Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Tennis is al lang een populaire sport bij mannen. Het is gezond op alle niveaus, voor het lichaam en voor de psyche. Tennissen werkt op alle spiergroepen en regelmatig spelen vermindert de kans op hart- en vaatziekten met wel 41 procent. Of het nu met collega’s is of in competitieverband, tennis is leuk en motiverend.

Eén ding mag bij het tennissen nooit onderschat worden: de juiste tennisschoen. De juiste tennisschoen voor heren biedt perfecte steun, snelle richtingsveranderingen zonder gevaar voor uitglijden, demping bij het stappen en nog veel meer om een goed, efficiënt en gevaarloos tennisspel te garanderen.
Beste Tennisschoenen heren: Onze selectie

Shopgids Tennisschoenen heren: Alles wat je moet weten

De juiste keuze maken tussen al de verschillende modellen tennisschoenen is niet altijd gemakkelijk. Om je te helpen de perfecte heren tennisschoenen voor je behoeften te vinden, hebben we een lijst samengesteld met algemeen belangrijke criteria waar je op moet letten.

In de volgende lijst hebben we daarom de belangrijkste koopcriteria voor je genoteerd

  • Grip
  • Loopvlakpatroon
  • Hardheid van de schoenzool
  • Kussen

Om de criteria begrijpelijker te maken, hebben we voor elk criterium een korte beschrijving geschreven. Als je eenmaal een goed inzicht hebt in de criteria, zul je kunnen beoordelen welke voor jou meer of minder belangrijk zijn.

Grip

De grip beschrijft hoe goed de schoen grip heeft op de grond. Hoe beter de grip, hoe sneller je van richting kunt veranderen en hoe minder kans je hebt om uit te glijden en je te verwonden.

De grip hangt af van hoe goed een bepaalde tennisschoen voor heren aan een bepaalde tennisbaan is aangepast en wordt dus beïnvloed door vele criteria en verschillende omstandigheden.

Loopvlakpatroon

Tennisschoenen voor heren worden gemaakt met verschillende loopvlakpatronen die passen bij verschillende baansoorten. Het hangt dus ook van de baan af hoe geschikt een heren tennisschoen is.

Het loopvlakpatroon beïnvloedt onder andere de grip. Afhankelijk van de soort tennisbaan wordt dit positief of negatief beïnvloed door verschillende loopvlakpatronen.

Hardheid van de schoenzool

Afhankelijk van de baan zijn verschillende harde tennisschoenzolen beter of slechter geschikt. Zachtere zolen zijn beter voor binnenbanen, terwijl hardere zolen vaak meer geschikt zijn voor buitenbanen.

De hardheid van de schoenzool beïnvloedt dus onder andere ook de grip.

Cushioning

Cushioning is eigenlijk belangrijk in alle soorten tennisschoenen voor heren. De demping zorgt ervoor dat je bij het tennissen geen vermoeidheid of pijn in je voeten voelt.

Cushioning kan dus beter zijn voor je uithoudingsvermogen en je een voorsprong geven op andere spelers.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het zoeken naar de juiste tennisschoen voor heren komen veel vragen op. Hier hebben we alle belangrijke en veel gestelde vragen voor je samengevat om je te helpen de perfecte heren tennisschoen te vinden.

Wat zijn de verschillende soorten tennisschoenen voor heren?

Heren tennisschoenen worden gemaakt naargelang het soort tennisbaan en verschillen dus ook. Hier spelen alle criteria samen om perfect bij een soort tennisbaan te passen.

Er zijn de volgende soorten herentennisschoenen

  • Clay court tennisschoenen: Clay court tennisschoenen hebben meestal harde zolen en zijn vaak net als autobanden gemaakt van Continental of Michelin rubber. Om nog meer grip te krijgen zijn heren tennisschoenen voor gravelbanen meestal voorzien van een zogenaamd visgraatpatroon of iets dergelijks.
  • All-court tennisschoenen: Zoals de naam al doet vermoeden, is de zogenaamde all-court tennisschoen bedoeld als all-round model, maar vooral geschikt voor hard- en grasbanen.
    Allcourt tennisschoenen voor heren hebben ook een harde zool en zijn meestal voorzien van een vlakker visgraatpatroon, een loopvlak met noppen of zelfs een mengeling van gripvaste loopvlakpatronen.
  • Indoor tennisschoenen: Indoor tennisschoenen voor heren worden gekenmerkt door een volkomen glad loopvlak, samen met hun zachte zool zorgt dit voor optimale grip in de zaal. De zool moet bij voorkeur het kwaliteitskenmerk “non-marking” hebben. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de schoenen geen strepen achterlaten in de hal.

Er zijn dus eigenlijk maar 3 soorten tennisschoenen voor heren: tennisschoenen voor gravelbanen, all-court tennisschoenen en indoor tennisschoenen.
Alle drie de soorten herenschoenen zijn ontworpen voor respectieve tennisbanen en leveren dus de beste prestaties als ze voor de juiste banen gebruikt worden.

Hoe maak ik mijn heren tennisschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

Radiator sponzen zijn heel goed om heren tennisschoenen schoon te maken. De gumsponsjes wissen het vuil praktisch van de schoenen en belasten daarbij het materiaal niet, zodat slijtage of beschadiging tot een minimum beperkt blijft.

Je moet het gebruik van een wasmachine vermijden, want dat kan de duurzaamheid van de schoenen negatief beïnvloeden. Het materiaal wordt daarbij soms zwaar belast, wat op den duur zelfs tot beschadiging kan leiden.

Wanneer moet ik mijn tennisschoenen voor heren vervangen?

Tennisschoenen voor heren worden aan veel wrijving blootgesteld en slijten daardoor ook na verloop van tijd, ondanks hun robuuste constructie. Het loopvlak raakt daardoor in de loop van de tijd steeds meer versleten tot een stevige en goede grip niet meer gegarandeerd is. Ook de binnenkant van de schoenen wordt in de loop van de tijd steeds meer belast. Zo kan de stof uitrekken en zelfs scheuren.

Gemiddeld moet je je herentennisschoenen elk jaar vervangen om zeker te zijn dat er geen gevaar is voor uitglijden of verwondingen.

Samenvatting

Of je nu hobby of professioneel speelt, tennis brengt je in een goed humeur en houdt je geest en lichaam gezond. De juiste heren tennisschoenen zijn in dit verband uiterst belangrijk om je snelle, krachtige richtingsveranderingen, een goede grip en een slipvrij spel te geven.

Als je vaak op verschillende soorten tennisbanen speelt, kan het de moeite waard zijn om verschillende paren tennisschoenen te kopen. Zo ben je er zeker van dat je herentennisschoenen je op elke tennisbaan perfect zullen ondersteunen.

(Afbeeldingbron: unsplash / Valentin Balan)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies