Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Hier vind je altijd alle informatie die je nodig hebt om de beste koopbeslissingen te nemen over een grote verscheidenheid aan producten. Bij deze gelegenheid brengen we je deze gids voor strandparasols, waarvan we hopen dat je ze nuttig vindt op je volgende vakantie.

We hebben allemaal wel eens in meer of mindere mate last gehad van het gure tropische weer in de zomer. Er is niets frustrerender dan je langverwachte vakantie door te lijden vanwege de zon. Soms is zoiets eenvoudigs als een stukje schaduw alles wat je nodig hebt om op het strand gelukkig te zijn zonder je over iets anders zorgen te maken.

We hebben zorgvuldig nagedacht over alle dingen die je moet overwegen voor je de ideale strandparasol voor je vakantie kiest. Lees dus verder in dit artikel om de beste zomer ooit te hebben, vrij van lijden door gebrek aan een goede schaduw.
Belangrijk om te weten

 • Een strandparasol is een verplaatsbare structuur die ideaal is voor schaduw, waar je ook heen gaat. Er zijn verschillende modellen voor alle behoeften en smaken, en in het algemeen zijn ze licht en gemakkelijk te vervoeren.
 • Er zijn paraplu-achtige paraplu’s en cabana-achtige paraplu’s. Paraplu’s zijn de klassieke strandparasols die we op elke ansichtkaart en film zien, terwijl cabana parasols moderner zijn en verschillende vernieuwende voordelen bieden.
 • Om de beste aankoopbeslissing te nemen, hebben we een aantal criteria opgesteld waarmee je rekening kunt houden. Sommige daarvan zijn grootte, structuur of zonbeschermingsfactor.

Beste strandparasol: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over een strandparasol

We weten dat met zo veel strandparasol modellen op de markt, een keuze maken moeilijk kan zijn. Daarom willen we je ondersteunen met vergelijkingstabellen en andere hulpmiddelen om je te helpen de parasol te kiezen die het beste bij je past.

Een goede schaduw is alles wat je nodig hebt om urenlang van het strand te genieten. (Foto: yarruta / 123RF)

Wat is een strandparasol en wat zijn de voordelen ervan?

Een strandparasol is een constructie die ontworpen is om schaduw te geven waar je ook gaat. Het moet gemakkelijk te vervoeren en op te zetten zijn, en ook een bevestiging hebben om het in het zand vast te zetten, zodat het niet door de wind wegwaait.

Er zijn nu veel modellen van speciale stoffen die een zonbeschermingsfactor hebben die tegen ultraviolette stralen beschermt. Dit is een groot voordeel, als je rekening houdt met de hoge zomertemperaturen.

We weten dat je vaak het geluk hebt een palmboom te vinden die aan al je schaduwbehoeften voldoet. Er gaat echter niets boven het kunnen verplaatsen van die schaduw waar je maar wilt, en het hebben van veel comfort dat je zeker zult waarderen als de zon op je staat.

Voordelen
 • Beschermen tegen zon en UV-stralen
 • Lichtgewicht
 • Kan overal neergezet worden
 • Gemakkelijk aan het zand vast te maken
 • Sommige beschermen ook tegen regen
Nadelen
 • Altijd in je bagage meenemen
 • Een beetje log
 • Waaien weg in de wind als ze niet goed vastgezet zijn
 • Verplaatsen als de zon beweegt

Paraplu of cabana strandparaplu – waar moet je op letten?

Het klassieke paraplu-ontwerp (lijkend op een paraplu) kan voldoende zijn om aan je verwachtingen te voldoen. Maar de grote verscheidenheid aan ontwerpen die tegenwoordig verkrijgbaar is, biedt veel meer comfort. Hier is een vergelijkingstabel om het beeld te helpen verduidelijken.

Type paraplu. Dit is de vormgeving die we allemaal gewend zijn te zien op strandfoto’s of filmscènes. Hij is erg populair, want hij is heel eenvoudig en dankzij zijn grote afmetingen kan hij een groot gebied met goede schaduw bedekken. Misschien is een van de grootste nadelen dat het handvat in de weg kan zitten, want het zit altijd in de weg.

Hut type. Dit type ontwerp heeft de laatste jaren een steeds groter marktaandeel verworven. Het is een model dat als een driewandige tent in elkaar gezet wordt en een groter gebied met schaduw bedekt. Ze nemen ook minder ruimte in bij transport en bieden over het algemeen goede ventilatie van de zijkanten en de achterkant.

Type paraplu Type hut
Structuur Met handvat in het midden en uitschuifbare tentstokken Tentstokken
Ventilatie Open Met gaasramen
Materialen Polyester of tela Polyester of polyurethaan
Draagbaarheid Sluit tot een lange buis De stokken vouw je in en de tent berg je op

Koopcriteria

In dit gedeelte willen we je enkele hulpmiddelen aanreiken om je te helpen de beste koopbeslissing te nemen. De meeste strandparasols zien er hetzelfde uit, maar na het lezen van dit gedeelte zul je de verschillen kunnen herkennen en weten welke het beste bij je past.

Kleuren

Meer dan een kwestie van smaak of stijl, kan kleur een grote invloed hebben op de temperatuur die je binnen in je parasol zult hebben. En gezien de hoge temperaturen die je op sommige stranden kunt aantreffen, is het de moeite waard deze factor ernstig te nemen.

Donkere kleuren. Het is onwaarschijnlijk dat je zwarte paraplu’s vindt, maar sommige worden in vrij donkere kleuren gemaakt. Deze kleuren absorberen alle warmte van het zonlicht en kunnen daardoor een bakkende werking hebben op de binnenkant van je paraplu, dus we raden je aan ze niet te gebruiken.

Lichte kleuren. Als we het over lichte tinten hebben, hebben we het niet alleen over wit, maar over elke kleur die een lage graad van verzadiging heeft, ook al is hij grijs. Deze kleuren weerkaatsen de hitte van het zonlicht en zorgen ervoor dat je koel kunt blijven in de schaduw van je strandparasol.

Verankeringswijze

Het is heel belangrijk je parasol stevig aan het zand te verankeren, zodat hij niet door de wind wegwaait. Sommige paraplufabrikanten denken hier niet veel over na en je moet je redden door zware voorwerpen rond de paraplu te plaatsen om te voorkomen dat hij wegwaait. Er zijn echter modellen die daarmee rekening houden en het verankeren veel gemakkelijker maken.

Zandzakken. Deze ingenieuze uitvinding bespaart je veel gewicht en ruimte in je bagage. Hij bestaat uit ballen die je vult met zand om een tegengewicht te maken en je paraplu vast te houden. Als het tijd is om in te pakken, gooi je gewoon het zand weg en pak je de lege zakken in

Stakes. Ze werken op dezelfde manier als je een kampeertent zou verankeren. Het zijn kleine metalen of plastic staafjes met aan het ene eind een haakje om aan de riemen te bevestigen die aan de uiteinden van de structuur komen.

UV bescherming

Met de technologie van tegenwoordig kun je materialen maken met een zonbeschermingsfactor, net als zonnebrandcrème. Dit is een groot voordeel, want zelfs in de schaduw kunnen ultraviolette stralen na lange blootstelling schadelijk zijn voor de huid. Om te weten of je paraplu deze bescherming heeft, kijk je naar de materialen.

Stof. Door de geschiedenis heen zijn parasols van stof gemaakt. Sommige ontwerpen zijn heel opvallend en kunnen er zelfs cool uitzien, maar de waarheid is dat ze geen bescherming bieden tegen ultraviolette stralen. Als je een stoffen paraplu gaat kopen, is het altijd het beste om direct op de huid zonnebrandcrème te gebruiken.

Polyester. Ze zijn misschien niet zo esthetisch als sommige stoffen paraplu’s, maar dit materiaal kan bogen op een SPF (zonbeschermingsfactor) van tot 50+. Bovendien helpt polyester om de zonnestralen te weerkaatsen, zodat de binnenkant van de paraplu koel blijft.

Tenslotte moet je rekening houden met deafme tingen van je paraplu, zodat je voldoende schaduw hebt voor jou en je partner, of zelfs voor vrienden. Natuurlijk zijn er ook losse, één meter lange paraplu’s, maar het is altijd goed om wat extra ruimte achter de hand te hebben voor het geval je goed gezelschap vindt.

Small. Sommige zijn een meter of minder en zijn ultra-licht om te dragen. Ze kunnen aan het zand bevestigd worden, en er zijn er zelfs met een speciale standaard die perfect aan een campingstoel bevestigd kan worden voor uiterst comfortabel strandgenot.

Medium. Deze paraplu’s zijn perfect voor twee personen en zijn de meest voorkomende paraplu’s die je vindt. Sommige geven je voldoende hoogte om er met stoelen en al in te stappen en zijn tussen anderhalve en twee meter lang. Alles wat je nodig hebt om met z’n tweeën te genieten.

Large. Er zijn enkele parasols die tot 3 meter lang zijn, ideaal om schaduw te geven aan vier personen. Het is ook een goed idee om een extra grote te nemen, zodat je ruimte hebt om je spullen op te bergen, maar bedenk wel dat hoe groter de paraplu is, hoe zwaarder hij zal zijn om te vervoeren.

(Bron: Puhha/ 123rf.com) (Zichtbare foto: Puhha/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies