Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Welkom bij onze grote standmixer test 2022. Hier presenteren we alle standmixers die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste blender voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Indien beschikbaar laten we je ook interessante testvideo’s zien. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een staande mixer wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een standmixer is een apparaat dat universeel in de keuken gebruikt kan worden. Het kan niet alleen gebruikt worden om fruit en groenten te snijden en er smoothies van te maken. Soepen, puree, ijs of zelfgemaakte cocktails zijn andere mogelijkheden, maar lang niet alle.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen smoothieblenders, blenders en krachtige apparaten. Deze drie groepen verschillen vooral in hun prestaties en prijs.
 • Bij de aanschaf van een staande mixer hangt het altijd af van het toekomstige werkterrein. Een smoothie maker is aan te bevelen voor singles en studenten, een staande mixer voor stellen en ambitieuze koks. High-performance blenders worden vooral gebruikt in professionele keukens en voor dagelijks gebruik.

Beste Standmixer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een standmixer koopt

Wat is een standmixer?

De standmixer is een elektronisch huishoudelijk apparaat dat ook vaak een blender genoemd wordt.

Een moderne standmixer scoort punten door zijn veelzijdigheid, zoals het malen, blenden of pureren van allerlei voedsel.

Staafmixers zijn bijzonder populair voor het bereiden van verse fruit- en groentesmoothies. Niets staat een gezond ontbijt in de weg. (Image source: unsplash.com / Ali Yahya)

Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook arbeid en ruimte.

Een standmixer bestaat uit drie delen. Een motorblok, een blenderkan met bijgeleverde messen en een deksel. Afhankelijk van het model varieert de verscheidenheid aan functies, het vermogen, het vulvolume en de afmetingen.

Het te verwerken voedsel wordt in de container gedaan en dan met het deksel afgesloten. Het mengproces wordt meestal gestart en geregeld met een draaiknop.

Sommige blenders starten hun programma’s ook via knoppen. De mengtijd varieert naar gelang de kracht van het product en de gewenste consistentie.

Als algemene regel geldt dat hoe hoger het vermogen en de kwaliteit van een standmixer, hoe romiger de consistentie, hoe langer de levensduur en hoe korter de mengtijd.

Voor wie is een staande mixer zinvol?

Als je dagelijkse menu vaak soepen, smoothies, pesto’s, zelfgemaakte sauzen of dressings bevat en je jezelf vervelende stappen in de keuken wilt besparen, dan is een standmixer iets voor jou

Met een standmixer kun je crèmesoepen in een handomdraai klaarmaken. Doe de eerder gekookte groenten, inclusief het vocht en de bovenkant, gewoon in de blenderkan.

De ingrediënten worden dan verwerkt tot de gewenste consistentie en je starter staat op tafel.

Standmixers van hoge kwaliteit hakken ook hardere en kleinere ingrediënten zonder veel moeite fijn. Koffiebonen, noten, uien, knoflook of groenten met hardnekkige plantenvezels zijn geen probleem voor een hoogwaardige standmixer.

Een standmixer blijkt dus ook een prima metgezel te zijn voor vrienden van de Indiase keuken. Als je genoeg hebt van de smaak van in de winkel gekochte curry & chutney mixen, kun je voortaan gewoon je eigen curry basis maken.

Vezelige gember, knoflook, komijn of citroengras zijn geen probleem voor de grinder. Het grote voordeel is dat je je curry nu een heel persoonlijk tintje kunt geven.

Wat kan met een standmixer verwerkt worden?

In principe kunnen allerlei soorten voedsel gepureerd, gemengd en gehakt worden met een standmixer.

Deze omvatten

 • Fruit (ook met pitten en schil)
 • Groenten
 • Kruiden
 • Noten
 • Zuivelproducten
 • Koekjes
 • Sappen

Door de schil te verwerken, kunnen alle vitamines in groenten en fruit worden opgenomen.

Zelfs met traditioneel moeilijk te verwerken producten zoals nougatcrèmes of pindakaas hebben hoogwaardige standmixers geen moeite.

De vele toepassingsmogelijkheden maken van de standmixer een alleskunner in de keuken.

Welke functies hebben standmixers?

Verschillende modellen hebben verschillende functies met verschillende namen.

De verschillende functies verschillen in de snelheid en duur van het mengproces.

Blenden en hakken functie

Deze functie kun je gebruiken om vervelende klusjes te doen, zoals uien of wortels hakken in het núh. Het is ook mogelijk soepen en babyvoeding te bereiden.

Krachtigere modellen verwerken ook koffiebonen tot koffiepoeder of kristalsuiker tot poedersuiker. Als je een bakliefhebber bent, kun je deze functie gebruiken om je eigen meel- en graanmengsels te mengen.

Crushed ice functie

Deze functie verandert de standmixer in een ijssalon en stelt je in staat met weinig moeite je eigen ijscreaties te maken.

Of je nu zin hebt in een veganistisch ijsje van bevroren fruit of het Amerikaanse crushed ice met siroop, het maken ervan is kinderspel.

En wat zou een caipirinha zijn zonder crushed ice? Het toestel moet voor deze functie een vermogen van minstens 1000 watt hebben.

Smoothiefunctie

Smoothies zijn sinds vandaag niet alleen maar trendy geworden. Smoothies zijn gezond, lekker en kunnen op allerlei manieren bereid worden.

Afhankelijk van de smaak worden allerlei soorten fruit en groenten samen met een vloeistof aan de blender toegevoegd en tot een heerlijke smoothie gemengd.

Door het hoge vermogen en de tegengestelde messtand worden smoothies bijzonder romig.

Zelfreinigingsfunctie

De meeste blenders op de markt hebben een zelfreinigingsprogramma. Door dit proces op gang te brengen, reinigt de blender zichzelf.

De meeste blenders worden geleverd met vaatwasmachinebestendige reservoirs, die het schoonmaken verrassend eenvoudig maken.

Deze video is bedoeld om alle bovenstaande functies te illustreren met onze testwinnaar als voorbeeld.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van een standmixer?

Een standmixer kopen heeft een aantal voordelen. Hij is krachtiger en stabieler dan een staafmixer. In tegenstelling tot een staafmixer hoef je hem niet actief te leiden en kun je intussen andere taken doen.

Een standmixer pureert, mengt of hakt voedsel in een gesloten systeem. Dit heeft het voordeel dat je de rest van je werkoppervlak niet hoeft op te gebruiken.

Dat de meeste producten vaatwasmachinebestendig zijn, bespaart je niet alleen tijd en schoonmaakinspanning, maar heeft ook hygiënische voordelen.

Een ander voordeel van standmixers boven gewone staafmixers is hun veiligheidssysteem. Je kunt pas beginnen met blenden als het deksel is bevestigd.

Door een opening in het deksel kun je meer ingrediënten toevoegen. Deze dopjes zijn echter zo klein dat kinderen niet bij de scherpe mesjes kunnen.

Natuurlijk heeft het gebruik van een standmixer ook zijn nadelen. Vooral de grootte maakt het moeilijk het toestel na gebruik op te bergen. Het is daarom raadzaam een vaste plaats voor de blender te plannen.

Vooral krachtigere producten kunnen erg luid zijn. Sommige apparaten kunnen een volume bereiken dat vergeleken kan worden met een percussieboor. Bij het winkelen moet je dit punt dus in gedachten houden.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Tijdbesparend
 • Krachtig, zelfs het verwerken van noten, paddenstoelen en plantenvezels is geen probleem
 • Veiligheidssystemen
 • Hygiëne door gesloten systeem
Nadelen
 • Hoge kosten
 • Vereist veel ruimte in de keuken
 • Luidruchtigheid

Hoe gemakkelijk is het om staande mixers schoon te maken?

Zo vaak als je de blender gebruikt, moet je hem schoonmaken. Als je elke ochtend een smoothie drinkt, ben je veel tijd kwijt met het schoonmaken van je blender.

Je blender grondig schoonmaken verlengt niet alleen de levensduur van je blender, maar ook je plezier eraan. (Image source: unsplash.com / Matthew Tkocz)

De meeste standmixers hebben een zelfreinigende functie. Je giet heet water met een druppel afwasmiddel in het bakje en start het programma. Spoel daarna de bak met heet water en droog hem af.

Van tijd tot tijd is het echter raadzaam het toestel met de hand schoon te maken met een borstel. Daarom is het belangrijk dat vooral de messen gemakkelijk te verwijderen en schoon te maken zijn.

Hoeveel vermogen heeft een standmixer nodig?

Alvorens een nieuwe standmixer te kopen, moet je vooral letten op de technische details. Er moet rekening gehouden worden met het aantal omwentelingen per minuut en het aantal watt.

Deze factoren zijn vooral van belang bij het bereiden van groene smoothies, het hakken van noten en de levensduur van het apparaat.

Standaard toestellen hebben meestal een vermogensbereik tussen 200 en 800 watt. Krachtige toestellen beginnen bij meer dan 1000 watt.

Er zijn verschillen te zien in het mengresultaat, de mengtijd en de levensduur. Het hangt echter ook af van de transmissie, want niet elke watt wordt op de bladen overgebracht.

Bij een blender draait alles om kracht. Om het meeste te halen uit de groenten en vruchten die verwerkt worden, bevelen veel fabrikanten een snelheid van 25.000 omwentelingen per minuut aan.

Krachtigere en duurdere blenders zijn betaalbaarder voor veelvuldig gebruik onder zware omstandigheden, zoals notenpuree of groene smoothies.

Als je echter alleen af en toe een fruitsmoothie of soep wilt maken, volstaat een blender met lagere snelheden.

Welke inhoud moet het reservoir van een standmixer hebben?

Ook de capaciteit speelt een doorslaggevende rol bij de aanschaf van een standmixer.

Als je van plan bent de blender te gebruiken om smoothies te maken, is een zogenaamde “blender to go” aan te bevelen.

Deze blenders hebben een inhoud van 0,2 – 0,3 l en een uitneembaar reservoir dat ook als drinkbeker dienst doet.

Als je de blender vooral voor jezelf of voor een tweede persoon gebruikt, is een volume van 0,5 – 1,5l optimaal.

De meeste winkeliers bieden ook extra containers aan die erg handig zijn voor dagelijks gebruik.

Voor gebruik in professionele keukens of om het hele gezin te voeden, moet een bak met een inhoud van 2,0l of meer gekozen worden,

Maar wees voorzichtig. In dit geval is veel niet altijd veel. Als je een grote bak met te weinig vult, zal hij de ingrediënten niet goed kunnen verwerken en geen bevredigend resultaat geven….

Vulvolume aanbevolen aantal personen toepassing
0,2 – 0,3l 1 persoon voornamelijk voor to-go smoothies
0,5 – 1,0l 1-2 personen één- of tweepersoons huishouden
1,0 – 2,0l 5-6 personen (grote) gezinnen en professionele keukens

Welke bedrijven bieden standmixers aan?

Er zijn talloze firma’s die standmixers maken en ze via hun online winkels verkopen.

Alle bedrijven streven naar voortdurende verbetering en optimalisering van zowel de kwaliteit als het ontwerp van hun producten.

Daarom vind je standmixers in alle maten, kleuren, kwaliteiten en prijsklassen.

Tot deze leveranciers behoren

 • Philips
 • Russell Hobs
 • Kenwood
 • Professioneel kok
 • Bianco
 • Vitamix
 • Bruin
 • Karcher
 • Clatronic
 • Sinbo
 • Severin
 • Krups
 • WMF
 • Kitchenaid
 • AEG
 • Bosch
 • Yayogo
 • Xiaomi
 • Tefal

Evenals talloze eigen producten van groothandels zoals

 • Lidl
 • Aldi
 • Interspar
 • en nog veel meer

Wat zijn de alternatieven voor een standmixer?

Blender

Een blender is absoluut niet geschikt voor het maken van groene smoothies of notenpuree. De blender mist in dit opzicht gewoon de kracht.

Voor het vaak pureren van soepen en babyvoeding is het gebruik van een blender erg onhandig. De snelle reiniging, de prijs en het gemakkelijke opbergen maken hem bijzonder interessant voor studenten en alleenstaanden.

Studenten en eenpersoonshuishoudens hebben meestal weinig werkruimte in hun keuken en koken niet al te vaak, dus een blender is prima geschikt.

Thermomix

De Thermomix is een echte alleskunner die twaalf apparaten in één combineert. De Thermomix scoort vooral punten door zijn veelzijdigheid.

Hij kan koken, roeren, kneden, koken, emulgeren en ook mengen. Wat mengkracht betreft is zijn 500 watt echter niet zo goed als een standmixer uit het middensegment.

De Thermomix is daarom geen slecht apparaat; het scoort ook in andere categorieën. Het is daarom moeilijk hem te vergelijken met een staande mixer.

Smoothie Maker

De Smoothie Maker is gewoon een kleinere versie van de standmixer. De prijs en de “to-go functie” onderscheiden het.

Afhankelijk van het vermogen mengt en pureert een smoothie maker ook probleemloos groene smoothies.

Wil je je toestel echter gebruiken om grotere hoeveelheden soepen, smoothies, dressings of meer bestendige materialen te verwerken, dan ben je beter af met een staande mixer.

Besluit: Welke soorten standmixers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je besloten hebt een staande mixer te kopen, moet je beslissen welke voor jou geschikt is. In principe kun je kiezen uit de volgende 3 soorten

 • Smoothie Maker
 • Blender
 • Krachtige blender

De drie soorten staande mixers hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je met je mixer van plan bent te doen en hoe vaak je hem wilt gebruiken, weet je welke de juiste voor je is.

We kunnen je helpen de juiste blender voor je te vinden.

Wat zijn de kenmerken van een smoothie maker en wat zijn de voor- en nadelen?

Een smoothie maker scoort vooral punten door zijn praktische “to-go functie” en zijn formaat. Vergeleken met blenders en krachtige staafmixers nemen ze minder plaats in je keuken in.

Het is vooral geschikt voor eenpersoonshuishoudens en studenten. Je gooit vers fruit en yoghurt in de smoothiemaker, mengt de ingrediënten samen, bevestigt het deksel op het bakje en stopt het in je tas.

Hoe stressvol je ook bent, een gezond ontbijt is altijd mogelijk met de smoothie maker.

Als je smoothies en soepen voor twee of meer personen wilt maken, raden we je aan een van de andere twee soorten producten te gebruiken.

Een smoothiemaker is geschikt voor mensen met een budget of met een kleinere keuken, maar die een gezond ontbijt niet willen missen.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Goedkoop
 • Praktisch als je snel moet gaan
 • To-go container
Nadelen
 • Onhandig voor grotere hoeveelheden
 • Lage prestaties
 • Plastic beker

Wat onderscheidt een staande mixer en wat zijn de voor- en nadelen?

De belangrijkste reden om een staande mixer te kopen is zijn veelzijdigheid. Of het nu gaat om soepen, puree, sauzen, hakken of dressings, het doet het allemaal in een handomdraai.

Dankzij de talrijke extra functies, zoals de crushed ice functie of de smoothie functie, is het bereiden van veganistisch ijs van bijvoorbeeld bevroren bananen en notennougatcrème geen probleem.

De krachtige prestaties en scherpe messen maken het mogelijk. Zelfs met kleine en hardere producten, zoals noten of koffiebonen, kan een standmixer van de juiste kwaliteit overweg.

Oud brood wordt zo tot paneermeel en kristalsuiker tot poedersuiker.

De veelzijdige toepassingsmogelijkheden stellen je in staat snel en gemakkelijk vers gekookte gerechten op tafel te brengen.

Een vaak beklaagd probleem met staande mixers is hun luidruchtigheid. Sommige toestellen kunnen zo luid zijn als boormachines en storen vooral kinderen en huisdieren. Als je echter meer geld uitgeeft, krijg je een stiller toestel.

Als je je gezin vaak heerlijke soepen, puree en smoothies wilt voorschotelen, is een staande mixer iets voor jou.

Maar voor je tot aanschaf overgaat, raden we je aan een vaste plaats in je keuken te zoeken voor je nieuwe mixer. De afmetingen en het gewicht van de blender maken het moeilijk hem na gebruik op te bergen.

Nadelen
Voordelen
 • Capaciteit
 • Kindvriendelijk door het veiligheidssysteem
 • Tijdbesparend door de grote toepassingsstraal
 • Krachtig
 • Zwaar en groot – heeft een vaste plaats in je keuken nodig
 • Luidruchtig
 • Hogere kosten voor hoogwaardige apparaten

Wat kenmerkt een krachtige blender en wat zijn de voor- en nadelen?

Een krachtige blender is een standmixer met een vermogen van minstens 1000 watt. Deze toestellen zijn geschikt voor dagelijks of professioneel gebruik.

Professionele krachtige blenders worden gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit, hoogwaardige materialen, een lange levensduur en een breed scala aan functies.

Of het nu gaat om de smoothiefunctie, de crushed ice functie of de blender- en hakfunctie, dit apparaat zal aan alle wensen van de eigenaar voldoen.

Hoe vaak je ook noten, koffiebonen of vezelige groenten verwerkt met een high-end apparaat, deze blender geeft het niet op.

De krachtige prestaties garanderen de eigenaar het meeste uit het voedsel te halen. De mengresultaten zijn top en het mengproces is veilig dankzij de veiligheidsfuncties.

De gebruikte hoogwaardige materialen maken de krachtige blender zwaar maar ook stabiel. Zo’n apparaat kan zijn inhoud zonder toezicht verwerken.

Dit maakt het bijzonder interessant voor professionele keukens en grote gezinnen met kinderen. Deze stabiliteit voorkomt dat de blender gaat “dwalen” en vormt dus geen gevaar voor je kinderen of het personeel.

Het grootste nadeel van een hoogrendementstoestel is natuurlijk de prijs. De prijzen beginnen bij 150€ en hebben nauwelijks een bovengrens. De aanschaf van zo’n apparaat moet zorgvuldig overwogen worden.

Net als een blender zijn deze apparaten erg zwaar en hebben ze een vaste plaats in je keuken nodig.

Door een krachtige blender te kopen, kun je andere apparaten uit je keuken verbannen. Een staafmixer of een keukenmachine worden nutteloos.

Het geluidsniveau is vergelijkbaar met dat van gewone standmixers. Hier is het de moeite waard een paar euro meer in het toestel te investeren.

Als je je gezin meerdere keren per week wilt trakteren op heerlijke smoothies en zelfgemaakte soepen, zal een krachtige blender een ereplaats in je keuken innemen.

Voordelen
 • Lange levensduur dankzij hoogwaardige materialen
 • Zeer krachtig
 • Veiligheid
 • Multifunctionaliteit
Nadelen
 • Prijs
 • Gewicht en ruimte
 • Volume

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om blenders te vergelijken en te beoordelen

Je vindt talloze blenders op de markt. In het volgende laten we je zien waar je op moet letten bij het kiezen van je standmixer.

De criteria die je kunt gebruiken om staande mixers te vergelijken zijn:

 • Vermogen
 • Sluiting
 • Vullende hoeveelheid
 • Schoonmaken
 • Lemmet / Bladen

Op deze criteria gaan we in de volgende paragrafen nader in.

Prestaties

Het belangrijkste criterium waar je op moet letten als je een standmixer koopt, zijn de prestaties.

Het vermogensniveau wordt bepaald door het aantal omwentelingen per minuut en het aantal watt. Dit hangt af van hoe vaak je het toestel denkt te gebruiken en vooral voor welke doeleinden.

Zoek je een blender om af en toe fruitsmoothies te maken, dan is een eenvoudige smoothie maker de juiste voor jou.

De prijs, de makkelijke hanteerbaarheid en de to-go functie spreken in zijn voordeel. Smoothieblenders hebben meestal ongeveer 300 watt en 15.000-23.000 omwentelingen per minuut.

Om groene smoothies te maken of andere moeilijk te blenden voedingsmiddelen zoals noten of koffiebonen, heb je een standmixer of blender nodig. Staafmixers hebben een gemiddeld vermogen van tussen de 600 en 1000 watt.

Een goede standmixer moet minstens 25.000 toeren per minuut halen. Deze minimumwaarde wordt aanbevolen om vezelrijke bladgroenten, noten en ijsblokjes te kunnen verwerken.

Als je zulke voedingsmiddelen verwerkt met standmixers met een lager vermogen, zullen ze na verloop van tijd aan kracht en levensduur inboeten.

De grote containers en ingebouwde veiligheidsfuncties kwalificeren de blender voor regelmatig gebruik in grotere gezinnen of door ambitieuze hobbykoks.

De high-end apparaten op de blender scene zijn krachtige blenders. Ze verschillen van in de handel verkrijgbare standmixers in hun prestaties en prijs.

Een staande mixer wordt een krachtige mixer genoemd als hij een vermogen heeft van minstens 1000 watt.

Veel apparaten kunnen echter ook een vermogen van 2000 watt of meer bereiken. Ook hier raden we je aan ervoor te zorgen dat de blender minstens 25.000 toeren per minuut haalt.

High-performance blenders zijn gemaakt voor dagelijks gebruik. Door hun hoge prestaties en lange levensduur worden ze het meest gebruikt in professionele keukens of cafés.

Als je veel kookt en van koken houdt, kan een krachtige blender ook voor jou de moeite waard zijn. Wie heeft de mogelijkheid om in een oogwenk zijn eigen meel of cornflakes mix te maken?

Deksel

Een groot voordeel van een staande mixer boven een staafmixer is het gesloten systeem. Je moet bij je keuze voor een blender dus ook de kwaliteit van het deksel laten meewegen.

Een goed deksel moet goed op de bak passen en absoluut lekvrij zijn. Als het deksel niet goed dicht zit of vanzelf van de bak loslaat, kan dat een ramp zijn in de keuken.

We raden je aan een deksel met dop te kopen. Dit heeft als voordeel dat je tijdens het blenden ook extra vloeistof of ingrediënten kunt toevoegen.

Je bent niet altijd tevreden met de consistentie van je puree of smoothie. Met een opening in het deksel kun je tijdens het blenden de consistenties van je gerechten veranderen.

De opening moet een diameter hebben van ongeveer 5-10 cm. Zo kunnen kleine kinderen niet bij de scherpe messen komen.

Als je de voorkeur geeft aan een smoothie maker met een to-go functie, gelden dezelfde factoren. Het deksel mag tijdens het blenden niet van het bakje vallen en moet na het blenden goed blijven zitten, anders wacht je een onaangename verrassing na het transport.

Vulvolume

Het vulvolume van de container is een doorslaggevend aspect waar je bij de aankoop op moet letten. Hier is het echter belangrijk te onthouden dat veel niet altijd beter is. Het toekomstige werkterrein is bepalend.

Als je van plan bent je standmixer alleen voor jezelf te gebruiken, is een inhoud van 1 l tot 1,5 l meer dan voldoende. Doe je er te weinig in, dan kunnen de messen de inhoud niet goed verwerken en is het mengresultaat niet bevredigend.

Maar als je vaak voor meer dan 4 personen kookt, kan een tweede bak met een grotere inhoud de oplossing zijn.

Als basiswaarde bevelen we een vulvolume van 1.5l aan. Deze hoeveelheid is voldoende voor tot 4 personen en heeft ook geen moeite met het mengen van kleinere hoeveelheden.

Schoonmaken

Een gemakkelijk schoonmaakproces is een belangrijk kwaliteitskenmerk van alle huishoudelijke regels. Zo vaak je mixt, zul je de blender moeten schoonmaken. Gemakkelijk schoonmaken bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor goede hygiëne.

De meeste standmixers hebben een zelfreinigende functie. Een beetje heet water en een druppeltje afwasmiddel is alles wat nodig is.

Maar om het apparaat op lange termijn schoon te houden, moet je je blender af en toe poetsen.

Je moet extra aandacht besteden aan de messen, want de kans is het grootst dat etensresten zich aan de onderkant van de messen ophopen. Je moet daarom veel belang hechten aan gemakkelijk monteren en demonteren.

De containers zijn meestal van plastic of glas. Sommige modellen gebruiken een roestvrij stalen bak. Bij aankoop moet je erop letten dat ze vaatwasmachinebestendig zijn, anders wordt schoonmaken een kwestie van geduld.

Messen / Blades

De vlijmscherpe messen zijn het hart van je nieuwe standmixer. Ze hakken, snijden, pureren en mengen. De kwaliteit van je mengresultaten is er dus sterk van afhankelijk. Het is de moeite waard om bij aankoop goed te kijken.

Het belangrijkste aan de mesjes is het materiaal. De meeste standmixers hebben al messen van roestvast staal. Dit betekent dat de messen in de afwasmachine gereinigd kunnen worden zonder veel van hun scherpte te verliezen.

Sommige blenders hebben vier messen en sommige hebben er zes. Het aantal bladen doet er echter niet toe.

De robuustheid van de bladen is van cruciaal belang. Om ijsblokjes, noten, chocolade en dergelijke moeilijk te verwerken voedingsmiddelen te kunnen mengen zonder aan scherpte te verliezen, moeten de messen aan hoge eisen voldoen.

De messen van een staande mixer moeten ook tegenover elkaar geplaatst worden. Deze toestand garandeert gelijkmatig malen en pureren.

Als je deze criteria in gedachten houdt bij je aankoop, ben je zeker dat je de juiste blender vindt. Met voldoende zorg en liefde wordt het een trouwe dagelijkse metgezel die je veel plezier zal bezorgen.

Wetenswaardigheden

over standmixers

Waar moet ik op letten bij het opzetten en afbreken van een standmixer?

Er is geen algemene regel voor het in elkaar zetten en uit elkaar halen van een standmixer. Elke fabrikant geeft met het product een gebruiksaanwijzing, die je grondig moet volgen.

De messen en het bakje moeten gemakkelijk uit het toestel te halen zijn. Dit garandeert een snelle en grondige reiniging.

Als je je op de hoogte gesteld hebt van de mogelijke soorten en merken, is het de moeite waard je favoriet in de winkel te kopen of tenminste uit te proberen.

Niet elk toestel past in je hand en is voor iedereen even snel op te zetten en af te breken. Je kunt altijd de beste koop krijgen bij een online winkel

Hoe maak ik een standmixer schoon?

Alleen met een schoon product bereik je goede resultaten. Vooral in de keuken zijn hygiëne en netheid van het grootste belang. We raden twee methodes aan om je standmixer schoon te houden.

Tussentijds schoonmaken

Natuurlijk hoef je de blender niet na elk gebruik uit elkaar te halen en met een tandenborstel te schrobben.

Voor tussendoor schoonmaken vul je de blender gewoon met warm water, doe er een scheutje afwasmiddel bij en blend tussen 40 seconden en 1 minuut.

Sommige blenders hebben een aparte functie voorgeprogrammeerd voor deze stap. Schoonmaken werkt op dezelfde manier. Daarna hoef je de bak alleen nog maar met een schone doek droog te maken.

De stappen van tussentijdse reiniging

 • Vul de bak met warm water
 • Voeg een druppel afwasmiddel toe
 • Meng gedurende ca. 1 minuut
 • Leeg de container en droog af met een schone doek

Dit reinigingsproces verwijdert de grofste resten en de blender is voorlopig schoon.

We hebben je een video gegeven om dit te illustreren.

Volledige

reiniging
Minstens een keer per maand moet je je blender wat extra tijd geven en hem een volledige schoonmaakbeurt geven.

Hiervoor moet je de blender uit elkaar halen, want ongewenste voedselresten hopen zich op, vooral onder de messen. Als je een vaatwasmachinebestendig toestel kocht, is het schoonmaken geen probleem.

De bakjes kunnen in de afwasmachine, net als de mesjes. Glazen bakjes zijn te verkiezen boven plastic bakjes.

Plastic bakjes kunnen ook in de afwasmachine gereinigd worden. Als alternatief kun je de blender wassen met gekookt water en een spons.

Na het spoelen hoef je alleen de afzonderlijke onderdelen van je blender oppervlakkig schoon te maken en ze dan weer in elkaar te zetten.

Stappenplan voor volledige reiniging

 • Haal de blender uit elkaar
 • Was de roestvrijstalen messen en bak in de afwasmachine (alternatief: maak schoon met heet water en een spons)
 • Maak de oppervlakken van de blender (motorblok) schoon
 • Droog de afzonderlijke delen en poets de glazen container
 • Zet alle onderdelen weer in elkaar

Als je thuis een staande mixer hebt, moet je die regelmatig en minstens een keer per maand schoonmaken. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de blender goed werkt.

Hoe voorkom ik verkleuring?

Blenders met kunststof reservoirs zijn vatbaar voor verkleuring. Vooral ingrediënten als kurkuma, rode biet of wortels zullen door hun chemische samenstelling de container verkleuren.

De ergste vijanden van het plastic bakje zijn betanine, caroteen en curcumine.

In de volgende tabel geven we je tips om van smoothies en soepen te genieten zonder je blender te laten verkleuren.

Kleurstof Voedsel Zuivering
Caroteen en betanine paprika’s, Spaanse peper, wortelen, tomaten, rode bieten, bosbessen, witlofsalade, en nog veel meer De kleurstoffen betanine en caroteen zijn verantwoordelijk voor de rood-blauwe kleur in voedsel. Het grote geluk in vergelijking met curcumine is het feit dat deze kleurstoffen in water oplosbaar zijn. Een snelle reiniging met koud water na het mengproces is volkomen voldoende. Wil je verkleuring vooraf tegengaan, dan kun je je bakje ook “impregneren” met olijfolie of kokosvet.
Curcumine kurkuma, kerriemengsels en saffraan Talloze studies bewijzen de gezondheidsbevorderende werking en tegelijkertijd de wateronoplosbaarheid van de kleurstof. Als u de smaak en de genezende krachten van curcumine nog niet wilt opgeven, kunt u azijn of alcohol gebruiken voor het schoonmaken. Week uw container een paar uur met een van de twee alternatieven en spoel hem daarna af met koud water.

Je moet altijd koud water gebruiken om plastic containers schoon te maken. Heet water zou precies het tegenovergestelde doen.

Heet water maakt het plastic zachter en maakt het gemakkelijker om kleurstoffen door te laten dringen. Wil je je dit werk besparen, kies dan voor een blender met een glazen bak. Gebruik alleen koud water om verkleuring tegen te gaan.

De juiste accessoires voor je nieuwe standmixer

Natuurlijk kun je je mixer bijwerken met wat gadgets. We raden de volgende drie producten aan als nuttige accessoires.

Drinkfles

Als je je gezonde smoothies en warme soepen mee naar je werk of universiteit wilt nemen, raden we je een geschikte drinkfles aan.

Bij het kopen ervan moet je op dezelfde criteria letten als voor een container. De drinkfles moet comfortabel in de hand passen en zo nodig soepen warm houden. Het belangrijkste is echter dat het deksel goed dicht zit.

Een drinkbeker is bijzonder geschikt voor een snel en gezond ontbijt. Je gooit al het fruit en de groenten in je standmixer, samen met zaden, een vloeistof en havermout.

De resulterende smoothie kan gemakkelijk in de drinkfles worden gegoten en onderweg naar het werk worden genuttigd.

Smoothies zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit bij de bereiding ervan. (Image source: unsplash.com / Shawn Fields)

Reserve onderdelen

Als een enkel onderdeel van je blender defect is, is het zeker de moeite waard het te vervangen. Grote merken bieden bijna elk onderdeel te koop aan. Dus als je ooit de dop van je blender verliest, hoef je geen nieuw product te kopen.

Het is vooral de moeite waard om nieuwe messen te kopen. Zelfs als je ze voorzichtig gebruikt, verliezen ze na verloop van tijd hun scherpte. Een stel nieuwe messen laat je blender er weer als nieuw uitzien.

Blenderbehuizing

Een belangrijke tekortkoming van veel staande mixers is de enorme hoeveelheid lawaai die ze produceren. Sommige fabrikanten hebben op dit probleem gereageerd en een blenderbehuizing op de markt gebracht.

Verschillende proeven met produkten hebben aangetoond dat zo’n behuizing het geluidsniveau tot de helft kan verminderen.

De toepassing is heel eenvoudig. De behuizing is van kunststof en wordt eenvoudig over de blender geschoven. Een stoffen mat binnenin de behuizing voorkomt dat de blender heen en weer schuift en geeft hem stabiliteit.

Als je je gezin ’s morgens niet wakker wilt maken en toch je smoothie niet wilt missen, raden we een blenderbehuizing aan. Je familieleden zullen je er dankbaar voor zijn.

Receptideeën voor je nieuwe blender

Nu je je nieuwe blender hebt, zul je hem goed willen gebruiken. We hebben een eenvoudige 3-gangen maaltijd voor je samengesteld die je bijna uitsluitend met je blender kunt bereiden,

Voorgerecht pompoenroomsoep

Snijd voor het voorgerecht de pompoen in stukjes van 3-5 cm. Kook dan de pompoenstukjes in gezouten water tot ze zacht zijn.

Verwerk nu de zachte pompoen samen met Oberst, versgeraspte nootmuskaat en verse peper in je blender tot de soep de gewenste consistentie heeft bereikt.

Tip: De soep smaakt het best met geroosterde pompoenpitten en Stiermarkse pompoenpitolie. Deze soep kan ook met veel andere groenten gemaakt worden.

Hoofdgerecht: zelfgemaakte pesto

Verse pesto verslaat pesto uit de supermarkt ruimschoots. Met je nieuwe standmixer is verse pesto, of het nu noten-, basilicum- of pesto rosso is, in een handomdraai gemaakt,

De klassieke pesto bestaat uit veel basilicum, zout, peper, olijfolie van hoge kwaliteit, Italiaanse harde kaas zoals pecorino, en een paar ingrediënten. Italiaanse harde kaas zoals pecorino en geroosterde pijnboompitten.

Je doet gewoon alle ingrediënten in de blender en verwerkt ze tot de afgewerkte pesto. Een scheutje rode wijnazijn of citroensap rondt de zaak af.

Geserveerd met pasta van goede kwaliteit, zul je je wel twee keer bedenken voor supermarkt pesto te kiezen in de toekomst.

Bekijk deze video om te zien hoe gemakkelijk het is om zelfgemaakte pesto te maken.

Dessert Mango Mint IJs

Elke goede maaltijd eindigt met een dessert. Voor warme dagen is zelfgemaakt ijs hier bijzonder geschikt. Deze zijn niet alleen verfrissend en lekker.

Je kunt zelfgemaakt ijs variëren naar smaak en het ook veganistisch en lactosevrij maken.

Snijd voor deze verfrissende traktatie twee rijpe mango’s in stukken zonder schil en doe ze in een diepvrieszakje.

Zodra ze hard zijn, kun je ze gemakkelijk mengen met verse munt om er een veganistisch vruchtenijs van te maken.

Je kunt op deze manier ook ijs maken met elke andere fruitsoort. Vooral in de zomer kun je er je vrienden mee verwennen.

Beeldbron: 123rf.com / 89678329

Recensies