Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Er is niets mooiers dan terracotta potten voor onze huizen. Wie houdt er niet van planten en bloemen? Van de geur tot hun schoonheid als decoratie, ze kunnen ideaal zijn. Deze soort pot is bijzonder mooi om ze in te zetten, vanwege de klassieke stijl. En met glazuur of verf kun je verbluffende effecten bereiken.

Als je erover denkt een paar potten van dit materiaal aan te schaffen, heb je waarschijnlijk een paar vragen: Hoe kun je ze versieren of schoonmaken? Hoe kun je ze verouderen om ze een vintage tintje te geven? In dit artikel gaan we op dat alles en meer antwoorden en stellen we je onze aanbevolen selectie van de beste terracotta potten voor. Bovendien vertellen we je de essentiële criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de ideale pot.
Belangrijk om te weten

 • Terracotta potten zijn potten van klei waarin je bloemen of eender welke plant kunt planten en je huis kunt versieren met een klassiek en mooi product.
 • Het product is gemakkelijk en snel schoon te maken. Om er een persoonlijker tintje aan te geven kun je bovendien je terracotta pot versieren door hem te beschilderen. Om dit te doen moet je het eerst waterdicht maken.
 • Tot de koopcriteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de perfecte pot behoren de vorm, de grootte en andere mogelijkheden, zoals handgemaakte of geëmailleerde potten.

De beste terracotta potten: onze aanbevelingen

Als je twijfelt over het kiezen van de ideale terracotta pot, mis dan onze aanbevelingen niet. Met deze selectie helpen we je het perfecte product te kiezen dat al je behoeften dekt en aan je verwachtingen voldoet. Daar gaan we!

Juvale Terracotta Pot

Ontdek de veelzijdigheid en elegantie van Juvale’s terracotta potten, die zowel binnen als buiten perfect tot hun recht komen. Stelt u zich deze prachtige potten voor op uw balkon, terras, in de tuin, op de vensterbank, dressoir, aanrecht, tafel of bureau. Met een diameter van ongeveer 4 inch en een hoogte van 4,2 inch, zijn ze perfect in maat om een stijlvol statement te maken.

Aorops Terracotta Pot

Ontdek de hoogwaardige AOROPS terracotta pot, speciaal ontworpen voor de echte plantenliefhebber. Gemaakt van eersteklas klei, met een gladde textuur en een licht maar duurzaam ontwerp, garanderen wij u de beste kwaliteit voor uw planten. De terracotta-potjes met hun praktische afmetingen van 3 x 3 x 3 cm (l x b x h) worden geleverd in een set van 10, ideaal voor het vermeerderen van zaailingen, verzamelen van vetplanten en kleine planten.

Koopgids: Wat je moet weten over terracotta potten

Hier beantwoorden we al die vragen die je hebt over terracotta potten. Door de meest gestelde vragen te beantwoorden, kun je er zeker van zijn dat degene die je kiest de perfecte terracotta pot is.

Terracotta of klei potten zijn bakken van klei waarin je bloemen, een cactus of eender welke plant kunt planten. (Bron: Mikkel Bech: 27v6BSNYE68/ unsplash)

Wat is een terracotta pot?

Je weet waarschijnlijk al wat een terracotta pot is. Het is niet meer dan een bak van verschillende materialen (plastic, klei of andere) waarin je planten en bloemen kunt laten groeien. Bovendien hebben ze minstens één gat in de bodem, onderaan, zodat het water efficiënt afgevoerd kan worden.

Maar als we het over terracotta potten hebben, onderscheiden we de soort pot door het materiaal. Meer bepaald is terracotta een kleisoort. Daarom kan men ook op een meer algemene manier van een kleipot spreken.

Klei of terracotta geeft het een klassieke en natuurlijke vormgeving, hoewel we het tegenwoordig ook in kleuren kunnen vinden. Hoewel het een breekbaarder en zwaarder materiaal is dan andere, maakt zijn stijl samen met zijn poreusheid, waardoor lucht gemakkelijk kan binnenkomen en water gemakkelijk kan ontsnappen, het uniek en bijzonder.

Deze worden gebruikt als decoratief element. Daarom is er zo’n grote verscheidenheid aan materialen, maten en kleuren. Ze worden binnen of buiten het huis (of om het even welk terrein) geplaatst en krijgen een mooie levendige en decoratieve uitstraling. Tegenwoordig zijn er potten in heel moderne stijlen die de decoratie naar een hoger niveau tillen.

Hoe versier je een terracotta pot?

Omdat dit zowel een decoratief als een praktisch product is, vraag je je misschien af hoe je je basispot kunt versieren om hem een ander tintje te geven.

We stellen voor dat je, om je pot te versieren, hem naar eigen smaak verft. Hoe kan ik de terracotta pot verven? Gemakkelijk! Je hoeft alleen maar over de volgende materialen te beschikken en de onderstaande instructies te volgen

 • Pot van klei
 • Vernis of lak
 • Witte verf
 • Acrylverf in de kleur(en) van je keuze
 • Schuurpapier
 • Een vochtige doek
 • Een droge doek
 • Penselen en/of verfkwasten

Als je al deze elementen klaar hebt, ben je klaar om kleur aan de pot te geven en hem te personaliseren zoals je wilt. Volg deze stappen en begin te schilderen!

 1. Schoonmaken. Gebruik de vochtige doek om de pot goed schoon te maken.
 2. Schuren. Corrigeer de onvolkomenheden met het schuurpapier, zodat het oppervlak vlak is en het schilderen gemakkelijker gaat. Verwijder het stof dat het schuurpapier achterliet met de droge doek.
 3. Waterdicht maken. Maak de binnenkant van de pot waterdicht, zodat het vocht niet ontsnapt en de verf verloren gaat. Kijk voor deze stap eens naar de volgende vraag: Hoe maak je een terracotta pot waterdicht?
 4. Onderlaag. Als de pot waterdicht gemaakt is, is het nu tijd om het oppervlak te verven met witte acrylverf, met een laag grondverf aan de buitenkant. Eén laagje is voldoende, want het is alleen om het een basis te geven, zodat de kleuren die je nu gebruikt helderder en beter uitkomen.
 5. Schilderen en tekenen. En nu is het tijd om je fantasie de vrije loop te laten. Verf strepen, stippen, vormen? Het is aan jou! Zet de pot daarna te drogen.
 6. Vernissen. Breng tenslotte een laag vernis of lak aan om de verf met je motieven watervast en glanzender te maken. En dat is het, je versierde bloempot is klaar!

Hoe maak je een terracotta pot waterdicht?

Het is waarschijnlijk dat je, als je je terracotta pot eenmaal hebt, hem waterdicht wilt maken. Vooral als je besloten hebt het naar je zin te versieren door het met acrylverf te beschilderen. Zoals we in de vorige vraag uitlegden: Hoe versier je een terracotta pot? Een van de noodzakelijke stappen om ze te kunnen beschilderen is ze waterdicht te maken, dus laten we daarheen gaan.

Omdat het materiaal van deze potten erg poreus is, gaat er vocht door het oppervlak en kan het vlekken maken of, als je ze geschilderd hebt, de tekeningen bed erven. Vermijd dit door de binnenkant van je terracotta pot waterdicht te maken. Om je terracotta pot waterdicht te maken, volg je de onderstaande stappen

 • Schoonmaken. Zorg er allereerst voor dat je het oppervlak goed schoon achterlaat. We raden aan om naast water ook een beetje alcohol te gebruiken.
 • Drogen. Laat het drogen na de reiniging met water en alcohol. Je kunt een föhn gebruiken om het proces te versnellen of de kleipot gewoon in de zon zetten.
 • Waterdicht maken. Eenmaal schoongemaakt en gedroogd gaan we de waterdichte laag op onze terracotta pot aanbrengen met een laagje acryllak, vernis, asfaltverf of een ander verzegelend middel. Hiermee krijgen we een harde film die het poreuze oppervlak afsluit om te voorkomen dat er vocht doorheen komt. Je kunt dit niet alleen aan de binnenkant doen, maar ook aan de buitenkant, om een 100% waterdichte pot te krijgen.

Hoe verouder je een terracotta pot?

Heb je je nieuwe terracotta pot al, maar wil je hem, omdat je van klassiek houdt, een vintage tintje geven, dan vertellen we je hier hoe je hem kunt verouderen.

Hoewel de potten van dit soort materiaal met de tijd verouderen, krijg je, als je deze stappen volgt, in korte tijd een klassieke stijl.

De truc is om ei en yoghurt te mengen. Door de grote hoeveelheid proteïnen in deze producten zal het oppervlak van de pot korstmossen en schimmel gaan vertonen, wat het product die antieke toets geeft

 • Eerste stap. Bestrijk met behulp van een kwastje de pot (de plek die je wilt verouderen) met het ei-yoghurt mengsel.
 • Stap 2. Zet de kleipot op een koele, vochtige plaats, in de schaduw indien mogelijk.

Er zijn zoveel manieren om de potten te versieren als je maar kunt bedenken. Beschilder met zoveel vormen en kleuren als je wilt en geniet van de gepersonaliseerde decoratie. (Bron: sweetlouise: 3486434/ pixabay)

Hoe maak je een terracotta pot schoon?

Omdat terracotta potten van zeer poreus materiaal gemaakt zijn, wordt het oppervlak vaak vuil. En soms weten we niet hoe we de pot moeten schoonmaken om hem niet te beschadigen. Dit proces is echter heel eenvoudig en geeft mooie resultaten.

Als de pot nieuw is, kun je in plaats van deze stappen te volgen hem gewoon afborstelen om stof en vuil te verwijderen

 • Stap één. Zet een kleine bak of emmer klaar met water, zuiveringszout en een scheut azijn. Veeg met een in deze emmer gedoopte doek het oppervlak van de pot schoon. We raden aan andere chemicaliën te vermijden om schade aan de plant die je in de pot laat groeien te voorkomen.
 • Stap twee. Borstel het oppervlak en spoel af met schoon water.
 • Stap 3. Laat de pot in de zon volledig drogen en hij is zo goed als nieuw!

Aankoopcriteria

Heb je besloten dat het tijd is om een terracotta plantenbak te kopen? Dan zijn deze koopcriteria essentieel om je te helpen de beste beslissing te nemen. Door op deze factoren te letten kies je de beste terracotta pot voor je behoeften.

Vorm

De vorm van de pot is iets waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat de bak ideaal is voor wat je wilt planten.

Afhankelijk van of je van plan bent één plant of bloemen of zelfs meerdere in dezelfde pot te laten groeien, kun je de vorm kiezen die het beste bij je past. In elk geval is de vorm meer een kwestie van smaak dan van praktisch nut.

We kunnen drie vormen onderscheiden

 • Rond. Dit is de meest klassieke potvorm. Het is ideaal voor elke soort plant.
 • Vierkant. Dit is een veel voorkomende pot, hoewel niet zo algemeen als de ronde. Als je deze vorm mooier vindt, is het geen probleem om te planten wat je wilt.
 • Rechthoekig. Rechthoekige terracotta potten zijn perfect om verschillende soorten naast elkaar te planten. Het is ook een prima optie voor planten die meer ruimte innemen, zonder dat ze per se erg groot zijn, want de rechthoek van de pot bedekt meer ruimte.

Je kunt in een handomdraai een vintage terracotta plantenbak maken. (Bron: danielkirsch: 4343191/ pixabay)

Grootte

Zoals met de vorm van de kleipot, hangt de perfecte grootte af van de plant die je erin wilt zetten.

Hoe groter de plant, hoe groter de maat van je terracotta pot moet zijn

Maceta Tamaño Diámetro
Pequeña 5 cm
Mediana 11 cm
Grande 20 cm

De pottenbakkersschijf wordt gebruikt en de klei wordt met de hand tot de pot gemaakt.

Geëmailleerd

Als je liever een kleurige pot hebt, met een moderner ontwerp, dan staan geëmailleerde potten prachtig. Hun gekleurde bekleding zal je opvallen, niet alleen door hun glans, maar ook omdat je ze, hoewel ze gemakkelijk te vinden zijn, niet elke dag ziet.

Email is een glasachtige vernis die, in het geval van potten, op het materiaal hecht om het te versieren.

Bij deze optie kun je kiezen uit een grote verscheidenheid van kleuren en, decoratief, is het een heel mooi product. Wel is het waar dat ze minder duurzaam en bestendig kunnen zijn dan klassieke terracotta potten.

Samenvatting

Terracotta potten zijn ideaal om onze huizen te versieren met planten en bloemen. Deze kleipotten openen een hele wereld van mogelijkheden. We kunnen ze versieren met verf en we kunnen ze met de hand verouderen om ze een vintagestijl te geven .

Behalve de vorm en de maat moet je ook denken aan mogelijkheden als geglazuurde of handgemaakte terracotta potten. Maak gewoon gebruik van alle mogelijkheden die deze soorten potten bieden en geef je woninginrichting een oppepper!

(Uitgelichte foto bron: Liverani: icuCJlKLOng/ unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies