Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Je inzetten voor de duurzaamheid van de planeet is een maatregel die met kleine acties kan beginnen. Een ervan is het gebruik van stoffen zakken in plaats van plastic zakken. Deze zijn milieuvriendelijker omdat ze milieuvriendelijk zijn en hergebruikt kunnen worden.

Als we deze kleine verandering in ons leven aanbrengen, kunnen de voordelen voor de planeet enorm zijn. Bovendien bieden stoffen tassen leuke en originele ontwerpen en esthetiek. Krijg een unieke stijl terwijl je je steentje bijdraagt aan het milieu.
Belangrijk om te weten

 • Linnen zakken zijn het beste alternatief voor plastic zakken geworden. Met het gebruik ervan kunnen we de milieusituatie van onze planeet verbeteren en het verbruik van kunststoffen verminderen. Dit alles dankzij hun geringe vervuiling en milieu-impact, en hun organische en herbruikbare eigenschappen.
 • Er zijn verschillende soorten stoffen tassen, die variëren naar gelang het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Elk zal specifieke kenmerken hebben en bepalend zijn voor onze aankoop. De meest voorkomende materialen zijn: katoen, linnen, canvas, polyester en jute.
 • Bij het kopen van een stoffen tas moet je een reeks aankoopcriteria bekijken om de beste beslissing te nemen. Enkele daarvan, die we in deze gids verder uitwerken, zijn of ze ecologisch zijn, of ze gepersonaliseerd kunnen worden, de maat, de kleur, het ontwerp, of het tassen zijn met handvatten of met trekkoorden.

Beste Stoffen Tassen: Onze selectie

Er zijn heel wat verschillende stoffen tassen op de markt. Afhankelijk van hun gebruik of doel moet je de juiste voor je kiezen. Hier zijn de beste tote bags op de markt en hun kenmerken:

Winkelgids: Wat je moet weten over stoffen tassen

Linnen tassen zijn onverwacht verschenen als gevolg van de wanhopige situatie waarin onze planeet zich bevindt. De hoeveelheid kunststoffen in de zeeën en de vervuiling die ze veroorzaken vormen een gevaar voor het milieu. Ontdek hun eigenschappen en voordelen in de volgende koopgids, zodat je de juiste voor je kunt kiezen.

Linnen tassen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic tassen. (Bron: Chai: 7263019/ pexels)

Waarom stoffen tassen gebruiken?

Linnen tassen of “tote bags” zijn een van de beste alternatieven om het verbruik van vervuilende plastics te verminderen. Het is een kleine daad in ons dagelijks leven die een grote verandering op de planeet teweeg kan brengen. Bovendien brengt het voor ons ook een aantal voordelen met zich mee. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je ze zou moeten gebruiken

 • Milieuvriendelijk. Linnen tassen zijn minder vervuilend dan andere soorten, zoals plastic tassen. Dit is te danken aan hun ecologische en herbruikbare materialen.
 • Ruimtebesparend. Draagtassen zijn vaak gemakkelijk op te bergen. Je hoeft geen grote hoeveelheid te hebben, want ze kunnen hergebruikt en gewassen worden. Dit bespaart ook ruimte omdat je geen plastic zakjes hoeft te bewaren.
 • Besparingen op lange termijn. Materialen van stoffen tassen zijn vaak herbruikbaar en wasbaar. Ze zijn duurder dan andere, maar door deze eigenschappen zijn ze duurzamer. Dit zal op lange termijn geld besparen.
 • Ontwerp en alternatieven. Je vindt stoffen tassen met verschillende motieven en je kunt ze zelfs personaliseren met afbeeldingen of textielschilderijen. Dit geeft ons een eindeloos aantal alternatieven en ontwerpen om uit te kiezen. Dankzij deze krijgen we een tas naar onze stijl, persoonlijk en origineel.
 • Mode en trend. Stoffen tassen zijn een actuele trend op de markt. Dit is te danken aan het feit dat de mensen zich steeds meer inzetten om de klimaatverandering te bestrijden. Daarom draag je dit soort accessoires die modieus zijn.

Eén stoffen zak kan 1000 plastic zakken vervangen.

Wat zijn de voordelen van stoffen zakken boven plastic zakken?

Linnen zakken zijn minder vervuilend dan plastic zakken, maar is dat voor jou een doorslaggevende factor om ze boven plastic zakken te gebruiken? Hier is een tabel met de belangrijkste verschillen ertussen:

Linnen zakken Plastic zakken
Herbruikbaar Ze zijn zeer duurzaam. Ze kunnen gedurende lange tijd worden hergebruikt. Dat hangt af van de sterkte van het materiaal ze kunnen een paar keer worden hergebruikt, maar zijn niet duurzaam.
Wasbaar Ze kunnen gewassen worden. Afhankelijk van het materiaal kunnen zij in de machine of met de hand worden gewassen zij kunnen niet worden gewassen
Vervuilend Ze zijn milieuvriendelijk. Niet verontreinigend of zeer weinig verontreinigend, afhankelijk van het materiaal Zeer verontreinigend
Ontwerpen en alternatieven Grotere verscheidenheid aan ontwerpen en alternatieven. Kan worden aangepast met verf en digitale afbeeldingen Niet aanpasbaar. Beperkte verscheidenheid aan ontwerpen en alternatieven.
Economisch Ze zijn duurder, maar leveren op de lange termijn een grotere besparing op, omdat ze duurzaam en herbruikbaar zijn Ze zijn goedkoper, maar leveren op de lange termijn mogelijk een hogere kostenpost op, omdat ze niet duurzaam en niet herbruikbaar zijn.

Welke soorten lakenzakken zijn er?

De soorten lakenzakken die er zijn, variëren naar gelang het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De sterkte en duurzaamheid, en ook andere eigenschappen, hangen hiervan af. Hier zijn de meest voorkomende

 • Katoen. Het is een natuurlijke, herbruikbare, 100% organische en biologisch afbreekbare stof. Het is heel veelzijdig, flexibel en zacht. Aangenaam om aan te raken en ademend. Anderzijds kreukt het gemakkelijk en is het minder zuinig dan andere stoffen. Ook moet worden opgepast met blootstelling aan de zon en wassen, want het kan zijn kleur verliezen.
 • Linnen. Het is een ecologisch weefsel van plantaardige oorsprong. Het heeft een hoge kwaliteit en is resistenter dan katoen. Het is een lichte en frisse stof, is goed bestand tegen vuil en is gemakkelijk te wassen. Tot de nadelen behoren de sterke neiging tot rimpelen, de hoge kosten en de geringe elasticiteit.
 • Canvas. Een van de sterkste en meest robuuste stoffen. Sommige soorten canvas zijn waterdicht en waterafstotend. Anderzijds zijn ze zwaar en ruw om aan te raken.
 • Polyester. Het wordt gebruikt als alternatief voor katoen, want het is goedkoper en erg sterk. Maar de kwaliteit is inferieur, niet bestand tegen hoge temperaturen en met een laag absorptievermogen. Ze kunnen gemakkelijk gevouwen worden en kreuken heel weinig.
 • Jute. Het is 100% biologisch afbreekbaar en heeft een lage milieu-impact. Het is zeer duurzaam. Hij is economisch geprijsd. Een nadeel is dat het weinig bestand is tegen water, dus bij het wassen moet voorzichtig te werk gegaan worden.

Hoe helpen stoffen tassen het milieu?

Linnen tassen ontstaan als een alternatief voor plastic tassen, een middel om de productie ervan te verminderen. Plastic is een vervuilend materiaal met een groot milieu-effect. Bovendien zijn de zogenaamde “plastic zeeën” algemeen bekend geworden, een reëel en gevaarlijk probleem voor onze planeet. Het dagelijks gebruik van draagtassen zal een kleine daad zijn in de richting van een belangrijke verandering.

We zouden een katoenen tas 131 keer moeten gebruiken, zodat het effect ervan op de planeet minder groot is dan dat van een plastic tas

Aan de andere kant moet opgemerkt worden dat, hoewel stoffen tassen minder vervuilend zijn, de fabricage ervan ook een milieu-impact genereert. Dus als we onze planeet echt willen verbeteren, moeten we ze niet alleen gebruiken, maar ook hergebruiken. Dit herhaalde gebruik helpt om hun milieu-impact in evenwicht te brengen.

Hoe lang gaat een boodschappentas mee en hoe lang duurt het voor hij afgebroken is?

Hoe lang we een plastic tas kunnen gebruiken hangt af van de zorg die we eraan besteden en van de materialen waarvan hij gemaakt is. Onze draagtas gaat echter 3 tot 5 jaar mee, en kan zelfs tot 10 jaar meegaan als ze goed bewaard wordt. Wassen en opbergen zullen een belangrijke factor zijn in het onderhoud ervan.

Anderzijds zal, als de gebruiksduur voorbij is, de afbraaktijd van belang zijn om de milieu-impact te kennen die het kan genereren. In het geval van stoffen zakken hangt de desintegratieperiode af van het materiaal

 • Katoen, linnen en natuurlijk canvas. Van 1 tot 5 maanden.
 • Polyester en synthetisch canvas. Ongeveer 500 jaar.
 • Jute. Van 1 tot 3 maanden.

Een plastic tas doet er gemiddeld 55 jaar over om af te breken.

Je kunt je stoffen tassen personaliseren met digitale prints of speciale verf. (Bron: Shvets: 5642039/ pexels)

Kunnen stoffen tassen gewassen worden?

Normaal kunnen stoffen tassen met de hand of de machine gewassen worden. Kies je de tweede optie, dan is het aan te bevelen om heet water te gebruiken om te ontsmetten en het gebruikelijke afwasmiddel, hoewel je de aanbevelingen voor elk materiaal moet lezen. Sommige stoffen verdragen geen hitte, dus moet je lauw water of delicatere programma’s gebruiken.

Wat drogen betreft, kun je aan de lucht drogen of in de droogtrommel. Als de stof geen hitte verdraagt, is het beter hem kort in de lucht of in de droogtrommel te laten drogen. Als je ze bewaart, zorg er dan voor dat ze op een niet te warme plaats bewaard worden en dat vochtigheid vermeden wordt. Zo blijven je tassen beter houdbaar.

Aankoopcriteria

Als je eenmaal besloten hebt welke soort stoffen tas het beste bij je past, moet je kiezen uit een grote verscheidenheid van mogelijkheden. Er zijn een aantal koopcriteria die je kunt gebruiken om deze keuze gemakkelijker te maken. Daaronder zijn dat de tas 100% ecologisch is, gepersonaliseerd, de grootte, het ontwerp, de kleur en of ze met handvatten of met koorden zal zijn.

Ecologisch

Er zijn sommige soorten stoffen tassen die, hoewel het natuurlijke materialen zijn, door hun fabricagemethode of bepaalde bestanddelen niet zo ecologisch zijn als andere. Daarom is elke boodschappentas een perfecte optie om bij te dragen aan het milieu, maar sommige zijn gewoon minder vervuilend.

De beste stoffen tassen in deze zin zijn die van katoen, linnen en jute, zolang de samenstelling 100% van het materiaal is. Het zijn natuurlijke vezels die milieuvriendelijk, recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn. De fabricage ervan veroorzaakt geen milieu-effect of is minimaal in vergelijking met andere. Als je iemand bent die begaan is met het milieu, zijn dit de ideale opties voor jou.

Linnen tassen zijn een trend en er zijn veel ontwerpen en alternatieven. (Bron: Ica: U6CAOHNDvO4/ unsplash)

Gepersonaliseerde

Er is een grote verscheidenheid aan stoffen tassen op de markt, met verschillende ontwerpen. Toch is het mogelijk dat geen enkele ervan bij onze smaak of persoonlijkheid past. Daarom kun je draagtassen personaliseren, dankzij speciale textielverven of door middel van digitale druk. Zo kun je een unieke tas krijgen, met je favoriete foto’s of persoonlijke tekeningen. Het zal ook een perfect idee zijn voor originele geschenken voor vrienden en familie.

In dit geval raden we je aan een draagtas te kopen in een lichte en effen kleur, zonder opdrukken. Zo kun je het zonder problemen versieren zoals je wilt. Je moet extra voorzichtig zijn als je het wast met lange of agressieve programma’s. Ben je iemand met een authentieke persoonlijkheid die op zoek is naar een uniek product, dan heb je hier de oplossing.

Maat

Maat is een belangrijke factor bij de keuze van je draagtas. Deze keuze hangt af van waar je hem voor zult gebruiken. Er zijn meestal drie maten, klein, middel en groot. De afmetingen verschillen meestal niet te veel van model tot model, het meest gangbare is het medium model met 38 cm x 42 cm ongeveer.

Als je de tas voor dagelijks gebruik zult gebruiken, is een kleine of medium tas, afhankelijk van het aantal spullen dat je dagelijks gebruikt, de beste optie. Als je hem daarentegen gaat gebruiken om naar je werk, school of het strand te gaan, raden we een middelgroot formaat aan, om je boeken, laptop, handdoek, enz. te kunnen dragen. Tenslotte is een groot model onontbeerlijk bij het boodschappen doen voor levensmiddelen, want je moet er veel gewicht in vervoeren.

Kleur en dessin

Een van de voordelen van stoffen tassen is dat er een grote verscheidenheid aan kleuren en dessins op de markt is. Zo kun je er een kiezen die het beste bij je smaak en persoonlijkheid past. Behalve van onze persoonlijke neigingen hangt het ook af van het gebruik dat we ervan zullen maken.

In deze zin zijn de keuzemogelijkheden een effen boodschappentas of een bedrukte boodschappentas. Kies je de eerste optie, dan moet je kiezen uit de beschikbare kleuren, of je het eenvoudig of opvallend wilt. Als je de tweede optie kiest, bepaal je zowel het soort patroon als de kleur. Merk op dat je deze beslissingen ook moet nemen bij het personaliseren van je tas.

Met trekkoord of met hengsels

Een andere belangrijke keuze bij het kiezen van de beste stoffen tas voor jou is of ze met hengsels of met trekkoorden zal zijn. De eerste wordt over de schouder gedragen, als een handtas, en de tweede op de rug als een rugzak. We zien dat het grootste verschil zal zitten in de manier waarop de tas gedragen wordt.

In deze zin raden we een tas met hengsels aan als het te dragen gewicht licht of middelzwaar zal zijn, want alle last wordt alleen door de schouder gedragen. Anderzijds, als dit erg hoog is, is het beter een draagtas met trekkoorden te gebruiken, want die verdelen we over de rug.

Samenvatting

Dankzij de draagtas draag je bij tot de duurzaamheid van de planeet, door het verbruik van plastic tassen en de fabricage van dit materiaal te verminderen. Niet alleen dit, maar je krijgt ook een product dat trendy is. Je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid van modellen en ontwerpen, en ze ook personaliseren. Het wordt je favoriete accessoire, dankzij de unieke en originele stijl.

Stoffen tassen zijn een recent product op onze markt en het is normaal dat er twijfel ontstaat over de vraag waarom je ze moet kopen en welke voordelen ze bieden. We hopen dat je met deze gids deze vragen hebt kunnen verhelderen, en ook de soorten draagtassen kent die er bestaan en de criteria voor aanschaf. Als we je geholpen hebben, aarzel dan niet om ons een commentaar achter te laten en het op je sociale netwerken te delen.

(Zichtbare afbeelding bron: Irashpiller: 126979179/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies