Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

29Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Wist je dat de Bijbel het best verkochte en meest vertaalde boek ter wereld is? Dit heilige boek is niet gemakkelijk te lezen, te begrijpen of soms zelfs te interpreteren. Daarom werden studiebijbels gemaakt, om deze taak veel gemakkelijker en verteerbaar te maken.

Studiebijbels worden gemaakt door instellingen en personen met het doel mensen de theologische, chronologische en geestelijke aspecten van de Bijbel uit te leggen en te helpen begrijpen. Je vindt er verschillende presentaties en met verschillende benaderingen.

Om een studiebijbel te verwerven die echt een steun en leermiddel voor je zal zijn, is het nodig dat je de benadering vaststelt die je zoekt. We willen je helpen een succesvolle keuze te maken, dus mis dit artikel niet!
Belangrijk om te weten

  • Een studiebijbel is een leer- en vormingsinstrument dat je in staat stelt een historische, theologische en chronologische context te krijgen van de gebeurtenissen die in dit boek plaatsvonden. Het is de samensmelting van de heilige bijbel, samen met aantekeningen, samenvattingen, schema’s, kaarten enzovoort.
  • In de bijbel zijn twee variabelen gedefinieerd door religie, katholiek en christelijk. Het enige verschil tussen deze twee is de apocriefe boeken, de ene bevat ze (de katholieke) en de andere niet (de christelijke). Zo kun je verschillende studieversies vinden.
  • Het is belangrijk dat je rekening houdt met de taalversie waarin dit studieboek wordt aangeboden, en ook met de studiehulpmiddelen die het bevat en de grootte van het lettertype. Deze aspecten moeten passen bij de behoeften en doelen die je zoekt bij het bestuderen van de bijbel.

Beste studiebijbel: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over studiebijbels

Omdat we willen dat je er altijd zeker van bent dat je het product krijgt dat je echt nodig hebt, vind je hier alle informatie die je moet weten over studiebijbels om het kiezen van de jouwe te vergemakkelijken. We hopen dat je het nuttig vindt!

Het beste hulpmiddel dat je kunt gebruiken om meer over de Bijbel te leren. (Foto: hriana/ 123rf.com)

Wat is een studiebijbel en wat zijn de voordelen ervan?

Een studiebijbel is een samenvoeging of compilatie van de oorspronkelijke tekst van de Heilige Bijbel, samen met aantekeningen, samenvattingen, contextuele, historische, chronologische en theologische informatie om je te helpen dit boek beter te begrijpen.

Hij is bedoeld om een diepere analyse van de Schriften te geven en je te helpen deze tekst als een geheel te begrijpen, terwijl hij aanvullende informatie geeft.
Het is een uitstekend studie-instrument dat helpt bij het contextualiseren, vergelijken en begrijpen van bijbelse passages.

Voordelen
  • Uitstekend studie- en leermiddel
  • Zeer uitgebreid materiaal
  • Bestaat in gemakkelijker te begrijpen taalversies
  • Helpt een leesgewoonte te scheppen door plannen
Nadelen
  • Het zijn grote boeken
  • Kunnen duur zijn
  • Niet gemakkelijk te krijgen

Een van de beste investeringen die je kunt doen, investeren in kennis. (Jozef Polc / 123rf.com)

Katholieke of christelijke studiebijbel: Waar moet je op letten

Studiebijbels hebben dezelfde variabelen die je in gewone bijbels vindt. Hun verschillen liggen louter in de inhoud en zijn in wezen afhankelijk van de godsdienst, en daarom zijn ze verschillend. Hier leggen we uit waarom.

Katholieke studiebijbel. De katholieke godsdienst gebruikt de bijbel die in totaal 73 boeken bevat. Dit komt omdat de zogenaamde apocriefe boeken wel degelijk deel uitmaken van de inhoud van de heilige bijbel. Daarom kun je studieversies vinden die op deze versie gebaseerd zijn.

Als je ze wilt identificeren zijn dat de boeken Tobit, Judith, Wijsheid, Ecclesiasticus, Baruch en Makkabeeën I en II. Je vindt ze als deel van het Oude Testament of apart van het Oude en Nieuwe Testament als een afzonderlijk deel aan het eind van de bijbel.

Christelijke studiebijbel. Het totale aantal boeken in deze bijbel is 66, want de apocriefen worden niet beschouwd als goddelijk geïnspireerd en verbonden met de rest van de bijbel. Deze bijbel heeft de meeste versies voor studie en bezinning.

Bovendien is deze bijbel te vinden in versies voor vrouwen, mannen, kinderen of echtparen, bijvoorbeeld. Elk met een specifieke focus op rollen, problemen en behoeften.

Katholieke Studiebijbel Christelijke Studiebijbel
Boeken 73 boeken 66 boeken
Verscheidenheid Poca Veel
Vertalingen Weinig Veel

Een krachtig hulpmiddel dat voor iedereen beschikbaar is. (Free-Photos / pixabay.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je studiebijbelmodellen kunt vergelijken

Om de studiebijbel te kiezen die het beste bij je behoeften en doelen past, moet je de volgende factoren in overweging nemen. Elk ervan kan een verschil maken in je keuze, dus we raden je aan er aandacht aan te besteden.

Versie

Er zijn vele taalversies van de Bijbel. Elk vertaalt of interpreteert de oorspronkelijke taal anders. Dit betekent niet dat ze de essentie of betekenis ervan veranderen, maar wel dat ze beter begrepen kan worden. Tegenwoordig kun je studiebijbels vinden met zeer conservatieve of zeer spreektaalrijke talen. Dit zijn:

Reina Valera 1960 (RVR1960). Deze vertaling is misschien wel de meest gebruikte en gebruikt formele taal. Daarom kan het moeilijker te interpreteren zijn en wordt het aangeraden als je je al verdiept in bijbellezen en -studie.

New International Version (NIV). Dit is een van de vroegste vertalingen in de moderne taal. Ze lijkt erg op de King James Version uit 1960, maar sommige passages en begrippen die in deze versie niet zo duidelijk zijn, krijgen een meer verteerbare en eenvoudige vertaling. Het is ideaal als je je zo dicht mogelijk bij de formele versie wilt houden, maar dan iets begrijpelijker.

New Living Translation (NLT). Deze vertaling probeert de boodschap van de Bijbel rechtstreeks uit de oorspronkelijke talen (Hebreeuws, Aramees en Grieks) over te brengen op een manier die gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. Zijn volkomen eigentijdse taal is ideaal voor de studie van dit heilige boek.

Het gemak waarmee je de boodschap kunt begrijpen is nu mogelijk. (Pexels / pixabay.com)

Studiehulpmiddelen

Studiehulpmiddelen zijn middelen die je het begrip van de teksten vergemakkelijken en je helpen de inhoud in zijn geheel te begrijpen. Door een historische en chronologische basis zal het gemakkelijker zijn de boodschap te interpreteren. De belangrijkste hulpmiddelen die een bijbel moet hebben zijn:

Kaarten. Via hen kun je geografisch de gebeurtenissen lokaliseren die in de bijbel plaatsvinden. Bovendien waren in de oudheid de geografische grenzen anders, zodat ze erg nuttig zijn.

Toelichting. Dankzij deze aantekeningen is het mogelijk de historische, chronologische of theologische context van de passages te begrijpen. Ze leggen belangrijke feiten uit waarmee je rekening moet houden om ze beter te begrijpen.

Kruisverwijzingen. Door de hele Schriften heen zijn er verzen die in verschillende boeken meerdere keren genoemd worden. Dit hulpmiddel helpt je om die verzen te vergelijken.

Tabel van afmetingen. De eenheden die in bijbelse passages genoemd worden, variëren naar plaats, gewicht en afmetingen. Dankzij de tabellen kun je een vergelijking maken met de eenheden die tegenwoordig gebruikt worden.

Behalve de hierboven genoemde hulpmiddelen vind je hier veel vollediger materiaal dat je helpt de bijbelse context te bestuderen en te begrijpen. Schetsen, concordantie, glossaria, kleurcodering of leesplannen zijn er enkele van.

Elke kaart, elke noot of elke kleur helpt je om beter te begrijpen. (Foto: congerdesign / pixabay.com)

Lettergrootte

De bijbel is een behoorlijk groot boek dat meer dan 31 000 verzen bevat. Het lezen ervan is geen gemakkelijke opgave en het kan erg vermoeiend zijn voor de ogen om zo’n tekst te lezen. Daarom zijn er drie maten lettertype die je in bijbels vindt.

Klein formaat. Dit formaat wordt gebruikt in zakbijbels, d.w.z. bijbels die je overal in je tas kunt meenemen. Studieversies vind je niet in deze lettergrootte, want ze is erg klein met slechts 6 punten.

Normale grootte. Dit is de standaard lettergrootte voor Bijbels en is 8 punt. Studiebijbels vallen ook in dit segment en je vindt al deze versies in dit lettertype.

Groot formaat. Het grote lettertype is speciaal ontworpen voor ouderen, mensen met vermoeide ogen of mensen die moeite hebben met lezen, maar je moet bedenken dat voor de hoeveelheid informatie die een studiebijbel je biedt, deze lettergrootte een heel goede optie kan zijn.

De grootte van dit lettertype is meestal 12 punten. Het is gelijk aan het standaard formaat dat gebruikt wordt om documenten zo af te drukken dat ze leesbaar zijn. Gezien het feit dat de bijbel een vrij groot boek is, wordt deze lettergrootte als groot beschouwd.

(Uitgelichte foto: Free-Photos / pixabay.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies