Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Welkom bij onze grote tea tree olie test 2021.

Hier stellen we alle tea tree oliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tea tree olie voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je tea tree olie wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Tea tree olie is een van de meest effectieve en krachtige etherische oliën.
 • Het kan op vele manieren gebruikt worden. Het heeft een antiseptische, antibacteriële en schimmelwerende werking.
 • Biologische en natuurlijke tea tree oliën bevatten de meeste en beste actieve bestanddelen.

Tea Tree Olie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tea tree olie koopt

Wanneer wordt tea tree olie gebruikt?

Tea tree olie wordt vaak een alleskunner genoemd. Als je de veelzijdige toepassingen van de olie bekijkt, zul je snel begrijpen waarom dit zo is.

In Australië worden de bladeren van de theeboom al tientallen jaren door de Aboriginals voor medicinale doeleinden gebruikt. Als ontsmettend wondverband of als infusie met heet water om in te ademen bij aandoeningen van de luchtwegen. (Beeldbron: pixabay.com / Steve Buissinne)

Dit komt onder andere doordat tea tree olie een antiseptische, bacteriedodende en schimmelwerende werking heeft. De etherische olie heeft ook een ontstekingsremmend en wondhelend effect. De reden voor deze eigenschappen zijn de ingrediënten van tea tree olie: cineol en terpine zijn de “helden” van de etherische olie. Ze zijn grotendeels verantwoordelijk voor de antibacteriële en antiseptische eigenschappen van tea tree olie.

Probleem Omschrijving Toepassing
Jeukende of onzuivere hoofdhuid Een gezonde hoofdhuid is enorm belangrijk. Dode huidcellen, productresten of huidoliën kunnen de poriën van de hoofdhuid verstoppen. Tea tree olie voedt de hoofdhuid en zorgt ervoor dat het haar beter kan groeien Het aanbrengen van tea tree olie op de hoofdhuid moet altijd verdund gebeuren. Het kan ook direct na of voor het wassen aangebracht worden. Maar als het te sterk wordt aangebracht, kan tea tree olie de hoofdhuid uitdrogen.
Toepassing bij herpes Tea tree olie heeft een bacteriedodende, antiseptische en schimmeldodende werking en is dus een goed middel tegen herpes Tea tree olie kan onverdund op de uitwendige huid aangebracht worden. Uiterste voorzichtigheid is echter geboden in de mond en zelfs in de neus.
Mondhygiëne Tea tree olie werkt preventief tegen gingivitis, een bacteriële ontsteking van het tandvlees, en verhoogt het algehele welbevinden in mond en keel
Bad of voetbad Een voetbad of bad met tea tree olie kan een ontspannend en stressverminderend effect hebben. Het kan ook nuttig zijn als je verkouden bent Essentiële oliën moeten bij toevoeging met een emulgator gebruikt worden. Dit voorkomt dat de olie alleen maar op het water blijft zitten
Kamergeur Etherische oliën laten een kamer niet alleen lekkerder ruiken, maar kunnen ook een positieve invloed hebben op onze psyche.. Tea tree olie kun je het beste gebruiken in een diffuser of geurlamp.

Toepassing voor het haar

Tea tree olie kan voor het haar gebruikt worden vanwege zijn bacteriostatische eigenschappen. Het kan nuttig zijn bij verschillende haarproblemen. Dode huidresten, huidvetten of productresten zorgen ervoor dat de haarfollikels van je hoofdhuid verstopt raken.

Dit leidt meestal tot jeuk van de hoofdhuid. Als de poriën van de hoofdhuid verstopt zijn, mist het haar de nodige voedingsstoffen en de groei van het haar vertraagt aanzienlijk. Bovendien vormt zich snel roos en wordt het haar sneller vet.

Tea tree olie is een natuurlijk middel tegen een jeukende hoofdhuid en roos. (Beeldbron: unsplash.com / Element5 Digital)

Tea tree olie reinigt de hoofdhuid en ontstopt de poriën. Het voorziet het haar ook van zuurstof en de nodige voedingsstoffen die het haar nodig heeft om te groeien. Samenvattend helpt tea tree olie dus verstopte poriën te bestrijden, en bevordert zo de reiniging van de hoofdhuid en snellere haargroei.

Bovendien kan het de productie van roos verminderen en de jeuk verlichten. Hoe je tea tree olie het beste op je haar kunt gebruiken, vind je hieronder. Je kunt hier ook vinden wat je in tea tree oil shampoos moet zoeken.

Tea tree olie tegen puistjes en acne

De keuze aan drogisterijproducten voor huidproblemen is enorm. Meestal word je overweldigd door de overvloed aan aanbiedingen. Als je het moeilijk vindt te kiezen tussen de producten, kan het gebruik van tea tree olie iets voor je zijn. Tea tree olie is bijzonder zacht voor de weefsels.

Daarom wordt het vaak gebruikt bij huidproblemen. In tegenstelling tot de meeste drogisterijproducten werkt tea tree olie op een natuurlijke basis. Daarom is deze reiniging milder voor je huid.

Tea tree olie droogt je huid lichtjes uit om de talgproductie te verminderen. De olie kan gemengd worden met je gewone huidverzorgingsproducten. (Beeldbron: unsplash.com /Christin Hume)

Tea tree olie heeft ook antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Voor je huid betekent dit dat dode huidresten verwijderd kunnen worden. Deze zijn onder andere verantwoordelijk voor de verstopte poriën op je huid. Acne wordt veroorzaakt door verstopte poriën en bacteriën die zich met deze verstopping kunnen voeden. Door tea tree olie aan te brengen worden deze poriën geopend, kan het talg verwijderd worden en bereikt de etherische olie de poriën.

Door de antibacteriële eigenschap kan o.a. de bacterie “Propionibacterium acnes”, die in de meeste gevallen verantwoordelijk is voor acne, bestreden worden. De poriën kunnen gesloten worden door de ondersteunende wondgenezing van de tea tree olie. Bovendien wordt littekenvorming door de olie verminderd en soms zelfs helemaal gestopt. Als je besluit om tea tree oil therapie te gebruiken, zorg dan dat je de juiste producten koopt. Let goed op de ingrediënten en de doseringsadviezen.

Tea tree olie tegen griep

Tea tree olie kan ook gebruikt worden bij bacteriële infecties zoals de griep. Terpine en cineool helpen de bacteriën te doden en hebben tegelijk een ontsmettende werking. Verder kan de etherische olie ook gebruikt worden voor slechts één van de typische griepsymptomen: Keelpijn, verkoudheid, hoest of een gewone verkoudheid kunnen met tea tree olie behandeld worden. Hoe tea tree olie genomen moet worden tegen griepinfecties of de symptomen ervan vind je hieronder.

Wratten bestrijden

Tea tree olie wordt ook vaak gebruikt als middel tegen wratten. Zowel dell wratten, ouderdomswratten als genitale wratten kunnen met tea tree olie behandeld worden. Hoe eerder de wrat ontdekt wordt, hoe eerder hij verwijderd kan worden. Tea tree olie kan op elke wrat worden aangebracht en bereikt meestal binnen 4 dagen een zichtbaar en merkbaar succes.

Tijdens de behandeling wordt de tea tree olie meestal 2 keer per dag onverdund op de wrat gedruppeld. Pas op voor allergische reacties op de tea tree olie rond de wrat. Als dit het geval is, moet de oliebehandeling ontraden worden. Je kunt tea tree olie ook parallel met een geneesmiddeltherapie gebruiken. Tot nu toe is er geen wisselwerking tussen de conventionele geneeskunde en de natuurgeneeskunde gevonden bij de behandeling van wratten.

Remedie tegen herpes

Tea tree olie kan ook gebruikt worden om herpes te behandelen. Ook hier komt de antiseptische en antibacteriële werking van de olie om de hoek kijken. De herpesvirussen kunnen door de tea tree olie gedood worden. Daarom kun je de olie op de kleine herpesblaasjes aanbrengen. Je kunt echter ook de tea tree olie aanbrengen bij de eerste tekenen van herpes.

Dit betekent dat als je jeuk, branderigheid of zelfs een lichte tinteling voelt op bekende herpesplekken, je de tea tree olie preventief kunt aanbrengen. Op deze manier kan de ontsteking voorkomen worden. Waar je op moet letten bij het aanbrengen van tea tree olie op aangetaste plekken volgt verderop in het artikel.

Voor het algemeen welzijn

Tea tree olie heeft niet alleen een kalmerend en ontstekingsremmend effect bij acute klachten, maar bevordert ook je algemeen welzijn. Deze eigenschap kan niet alleen aan tea tree olie toegeschreven worden, maar aan alle etherische oliën. Van tea tree olie wordt onder andere gezegd dat het stressverlagende en angstverlichtende eigenschappen heeft. Bovendien wordt gezegd dat het het zelfvertrouwen verhoogt en het immuunsysteem versterkt.

Hoe kan een olie mijn welzijn verhogen, vraag je? Dat komt omdat de hersenen ook door geuren gestimuleerd kunnen worden. De receptoren van de neus zijn direct verbonden met de hersenen, waardoor deze verbinding kan ontstaan. Hoe je de tea tree olie op je psyche kunt laten inwerken, vind je verderop in het artikel.

Hoe wordt tea tree olie gebruikt?

Zo divers als de toepassingsgebieden van tea tree olie zijn, dit heeft natuurlijk ook invloed op de manier waarop het gebruikt wordt. Afhankelijk van de klacht kun je tea tree olie onverdund of verdund aanbrengen. Je vindt hierover meer in de afzonderlijke hoofdstukken.

Belangrijke tip: Test vóór de eerste toepassing of je de tea tree olie verdraagt. Je kunt een kleine test op je huid doen.

In zeldzame gevallen zijn mensen allergisch voor tea tree olie. Je merkt aan roodheid of branderigheid van de huid dat je de tea tree olie waarschijnlijk niet zo goed verdraagt. Als dit het geval is, moet je je arts raadplegen om te zien welke alternatieve oliën er voor je beschikbaar zijn.

Gebruik in de mond en in het keelgebied

Of je nu je mond wilt reinigen of een zere keel wilt behandelen, ook hier kan tea tree olie gebruikt worden. Hoe kan tea tree olie gebruikt worden bij mondhygiëne? Er zijn verschillende methoden. Aan de ene kant kun je zelf mondwater of mondspoeling maken. Aan de andere kant kun je je tanden ook schoonmaken met tea tree olie.

Voor een snelle en gemakkelijke reiniging van je mond, hoef je maar een paar druppels van de olie op je tandenborstel of tandpasta te doen. Dit kan mogelijke ontstekingen in de mond voorkomen.

Als je al tandvleesontsteking hebt, kun je de tea tree olie ook rechtstreeks op de aangetaste plek druppelen. Deze toepassing is echter niet per se aan te bevelen, want onverdunde tea tree olie moet meestal alleen uitwendig aangebracht worden. Daarom is het raadzaam een extra reiniging uit te voeren met mondwater of mondspoelingen. Je kunt deze ook maken van tea tree olie en andere natuurlijke ingrediënten. Afhankelijk van je smaak zijn er verschillende combinaties met andere essentiële oliën. Bijvoorbeeld, een mix van:

 • 5 druppels tea tree olie
 • 2 druppels citroenolie
 • 3 druppels rozemarijnolie
 • 2 theelepels zout en
 • 250 ml water

Tip: Los het zout van tevoren op in heet water, zodat het mondwater langer meegaat. Dan kun je er essentiële oliën aan toevoegen. Houd het mondwater minstens 30 seconden in je mond. Je kunt het letterlijk “rondspoelen”. Gorgel dan en spuug het uit. Er zijn ook andere mogelijkheden voor gebruik in de mond. Omdat tea tree olie niet inwendig gebruikt mag worden, is gorgelen de enige aanbevolen optie.

Je kunt het hierboven beschreven mondspoelmiddel gebruiken. Dit is ook geschikt om griepvirussen te bestrijden. Dus als je keelpijn hebt of verkouden bent, helpt het om met een eenvoudige theeboomoplossing te gorgelen. Door de antibacteriële eigenschappen kan verschillende malen herhalen de pijn verlichten. Je kunt de tea tree olie gewoon toevoegen aan een glas water en er de hele dag mee gorgelen.

Uitwendig gebruik op de huid, het haar en bij herpes

Als de olie op het haar gebruikt wordt, breng hem dan zeker verdund aan. Je kunt een paar druppels aan je shampoo toevoegen. Let op de dosering: Eén druppel is genoeg voor 20 ml shampoo. Je kunt je haar ook verwennen met een massage. Je kunt het volgende recept als leidraad gebruiken:

“Australian““TreeOilFabrikant“
Tip van een expert 1 eetlepel biologische kokosolie 10 druppels tea tree olie Meng beide oliën door elkaar en breng dan aan op de hoofdhuid.

Masseer 10 minuten in en laat daarna 10 minuten intrekken (of ‘s nachts voor een diepe behandeling). Spoel daarna grondig uit met shampoo. Massage kan een keer per week gebruikt worden. (Bron: australian-bodycare.com)

Voor verdere toepassingsmogelijkheden kun je op het internet nog veel meer recepten vinden. Je kunt verschillende geuroliën combineren en ook, bijvoorbeeld, gewoon je eigen shampoo mengen. Wat is de beste manier om tea tree olie op de huid aan te brengen? Etherische oliën moeten normaal altijd verdund worden aangebracht. Het is echter anders wanneer het op huidproblemen wordt toegepast.

Voor puistjes, bijvoorbeeld, kun je 1-2 druppels van de olie op een wattenstaafje druppelen. Je kunt de druppels ook met je vingers aanbrengen om je afval te beperken. Je kunt het dan op de aangetaste plek deppen. Als je je hele gezicht met tea tree olie wilt reinigen, moet je de olie in ieder geval met water opbrengen. Gebruik hiervoor gewoon een bevochtigd watje. Je kunt er 2 druppels tea tree olie op doen en er dan je gezicht mee reinigen. Het gebied rond de ogen moet echter vermeden worden.

Opmerking: Pleksgewijs aanbrengen mag onverdund, maar grootschalige gezichtsreiniging moet verdund met water gebeuren! Let ook op de volgende tips als je van acne af wilt komen met tea tree olie:

Opmerking Uitleg
Juiste opslag Tea tree olie moet alleen op donkere plaatsen bewaard worden. Sluit de tea tree olie ook altijd goed af. Als je deze aanwijzingen niet volgt, kunnen de ingrediënten oxideren en hun werking verliezen.
Niet te lang gebruiken als je tea tree olie onverdund aanbrengt, kan je huid sterk uitdrogen. Pas op dat je de olie gedurende enkele maanden niet onverdund op je huid aanbrengt. Immers, de huid met een acnegevoeligheid is al sneller geïrriteerd

Een veelbelovende genezing kan echter alleen bereikt worden met een goed product. Waar je op moet letten vind je in het hoofdstuk over koopcriteria. Tea tree olie kan ook op de lippen worden aangebracht bij herpesblaren. Bij de behandeling van herpes wordt de tea tree olie selectief toegepast. Je brengt de olie alleen op de aangetaste plek aan. Het is aan te bevelen om de eerste dag elk uur de tea tree olie met een wattenstaafje te deppen.

De volgende dag is het voldoende de olie 2-3 keer aan te brengen. Je kunt de tea tree olie het beste onverdund gebruiken. Als de herpes hardnekkig blijft en je de therapie langer wilt gebruiken, kun je de tea tree olie verdunnen in een 1:1 mengsel met amandel- of jojoba-olie. Zo voorkom je dat de huid gemakkelijk uitdroogt. Verdunning is vooral aan te bevelen voor de lipzone.

Gebruik in een (voet)bad

Etherische oliën worden vaak aan warm badwater toegevoegd. Afhankelijk van de concentratie van de olie worden meestal ongeveer 5 druppels aan het water toegevoegd. De warmte van het water, dat idealiter rond 36° is, laat de oliën hun heilzame werking ontplooien. Net als kamergeuren kan dit een effect hebben op de psyche. Een verwarmend bad met tea tree olie kan daarom ontspannend en stressverlagend werken.

Men zegt ook dat de olie slaapstoornissen tegengaat. Maar tea tree olie heeft niet alleen een stimulerend effect op de psyche, maar kan ook gebruikt worden om een verkoudheid te behandelen. Het inademen van de geuren kan de neus en longen zuiveren. Bij het baden moet je tea tree olie van tevoren combineren met zogenaamde “emulgatoren”. Deze omvatten room, honing of zeezout. Dit voorkomt dat de tea tree olie gewoon op het water gaat “liggen”. Door te mengen kan de tea tree olie goed in het water worden opgenomen. Bovendien ondersteunen de emulgatoren ook het badproces:

Hulpstof Werking
Honing Circulatiestimulerende + antiseptische werking op de huid
Crème Aanvullende huidverzorging
Zeezout Ontgifting

Als je echter atleetvoet of open wonden op je voeten wilt behandelen, is een voetbad met tea tree olie geschikt. Je kunt een mengsel van verschillende etherische oliën maken of tea tree olie rechtstreeks in warm water druppelen. Je hebt ongeveer 10-15 druppels nodig.

Gebruik als kamergeur

Als je meer passief gebruik wilt maken van de natuurlijke actieve bestanddelen van de olie, is een kamerparfum aan te bevelen. Je hersenen worden via de neus gestimuleerd en kunnen je psyche kalmeren met de tea tree olie in bepaalde geurcombinaties. Een geurlamp is hiervoor aan te bevelen. Een diffuser maakt zelfs absorptie door de huid mogelijk.

Het inhaleren van tea tree olie kan zowel je luchtwegen vrijmaken als gunstige effecten hebben op de psyche. (Beeldbron: unsplash.com /Drew L)

Je kunt zelf verschillende combinaties van etherische oliën uitproberen of onze tip van experts raadplegen om inspiratie op te doen: Je kunt bijvoorbeeld een energiek en ontspannend effect krijgen van deze mix:

 • 2 druppels tea tree olie
 • 3 druppels lavendel fijn
 • 2 druppels bergamot
 • 1 druppel rozenolie

Als je een verkoudheid wilt bestrijden, kun je deze oliën combineren:

 • 3 druppels tea tree olie
 • 2 druppels eucalyptusolie
 • 1 druppel pepermunt
 • 1 druppel citroen
 • 1 druppel tijm

Omdat tea tree olie, net als alle andere etherische oliën, heel spaarzaam gebruikt wordt, is ze bijzonder duurzaam. In de regel heb je aan een flesje van 5 ml minstens 6 maanden genoeg. Afhankelijk van hoe vaak je de olie gebruikt, natuurlijk.

Wat zijn de mythes over tea tree oliën en welke zijn waar?

Over de werkzaamheid en efficiëntie van tea tree olie wordt vaak verhit gediscussieerd. Daarbij worden vaak uitspraken gedaan die misschien niet helemaal waar zijn. We hebben drie van de meest gestelde vragen uitgezocht en de waarheid ervan onderzocht.

Droogt tea tree olie de huid of het haar uit?

Feit: Tea tree olie heeft een uitdrogend effect. Dit is vooral nuttig bij de bestrijding van acne. De uitdroging van de huid is echter geenszins extreem. Tandpasta aanbrengen, daarentegen, heeft een veel uitdrogender effect dan tea tree olie.

Als de tea tree olie verdund wordt en op de huid en/of het haar wordt aangebracht, treedt dit effect niet in. Daarom wordt het ook aanbevolen om herpes, onder andere, maximaal 2 tot 3 dagen in zuivere vorm te behandelen.

Leidt het aanbrengen van tea tree olie tot irritatie van de huid of het haar?

In principe veroorzaakt tea tree olie geen irritatie. Maar als dat wel zo is, kun je allergisch zijn voor de etherische olie.

Daarom moet je vóór permanent gebruik testen of je tea tree olie verdraagt. Je kunt dit doen door een paar druppels op de huid aan te brengen. Wacht ongeveer 24 uur en kijk of je huid jeukt of van kleur verandert.

Overigens treedt irritatie meestal alleen op als je de tea tree olie te lang onverdund aanbrengt, of als je een verkeerde dosering gekozen hebt.

Verkleurt tea tree olie de tanden?

Volgens ons onderzoek verkleurt tea tree olie de tanden niet. Tenminste niet tot donkere verkleuringen, want in plaats daarvan wordt vaak gemeld dat tea tree olie een witmakend effect heeft. Van tandpasta of mondspoelingen met tea tree olie is ontdekt dat ze de tanden op den duur witter doen lijken. Daarom is tea tree olie een natuurlijke manier om je tanden witter te maken.

Hoeveel kost tea tree olie?

Voor een goede kwaliteit tea tree olie betaal je ongeveer 8€ – 12€ voor een 5 ml maat. Flesjes van 10 ml kosten meestal tussen € 15 en € 18. Omdat de olie heel duurzaam is en je meestal maar 1-2 druppels nodig hebt voor één toepassing, is deze prijs relatief redelijk.

Besluit: Welke soorten tea tree olie zijn er en welke is de juiste voor mij?

Je kunt tea tree olie in verschillende soorten kopen. We willen je in dit gedeelte kennis laten maken met deze soorten. Deze omvatten onder andere:

 • De klassieke tea tree olie
 • Tea tree olie als stokje
 • Tea tree olie shampoo

In het volgende vind je een lijst van de voor- en nadelen van elk soort product. We vertellen je ook waar je op moet letten bij de afzonderlijke aanbiedingen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van klassieke tea tree olie?

Theeboomolie wordt vaak onderscheiden in natuurlijk zuivere en onzuivere theeboomolie. Dit verschil willen we in dit hoofdstuk nader toelichten. Het werkzame bestanddeel van tea tree olie komt van de waterdestillatie van de bladeren van de Australische tea tree. Daarom wordt de oorsprong al beschouwd als de eerste aanwijzing van natuurlijk zuivere tea tree olie.

Als je tea tree olie koopt, moet je ook letten op de ingrediënten. Het gehalte aan terpinen 4-ol speelt hierbij een rol. Dit is het belangrijkste actieve bestanddeel van tea tree olie. Is het gehalte lager dan 30% – 40%, dan kun je aannemen dat er chemische additieven aan het product zijn toegevoegd. De werkzame bestanddelen en mogelijke toepassingen van de olie staan aan het begin van het artikel. [

procon]

Voordelen
 • Natuurlijk zuivere tea tree olie met de grootste doeltreffendheid
 • Veelzijdig te gebruiken
 • Natuurlijke genezende kracht
 • Duurzaam

[/procon]

Nadelen
 • Hoge prijs van een natuurlijke tea tree olie
 • Goedkope tea tree oliën met chemische toevoegingen

Samenvattend moet je beslist iets meer investeren als je tea tree olie wilt kopen. Zo ben je zeker van een effectief product. Want alleen een product dat bestaat uit 100% natuurlijke tea tree olie kan zijn werking volledig ontplooien. Let daarom goed op de ingrediënten en de dosering van de producten uit de drogisterij.

Wat zijn de voordelen en nadelen van tea tree olie in stickvorm?

Tea tree olie stokjes worden meestal gebruikt bij de behandeling van acne of puistjes. Hiervoor wordt de stick op de aangetaste plek gedept. Ook hier moet je bij het kopen letten op de ingrediënten van de stick. De meeste staafjes bevatten extra stoffen.

Voordelen
 • Vereenvoudigde toepassing van tea tree olie
 • Pleksgewijze toepassing
 • Verschillende nuttige actieve ingrediënten in één product
Nadelen
 • Duur product
 • Alleen geschikt voor acne en puistjes
 • Kwaliteit van tea tree olie moeilijk te traceren

T

ea tree olie sticks kunnen daarom een goede investering zijn. Maar alleen als je er zeker van kunt zijn dat het goede tea tree olie is. Bovendien mag de stick niet te veel andere werkzame stoffen bevatten. De meeste tea tree olie sticks variëren in prijs van 8€ tot ongeveer 12€. Goede natuurlijke tea tree oliën kosten evenveel. Je kunt deze op dezelfde manier gebruiken als tea tree oil sticks. Dus als je je tea tree olie tegelijk voor andere dingen wilt gebruiken, raden we je aan een natuurlijke tea tree olie te kopen. Je kunt meer lezen over hoe je het op acne of puistjes kunt gebruiken in het artikel hierboven.

Wat zijn de voor- en nadelen van tea tree oil shampoo?

Tea tree olie is bijzonder effectief tegen roos en een jeukende hoofdhuid. Als beide veroorzaakt worden door andere productresten of dode huid. Je kunt meer lezen over hoe tea tree olie voor deze problemen werkt in het artikel hierboven. Tea tree oil shampoo is geen shampoo die uitsluitend van tea tree olie gemaakt is. Afhankelijk van de leverancier kan de shampoo siliconen of parabenen bevatten.

Vooral siliconen kunnen echter plat haar en verhoogde afzettingen op de hoofdhuid veroorzaken. Let daarom bij het kopen van zo’n shampoo op de vermelde ingrediënten. Bovendien moet tea tree olie, vaak Melaleuca Alternifolia (bladolie) genoemd, zo hoog mogelijk op de lijst van werkzame stoffen staan. Zo kun je er zeker van zijn dat er veel tea tree olie gebruikt is.

Voordelen
 • Meestal goed uitgebalanceerde ingrediënten
 • Doeltreffende reiniging, vooral van de hoofdhuid
 • Ruime keuze
Nadelen
 • Gedeeltelijk zeer laag gehalte aan tea tree olie
 • Contraproductieve ingrediënten zoals siliconen in sommige producten

Tea tree olie shampoos verschillen vaak sterk in kwaliteit. Dit hangt vaak af van extra ingrediënten en het aandeel tea tree olie. Daarnaast kunnen natuurlijk ook andere factoren zoals voeding een rol spelen bij schilferig haar.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om tea tree oliën te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om tea tree olie te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde tea tree olie geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Informatie van de fabrikant en ingrediënten
 • Verpakking

Hoe precies deze twee punten een rol spelen bij de kwaliteit van tea tree olie wordt hieronder nader toegelicht.

Informatie van de fabrikant en ingrediënten

Of je tea tree olie nu “puur” wilt kopen of in een bepaalde productvariant, je moet altijd de ingrediënten controleren voor je het koopt. Je kunt nagaan of de tea tree olie zuiver of onzuiver is. Dit betekent dat de olie voor 100% uit de bladeren van de theeboom is geëxtraheerd. Als het gehalte aan terpinen-4-ol minstens 30% is, mag aangenomen worden dat het een hoogwaardige en zuivere tea tree olie is.

Verder moet de olie minder dan 15% cineool bevatten. Je kunt er absoluut zeker van zijn als je bij de informatie van de fabrikant nagaat of het product in Australië gemaakt is. Dat komt omdat alleen daar theebomen groeien. Bovendien moet je natuurlijk altijd de voorkeur geven aan producten die als biologisch verklaard zijn.

Verpakking

Tea tree olie kan oxideren en zijn werking verliezen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat het product goed verpakt is. Als je tea tree olie koopt, zorg dan dat het donker en goed afgesloten is.

Soms wordt tea tree olie aangeboden in flesjes met een handig pipetje. Zo kun je de olie preciezer aanbrengen. (Beeldbron: unsplash.com / Kelly Sikkema)

Ook moet de olie op een donkere en koele plaats bewaard zijn. Dit geldt niet alleen voor de koop, maar ook voor de opslagplaats in je huis.

Wetenswaardigheden over tea tree olie

Wat is de houdbaarheid van tea tree olie?

Een goede tea tree olie is heel lang houdbaar. Als de olie goed bewaard wordt (donker en koel), is ze in totaal 10 jaar houdbaar. De werking van de olie gaat alleen sneller verloren als de bladeren niet voorzichtig gedistilleerd zijn. Zoek daarom in de informatie van de verkoper naar informatie over de produktiemethode van de olie.

Voorkomen en oorsprong van tea tree olie

Tea tree olie komt uit Australië. Er groeien theebomen, ook Melaleuca alternifolia genoemd. De Aboriginals gebruikten de effectieve kracht van tea tree olie al bij ontstekingen of andere klachten. Na een wetenschappelijke beschrijving van zijn geneeskrachtige toepassingen in 1925 werd tea tree olie in heel Australië bekend. De positieve eigenschappen van de olie verspreidden zich al snel buiten de grenzen van Australië, waardoor tea tree olie nu wereldwijd gebruikt wordt als een zeer gewaardeerd natuurlijk middel tegen allerlei klachten.

Foto bron: 123rf.com / belchonock

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies