Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Hallo, welkom. Als je een kookthermometer nodig hebt of van plan bent te kopen, maar niet weet waar je moet beginnen om de beste optie te kiezen, dan is het artikel van vandaag iets voor jou!

Nauwkeurig en praktisch, de kookthermometer is het ideale alternatief voor wie niet langer het kookpunt wil missen bij de bereiding van gebakken voedsel, gegrild voedsel, gebraad, taarten, pastei en vlees, of bij het afkoelen van chocolade, desserts, enz.

In verschillende verkrijgbare versies kun je met de kookthermometer de precieze temperatuur van bereidingen controleren, zodat je het recept tot op de letter kunt volgen en een perfect resultaat krijgt. Volg dit overzicht en bekijk de beste thermometers voor culinair gebruik, en ook de eigenschappen die nodig zijn om de beste keuze voor je recepten te maken.
Belangrijk om te weten

 • De culinaire thermometer heeft een uitstekende weerstand, is bestand tegen hoge temperaturen en kan voor de kok allerlei toepassingen hebben. Om zeker te zijn van alle voordelen die dit product kan bieden, is de juiste keuze essentieel.
 • Het model en de uitvoering van de thermometer moeten bepaald worden op grond van het beoogde gebruik. De keuze is bepalend voor de duurzaamheid en efficiëntie van het product.
 • De kookthermometer is er in verschillende uitvoeringen. De eenvoudigste modellen vind je vanaf R$ 15. Meer gesofisticeerde modellen, digitaal, met infrarood en extra functies kunnen een paar honderd reais kosten.

Beste Thermometer: Onze Selectie

Koopgids

Een culinaire thermometer van goede kwaliteit is een gewaardeerd en gewild voorwerp voor wie van culinaire kunsten houdt en ze begrijpt. In staat om de bereiding en het punt van diverse soorten bereidingen te controleren, is hij een belangrijke bondgenoot om de ideale kookpunten van diverse levensmiddelen te bereiken.

Nu je onze ranglijst van culinaire thermometers bekeken hebt, gaan we naar de Koopgids. In deze rubriek krijg je toegang tot de meest relevante informatie over thermometers voor culinair gebruik, zoals modellen en gebruiksaanwijzingen, voor- en nadelen, waarden, waar te koop, enz.

Imagem de uma mão segurando um termômetro culinário digital em uma panela.

De culinaire thermometer is een grote bondgenoot van hen die precisie in recepten nodig hebben. (Bron: Erhan Inga / 123RF)

Wat is een voedselthermometer?

De voedselthermometer is een apparaat dat gebruikt wordt om temperatuurschommelingen bij het koken te meten. Hij bestaat uit een voelelement met thermometrische eigenschappen en een afleesvenster, dat analoog of digitaal kan zijn.

Er zijn versies met spit, waarin je letterlijk het recept steekt om de temperatuur erin te meten, en versies met oven- of infraroodmeting, waarmee je de temperatuur kunt meten zonder dat de thermometer fysiek in contact komt met het voedsel. Hij is ideaal voor het fijn afstellen van delicate bereidingen zoals vlees, chocolade, gebak, taarten, siropen en andere gerechten.

Waarom een voedselthermometer gebruiken?

Het gebruik van een voedselthermometer is een van de meest effectieve en nauwkeurige manieren om ervoor te zorgen dat je bereidingen en recepten het juiste punt van garing of afkoeling bereiken.

Met de voedselthermometer kun je bijvoorbeeld het precieze punt bepalen van delicate bereidingen zoals chocolade, karamel, suikersiropen,

enz. De thermometer is ook heel belangrijk, niet alleen om het punt van bereiding van voedsel te bepalen, maar ook om de veiligheid van de consumptie van de ingrediënten te garanderen en de risico’s van voedselvergiftiging te verminderen.

Je kunt er mee controleren of het voedsel op de juiste temperatuur gekoeld is om te voorkomen dat het bederft, of dat het gekookt is tot een temperatuur die hoog genoeg is om bacteriën te elimineren. Als nadeel kunnen we zeggen dat sommige modellen wat ingewikkelder kunnen zijn en oefening van de kok vergen.

Voordelen
 • Er zijn versies voor alle zakken
 • Er zijn specifieke ontwerpen voor verschillende soorten gebruik
 • De meeste kunnen warme en koude temperaturen registreren
Nadelen
 • Sommige modellen vereisen oefening voor correct gebruik

Wat zijn de verschillende soorten kookthermometers?

De belangrijkste soorten kookthermometers zijn spies – of staaf -, infrarood en oven. Ze hebben elk hun eigen kenmerken die geanalyseerd moeten worden alvorens te kiezen. Zie:

 • Spies of staaf: Het is de meest gebruikelijke soort thermometer voor culinaire doeleinden. Je kunt er digitale of analoge versies van krijgen. Hij is ideaal voor het meten van de temperatuur in de kern of de binnenkant van voedsel en dranken. Er zijn speciale versies voor vlees, die bestand zijn tegen hoge temperaturen en gedurende de hele bereidingstijd in de oven of grill in het stuk vlees of gevogelte vast kunnen blijven zitten.
 • Infrarood: Uitgerust met een laservizier meet dit model de temperatuur van een afstand, zonder dat fysiek contact met het voedsel nodig is. Hij verricht snel metingen, maar kan alleen de oppervlaktetemperatuur meten. Ideaal voor het afmeten van bouillons, soepen, olie, frituren, drankjes en andere homogene bereidingen.
 • Oventhermometer: De oventhermometer is gemaakt van speciaal materiaal om hoge temperaturen te weerstaan en is gemaakt voor gebruik in de oven tijdens het koken van voedsel. Hij is ideaal voor gebruik in huishoud- of steenovens, want hij komt niet in direct contact met het voedsel; hij meet de totale temperatuur van het kookproces, maar niet van het voedsel zelf.

Foto de uma pessoa preparando receita com chocolate uma panela, pessoa usa espátula, luvas e termômetro culinário.

De culinaire thermometer wordt veel gebruikt in de banketbakkerij. (Bron: mavoimage / 123RF)

Welke meetmethoden worden gebruikt in de culinaire thermometer?

Conventionele culinaire thermometers zijn meestal digitaal of gebruiken gekleurde alcohol, gallium, tin, platina draad of bimetalen bladen voor de temperatuurmeting.

Ondanks dat kwik populair is, wordt het niet veel gebruikt in kookthermometers, omdat het een giftige stof is die voedsel kan verontreinigen als het breekt.

Infrarood modellen gebruiken een andere technologie, die de wisselwerking tussen warmtestraling en temperatuur van voedsel gebruikt om de temperatuur te meten. Bekijk de belangrijkste verschillen tussen analoog en digitaal:

Analoog Digitaal
Meting In trappen Lineair
Meetsnelheid Langzaam tot gemiddeld Snel tot ogenblikkelijk
Verschillen Ze hebben goedkopere waarden dan digitale modellen Ze hebben voorzieningen zoals temperatuuromzetting, gegevensopslag, enz.

Aankoopcriteria: Factoren om kookthermometermodellen te vergelijken

Nu je iets meer weet over kookthermometers, presenteren we de kenmerken waar je op moet letten om de thermometer te kiezen die het beste aan je verwachtingen en behoeften beantwoordt. Het zijn

 • Ondersteunde temperatuur
 • Leestijd
 • Meeteenheid
 • Materiaal en hygiëne

Bekijk de details van elk van deze onderwerpen hieronder. Houd rekening met al deze bijzonderheden bij de keuze van je kookthermometer en verzeker je van een nauwkeurige aankoop.

Ondersteunde temperatuur

Elk model heeft een ondersteunde temperatuurcurve, met de meest voorkomende minimum waarden van -50º C en maximum waarden van 380º C. Modellen met een goed bereik voor negatieve en positieve temperaturen zijn veelzijdiger.

Hoe groter het bereik van het model, hoe resistenter het materiaal ervan moet zijn, om te voorkomen dat het gemakkelijk beschadigd wordt. Controleer ook of het gekozen model negatieve temperaturen kan markeren en verdragen. Gebruik je thermometer nooit in omgevingen of bereidingen die de capaciteitsgrens overschrijden, want dit kan zelfs het product beschadigen.

Afleestijd

De afleestijd van de thermometer is de tijd die hij nodig heeft om de precieze temperatuur van het voedsel te bepalen. Deze tijd wordt bepaald door de relatie tussen het model thermometer en de meetmethode die hij gebruikt. Sommige modellen, zoals die met infrarood meten, hebben een ogenblikkelijke meting.

Anderzijds kunnen modellen zoals de spitthermometer met gekleurde alcoholmeting er wel een minuut over doen om de werkelijke temperatuur van het voedsel te meten. Kies bij delicate recepten thermometers met een snellere afleestijd, want de wachttijd kan voldoende zijn om de bereiding overgaar te laten worden.

Maateenheid

Vergeet niet de maateenheden die je kookthermometer gebruikt te controleren. De meeste modellen geven de eenheden aan in Celsius en Fahrenheit. Maar om de hoofdpijn te vermijden van het werken met een eenheid die je niet kent – omrekenen kan erg lastig zijn – kijk je in de productbeschrijving welke eenheden de thermometer heeft.

Foto de uma panela vermelha em fogão de indução com ingrediente em fervura e termômetro culinário dentro.

Kijk of de culinaire thermometer het resultaat in graden Celsius weergeeft. (Bron: Amelia Martin / 123RF)

Materiaal en hygiëne

Het materiaal en de afwerking beïnvloeden direct de duurzaamheid en de prestaties van het product. Zorg ervoor dat de thermometer gemaakt is van materiaal dat geschikt is voor het beoogde gebruik.

Modellen met kunststof onderdelen, bijvoorbeeld, zijn misschien niet geschikt voor gebruik in een oven. Als je met soepen, sauzen, bouillons of dranken werkt, kies dan zeker een waterdicht model.

Dit kenmerk bepaalt ook hoe de thermometer gereinigd wordt. Omdat het voorwerp direct met voedsel in aanraking komt, moet het efficiënt schoongemaakt worden om besmetting te voorkomen. Waterdichte modellen kunnen met water en zeep afgewassen worden, terwijl de andere schoongemaakt moeten worden met een doek die met 70% alcohol bevochtigd is.

(Featured image source: MavoImage / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies