal

Stand Up Paddles zijn er in verschillende materialen. De meest populaire versie is de opblaasbare Stand Up Paddle. Je kunt lucht in de Stand Up Paddle pompen met behulp van een pomp. De druk mag niet hoger zijn dan 1 bar. De ideale druk is 0.8-0.9 bar.

Opblaasbare Stand Up Peddels zijn ideaal voor beginners.

Net als klassieke surfplanken zijn Stand Up Paddles ook in hout verkrijgbaar. Het grote voordeel is dat ze niet lang opgeblazen hoeven te worden, dat ze erg handig zijn en licht in gewicht. Het grote nadeel is dat ze sneller kunnen breken.

Verreweg de meest stabiele versie is van koolstof. Hij kan nog gebruikt worden, zelfs als er lichte krassen op zitten. Het grote nadeel van deze versie is dat ze nogal duur zijn.

Maat

Er zijn vier categorieën Stand Up Peddels. Het eerste is het Allround bord. Het heeft geen spitse uiteinden, in tegenstelling tot de andere soorten borden. Ze zijn ideaal voor beginners, want door hun breedte zijn ze tipvast. Ze zijn ook gemakkelijk te besturen en perfect om kunstjes te leren als lopen en draaien.

Touring boards zijn iets minder breed, maar zijn langer en hebben spitse uiteinden. Ze zijn ideaal voor beginners omdat ze veel beter over het water glijden dan allround boards. Ze zijn ook idealer voor sportoefeningen, zoals yoga.

Race boards zijn erg smal en lang. Door hun vorm en spitse uiteinden zijn ze gemakkelijk door de golven te snijden.

Ze zijn ideaal voor ervaren peddelaars. Ze worden meestal uitsluitend voor wedstrijden gebruikt en zijn daarom volkomen ongeschikt voor beginners.

De laatste categorie boards zijn de golf boards. Ze zijn de breedste en ook de kortste soort plank. Hij is naar de voorkant gericht. Ze zijn ideaal voor ervaren peddelaars die zich als surfers in de golven willen werpen. Door hun vorm zijn ze precies als een surfplank ontworpen. Ze zijn echter iets breder, maar dit geeft je het perfecte evenwicht bij het berijden van de golven.

Lichaamsgewicht

Je eigen lichaamsgewicht is van cruciaal belang bij de keuze van een Stand Up Paddle.

Hier is een kleine tabel:

Tot 60 kilogram;170 liter;310-340 centimeter[/tr]

Lichaamsgewicht Boordvolume Boordlengte
Tot 70 kilogram 180 liter 310-340 centimeter
Tot 80 kilogram 220 liter 340-370 centimeter
Meer dan 85 kilogram 230 liter 340-370 centimeter

Als u lichter van gewicht bent, raden wij u een kleine plank aan. Voor zwaardere peddelaars raden we een groter board met meer volume aan.

Aantal vinnen

De vinnen zijn erg belangrijk voor de rijeigenschappen. Sommige kenmerken zijn belangrijk

 • Vinlengte: Hoe langer een vin is, hoe stabieler en rechter je kunt rijden. Je verliest echter meer snelheid met een langere vin dan met een kortere.
 • Vinoppervlak: Hoe groter het oppervlak van de vin, hoe groter de grip en stabiliteit. Zwaardere rijders kiezen meestal een groter vinoppervlak dan lichtere rijders.
 • Vinnendikte: Dunnere vinnen snijden beter door het water, maar dikkere zijn steviger.
 • Vinmateriaal: Koolstof, glasvezel en hard plastic zijn de beste materialen voor Stand Up Paddels. Er zijn ook vinnen van prachtig versierd hout, maar die zijn minder stevig en ook de stabiliteit komt in het gedrang.

Afhankelijk van de soort vin, speelt het nummer geen grote rol meer. Met dikkere en grotere vinnen van koolstof, bijvoorbeeld, kun je aan één al genoeg hebben. De meeste Stand Up Paddle rijders gebruiken er echter minstens twee om de stabiliteit te vergroten.

Je moet niet meer dan drie vinnen monteren, want de snelheid is veel lager en je hebt te veel inspanning.

Accessoires

Er zijn veel accessoires voor Stand Up Paddles. De belangrijkste accessoires zijn de peddels. Ze zijn meestal gemaakt van licht koolstof en daardoor erg handzaam. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Een ander waardevol accessoire is de zogenaamde dry bag.

Deze rugzak is waterdicht en je kunt er tijdens de reis gemakkelijk je waardevolle spullen en elektronische apparatuur in meenemen.

Snijbestendige sokken zijn een belangrijk accessoire om je te beschermen tegen snijwonden aan je voeten in wateren met grillige rotsen. Ze zijn ook perfect voor de gemakkelijk broze houten planken.

Last but not least, voor absoluut comfort, is er het Stand Up Paddle zitje. Met dit zitje hoef je op langere tochten niet de hele tijd op de plank te staan.

Besluit: Welke soorten Stand Up Paddle zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een Stand Up Paddle wilt, zijn er drie soorten waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Stand Up Paddle opblaasbaar Goedkoop, licht, zacht oppervlak, overal verkrijgbaar Lang en vervelend om op te blazen, snel kapot
Houten stand Up Paddle Vrij robuust, klaar voor gebruik Je kunt houtsplinters opvangen, niet overal verkrijgbaar, duur
Stand Up Paddle gemaakt van carbon Robuust, breukvast, vrij krasvast, direct klaar voor gebruik Duur, niet overal verkrijgbaar
Stand Up Paddle aufblasbar

Stand Up Paddle opblaasbaar

Het grote voordeel van een opblaasbare Stand Up Paddle is dat ze heel licht zijn. Ze zijn ook ideaal voor een yogasessie midden op het water, vanwege hun zachte oppervlak. Ze zijn ook heel licht van gewicht en gemakkelijk op te bergen. Ook zijn opblaasbare stand up paddels bijna overal verkrijgbaar en ze zijn ideaal voor beginners vanwege de lage prijs.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Lichtgewicht
 • Zacht oppervlak
 • Overal verkrijgbaar
Nadelen
 • Lang, moeizaam opblazen
 • Breekt snel

Het grote nadeel is dat je ze elke keer lang en moeizaam moet opblazen. Hoewel elektrische luchtpompen een grote hulp zijn bij het opblazen, verlies je toch veel tijd. Bovendien kunnen ze breken als je er te veel druk op uitoefent. Daarom mag je in je Stand Up Paddle maar een maximale luchtdruk van één bar hebben.

Stand Up Paddle aus Holz

Stand Up Paddle van hout

Het grote voordeel van Stand Up Paddles van hout is dat ze vrij robuust zijn. Je hoeft ze niet lang op te blazen, wat je tijd bespaart. Ze kunnen meteen gebruikt worden en zijn beter voor ervaren peddelaars in kleine golven, vanwege hun stijfheid.

Voordelen
 • Vrij robuust
 • Klaar voor gebruik
Nadelen
 • Mogelijkheid van houtsplinters
 • Niet overal verkrijgbaar
 • Erg duur

Het grote nadeel is dat je met houten Stand Up Paddles snel een houtsplinter in je voet kunt krijgen. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Vooral als de plank breekt, is dat gevaarlijk voor je. Houtsplinters kunnen gevaarlijke infecties veroorzaken.

Stand Up Paddle aus Carbon

Carbon Stand Up Paddle

Het grote voordeel van carbon Stand Up Paddles is dat ze zeer robuust zijn. Ze zijn breukvast en kunnen niet zo snel bekrast worden.

Voordelen
 • Robuust
 • Breukvast
 • Redelijk krasbestendig
 • Gebruiksklaar
Nadelen
 • Duur
 • Niet overal verkrijgbaar

Het grote nadeel is dat carbon Stand Up Paddles de duurste versie zijn.

Vanwege de stevigheid en de hoge prijs kunnen we deze versie alleen aanraden aan ervaren Stand Up Paddle rijders.

Gids: Veel gestelde vragen over Stand Up Paddle uitvoerig beantwoord

In de volgende paragrafen willen we de belangrijkste vragen over Stand Up Paddle beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van onze gids ken je alle belangrijke achtergrondinformatie over Stand Up Paddles.

Wat is een Stand Up Paddle?

Een Stand Up Paddle is een surfplank die iets breder, dikker en langer is. De naam Stand Up Paddle komt uit het Engels en betekent letterlijk “sta op peddel”.

Stand Up Paddle-1

Er is ook plaats voor onze viervoetige vrienden op een Stand Up Paddle board. (Image source: adege / pixabay)

Zoals de naam al doet vermoeden, sta je rechtop op de plank en gebruik je een peddel om vooruit te komen.

Voor wie is een Stand Up Paddle geschikt?

Stand Up Paddles zijn geschikt voor iedereen die op zijn gemak de kust wil verkennen. Ze zijn ook geschikt voor mensen die yoga in het water willen doen. Je kunt je yoga oefeningen op je plank midden in het water doen en je evenwicht verbeteren.

Waar kun je Stand Up Paddling beoefenen?

Je kunt eigenlijk op alle meren, rivieren en zeeën Stand Up Paddling beoefenen, zolang er maar geen harde wind staat.

Stand Up Paddle-2

Met een Stand Up Paddle kun je de hele wereld over peddelen. (Image source: Francisco Deane / unsplash)

In Duitsland raden we de steengroevevijvers en natuurlijke meren aan, omdat ze minder winderig zijn dan de Noordzee en de Oostzee.

Welke maat Stand Up Paddle moet ik kopen?

Er zijn vier categorieën Stand Up Paddle boards. Het eerste is het Allround Board. In tegenstelling tot de andere soorten borden heeft het geen spitse uiteinden. Ze zijn ideaal voor beginners om de kust te verkennen.

Touring en Allround boards zijn het meest geschikt voor beginners.

Touring boards zijn iets minder breed, maar zijn langer en hebben spitse uiteinden. Ze zijn ideaal voor beginners om de kust te verkennen.

Race boards zijn erg smal en lang. Hun vorm en spitse uiteinden maken het gemakkelijk om door de golven te snijden. Ze zijn ideaal voor gevorderde surfers en voor mensen die snel van de ene plaats naar de andere willen.

De laatste categorie boards zijn de wave boards. Ze zijn de breedste en ook de kortste soort plank. Hij is naar de voorkant gericht. Het is ideaal voor mensen die het surfen willen uitproberen. Een set met accessoires kost gemiddeld ongeveer 450 euro.

Wat zijn de alternatieven voor een Stand Up Paddle?

Er zijn twee alternatieven voor Stand Up Paddles. In de volgende paragrafen laten we je de voor- en nadelen van de alternatieven zien.

Het eerste alternatief is de klassieke surfplank. Het is absoluut fantastisch voor watersport. Met ze kun je de golven bedwingen zonder enige inspanning en veel beter dan met een Wave Stand Up Paddle Board. Het grote nadeel ervan is dat ze niet geschikt zijn voor een ontspannende verkenning van de kust, maar alleen voor adrenaline-intensieve sport.

De kajak is een ander alternatief voor de Stand Up Paddle.

Daarmee kun je de kust nog meer op je gemak gaan verkennen.

In tegenstelling tot Stand Up Paddle doe je alles zittend. Het grote nadeel van kajaks is dat in- en uitstappen veel oefening vergt. Ze zijn ook erg vatbaar voor omvallen, wat voor beginners fataal kan zijn.

Om deze redenen raden we een surfplank aan voor adrenalinepompende surfpartijen en een stand-up paddle board voor het verkennen van de kust en een rivier.

Hoe kan ik op een Stand Up Paddle staan?

Om op een Stand Up Paddle Board te kunnen staan, moet je het handvat van de peddel centraal tussen je voeten hebben. Je voeten moeten evenwijdig staan en ongeveer schouderbreedte uit elkaar.

Stand Up Paddle-3

Met de juiste houding kun je je board naar de zonsondergang rijden. (Image source: Michael Henry / unsplash)

Je blik moet over de boog naar voren gericht zijn, zodat je lichaam goed rechtop kan komen. Een goede bekkenspanning is ook essentieel.

Hoeveel bar druk heeft een opblaasbare stand up paddle nodig?

De druk van een stand up paddle moet idealiter 0,8-0,9 bar zijn. Hij mag nooit hoger zijn dan één bar, want anders leidt dat tot overdruk, waardoor de Stand Up Paddle barst. Daarom raden we een druk van 0.9 bar aan, zodat je altijd aan de veilige kant zit.

Kan ik yoga doen op een Stand Up Paddle?

Ja dat kan. Er zijn zelfs cursussen op veel plaatsen. Je kunt op je gemak je favoriete yoga oefeningen doen op de Stand Up Paddle, waarbij je je concentreert op je evenwicht. Bovendien heeft het water een kalmerend effect op onze psyche, dus yoga loont dubbel.

Foto bron: Kachmar/ 123rf.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies