Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

29Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Heb je een nieuwe tatoeage? Heb je advies en begeleiding nodig bij de verzorging ervan? Hoe je je tatoeage behandelt nadat je hem gekregen hebt is een beetje een kwestie van geloof. Er zijn verschillende alternatieven op de markt en je kunt je overweldigd voelen. Op deze pagina vind je ideale aanwijzingen over het onderwerp comfortschoenen.

We zijn blij dat je onze geweldige Tattoo Cream Test 2020 gevonden hebt. We geven je alle informatie die je nodig hebt over tatoeage crèmes. Je leert niet alleen waarom de crèmes een genezende werking zouden hebben, maar ook over de soorten zelf.
Belangrijk om te weten

  • Een nieuwe tatoeage heeft altijd vele kleine wondjes die de naalden op je huid hebben toegebracht. Je kunt de wonden helpen genezen door regelmatig een tatoeagecrème aan te brengen.
  • Een goede crème kan de levensduur van je tatoeage verlengen. De crème dringt diep door in de onderste lagen van de huid en kan de huid helpen sneller te regenereren.
  • Vermijd ingewikkelde alternatieven: eenvoudige tatoeagecrèmes zonder parfum of geurstoffen met een natuurlijke geur zijn de juiste oplossing.

Beste tattoo creme: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tatoeagecrèmes

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke tatoeagecrèmes.

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Hoeveelheid

Je kunt op de markt verschillende hoeveelheden crème vinden, van 25 ml tot 100 ml tot 200 ml. De hoeveelheid die je nodig hebt hangt af van de grootte van de tatoeage: De miniblikjes zijn snel op bij relatief grote tatoeages en je zult een nieuwe crème moeten kopen. De Big Packs zijn een geschikt en veilig alternatief!

Het is ook belangrijk de prijs te kennen: Let op de precieze prijs per 100 ml. Een fout die veel klanten maken is dat ze denken dat de crème goedkoop is, maar dan zien ze dat ze misschien maar 30 ml gekocht hebben.

Als je een relatief grote tatoeage hebt, zijn de miniblikjes snel op en moet je een nieuwe crème kopen.

Veganistisch / Niet Veganistisch

Veganisme is de laatste tijd een heel belangrijk onderwerp geworden. Veel producten worden tegenwoordig gemaakt van ingrediënten van plantaardige oorsprong. Het beste nieuws: ook tatoeagecrèmefabrikanten brengen hun veganistische alternatieven op de markt.

Natuurlijk zijn er ook veel veganistische tatoeageproducten op de markt. De hier genoemde producten zijn veganistisch of zelfs gecertificeerd veganistisch volgens navraag bij de fabrikant

  • Balea Tattoo Verzorgingszalf
  • GOEDINK Tatoeage Nazorg
  • Panda Balsem Wondverzorging
  • Lush Elbow Grease Bodybalm

Bekijk ook de ranglijsten van de producten. Alle voorgestelde producten zijn veganistisch! Het feit dat de crèmes veganistisch zijn zegt niets over de werkzaamheid van het product, maar is vooral van belang voor dierenrechtenactivisten.

Aanbrengen

Dit aankoopcriterium is heel belangrijk en hangt af van de mate van genezing van je tatoeage. Sommige tatoeagecrèmes verzorgen alleen tatoeages die al genezen zijn, maar hebben geen verzorging vóór de tatoeage. Dit is vooral erg voor mensen die al vanaf het begin een begeleider nodig hebben!

Dit betekent echter niet dat dergelijke crèmes geen rol spelen. Er zijn zeer aan te bevelen crèmes van dit soort die bescherming bieden tegen blootstelling aan de zon, wat niets te versmaden is (8).

Gids: Veelgestelde vragen over tatoeagecrème uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van tatoeagecrème en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is tatoeagecrème en hoe werkt het?

Een tatoeage is een wond, d.w.z. er wordt een korst gevormd die open kan breken als hij te droog blijft. In het geval van een gewone wond is dit weliswaar pijnlijk en biedt het ruimte voor bacteriën en dus infecties.

In het geval van een tatoeage heb je nog een andere factor om rekening mee te houden: Als de korst breekt, breekt het patroon. Je favoriete tatoeage kan zijn kleur en vorm verliezen, wat samen met een litteken de hele ervaring kan verpesten.

Omdat een nieuwe tatoeage als een wond is, kan er de eerste dagen een ontsteking ontstaan. Om dit te voorkomen is goede nazorg de belangrijkste fase van de wondgenezing (3, 6).

Tattoo Creme

Bij het tatoeëren wordt de bovenste huidlaag doorboord en worden de kleurpigmenten over de lederhuid verdeeld. (Image source: pixabay / ilovetattoos)

Een verzorgende tatoeagecrème bevat actieve bestanddelen die de geïrriteerde huid effectief kunnen afkoelen en kalmeren. Het voorziet de huid van voldoende vocht en kan de oppervlaktelaag versterken.

De crème dringt diep door in de onderste lagen van de huid en kan ervoor zorgen dat de huid sneller regenereert. Tegelijk heeft het een antiseptische werking en kan het infecties van de beschadigde huid voorkomen. Het gaat korstvorming na een tatoeage tegen en zorgt ervoor dat er geen littekens ontstaan (3).

Zorg ervoor dat je crème snel wordt opgenomen, niet te vettig is en de wondgenezing ondersteunt! Vroeger werd vaseline gebruikt, maar het probleem is dat het erg vettig is en de genezing op geen enkele manier kan ondersteunen, waardoor aan twee van de bovenstaande eisen niet voldaan kan worden!

Hoe breng ik tatoeagecrème op de juiste manier aan?

Je kunt de crème op de huid aanbrengen direct nadat de tatoeage gehecht is. Je moet de eerste week driemaal daags een speciale en rijke tatoeagecrème gebruiken, en de volgende weken één keer per dag.

Als de korst verwijderd is en de genezing voltooid is, kun je een gewone vochtinbrengende crème gebruiken.

Let erop dat er geen allergene geurstoffen in zitten. Dit komt meestal aan de orde bij plantaardige oliën. Bedenk ook dat je tatoeage de eerste dagen bijzonder vatbaar is voor infectie en jeuk.

Je moet zuinig zijn met de crème. De mensen hebben de indruk dat hoe meer room, hoe beter en/of sneller. Helaas is dit niet het geval! Gebruik een betrekkelijk kleine hoeveelheid en bedek je tatoeage slechts zover dat je hem nog duidelijk kunt zien. Een dun laagje is voldoende.

Zorg ervoor dat je je handen schoon houdt voor je de tatoeage aanraakt. Het is normaal dat bloed en wondwater zich onder de folie verzamelen. Was beide zorgvuldig met lauw water.

Wat zijn de verschillende soorten tatoeagecrèmes?

Tattoo crèmes zijn heel divers. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen tatoeagecrèmes met dexpanthenol en crèmes met plantaardige oliën, waaronder cajeputolie.

Type Beschrijving
Tatoeagecrèmes met dexpanthenol Dexpanthenol is een huidvitamine die in het lichaam wordt omgezet in vitamine B5. Het is meestal een bestanddeel van wondzalven zoals Bepanthen. De belangrijkste functie is het stimuleren van celvernieuwing.
Tattoo crèmes met cajeput olie cajeput olie wordt gewonnen uit de bladeren van de cajeput boom en is antiseptisch, ontstekingsremmend en verlicht pijn en jeuk.

Hieronder leggen we de voor- en nadelen van beide alternatieven uit.

Tatoeagecrèmes met Dexpanthenol

We zullen nu alle voordelen en nadelen van deze crème opnoemen, zodat je er een beter idee over hebt. Zoals reeds gezegd, verlicht dexpanthenol de jeuk en bevordert een snelle genezing. Het hydrateert en remt ontstekingen (4).

Dexpanthenol is een kunstmatig alternatief dat de jeuk kan verlichten en een snelle genezing zou moeten bevorderen.

Het mag echter niet op een open en misschien bloedende wond worden aangebracht; het kan de huid doen opzwellen en zo de kleur wegnemen!

Tatoeagecrèmes met plantaardige oliën

Onder de plantaardige oliën vind je de bekende oliën zoals cajeputolie, kokosolie, tea tree olie of tarwekiemolie. In de meeste gevallen wordt een combinatie van plantaardige oliën gevonden, omdat die ontstekingsremmend en antiseptisch kunnen werken en hydraterend werken. Bovendien bevatten plantaardige oliën belangrijke vetzuren die de huid soepel houden (2, 5, 7, 9).

Helaas is er een tamelijk zeldzame bijwerking: plantenoliën zijn potentieel allergeen. Je kunt dus het beste aan je dermatoloog vragen of het OK is om zulke tatoeagecrèmes te gebruiken (10).

Wat zijn de alternatieven voor tatoeagecrème?

Behalve tatoeagecrèmes zijn er ook andere producten waarvan men meent dat ze een genezende of gezondheidsbevorderende werking hebben. Huidverzorgingsproducten kunnen gevarieerd zijn en komen in veel verschillende vormen.

In deze tabel krijg je een idee van de effecten van de gepresenteerde alternatieven. Het gaat over vaseline en kokosolie.

Type Beschrijving
Vaseline Vaseline is zeer goedkoop, het is huidvriendelijk en heeft een zeer beschermende werking. Het nadeel is de dikke consistentie. Gevoelige huid kan niet ademen onder het laagje.
Kokosolie Kokosolie kan een antibacteriële werking hebben en gaat zo ontstekingen tegen. Studies bewijzen de antibacteriële werking van de olie. Kokosolie heeft ook een aangenaam verkoelend effect en geeft de gestreste huid voldoende vocht na een verse tatoeage. Het is 100% natuurlijk en bevat geen ongewenste geurstoffen of toevoegingen (1)

Deze alternatieven zijn bijna even goed als de genoemde tatoeagecrèmes. Een nadeel is echter dat vaseline niet kan helen en pas na het genezingsproces gebruikt mag worden!

Beeldbron: Slena / 123rf

Referenties (10)

1. Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, Afzal I, Lentjes M, Luben R, Forouhi NG. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167. doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167. PMID: 29511019; PMCID: PMC5855206.
Bron

2. Manca ML, Matricardi P, Cencetti C, Peris JE, Melis V, Carbone C, Escribano E, Zaru M, Fadda AM, Manconi M. Combination of argan oil and phospholipids for the development of an effective liposome-like formulation able to improve skin hydration and allantoin dermal delivery. Int J Pharm. 2016 May 30;505(1-2):204-11. doi: 10.1016/j.ijpharm.2016.04.008. Epub 2016 Apr 5. PMID: 27063848.
Bron

3. Profyris C, Tziotzios C, Do Vale I. Cutaneous scarring: Pathophysiology, molecular mechanisms, and scar reduction therapeutics Part I. The molecular basis of scar formation. J Am Acad Dermatol. 2012 Jan;66(1):1-10; quiz 11-2. doi: 10.1016/j.jaad.2011.05.055. PMID: 22177631.
Bron

4. Biro K, Thaçi D, Ochsendorf FR, Kaufmann R, Boehncke WH. Efficacy of dexpanthenol in skin protection against irritation: a double-blind, placebo-controlled study. Contact Dermatitis. 2003 Aug;49(2):80-4. doi: 10.1111/j.0105-1873.2003.00184.x. PMID: 14641355.
Bron

5. Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.
Bron

6. Robson MC, Steed DL, Franz MG. Wound healing: biologic features and approaches to maximize healing trajectories. Curr Probl Surg. 2001 Feb;38(2):72-140. doi: 10.1067/msg.2001.111167. PMID: 11452260.
Bron

7. Manca ML, Matricardi P, Cencetti C, Peris JE, Melis V, Carbone C, Escribano E, Zaru M, Fadda AM, Manconi M. Combination of argan oil and phospholipids for the development of an effective liposome-like formulation able to improve skin hydration and allantoin dermal delivery. Int J Pharm. 2016 May 30;505(1-2):204-11. doi: 10.1016/j.ijpharm.2016.04.008. Epub 2016 Apr 5. PMID: 27063848.
Bron

8. Marrot L. Pollution and Sun Exposure: A Deleterious Synergy. Mechanisms and Opportunities for Skin Protection. Curr Med Chem. 2018;25(40):5469-5486. doi: 10.2174/0929867324666170918123907. PMID: 28925870.
Bron

9. Patzelt A, Lademann J, Richter H, Darvin ME, Schanzer S, Thiede G, Sterry W, Vergou T, Hauser M. In vivo investigations on the penetration of various oils and their influence on the skin barrier. Skin Res Technol. 2012 Aug;18(3):364-9. doi: 10.1111/j.1600-0846.2011.00578.x. Epub 2011 Nov 14. PMID: 22092829.
Bron

10. Schaller M, Korting HC. Allergic airborne contact dermatitis from essential oils used in aromatherapy. Clin Exp Dermatol. 1995 Mar;20(2):143-5. doi: 10.1111/j.1365-2230.1995.tb02719.x. PMID: 8565250.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Randomisiertes Experiment
Khaw KT, Sharp SJ, Finikarides L, Afzal I, Lentjes M, Luben R, Forouhi NG. Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open. 2018 Mar 6;8(3):e020167. doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167. PMID: 29511019; PMCID: PMC5855206.
Ga naar bron
Komparative Studie
Manca ML, Matricardi P, Cencetti C, Peris JE, Melis V, Carbone C, Escribano E, Zaru M, Fadda AM, Manconi M. Combination of argan oil and phospholipids for the development of an effective liposome-like formulation able to improve skin hydration and allantoin dermal delivery. Int J Pharm. 2016 May 30;505(1-2):204-11. doi: 10.1016/j.ijpharm.2016.04.008. Epub 2016 Apr 5. PMID: 27063848.
Ga naar bron
Review
Profyris C, Tziotzios C, Do Vale I. Cutaneous scarring: Pathophysiology, molecular mechanisms, and scar reduction therapeutics Part I. The molecular basis of scar formation. J Am Acad Dermatol. 2012 Jan;66(1):1-10; quiz 11-2. doi: 10.1016/j.jaad.2011.05.055. PMID: 22177631.
Ga naar bron
Klinische Studie
Biro K, Thaçi D, Ochsendorf FR, Kaufmann R, Boehncke WH. Efficacy of dexpanthenol in skin protection against irritation: a double-blind, placebo-controlled study. Contact Dermatitis. 2003 Aug;49(2):80-4. doi: 10.1111/j.0105-1873.2003.00184.x. PMID: 14641355.
Ga naar bron
Review
Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.
Ga naar bron
Review
Robson MC, Steed DL, Franz MG. Wound healing: biologic features and approaches to maximize healing trajectories. Curr Probl Surg. 2001 Feb;38(2):72-140. doi: 10.1067/msg.2001.111167. PMID: 11452260.
Ga naar bron
Komparative Studie
Manca ML, Matricardi P, Cencetti C, Peris JE, Melis V, Carbone C, Escribano E, Zaru M, Fadda AM, Manconi M. Combination of argan oil and phospholipids for the development of an effective liposome-like formulation able to improve skin hydration and allantoin dermal delivery. Int J Pharm. 2016 May 30;505(1-2):204-11. doi: 10.1016/j.ijpharm.2016.04.008. Epub 2016 Apr 5. PMID: 27063848.
Ga naar bron
Review
Marrot L. Pollution and Sun Exposure: A Deleterious Synergy. Mechanisms and Opportunities for Skin Protection. Curr Med Chem. 2018;25(40):5469-5486. doi: 10.2174/0929867324666170918123907. PMID: 28925870.
Ga naar bron
Klinische Studie
Patzelt A, Lademann J, Richter H, Darvin ME, Schanzer S, Thiede G, Sterry W, Vergou T, Hauser M. In vivo investigations on the penetration of various oils and their influence on the skin barrier. Skin Res Technol. 2012 Aug;18(3):364-9. doi: 10.1111/j.1600-0846.2011.00578.x. Epub 2011 Nov 14. PMID: 22092829.
Ga naar bron
Fällenstudie
Schaller M, Korting HC. Allergic airborne contact dermatitis from essential oils used in aromatherapy. Clin Exp Dermatol. 1995 Mar;20(2):143-5. doi: 10.1111/j.1365-2230.1995.tb02719.x. PMID: 8565250.
Ga naar bron
Recensies