Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

28Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Verlichtingsarmaturen zijn producten die vaak als decoratie gebruikt worden, maar ze hebben ook talrijke positieve functies in omgevingen. Een goed voorbeeld hiervan is de tafellamp, die ideaal is om te helpen bij momenten van werk en studie. In dit artikel vertellen we je er alles over.

De tafellamp is er in talloze modellen. Er zijn vaste opties, andere volledig scharnierend, sommige komen met een ingebouwde lamp, enzovoort. Dus als je alle details over dit product wilt weten, lees dan verder!
Belangrijk om te weten

  • De tafellamp werkt als een extra lichtbron voor momenten van werk of studie.
  • Dit product geeft meestal een intens licht en is verkrijgbaar in vaste of volledig scharnierende modellen.
  • De tafellamp kan als decoratie gebruikt worden, maar is ook heel nuttig in kantoren.

Beste tafellamp: Onze selectie

Koopgids: alles over de tafellamp

Hoezeer de tafellamp een heel gewoon product is, is het kopen ervan niet altijd een gemakkelijke opgave, omdat er nog steeds veel vragen over bestaan. Om de meest terugkerende vragen over dit type verlichting te beantwoorden hebben we deze koopgids gemaakt.

Na foto um homem sorrindo sentado em um escritório.

De tafellamp is een ideaal product voor kantoren. (Bron: Andrea Piacquadio / Pexels)

Wat is een tafellamp?

De tafellamp kan beschouwd worden als een secundaire lichtbron die samenwerkt met het omgevingslicht en als belangrijkste functie heeft studie- en werkplekken intenser te verlichten.

Op die manier is dit een ideaal product om werktafels helderder te maken, zodat beter gelezen of geschreven kan worden.

Daarnaast heeft dit type armatuur ook een decoratieve functie. Er zijn veel versies ontwikkeld met zeer interessante ontwerpen en ze zijn niet alleen nuttig, maar maken ook kantoren en slaapkamers mooier.

Wat is het verschil tussen de tafellamp en de tafellamp?

De tafellamp en de tafellamp zijn producten die de neiging hebben mensen te verwarren, juist omdat sommige modellen erg op elkaar lijken.

Deze voorwerpen hebben echter heel verschillende kenmerken.

Men kan zeggen dat de tafellamp vooral dient om omgevingen zoals woon- en slaapkamers te verfraaien. In zijn samenstelling heeft het altijd een voet, waarin de lamp wordt gestoken, en een koepel.

Deze koepel is ervoor verantwoordelijk dat dit product de ruimten op een meer indirecte en niet zo intense manier verlicht. Daardoor worden ze gezelliger.

De tafellamp daarentegen wordt meestal in een enkele structuur vervaardigd, heeft al dan niet een koepel, en is voorzien van een lamp, die een grote intensiteit heeft. Daardoor kan ze de tafels intenser en sterker verlichten, zodat je beter kunt lezen of schrijven.

Op deze manier wordt de tafellamp weliswaar ook als decoratie gebruikt, maar haar voornaamste functie is dat niet, in tegenstelling tot wat er met de lampenkap gebeurt.

Tafellamp Lampenkap
Structuur Hij bestaat uit een enkele structuur en heeft al dan niet een koepel Hij heeft een voet en koepel
Verlichting Hij geeft een intenser en gerichter licht in een regio Creëert een meer indirect en minder intens licht
Aanwijzing voor gebruik Hij is ideaal voor kantoren en studieomgevingen als extra lichtbron Hij kan gebruikt worden voor decoratie en om ruimtes gezelliger te maken

Welke lamp is het beste voor de tafellamp?

De lamp die in de tafellamp gebruikt wordt, maakt het verschil in de prestaties van dit product. Daarom is het essentieel dat je ze juist kiest.

Maar eerst moet je begrijpen dat er twee hoofdsoorten tafellampen zijn.

De eerste is voorzien van een fitting waarin de gebruiker de lamp van zijn keuze insteekt. De tweede heeft al een ingebouwde LED lamp, die in de behuizing is ingebouwd.

Als je dus kiest voor een model met fitting, kun je kiezen uit verschillende soorten lampen en voor studie zijn de fluorescentie- en LED lampen het meest geschikt.

Bovendien kan de gebruiker bij een armatuur met fitting zelf de intensiteit en de kleur van het licht bepalen, wat het gebruik van dit product beter maakt.

Weet hiermee dat koele lampen het meest aan te bevelen zijn voor werk en studie, omdat ze een gevoel van grotere concentratie en alertheid geven.

Wat het vermogen van de lamp betreft, dat in watt bepaald wordt, weet dat hoe hoger, hoe beter. Veel verlichtingsarmaturen kunnen echter maar lampen tot 60 watt bevatten.

Knikkende of vaste tafellamp: Wat is beter?

Tafellampen kunnen gemaakt worden met een vaste of met een knikkende structuur, waardoor je gebruikservaring heel verschillend is.

De vaste modellen laten meestal alleen hoogteverstelling toe en zijn, hoe goedkoper ze ook zijn, uiteindelijk iets beperkter in hun gebruik.

Dit gebeurt niet met de scharnierende tafellampen, waarmee je hun stang kunt buigen, het brandpunt kunt verplaatsen, de hoogte instellen en nog veel meer. Ze zijn dus heel veelzijdig en kunnen in de hoek gezet worden die de gebruiker het prettigst vindt.

Na foto uma luminária em cima de uma mesa em um escritório.

De scharnierende tafellampen zijn veelzijdiger en praktischer. (Bron: Pixabay / Pexels)

Koopcriteria: Hoe vergelijk je tafellampen

Om de ideale tafellamp voor je werk of studie te kiezen moet je op enkele details van dit product letten. Hieronder tonen we je wat ze zijn.

Materiaal

De tafellamp wordt meestal in twee materialen gemaakt: kunststof en metaal. Ze hebben elk heel verschillende eigenschappen.

De uit kunststof vervaardigde modellen zijn het goedkoopst en het lichtst, maar ze zijn niet zo duurzaam en stevig.

De uit metaal vervaardigde opties zijn steviger en vaster. Hun voornaamste voordeel is dat deze grondstof een hoge weerstand en grote duurzaamheid heeft. Het nadeel is dat de prijs van metalen tafellampen meestal hoger is.

Type voet

De voet van de tafellamp is een van de onderdelen die de meeste veranderingen ondergaat, waardoor hij aan verschillende behoeften kan worden aangepast.

Traditionele modellen hebben een rechte steunvoet, die op een of ander glad oppervlak, zoals een tafel, moet steunen. Het voordeel van dit type is dat het heel dicht bij de gebruiker geplaatst kan worden en vrij stevig is, hoewel het meer ruimte inneemt.

Een andere optie is de klauw-voet tafellamp. Erg praktisch, ze horen in hoeken van tafels en bureaus te staan en zijn meestal erg stabiel.

Het voordeel is dat deze versie erg veelzijdig is en niet veel plaats inneemt. Hij is echter niet geschikt voor glazen tafels en het is wat werk om hem aan te brengen en te verwijderen.

Tenslotte zijn er ook nog de clip-on lampjes, die het gemakkelijkst te installeren zijn. Plaats ze daartoe gewoon op het tafelblad en sluit de clip. Dit model is echter niet een van de meest stabiele en stevige.

Na foto um homem sorrindo sentado em uma mesa olhando para um notebook.

De tafellampen met klauw zijn erg praktisch en nemen weinig plaats in. (Bron: Tima Miroshnichenk / Pexels)

Grootte

Het beoordelen van de grootte van de tafel waarop de lamp komt te staan is essentieel vóór de aankoop.

Als je dus geen ruime tafel hebt, is het ideaal te kiezen voor een model dat kleiner en compacter is. Zo past alles en wordt het niet krap.

Als de tafel echter groot is en er ruimte is, kan het de moeite lonen een grotere tafellamp te kopen, die meestal ook een bredere lichtbron biedt.

Stroom

De tafellamp kan gevoed worden door een batterij of door een externe stroombron zoals een stopcontact.

Modellen op batterijen of accu’s hebben het voordeel dat ze snoerloos zijn en buiten het stopcontact gebruikt kunnen worden. Dus als het de bedoeling is dit product op verschillende plaatsen te gebruiken, is dit de beste keus.

De opties die verbonden met het stopcontact werken hebben daarentegen een snoer en zijn niet zo draagbaar.

Sommige komen met de stekker voor het stopcontact en andere hebben een USB snoer, waarmee je ze op externe batterijen of computers kunt aansluiten.

Samenvatting

De tafellamp is een product dat bijdraagt aan de inrichting en zelfs de ervaring van studie of werk verbetert.

Daarom verzamelden we in dit artikel alle belangrijke informatie erover en probeerden we je te leren hoe je het beste model kunt kiezen.

Bedankt voor je bezoek en tot de volgende keer!

(Featured Image Source: Daan Stevens / Pexels)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies