Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Wil je de temperatuur in je huis regelen om het te houden zoals je het graag hebt? In deze gids leer je hoe je de beste thermostaten op de markt kiest.

Er zijn tijden in het jaar dat we, als we de temperatuur in huis niet goed onder controle houden, kunnen bevriezen of zweten van de hitte, of erger nog, met een grote elektrische schuld zitten, daarom is een thermostaat een noodzakelijk hulpmiddel op plaatsen waar temperatuurregeling noodzakelijk is.

Bij ons onderzochten we de meest concurrerende producten op de markt en maakten deze koopgids op basis van de technische details, reviews en prijzen van de producten, om je dit artikel te brengen waarin je de beste thermostaten kunt zien, erover kunt leren, waar je ze kunt vinden en hoeveel je ervoor moet betalen.
Belangrijk om te weten

 • Een thermostaat is een apparaat waarmee de temperatuur van een kamer geregeld kan worden op basis van de door de gebruiker ingestelde temperatuur. Als de temperatuur niet is wat de gebruiker vraagt, zal de thermostaat de verwarmingsapparatuur opdracht geven de temperatuur van de kamer te verhogen of te verlagen tot de gewenste temperatuur bereikt is.
 • Er zijn analoge en digitale thermostaten, analoge thermostaten zijn meestal eenvoudig en goedkoop en hebben een niveauknop, digitale thermostaten bestaan uit een digitale display die de huidige temperatuur aangeeft, deze bieden meer voordelen dan analoge thermostaten omdat ze meer informatie bieden en geprogrammeerd kunnen worden.
 • Wil je de temperatuur in je huis nauwkeuriger kunnen regelen, probeer dan een digitaal exemplaar te kopen, want je zult het kunnen programmeren om de temperatuur beter te kunnen regelen. Bij sommige slimme modellen kun je de temperatuur online regelen, zodat je de temperatuur met je telefoon of computer kunt veranderen.

Beste Thermostaat: Onze Selectie

Koopgids: wat je moet weten over een slimme thermostaat

Zoals je misschien al weet zijn veiligheidsschoenen voor meer van belang dan alleen hun uiterlijk, dus deze koopgids geeft uitleg over de soorten veiligheidsschoenen die te koop zijn en hun doel, en geeft je tips over waar je ze kunt vinden en hoeveel je ervoor moet betalen.

Zet je thermostaat op een plaats die gemakkelijk te bereiken is en goed te zien is voor gemakkelijk gebruik. (Foto: Christian Delbert /123rf.com)

Wat zijn thermostaten?

Een thermostaat is een regelapparaat dat de huidige temperatuur registreert en dan de verwarmingsapparatuur opdracht geeft de temperatuur te verhogen of te verlagen, afhankelijk van de door een gebruiker gekozen temperatuurinstellingen.

Als iemand bijvoorbeeld in een erg koude omgeving woont en de thermostaat instelt op een warmere temperatuur, zal hij de temperatuur aflezen en als de temperatuur te koud is, zal hij de verwarmingsapparatuur opdragen de temperatuur te verhogen, als de temperatuur te warm is, zal hij hem opdragen de temperatuur te verlagen.

Aanvankelijk waren thermostaten analoog en vervulden ze alleen de functie van temperatuurregeling, maar met de komst van digitale thermostaten werden verbeteringen aangebracht, zoals digitale displays, betere temperatuurmetingen, programmering van temperaturen op datum en tijd en bediening via apps.

Voordelen
 • Je kunt er moeiteloos de temperatuur in kamers mee regelen
 • ze kunnen je helpen je elektriciteitsrekeningen beter onder controle te houden
 • sommige modellen kunnen op datum en tijd geprogrammeerd worden
 • ze zijn een heel goede koop op plaatsen waar de temperatuur varieert
 • Vereisen een eenmalige installatie en minimale onderhoudsinspanning
Nadelen
 • Kan een overbodige aanschaf zijn op plaatsen waar de temperatuur stabiel is
 • Voor de installatie is vaak professionele hulp nodig
 • Thermostaten moeten compatibel zijn met bestaande verwarmingsapparatuur
 • Het instellen van nieuwe modellen kan ingewikkeld zijn als je geen voorafgaande ervaring hebt

Analoge, digitale en slimme thermostaten – Waar moet je op letten?

Het belangrijkste doel van een thermostaat is om in huis een temperatuur te handhaven die voor ons steeds aangenaam is, en dankzij een evoluerende markt zijn er verschillende soorten thermostaten waarmee dat kan, die allemaal voor- en nadelen bieden, variërend van betere controle tot meer betaalbare prijzen.

Al deze verschillende soorten thermostaten zullen hun dienst bewijzen, je moet je alleen zorgen maken over het kiezen van de thermostaat die je het prettigst vindt om de temperatuur te programmeren die je prettig vindt, of die gewoon bij je budget past, niet iedereen heeft een hoogtechnologisch verwarmingssysteem nodig.

 • Analoge Thermostaat: De eenvoudigste van allemaal, hij bestaat meestal uit een keuzeknop en schakelaars. Hun enige functie is een vaste temperatuur in kamers te handhaven, zodat ze niet geprogrammeerd kunnen worden om de temperatuur op basis van bepaalde tijden en dagen te regelen. Tegenwoordig worden deze thermostaten als ouderwets beschouwd en komen ze meestal voor in oudere gebouwen, zodat ze meestal gekocht worden om andere analoge thermostaten te vervangen. Het zijn heel goedkope thermostaten, hoewel ze alleen overwogen moeten worden om andere thermostaten te vervangen of in huizen waar de temperatuur heel weinig varieert.
 • Digitale Thermostaat: Dit zijn thermostaten die een LCD scherm hebben om informatie – zoals temperatuur, dag en datum – weer te geven en met de gebruiker te communiceren. Deze thermostaten kunnen geprogrammeerd worden om afhankelijk van het weer op een bepaalde manier te werken en hebben meer geavanceerde en efficiënte temperatuursensoren.
 • Slimme Thermostaat: Dit zijn de duurste en meest geavanceerde thermostaten, meestal met aanraakscherm en Wi-Fi-verbinding. Ze hebben alle voordelen van digitale thermostaten, maar bieden ook instellingen op afstand, compatibiliteit met telefoon apps en slimme huissystemen. De ideale thermostaat hangt zowel af van hoe belangrijk temperatuurregeling voor je is, als van het verwarmingssysteem dat je hebt en je budget. Wil je een programmeerbaar systeem zonder al te veel uit te geven, ga dan voor een digitale, wil je een thermostaat die alles voor je doet, ga dan voor een slimme, wil je een zuinige, ga dan voor een analoge.

Een programmeerbare digitale thermostaat die je kunt instellen om te werken tijdens de uren dat je thuis bent – (Foto: belchonock /123rf.com)

Koopcriteria

Omdat thermostaten in het begin wat ingewikkeld in het gebruik kunnen zijn, is het heel normaal dat je niet op de hoogte bent van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je er een gaat kopen, dus het maakt niet uit of je net naar een koude streek verhuisd bent en niet weet waar je op moet letten, in dit deel leer je alles wat je moet weten.

Compatibiliteit en installatie

Voordat je een verwarmingsthermostaat koopt, moet je je ervan vergewissen dat de plaats waar hij komt te staan voldoet aan alle eisen die deze apparaten stellen. Je moet ook weten of je bestaande verwarmingsapparatuur compatibel is met de thermostaat die je wilt kopen.

Sommige nieuwere modellen thermostaten vereisen bijvoorbeeld een C-kabel die voor oudere thermostaten niet nodig was, wat extra installatiekosten kan opleveren voor wie zijn apparatuur wil opwaarderen.

Het is ook een goed idee om te weten welk voltage de plaats heeft waar je je thermostaat gaat installeren, want de spanningsvereisten voor deze apparaten variëren. De spanningswaarde van een thermostaat staat meestal in de specificaties, dus je hoeft niet ver te zoeken om uit te vinden of hij compatibel is met de elektriciteit in je huis.

We raden je aan een professionele installatiedienst in te schakelen, zodat je een complete diagnose kunt laten stellen en een eenvoudige installatie kunt laten uitvoeren; dit zal ongetwijfeld tot extra kosten leiden, maar op de lange duur is het de beste optie.

Programmeren

Met de meeste digitale thermostaten kun je ze zo programmeren dat ze op bepaalde tijden en data op een bepaalde manier werken, wat je echt kan helpen om je elektriciteitskosten te drukken, dus dit is iets wat je niet mag missen. Probeer een thermostaat te kopen die op uren en dagen van de week geprogrammeerd kan worden.

Als je bijvoorbeeld tot zaterdag werkt en je huis om 6:00 uur ‘s morgens verlaat en om 6:00 uur ‘s avonds terugkomt, kun je je thermostaat programmeren om je verwarming uit te schakelen van 5:50 AM tot 5:50 PM, zodat je een beetje elektriciteit kunt besparen voordat je weggaat, tijdens de uren dat je weg bent en thuiskomt bij de temperatuur die je het aangenaamst vindt.

Digitale thermostaten doen dit met eenvoudige datum- en tijdsystemen die je schema opslaan, terwijl slimme thermostaten je meest voorkomende gewoonten kunnen leren en zichzelf automatisch programmeren, of ze kunnen gewoon weten wanneer je thuis bent en wanneer niet om het verwarmingssysteem te commanderen.

Afstandsbediening

Hoewel niet noodzakelijk, kun je met een draadloze verwarmingsthermostaat de temperatuur veranderen vanuit je bed of bank, zodat je geen seconde van je slaaptijd verliest door te staan prutsen met de temperatuur in je huis.

Digitale thermostaten hebben verschillende manieren om dit te doen. Eenvoudige digitale thermostaten kunnen regelaars bevatten die al dan niet digitale displays hebben; als ze dat wel hebben, bevatten deze informatie zoals de huidige temperatuur en de ingestelde temperatuur. Met deze regelaars kun je de temperatuur regelen en de thermostaat uitzetten, maar je moet dan wel dicht bij de thermostaat zijn.

Een slimme thermostaat kan verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk om informatie en bediening te geven op je smartphone, computer, of elk willekeurig Android en iOS toestel (ook Apple Watches!). Je kunt er dus de temperatuur van je huis mee aan- of uitzetten van overal waar je verbinding met het netwerk kunt maken.

Een ander voordeel van deze slimme thermostaten is dat ze verbinding kunnen maken met Smart home systemen, zoals Amazon’s Alexa, zodat je je assistent kunt bevelen je de huidige temperatuur te vertellen en hem dan te vragen die naar jouw smaak te veranderen.

Extra functies

Nu we de belangrijkste factoren behandeld hebben, is het tijd om uit te zoeken welke factoren, hoewel niet zo cruciaal, je thermostaten tot veelzijdigere en nuttigere apparaten maken

 • Spraak-activering: Sommige thermostaten kunnen met je stem bediend worden om de temperatuur te veranderen, al moet je misschien wat meer moeite doen om een Engelssprekende te vinden. Maar die welke compatibel zijn met virtuele assistenten bieden een meer doeltreffende en universele spraakbediening.
 • Nabijheidssensoren: Een thermostaat met een nabijheidssensor biedt nog een extra niveau van energiebesparing, want sommige modellen met deze functie zetten hun display alleen aan als je in de buurt bent, en die met Geofencing zetten verwarmingssystemen aan en uit afhankelijk van of je thuis bent of niet.
 • Aangeboden informatie: Een eenvoudige thermostaat geeft informatie over de huidige temperatuur, de dag en de tijd, een meer geavanceerde kan extra details geven zoals het weer en zelfs de vochtigheidsgraad, hoewel dit misschien wat overdreven is als je bedenkt dat je deze informatie het meest waarschijnlijk op je smartphone zult zien.
 • Energiebesparing: De eerste reden waarom we een thermostaat kopen is voor het comfort van de perfecte temperatuur, en de tweede is voor de kosten die hij ons bespaart.

Sommige thermostaten besparen energie door de temperatuur te verhogen of te verlagen binnen een bereik van 2 graden Celsius, een temperatuurvariatie die voor de gebruiker comfortabel kan zijn. Sommige modellen geven ook besparingsrapporten die je misschien nuttig vindt.

(Uitgelichte afbeelding bron: Zhudifeng/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies