Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

28Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

De snoeischaar is waarschijnlijk het belangrijkste gereedschap voor professionele of amateur tuiniers, want hij helpt je bij de verzorging van je bomen. Je kunt ze gebruiken om alle takken, struiken en vaste planten af te knippen, of ze nu dik of dun zijn. Je moet echter een paar dingen overwegen voor je een snoeischaar koopt, want er zijn veel verschillende snoeischaren voor veel verschillende toepassingen. Het soort mes is ook heel belangrijk!

Met onze grote hakschaar test 2023 willen we je helpen je beste hakschaar te vinden door je te laten zien waar je op moet letten voor en na je aankoop. We hebben de verschillende takkenscharen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je helpen bij je aankoopbeslissing.




Belangrijk om te weten

  • De snoeischaar is ideaal voor het snoeien van rozen, struiken en heesters, maar ook voor het doorsnijden van dikke takken die hoog oprijzen.
  • Er zijn twee verschillende soorten snoeischaren: aambeeld- en omloopsnoeischaar. Hier verschillen ze tussen de bladen.
  • De aambeeld-hakschaar is geschikt voor dikke takken omdat hij energie bespaart bij het doorsnijden ervan. De snoeischaar met omloopmes, daarentegen, is beter geschikt voor gladde sneden.

Beste takkenschaar: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor snoeischaren

Als je niet zeker weet waar je op moet letten bij het kopen van je snoeischaar, hebben we criteria opgesteld om je te helpen bij het maken van je keuze.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken waarmee je takkenscharen kunt vergelijken:

Bladtype

Waarschijnlijk de belangrijkste beslissing zou zijn welk blad het meest geschikt is. Er zijn twee soorten lemmet: het omloopmes en het aambeeldmes. Maar beide snijden takken op twee verschillende manieren af.

Mes type voordelen nadelen
Aambeeld lage inspanning, geen vastlopen, minder pijn blauwe plekken, onnauwkeurige sneden, rafelige randen op hout
Bypass gladde snede, geen blauwe plekken hoge inspanning, snellere handvermoeidheid

De hanteerbaarheid en de snijprecisie tussen de twee messen zijn doorslaggevend. Afhankelijk van je voorkeur en het gebied waar je de snoeischaar voor wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je.

Je kunt het omloopmes zien als een schaar. De twee bladen glijden langs elkaar, zoals de naam al doet vermoeden. De voordelen hier zijn precieze en gladde sneden, die vooral nodig zijn voor rozen, struiken en vaste planten.

Met het aambeeldblad kun je het zien als het hakken van hout. Hier ontmoet het blad een glad metalen oppervlak. Dit maakt krachtig knippen van sterke, dikke takken mogelijk, want er is minder kracht nodig.

Takdiameter

Wees je er voor je koopt van bewust hoe dik de takken zullen zijn die je met de snoeischaar wilt afknippen. Er zijn verschillende takkensnoeiers voor verschillende takdiameters. De maximale takdiameter ligt tussen 30 mm en 50 mm.

Takkensnoeischaren die door takken van 50 mm dik kunnen knippen zijn een groot voordeel. Je kunt hier soepeler zijn. Vergeleken daarmee kan een takkenschaar die alleen takken tot 30 mm doorsnede afknipt lichter zijn.

Wees je ervan bewust hoeveel cm de doorsnee van je takken gemiddeld is en weeg zo af welke snoeischaar het meest geschikt is.

Gewicht

De snoeischaren kunnen iets meer of iets minder wegen door hun verschillende materialen. Dit hangt echter af van de functie van de snoeischaar, d.w.z. een snoeischaar voor rozen is veel lichter dan een snoerloze snoeischaar voor het knippen van 8 cm dikke takken.

Het gewicht speelt dus een grote rol, vooral als je veel tijd besteedt aan het knippen van je takken. Grote zware snoeischaren zorgen ervoor dat je sneller uitgeput raakt en je zult je werk niet zo snel kunnen melden zonder mogelijk pijn te ondervinden.

We raden aluminium takkenscharen aan om ze gemakkelijker te kunnen hanteren.

Sommige hiervan wegen 0,8 kilo.

Zware takkenscharen hebben ook, net als elektrische takkenscharen, het voordeel dat je er sneller mee kunt werken. Elektrische takkenscharen besparen je werk op dikke takken. Hier moet je afwegen wat voor jou belangrijker is voor je snoeischaar!

Telescopische verstelling

De telescopische verstelling van je snoeischaar is vooral belangrijk als je bij takken wilt komen die heel hoog zitten. Ga na of de snoeischaar telescopisch is, want veel snoeischaren hebben deze eigenschap niet.

Een hakschaar met zijn verlengde telescopische stokken kan tot 5 meter ver reiken en is individueel verstelbaar. Maar vanwege de lange stokken moet je weten dat de hakschaar minder stabiel is, maar toch moeite bespaart door de langere hefboomarm.

Ergonomie

Bij tuinieren is de vorm en het materiaal van de handgreep van cruciaal belang. Hoe comfortabeler de handgreep in je hand ligt, hoe meer je kunt werken en pijn verminderen. Er zijn rechte en ergonomische handgrepen.

We bevelen ergonomische handgrepen aan omdat ze blaren op de handen voorkomen.

Maar als je al gewend bent aan rechte grepen, raden we grepen aan die enige stabiliteit hebben.

De handvatten zijn meestal van aluminium of glasvezel. De laatste is lichter en daardoor gemakkelijker in de hand.

Gids: Veel gestelde vragen over takkenscharen uitvoerig beantwoord

Wat zijn takkenscharen?

Een hakschaar is een lange schaar waarmee je takken tot 50 mm dik kunt afknippen. De gemiddelde lengte van de handvatten is 50 tot 65 cm. Er zijn verschillende soorten snoeischaren, afhankelijk van de grootte van de boom en de dikte van de tak.

In principe maakt men onderscheid tussen de messen: de omloop- en aambeeld-snoeischaar. Het verschil hier is het type van de messen.

Bij een snoeischaar met omloopmessen glijden de twee messen langs elkaar, als een schaar. Met een aambeeld-hakschaar echter, raakt het blad een glad metalen oppervlak, zoals bij het hakken van hout.

Er zijn echter ook andere soorten hakscharen met andere functies dan de standaard hakschaar.

  • Elektrische snoeischaar
  • Snoeischaren op rupsbanden
  • Knipschaar met koperen bekleding

Welke soorten takkenscharen zijn er?

Als je een snoeischaar wilt kopen, zijn er verschillende soorten snoeischaren om uit te kiezen.

Type Voordelen Nadelen
Standaard snoeischaar nauwkeurige sneden, eenvoudige bediening grote inspanning voor dikke takken, niet geschikt voor hoge takken
Elektrische snoeischaar werkgemak, tot 10cm takdikte zwaar, veel zorg
Telescopische snoeischaar Werkgemak, knippen tot een hoogte van 5 meter, hogere veiligheid instabiel, geen precieze sneden
Japanse snoeischaar messen van hoogwaardig materiaal, precieze sneden, geschikt voor tere takken regelmatig onderhoud, niet geschikt voor dikke takken

Afhankelijk van je voorkeur en het gebied waarvoor je de snoeischaar wilt gebruiken, zal een ander type geschikt voor je zijn.

Het volgende gedeelte is bedoeld om de verschillen nader toe te lichten en je te helpen bij je keuze.

Standaard snoeischaar

De standaard snoeischaar is een echte allrounder. Afhankelijk van het model kunnen ze door struiken, heesters en takken tot een diameter van 50 mm snijden. Het belangrijkste hier is dat je van tevoren beslist welk type mes voor jou het beste is.

Voordelen
  • precieze of krachtige sneden
  • gemakkelijk te hanteren
Nadelen
  • grote inspanning voor dikke takken
  • niet geschikt voor hogere takken

Als je nog steeds onzeker bent, raden we je aan het deel van de beoordelingscriteria onder “Blade type” nog eens te lezen.

Elektrische snoeischaar

De elektrische snoeischaar werkt op batterijen. Hiermee kun je gemakkelijk en snel door dikke takken snijden. Dit maakt een hoop werk en pijn gemakkelijker.

Voordelen
  • gemakkelijker werk
  • tot 10 cm takdikte
Nadelen
  • zwaar
  • veel verzorging

Je moet er echter wel rekening mee houden dat je elektrische snoeischaar veel verzorging nodig heeft. Je moet ze minstens een keer per seizoen goed schoonmaken en oliën.

Telescopische hakschaar

De telescopische hakschaar, ook wel rupshakschaar genoemd, helpt je om bijzonder hoge takken te bereiken – met een kabeltrek. Je blijft zelf op vaste grond en kunt takken tot 5 meter bereiken. Dit vermindert ook de kans op verwondingen.

Voordelen
  • Werkgemak
  • snijden tot 5 meter hoogte
  • grotere veiligheid
Nadelen
  • onstabiel
  • geen precieze sneden

In sommige gevallen kan het snijden wat onstabiel en wiebelig lijken, wat ook tot onnauwkeurige sneden leidt. Maar zoals het spreekwoord zegt: “oefening baart kunst!” Met een beetje oefening zul je zeker in staat zijn je bomen te snoeien.

Japanse snoeischaar

De Japanse snoeischaar is vooral bekend om zijn uitstekende en hoge kwaliteit, omdat hij met de hand gemaakt wordt. Het sterke staal zorgt ervoor dat het lemmet niet zo snel bot wordt, wat weer betekent dat je minder vaak hoeft bij te slijpen.

Voordelen
  • Messen van hoogwaardig materiaal
  • precieze sneden
  • geschikt voor tere takken
Nadelen
  • regelmatig onderhoud
  • niet geschikt voor dikke takken

Ondanks het sterke staal en de goede kwaliteit, moet je niet vergeten de snoeischaar te onderhouden. Als je tips en trucs nodig hebt over hoe je je snoeischaar moet verzorgen, hebben we de informatie die je nodig hebt op een rijtje gezet in de gids sectie.

Voor wie is een snoeischaar geschikt?

Hakscharen zijn geschikt voor iedereen die zijn bomen wil verzorgen. Onder de verschillende snoeischaren zijn er snoeischaren met aambeeldmessen, die met minder kracht gebruikt kunnen worden. Takscharen met omloopmessen zijn daarentegen bijzonder geschikt voor gladde sneden.

Hier is een lijst van welke snoeischaren geschikt zijn voor wie

  • Aambeeld snoeischaar: sterke takken
  • Bypass snoeischaar: zuivere en soepele sneden, delicate takken
  • Elektrische snoeischaar: sterke takken met minder moeite
  • Telescopische snoeischaar: hoge bomen
  • Japanse snoeischaar: bijzonder precieze sneden

Er zijn vaak snoeischaren die een combinatie van twee scharen zijn. Bijvoorbeeld, als je met je snoeischaar een precieze en gladde snede wilt maken, maar iets hogere takken wilt bereiken, zijn er telescopische Japanse snoeischaren.

Welke snoeischaren zijn geschikt voor hoge bomen?

De zogenaamde rupssnoeischaren zijn perfect om gemakkelijker bij hogere takken te komen. De snoeischaren op rupsbanden hebben telescopische stokken die aan de snoeischaar bevestigd kunnen worden. Daardoor kunnen de telescopische stangen afzonderlijk worden ingesteld en tot 5 meter reiken.

De rupssnoeischaar wordt bediend met een kabel op de grond. Dit betekent dat je je ladder niet telkens opnieuw hoeft op te zetten en te verplaatsen als je knipt, en je bespaart veel energie en tijd.

Welke snoeischaren zijn geschikt voor het snoeien van fruitbomen?

Als je een snoeischaar voor fruitbomen koopt, moet je vooral letten op het lemmet. De hakschaar met omloopmes is hier geschikt, want die maakt bijzonder precieze sneden zonder de takken te beschadigen. Dit is ook belangrijk bij het snoeien van struiken, rozen en vaste planten, bijvoorbeeld.

Astschere-1

De bypass hakschaar is bijzonder geschikt voor het snoeien van fruitbomen, vanwege de gladde snede.
(Image source: Capri23auto / pixybay)

Hoe kan ik een snoeischaar goed scherpen?

Als de snoeischaar dof is geworden en zwaar gebruikt, kun je hem gemakkelijk naslijpen om het snoeien weer moeiteloos en gemakkelijker te maken.

Astschere-2

Het slijpen van snoeischaren is van groot belang. Je moet ze minstens een keer per seizoen slijpen!
(Image source: Bru-nO / pixybay)

Hier zijn de 5 stappen die je moet volgen

  • Geef water bij de slijpsteen: Voordat je begint met het eigenlijke demonteren, schoonmaken en slijpen, is het belangrijk dat je niet vergeet de wetsteen een paar uur in water te weken. Intussen kun je de stappen 2 en 3 voorbereiden!
  • Verwijder het mes: Draai de schroeven los met een schroevendraaier en neem het blad eruit. Natuurlijk hoef je niet de hele snoeischaar uit elkaar te halen.
  • Maak het mes schoon: Maak je messen schoon van onzuiverheden zoals opgedroogde hars en plantensap. Pas op dat je bij het schoonmaken de messen niet met te grof materiaal bekrast, want dat kan je mes beschadigen.
  • Slijp de messen: Nadat de wetsteen een paar uur in het water heeft gelegen, kun je hem eruit halen. Leg je mes onder een lichte hoek met de geslepen kant op de wetsteen en duw hem langs de kromming van het mes van je af tot hij weer scherp is. Nu is de platte kant van het blad aan de beurt! Leg het blad weer op de wetsteen, die je overigens vaak moet bevochtigen, en loop ermee in cirkelvormige bewegingen.
  • Installeer het blad: Nu kun je je blad drogen en het passen. Zo nodig kun je testen of het mes scherp genoeg is. Als alles in orde is, kun je tenslotte penetrerende olie aanbrengen op het blad en de tandwielkast. Dat is het!

Hoe onderhoud ik een takkenschaar?

Om je snoeischaar een langere levensduur te geven, moet je het blad en de versnellingsbak beschermen tegen roest! Om dit te doen, moet je je snoeischaar regelmatig oliën. Doe hiervoor een paar druppels op het blad en de versnellingsbak en wrijf de olie in met een doek.

Nadat je je snoeischaar gebruikt hebt, bewaar je hem op een droge plaats.

Dit helpt roest te voorkomen!

Je moet ook de messen schoonmaken van vuil en hars na het gebruik van de snoeischaar, zodat er geen opgedroogde resten achterblijven. Ook hier is voorzichtigheid geboden: Ga niet met te grove materialen over het blad, zoals staalwol! Dit zou het blad kunnen beschadigen.

Beeldbron: Konjay / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies