Laatst bijgewerkt: 23-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Kettingzagen worden gebruikt waar zagen met de hand niet meer mogelijk is. Behalve in griezelfilms en bij professioneel bosbouwwerk, wordt de kettingzaag het meest gebruikt in je eigen tuin. Wil je je heggen, struiken en bomen niet meer met de hand knippen of wil je sneller klaar zijn? Dan ben je perfect uitgerust met een snoerloze kettingzaag. Accu kettingzagen zijn er van veel verschillende merken. In deze gids hebben we ons gespecialiseerd in kettingzagen van het merk Stihl.

Met onze grote Stihl snoerloze kettingzaag test 2022 willen we je de nodige steun bieden, zodat je de Stihl snoerloze kettingzaag vindt die het beste bij je past. We hebben klassieke snoerloze kettingzagen en telescopische snoerloze kettingzagen van Stihl vergeleken en de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet. Zo krijg je een goed overzicht voor je een aankoopbeslissing neemt.
Belangrijk om te weten

 • Stihl is een Duitse onderneming met zeer hoge kwaliteitsnormen en meer dan 90 jaar ervaring in de fabricage van kettingzagen.
 • De Stihl snoerloze kettingzagen maken indruk door hun lichte gewicht en zijn daarom bijzonder geschikt voor beginners en hobbytuiniers, want ze zijn veel gemakkelijker te hanteren dan met andere soorten kettingzagen. Bovendien zijn ze veel stiller dan hun andere elektrische tegenhangers.
 • Stihl snoerloze kettingzagen kunnen optimaal aan je behoeften en wensen aangepast worden. Je kunt kiezen tussen een klassieke Stihl accu kettingzaag en een telescopische Stihl kettingzaag. Je hebt ook de mogelijkheid om je zaag uit te rusten met verschillende batterijen en geleidebladen.

Beste Stihl accu kettingzaag: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Stihl snoerloze kettingzaag koopt

Wat onderscheidt Stihl snoerloze kettingzagen van andere fabrikanten?

Als koper word je verwend met keuze als het gaat om leveranciers van snoerloze kettingzagen. Er zijn talloze bekende fabrikanten. Het is gewoon niet mogelijk om over de hele linie te zeggen welk merk het beste is. De meningen in de fan gemeenschap lopen over dit onderwerp sterk uiteen. De twee populairste merken zijn Stihl en Husqvarna. Als je aarzelt tussen deze twee fabrikanten, zijn er twee dingen die je in gedachten moet houden.

 • Stihl is een Duitse firma – Husqvarna is gevestigd in Zweden
 • Stihl is al vele jaren marktleider in kettingzagen

Stihl Akku Kettensäge-1

Brandhout zagen is veel gemakkelijker met een Stihl accu kettingzaag dan met een bijl met de hand.
(Image source: 123rf.com/ 128460195)

In welke maat moet ik een Stiehl snoerloze kettingzaag kopen?

Er zijn veel verschillende zaagmaten waaruit je kunt kiezen voor een Stihl snoerloze kettingzaag. Ten eerste zijn er verschillen in de lengte van de zaagbeugel van je zaag. Er zijn standaardmaten van 10 tot 40 centimeter. De doorslaggevende factor hier is waar je de zaag voor wilt gebruiken.

Een tamelijk kort blad is uitstekend geschikt voor het knippen van struiken en heggen, terwijl een lang blad geschikt is voor het vellen van dunnere bomen of het hakken van brandhout.

Stihl Akku Kettensäge-2

Er zijn kleine en grote Stihl kettingzagen. Welke je kiest moet afhangen van het hout dat je wilt zagen. (Beeldbron: 123rf.com/11073817)

Je moet ook veel belang hechten aan het gewicht. Dit hangt meestal af van de bij de zaag geleverde accu. Je kunt een lichtzaag kiezen met een 18 volt batterij. In dit geval weegt de kettingzaag ongeveer drie kilo.

Als je echter een 36-volt Stihl kettingzaag kiest, weegt hij ongeveer vijf kilo. Het gewicht is vooral belangrijk om het gemakkelijk te kunnen hanteren. Onthoud deze regel: hoe lichter een accukettingzaag is, hoe gemakkelijker hij te hanteren is.

Welke alternatieven zijn er voor een Stihl accukettingzaag?

Er zijn twee belangrijke alternatieven voor de Stihl accu kettingzaag:

 • Stihl elektrische kettingzaag
 • Stihl benzine kettingzaag

In de meeste gevallen hebben beide alternatieven aanzienlijk meer vermogen dan accukettingzagen en zijn ze bijgevolg geschikt voor zwaar houtwerk in je eigen tuin of voor de professionele bosbouw. Ze hebben echter ook nadelen in vergelijking met de accu kettingzaag. Ze zijn zwaarder en daardoor ingewikkelder te bedienen.

Besluit: Welke soorten Stihl snoerloze kettingzagen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn twee verschillende soorten Stihl snoerloze kettingzagen: de gewone snoerloze kettingzaag en de telescopische snoerloze zaag. De gewone snoerloze kettingzaag is in principe gebouwd als een gewone kettingzaag. Je bedient de machine met twee handen. Om ongelukken op het werk te voorkomen, hebben moderne snoerloze kettingzagen ingebouwde veiligheidsvoorzieningen zoals een kettingrem en terugslagbeveiliging.

De telescopische snoerloze kettingzaag, ook wel hoogsnoeier genoemd, heeft een telescopische geleider. Hiermee kun je tuinwerk op hoogte uitvoeren. Zo hoef je geen ladder of steiger op te zetten en te verplaatsen. Bij het werken met een telescopische snoerloze kettingzaag heb je echter meer kracht en ervaring nodig, omdat je de kettingzaag de hele tijd boven je hoofd moet houden.

Wat onderscheidt een klassieke Stihl snoerloze kettingzaag en wat zijn de voor- en nadelen?

Om duidelijk te maken wat een klassieke Stihl snoerloze kettingzaag bijzonder maakt, moeten we kijken naar de manier waarop hij gebruikt wordt. Het is bij uitstek geschikt voor je eigen tuin. Daar kun je bijna alle gewone tuinklussen doen, zoals struiken en heggen snoeien, takken afknippen of winterhout versnipperen.

Het belangrijkste voordeel voor veel hobbytuinders is dat de zaag gemakkelijk te hanteren is. Vergeleken met andere kettingzagen is hij veel lichter en compacter. Daardoor is hij minder inspannend in het gebruik en vereist hij minder ervaring. De klassieke accu kettingzaag heeft echter ook andere voordelen en nadelen, die we hieronder op een rijtje zetten.

Voordelen
 • Compact en handig
 • Geen constante stroomaansluiting of benzine nodig
 • Milieuvriendelijk
 • Veel stiller
 • Vervangt heggenschaar en takkenzaag
Nadelen
 • De looptijd van de accu is beperkt
 • Dikke takken kunnen niet gehakt worden
 • Zagen van hardhout vaak niet mogelijk

Waarin onderscheidt een Stihl telescopische snoerloze kettingzaag zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De Stihl telescopische snoerloze kettingzaag verschilt in werking niet veel van de klassieke Stihl snoerloze kettingzaag. Alleen het toepassingsgebied is anders. Maar dit is ook het belangrijkste voordeel van de telescopische snoerloze zaag. Daarmee heb je de mogelijkheid om op grotere hoogte te werken zonder steeds een ladder te moeten dragen. De telescopische snoerloze zaag heeft echter ook andere voordelen en nadelen, die we hieronder op een rijtje zetten.

Voordelen
 • Geschikt voor hoger werk
 • Geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen
 • Boomwerk mogelijk zonder ladder
Nadelen
 • De bediening is inspannend Dikke takken kunnen niet worden afgezaagd
 • Niet geschikt voor alle houtwerk

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Stihl snoerloze kettingzagen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je enkele criteria zien die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen een groot aantal mogelijke Stihl snoerloze kettingzagen.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Snijlengte

De snijlengte van je Stihl zaag bepaalt de maximale diameter van het hout dat gezaagd kan worden. Logischerwijs kun je een dikke boom niet doorsnijden met een klein blad van 20 cm.

Voor dikker hout raden we een accu kettingzaag met een lang blad aan.

Wees je er echter van bewust dat een groter zaagblad moeilijk te gebruiken kan zijn. Je Stihl accu kettingzaag wordt automatisch zwaarder, en daarmee ook de hanteerbaarheid en handelbaarheid. Het is belangrijk te onthouden dat je meer kracht nodig hebt voor een langere geleider. Hoe dikker het te zagen hout, hoe groter de elektrische motor of accu van je zaag moet zijn.

Gewicht

Een belangrijk onderscheidend kenmerk van Stihl kettingzagen is hun gewicht. Als je ooit met een grote benzine kettingzaag gewerkt hebt, weet je hoe inspannend het is om ermee te werken. Een gewone kettingzaag weegt tot 7 kilo.

Accuzagen hebben een gemiddeld gewicht van 3,5 kilo. Dit maakt het gebruik van een Stihl snoerloze kettingzaag veel comfortabeler.

Het gewicht van de kettingzaag hangt af van de accu waarmee hij geleverd wordt. Hoe groter de batterij, hoe zwaarder de zaag.

Accucapaciteit

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de snoerloze kettingzaag. Het bepaalt wat je kunt knippen, hoe snel je het kunt knippen en hoe lang je het kunt knippen. Je moet daarom goed nadenken over waar de zaag gebruikt zal worden voor je hem koopt.

In de meeste gevallen is de batterij bij de levering inbegrepen. De verschillende modellen hebben verschillende batterij-capaciteiten en -spanningen.

De batterijcapaciteit vertelt je hoe lang de zaag gebruikt kan worden voor je hem aan de lader moet aansluiten. Stihl snoerloze kettingzagen hebben accu’s met 2.0 ampère-uren tot 5.0 ampère-uren. Als je veel wilt zagen, is een kettingzaag met het hoogst mogelijke aantal ampère-uren aan te bevelen.

De accuspanning vertelt je hoeveel vermogen je zaag heeft. Het gebruikelijke bereik ligt hier tussen 18 volt en 36 volt. Ook hier geldt weer hetzelfde principe: als je dik en hard hout wilt zagen, moet je voor een hoger voltage gaan.

Volume

Je moet bij de aanschaf ook letten op het volume van je Stihl snoerloze kettingzaag. Zorg ervoor dat je Stihl zaag niet te veel lawaai maakt om geen blijvende schade aan je gezondheid en het milieu toe te brengen.

Een kleine tip terzijde: Volgens de Duitse wet is zagen op rustdagen niet strafbaar, maar wel strafbaar als administratieve overtreding! Zorg er dus voor dat je rustperiodes in acht neemt.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe luid sommige dingen eigenlijk zijn en wanneer volume eigenlijk gevaarlijk kan zijn voor ons lichaam. Daarom hebben we een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Geluidsniveau (dB) Geluidsbron Potentieel gevaar
0 – 20 dB Fluisteren Ongevaarlijk
20 – 40 dB Computerventilatoren, achtergrondgeluiden in huis Ongevaarlijk
40 – 60 dB Normaal gespreksvolume Ongevaarlijk, maar verstoort de concentratie
60 – 80 dB Grasmaaier Kan op lange termijn schade veroorzaken
80 – 100 dB Passerende vrachtwagen Gevaarlijk op lange termijn
100 – 120 dB Cirkelzaag Zeer gevaarlijk op lange termijn
130 dB Klinkhamer Gevaarlijk
140 dB Opstijgen vliegtuig Zeer gevaarlijk

Kettingzagen staan op hetzelfde niveau als cirkelzagen en zijn daarom op den duur erg gevaarlijk voor je gehoor.

Wetenswaardigheden over Stihl snoerloze kettingzagen

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen?

Helaas is het risico van ongelukken altijd aanwezig bij het werken met kettingzagen. Gelukkig hebben moderne kettingzagen belangrijke veiligheidsvoorzieningen, maar die kunnen bedieningsfouten niet voorkomen. Voordat je begint te zagen, moet je altijd de juiste beschermende kleding dragen. We hebben hieronder de belangrijkste onderdelen op een rijtje gezet:

 • Boshelm
 • Snijbestendige broek, laarzen en jas
 • Gehoorbescherming
 • Gezichtsbescherming of tenminste een veiligheidsbril
 • Snijbestendige handschoenen

Stihl Akku Kettensäge-3

Werken met een Stihl snoerloze kettingzaag is iets wat je moet leren. Om ongelukken te voorkomen, moet je bij het werken met de zaag geschikte kleding dragen.
(Image source: 123rf.com/ 34660588)

Hoe kan ik de ketting slijpen?

Als de ketting van je Stihl snoerloze kettingzaag bot is, moet hij geslepen worden. De volgende vijf tekenen vertellen je dat het tijd is:

 • De zaagketting trekt zichzelf niet in het hout, maar moet met kracht “gedwongen” worden om te zagen.
 • Er wordt fijn zaagsel geproduceerd in plaats van grove spaanders.
 • Bij het zagen ontstaat rook.
 • De snede in het hout wordt krom.
 • De kettingzaag rammelt en stuitert tijdens het zagen.

Als je zaag deze tekenen vertoont, kun je beginnen met slijpen. Zorg voor een geschikte plaats om te werken en draag bestendige handschoenen om snijwonden te voorkomen.

Als je geen zin hebt om de zaag zelf schoon te maken, raden we je aan je Stihl snoerloze kettingzaag professioneel te laten slijpen door een specialist.

Welke onderhouds- en schoonmaaktips moet ik volgen?

Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van je Stihl accu kettingzaag. We raden je aan je machine na elk gebruik schoon te maken. Gebruik een borstel om stof, vuil en zaagsel te verwijderen. Voor grover vuil, zoals hars, moet een speciale reiniger gebruikt worden.

Zijn er reserveonderdelen en accessoires voor Stihl snoerloze kettingzagen?

Er zijn veel accessoires en onderdelen verkrijgbaar voor alle Stihl producten. Van de kleinste schroefjes tot hele vervangingskettingen, je kunt er zowat alles kopen. Er zijn ook accessoires te koop zoals bedieningsmateriaal, schoonmaakmiddelen en nog veel meer.

Welke garantie biedt Stihl op zijn snoerloze kettingzagen?

Wat de garantie betreft moet je onderscheid maken tussen privé en commercieel gebruik. Als de Stihl snoerloze kettingzaag uitsluitend voor privé-doeleinden wordt gebruikt, geldt een garantie van 24 maanden, en voor commercieel en/of professioneel gebruik een garantie van 12 maanden.

Door je Stihl kettingzaag te registreren kun je een garantieverlenging van 12 maanden extra krijgen.

Beeldbron: Hoda/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies