Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Sinds de jaren 2000 is sushi steeds populairder en gangbaarder geworden in Europa. Steeds meer mensen willen niet alleen kant-en-klare sushi bestellen, maar ook zelf sushi bereiden. Maar welke rijstsoorten zijn bijzonder geschikt als sushirijst en hoe wordt klassieke sushirijst eigenlijk bereid?

In dit artikel hebben we verschillende sushirijst producten geselecteerd en uitgelegd. We zetten ook de belangrijkste evaluatiecriteria op een rij en beantwoorden de belangrijkste vragen. Dit maakt het je voortaan gemakkelijker om je perfecte sushirijst te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Sushirijst vereist een zekere kleverigheid en korreligheid. Dit maakt het mogelijk een compacte rol te vormen die niet uit elkaar valt.
  • Voor sushirijst is het essentieel om rondkorrelige rijst met een hoog zetmeelgehalte te gebruiken. De beste soort voor sushirijst is Japonica, wat met andere woorden Japanse rijst betekent.
  • Maar Japanse rijst hoeft niet per se uit Japan te komen. Door de hoge exportheffingen is het veel duurder zonder dat het van betere kwaliteit is.

Beste Sushirijst: Onze selectie

Om je te helpen tijd en energie te besparen bij het kopen van sushirijst, hebben we al een voorlopige selectie gemaakt van verschillende soorten sushirijst, met beschrijvingen en beoordelingen. Je kunt deze ook gemakkelijk bij je thuis bestellen.

Sushirijst: koop- en beoordelingscriteria

Om je niet te overweldigen bij het kopen van je sushirijst en je precies weet waar je op moet letten, hebben we hier de belangrijkste beoordelingscriteria op een rijtje gezet. Deze zijn als volgt:

In het volgende leggen we uit wat je in deze criteria moet zoeken. Dit geeft je een ruw overzicht, zodat je uiteindelijk de juiste sushirijst kunt kiezen.

Rondkorrelige rijst

Rondkorrelige rijst is het basisingrediënt voor de bereiding van sushirijst. Er zijn echter in totaal 100.000 verschillende rijstsoorten, die in 2 groepen verdeeld kunnen worden. Rondkorrelige rijst en langkorrelige rijst. Helaas betekent dit niet dat je sushirijst kunt koken met alle soorten rondkorrelige rijst.

Wat het wel betekent, is dat sushirijst met langkorrelige rijst, zoals basmati of jasmijn, beslist niet zal werken. Want de granen zijn daarvoor niet kleverig genoeg.

Voor jou betekent dit dat je ervoor moet zorgen dat je rijst 100 % rondkorrelige rijst is. Later zullen we precies uitleggen welke rijstsoorten het beste zijn om sushirijst van te maken.

Zetmeelgehalte

Voor sushirijst is het vooral belangrijk dat je rijst veel zetmeel bevat. Net als aardappelen bevat sushirijst meerdere suikers, met andere woorden zetmeel, dat tijdens het koken water bindt. Hierdoor ontstaat een natuurlijke lijm die de rijstkorrels bij elkaar houdt.

Dit proces is elementair voor de verdere bereiding van sushi. De kleefrijst zorgt ervoor dat de sushi rol compact blijft en niet uit elkaar valt. Bovendien kleeft het noriblad beter aan de rol. Nori is gedroogd zeewier dat om de sushi rol gewikkeld wordt in de bekende MAKI rol.

Duurzaamheid

Er zijn al enkele bedrijven op de markt die sushirijst aanbieden van biologische teelt en zonder genetische manipulatie. Bovendien wordt Spaanse of Italiaanse rijst al veel sneller vervoerd dan Japanse rijst.

Dit bespaart CO2, wat goed is voor het milieu. Bovendien kan sociale duurzaamheid, zoals de arbeidsomstandigheden in Europa, beter gecontroleerd worden.

Herkomst

De herkomst van de sushirijst is belangrijk als je bijvoorbeeld bijzonder bezorgd bent over duurzaamheid of je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld Europese sushirijst kiezen van biologische teelt zonder genetische manipulatie.

Bovendien is sushirijst uit Amerika, vooral Californië, en Europa van dezelfde hoge kwaliteit als die uit Japan. Bovendien is deze rijst ook goedkoper. Dat komt omdat aan de vraag naar deze bijzondere rijst in Japan nauwelijks voldaan kan worden. De uitvoerbelastingen zijn dan ook zeer hoog.

Gids: Veelgestelde vragen over sushirijst uitvoerig beantwoord

Om er zeker van te zijn dat je volledig op de hoogte bent van sushirijst, hebben we hier de belangrijkste vragen beantwoord. We geven onder andere antwoord op wat sushirijst precies is en welke soorten er zijn.

Tenslotte geven we je een ruw overzicht van de prijzen en leggen uit hoe je klassieke sushirijst kunt bereiden zonder een sushimaker.

Wat is sushirijst?

Sushirijst is bekend om zijn kleverigheid en smaak. Het wordt gekruid met azijn, zout en suiker en kan dan verwerkt worden tot een grote verscheidenheid aan sushi creaties.

Auf dem Bild sind schön zubereitete Sushirollen mit Avocado zu sehen.

Sushi is er nu in allerlei soorten creaties. De sushirijst is er om de rol bij elkaar te houden en te voorkomen dat hij uit elkaar valt. (Image source: Unsplash / Luis Hansel)

Voor twee personen heb je ongeveer een kop droge rijst nodig en 1,5 kop water om te koken. Je hebt ook 3 eetlepels rijstazijn nodig, zout en suiker. Later leggen we kort uit hoe je de klassieke sushirijst klaarmaakt en waar je op moet letten.

Welke soorten sushirijst zijn er?

In principe kun je sushirijst bereiden met verschillende soorten rijst. Het is echter belangrijk dat je altijd rondkorrelige rijst gebruikt. Rondkorrelige rijst heeft echter veel verschillende subtypes, die elk beter geschikt zijn voor verschillende gerechten.

De Japonica ondersoort is de gemakkelijkste om een klassieke sushirijst mee te koken. Japonica betekent Japanse rijst en heeft de perfecte kleverigheid en korreligheid voor de perfecte sushirijst. Japanse rijst is er in Uruchimai (kleverige) en Mochigome (korrelige) soorten.

Als je alleen rijstpudding kunt vinden, kun je er ook sushirijst van maken. Voor rijstpudding gebruik je meestal de soorten Arborio en Vialone, die ook rondkorrelige rijst zijn. Ze zijn iets minder kleverig, maar nog steeds voldoende en worden zelfs meestal gebruikt voor zoete sushi.

Hoe wordt sushirijst klassiek bereid?

Als je thuis geen sushimaker, stoompan of rijstkoker hebt, is dit geen probleem. Eerst moet je de sushirijst wassen tot het water helder is. Laat het dan 30 minuten in het heldere water weken. Dan kun je de rijst kort met water koken, bijvoorbeeld op een elektrische kookplaat. Laat de rijst op een laag vuur nog 15 minuten sudderen.

Stop dan een doek onder het deksel en laat de rijst 20 minuten rusten. Intussen kun je de rijstazijn, zout en suiker mengen.

Daarna kun je de rijst voor de eerste keer losmaken in een houten of plastic kom en er het azijnmengsel door vouwen. Het mag beslist geen metalen kom zijn, anders zal de rijstazijn reageren en de smaak vervormen.

Conclusie

Tenslotte moet je weten dat sushirijst in principe alleen met rondkorrelige rijst gekookt kan worden. Dit is bijzonder belangrijk. Als de rijst niet genoeg zetmeel bevat, blijft hij niet plakken en kan hij niet gevormd worden.

Anders ben je vrij om je eigen sushirijst te kiezen en die te verwerken tot de afgewerkte sushi. Zorg er alleen voor dat je de rijst lang genoeg kookt en dan laat staan, zodat hij voldoende water opneemt.

(Coverfoto: Unsplash / Mahmoud Fawzy)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies