Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

27Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Een van de noodzakelijke elementen van een hairstyler is de stijltang. Juist vanwege zijn populariteit op de markt zijn er veel modellen met verschillende mogelijkheden en functies. Afwisseling is goed, maar soms bemoeilijkt het beslissingen. Hier leggen we uit wat je moet weten om de juiste te kiezen.

De stijltang is een schoonheidsproduct dat gebruikt wordt om het haar steil te maken of in vorm te brengen. Het bestaat uit twee platen die verwarmd worden en waartussen strengen haar geklemd worden om het steil te maken. Het is een onmisbaar voorwerp in de kapsalon, want voor veel kapsels en stijlen is de stijltang nodig.

Er zijn veel modellen stijltangen in de handel. Ze hebben veel verschillende functionaliteiten, waaronder de temperatuur, het materiaal van de stijltang of de grootte. Hier vind je de details over deze aspecten die je moet weten om je beslissing te kunnen nemen.
Belangrijk om te weten

 • Dit is kappersgereedschap dat ontworpen is om het haar effectief en snel recht te maken. Het heeft twee verwarmde platen, waartussen het haar geplaatst wordt, en het haar wordt steil gemaakt door de platen naar beneden te schuiven of naar wens te stylen.
 • Voorzichtigheid is geboden met de steiltemperatuur, want als je het haar gedurende langere tijd aan te veel hitte blootstelt, kan dat schade veroorzaken. Daarom zijn er verschillende methoden om het haar op verschillende temperaturen te strijken, zodat het strijkproces kan worden aangepast aan het te steilen haar.
 • Technologische ontwikkelingen in de wereld van vandaag hebben geleid tot het ontstaan van de nieuwste generatie haarstrijkers. Deze hebben functies als automatische energiebesparing, temperatuurregeling of ionisators. We zullen je meer over deze aspecten vertellen.

Beste stijltang: Onze selectie

Koopgids

Het is een kappersapparaat dat ontworpen is om het haar effectief en snel glad te maken.
(Bron: amylv/ 123rf.com)

Wat is een haartang en wat zijn de voordelen ervan?

Stijltangen zijn elektronische apparaten die bestaan uit twee platen die warmte afgeven. Deze hitte wordt gebruikt om het haar steil te maken of in vorm te brengen door strengen haar tussen de twee platen door te laten glijden.

Tegenwoordig zijn stijltangen veilige, alledaagse beauty apparaten. Zo ver zelfs dat het niet alleen in kapsalons en door haarprofessionals gebruikt wordt. Het is niet ongewoon een haarstrijkijzer in de badkamer van een huishouden te vinden, en het is gebruikelijk dat gebruikers hun haar zelf strijken.

Voordelen
 • Het is een heel gemakkelijk apparaat om te gebruiken
 • Het steilt het haar snel
 • Het helpt het haar in model te brengen
 • Je kunt je haar zelf steilen
 • Het is een hulpmiddel bij het maken van uitgebreide kapsels
Nadelen
 • Langdurig gebruik beschadigt het haar
 • Het kan brandwonden veroorzaken
 • Het moet uit de buurt van water gehouden worden
 • Die van betere kwaliteit zijn duur

Wanneer werd een haartang gemaakt?

De haarstrijker is een uitvinding uit het begin van de 20e eeuw, toen een strijkijzer ontstond dat bestond uit twee platen die verhit werden en met een scharnier aan elkaar verbonden waren. Hoewel haartangen in de loop van de eeuw sterk geëvolueerd zijn, is dit hetzelfde mechanisme dat door hedendaagse haartangen gebruikt wordt.

Vóór de 20e-eeuwse haartang had men ook andere methoden geprobeerd om het haar recht te trekken. Sommige experimenten gebruikten hot rods, andere chemische stoffen. Maar geen van deze experimenten had succes. Velen brachten zelfs ernstige schade toe aan degenen die ze probeerden. Pas in 1912 kwam men tot een effectieve en veilige methode.

Infrarood, sensor, ioniserende of stoomwarmtestrijkijzers – waar moet je bij ze op letten?

Er zijn veel kenmerken die het profiel van een haarstrijkijzer bepalen. Onder andere zijn het materiaal en de afmetingen van de platen. Maar het aspect dat je beslissing zal bepalen is het mechanisme van de platen. Er zijn 4 belangrijke verwarmingsmechanismen: infrarode warmte, sensor, geïoniseerd en stoom.

Strijkijzers met infrarode warmte werken door het opwekken van warmte via infrarode stralen. Ze brengen veel minder schade toe aan het haar, en juist daarom behoren ze tot de duurste stijltangen.

Sensor stijltangen hebben een serie vochtigheids-hitte lezers. Het bijzondere ervan is dat ze de ideale temperatuur bepalen naar gelang de vochtigheid van het haar. Ze regelen zelf de temperatuur, wat de gebruiker veel werk bespaart. Natuurlijk zijn deze stijltangen van de nieuwste technologie.

Geïoniseerde stijltangen gebruiken een technologie die tijdens het gebruik negatieve ionen genereert. Dit is om de statische elektriciteit te vermijden die bij het steilen pluisjes veroorzaakt.

En stoomstrijkijzers zijn het die vochtigheid in hun werking gebruiken. Ze hebben een compartiment dat met water gevuld moet worden, en met dit vocht ontstaat stoom die helpt bij het recht maken.

Infrarood warmte Sensoren Ionisator Stoom
Goed infrarood systeem Goed gekalibreerde warmtesensoren Goede ionisatie Waterreservoir op maat van het strijkijzer
Titanium platen, tourmaline of keramische platen Expert merk in de allernieuwste technologie

Bedenk dat je behalve met het soort verwarmingsmechanisme ook rekening moet houden met aspecten als de grootte van de platen en de kwaliteit van het snoer, o.a.. We gaan later op deze aspecten in

Je moet voorzichtig zijn met de steiltemperaturen, want als je het haar gedurende lange tijd aan te veel hitte blootstelt, kan dat schade veroorzaken.
(Bron: iakovenko/ 123rf.com)

Aankoopcriteria: waar moet je op letten bij het kiezen van een haarstyler?

Om de juiste haartang te kopen moet je de volgende criteria in overweging nemen:

Materiaal van de platen

Dit is belangrijk bij een haartang, want het zijn de platen die direct met het haar in aanraking komen. De materialen die tegenwoordig gebruikt worden, zijn ontwikkeld met het welzijn van het haar in gedachten. Maar om het meest effectief te zijn, moet het ook een materiaal zijn dat de warmte gelijkmatig verdeelt.

Momenteel is keramisch het optimale materiaal, omdat de wrijving die het opwekt heel gering is, wat het haar beschermt. Het is ook een materiaal dat heel goed warmte geleidt en heel snel opwarmt. Er zijn ook keramische platen met toermalijn. Dit vult de keramische aan omdat het de elektrische ladingen compenseert en pluis wegwerkt.

Gebruiksfrequentie

Bedenk voordat je een stijltang kiest hoe je hem gaat gebruiken. Als je kapper bent en een dagelijks werkhulpmiddel zoekt, moet je investeren in een stijltang van goede kwaliteit. Het is belangrijk dat je materiaal bestand is tegen dagelijks gebruik zonder snel beschadigd te raken, anders kun je je investering snel verliezen.

Als je van plan bent het sporadisch te gebruiken voor party styling of iets dergelijks, hoef je niet zo veel geld te investeren in een stevig product. Misschien is een eenvoudig strijkijzer voldoende voor je.

Plaatbreedte

De breedte van de platen bepaalt hoe snel je haar steil gemaakt wordt. Bredere platen helpen het proces te versnellen, terwijl een smalle plaat er langer over doet. Overweeg of je veel of weinig haar hebt voor je beslist.

Platen van tussen de 2 cm en 3 cm zijn het meest veelzijdig en praktisch. Hoewel er ook nog kleinere zijn, die ideaal zijn voor op reis, maar niet om snel te strijken. Stijltangen tussen 4 cm en 5 cm zijn vrij groot en ongewoon, vaak gebruikt in kapsalons, maar ook niet gebruikelijk in schoonheidssalons.

De technologische ontwikkelingen in de wereld van vandaag hebben geleid tot het ontstaan van de nieuwste generatie haartangen.
(Bron: Poznyakov/ 123rf.com)

Kenmerken van de kabel

De kabel is een heel belangrijk aspect, want haartangen verbruiken veel elektriciteit. Een slechte kwaliteit of zwakke kabel kan beschadigd raken door de voortdurende stroom van elektriciteit. Als de kabel dik is zal hij het waarschijnlijk zonder problemen uithouden, als hij te dun is kan hij snel oververhit raken.

Kabels met een 360° draaibare basis bieden de gebruiker een groot voordeel, omdat ze veel gemakkelijker te hanteren zijn.

(Zichtbare foto: Uliya Stankevych/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies