Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Bij de regeling van een verwarmingssysteem is een sleutelonderdeel de thermostaat. Met deze apparaten kan het verwarmingssysteem worden in- en uitgeschakeld naar gelang de temperatuur. Tegenwoordig is hun functie echter niet meer daartoe beperkt. Met de komst van slimme thermostaten die compatibel zijn met een groot aantal apparaten, kunnen ze in routines van uiteenlopende complexiteit worden geïntegreerd.

Behalve hun slimme mogelijkheden zijn thermostaten de laatste jaren ook minder ingewikkeld geworden om te installeren. Het aantal bestaande modellen is sterk toegenomen en er zijn nieuwe variabelen verschenen als het gaat om de aanschaf ervan. In dit artikel zullen we proberen alle twijfels weg te nemen, zodat je met kennis van zaken een nieuwe thermostaat kunt kopen zonder fouten te maken

Belangrijk om te weten

 • Met een thermostaat kun je de temperatuur van een kamer constant houden.
 • Er zijn drie hoofdtypen thermostaten: analoge, digitale en slimme.
 • Als je een programmeerbare thermostaat zoekt, moet je op zijn minst kiezen voor een digitale. Als je hem op afstand wilt bedienen, zul je een slimme thermostaat moeten kopen.

Beste Thermostaten: Onze selectie

Hier is een lijst van onze selectie van de beste thermostaten op de markt. Je vindt thermostaten van verschillende soorten en prijzen, geschikt voor bijna elk scenario waarin je zo’n apparaat nodig zou kunnen hebben

Koopgids: Wat je moet weten over thermostaten

Er zijn verschillende vaak gestelde vragen voor wie een thermostaat wil kopen. Beginnend met de werking van deze toestellen, tot de installatie ervan en met inbegrip van de op de markt verkrijgbare types, is er geen tekort aan vragen die opkomen als je modellen begint te evalueren. We zullen proberen al deze vragen te beantwoorden om je de informatie te geven die je nodig hebt om de thermostaat te kopen die het beste aan je behoeften voldoet.

Met een thermostaat kun je de temperatuur van een kamer constant houden. (Bron: Lopolo: 158272276/ 123rf)

Hoe werkt een thermostaat?

De belangrijkste functie van een thermostaat is de temperatuur in de ruimte waarin hij staat constant te houden of te regelen, volgens de ingevoerde programmering. Daartoe meet het de temperatuur en zendt commando’s naar het verwarmingssysteem, waarop het aangesloten moet zijn.

De bediening gebeurt, naargelang de thermostaat slim is of niet, vanaf het product (via een aanraakscherm of fysieke bediening, naargelang het digitaal of analoog is) of op afstand met een extern toestel zoals een mobiele telefoon of een slimme luidspreker.

Welke soorten thermostaten zijn er?

Met hun regelmethode als belangrijkste parameter, kunnen we thermostaten in drie soorten verdelen: analoog, digitaal en slim
 • Analoge thermostaten: deze thermostaten hebben een handmatige bediening waarmee je de temperatuur kunt instellen die je wilt aanhouden. Ze zijn in onbruik geraakt ten gunste van meer geavanceerde thermostaten met veel meer functionaliteit.
 • Digitale thermostaten: ze hebben een display dat de temperatuur aangeeft van de ruimte waarin ze staan. Ze meten nauwkeuriger dan analoge thermostaten en bovendien zijn de meeste programmeerbaar, zodat je kunt bepalen wanneer de verwarming aan en uit gaat.
 • Slimme thermostaten: Deze thermostaten gaan een stap verder dan digitale thermostaten. Ze maken verbinding met het internet via Wi-Fi zodat ze op afstand kunnen worden bediend en in domotica systemen kunnen worden geïntegreerd. De meeste van deze thermostaten zijn draadloos en hebben twee toestellen, een zender die de temperatuur meet van de kamer waarin hij staat en een ontvanger die met de ketel in verbinding staat en hem opdrachten geeft.
Type thermostaat Analoge thermostaat Digitale thermostaat Slimme thermostaat
Programmeerbaar Nee Meeste modellen Ja
Wifi aangesloten Nee Sommige modellen Ja
Kan bediend worden met een mobiele telefoon Nee Sommige modellen Ja
Is het compatibel met virtuele assistenten (Alexa, Siri, Google Assistent) Nee Nee Ja
 • Temperatuurregeling thuis: met thermostaten kun je de temperatuur van een kamer constant houden. Dit verhoogt het comfort van de kamer, omdat je het er nooit warm of koud van krijgt en je huis altijd op je ideale temperatuur is.
 • Energiebesparing: programmeerbare thermostaten helpen je energie te besparen. Door te regelen hoe laat de verwarming aangaat, kun je ervoor zorgen dat ze alleen aangaat wanneer je ze nodig hebt. Energie besparen bespaart je niet alleen geld bij het betalen van je elektriciteitsrekening, het is ook een kleine bijdrage aan de planeet.

Waar en hoe installeer je een thermostaat?

De installatie van een thermostaat, die, als je handig bent, helemaal niet ingewikkeld is, hangt af van het type thermostaat. Maar er is één stap die je, ongeacht het type thermostaat dat je hebt, moet uitvoeren: je moet een apparaat op de ketel installeren.

Analoge, digitale en draadloze thermostaten hebben allemaal een apparaat dat direct op de ketel wordt aangesloten. We gaan niet in stap-voor-stap detail in op hoe je hem aansluit, want dat verschilt enigszins van thermostaat tot thermostaat, maar het is geen al te ingewikkeld proces als je je er een beetje in kunt verdiepen. Bedenk dat als je er niet in slaagt hem aan te sluiten, je een vakman moet bellen om er voor te zorgen en ongelukken te voorkomen.

Als je model draadloos is, moet je ook de thermostaat installeren in de kamer waar je de temperatuur wilt regelen. Hij kan zowel op een tafel als aan de muur geplaatst worden. Voor dit type thermostaat moet je ook een configuratie uitvoeren, die meestal bestaat uit het verbinden van de thermostaat met het Wi-Fi-netwerk met behulp van een mobiele applicatie.

Kan er een incompatibiliteit zijn tussen een thermostaat en een verwarmingssysteem?

In het algemeen is elke thermostaat compatibel met elk verwarmingssysteem. Er zijn echter een paar specifieke gevallen waarin dit niet het geval is: systemen met hoge stroomsterkte en gepatenteerde systemen
 • Systemen met hoge stroomsterkte: Systemen die hoge stroomsterkte gebruiken (meer dan drie ampère, de standaard stroomsterkte) zijn niet compatibel met sommige thermostaten die niet zo’n hoge stroomsterkte aankunnen.
 • Eigendomsgebonden systemen: Sommige verwarmingssystemen gebruiken een eigendomsgebonden communicatieprotocol tussen de ketel en de thermostaat. Dit betekent dat alleen thermostaten van dezelfde fabrikant als de ketel ermee compatibel zijn.
Als je twijfelt over de compatibiliteit van een bepaalde thermostaat met je verwarmingssysteem, vraag dan professioneel advies.

Er zijn drie hoofdtypen thermostaten: analoge, digitale en slimme. (Bron: Rh2010: 114136211/ 123rf)

Wat zijn de meest voorkomende problemen met thermostaten?

Zoals elk product kunnen thermostaten soms stuk gaan. We zetten een paar van de meest voorkomende op een rijtje om

je bewust van te zijn

 • Ketel gaat niet aan of uit: Als de ketel niet aan of uit gaat zoals geprogrammeerd, is waarschijnlijk de thermostaat defect. Begin met hem uit en aan te zetten, zoals met alle digitale producten, soms is een reset de oplossing. Als dit niet werkt, is de volgende stap de bedrading te controleren, waarvoor je waarschijnlijk een vakman moet bellen.
 • De thermostaat reageert niet: Als het display van de thermostaat niet reageert op aanraking, is dit een slecht teken. Het is zeer waarschijnlijk dat het product defect is. Nogmaals, misschien zit het probleem in de bedrading, die het meest vatbaar is voor defecten. Het is raadzaam een vakman te bellen om het te controleren en je een oplossing te geven.
 • De slimme thermostaat werkt niet meer: als je slimme thermostaat niet meer reageert of de routines waarin je hem hebt geïntegreerd niet meer activeert, is het eerste wat je moet doen de instellingen in de mobiele app controleren. Waarschijnlijk heeft het zich losgekoppeld van het Wifi-netwerk en zal het opnieuw configureren het weer perfect laten werken. Op het gevaar af in herhaling te vallen, raden we je aan, als dit niet werkt, professionele hulp te zoeken om het probleem op te lossen.

Aankoopcriteria

Er zijn verschillende factoren waarmee we rekening moeten houden als we een thermostaat kopen. Hoe zal hij op ons verwarmingssysteem worden aangesloten? Hoe ingewikkeld is de installatie ervan? Welke mogelijkheden biedt hij ons bij het programmeren? En om hem op afstand te bedienen? We zullen elk van deze variabelen in detail behandelen, zodat je alle informatie hebt die je nodig hebt om een thermostaat te kiezen.

Aansluiting

De manier waarop de thermostaat op je verwarmingssysteem zal worden aangesloten moet een van de eerste punten zijn waarmee je rekening moet houden. Er zijn twee manieren: directe verbinding met de ketel of draadloze.

Directe verbinding is de klassieke manier. Zowel analoge thermostaten als minder geavanceerde digitale thermostaten worden op deze manier aangesloten. Zoals eerder gezegd, worden deze thermostaten direct op de ketel geïnstalleerd en detecteren zo de kamertemperatuur en regelen de verwarming.

Nieuwere thermostaten werken draadloos. Ze zijn draadloos en worden via radiogolven verbonden met de verwarmings- of koelingsbron. Hiervoor wordt een relais gebruikt, dat verbonden is met de ketel

De laatste thermostaten zijn de meest handige. Het ontbreken van een vaste verbinding betekent dat de temperatuur van overal in huis geregeld kan worden. Desondanks zijn vaste thermostaten nog steeds een uitstekende keuze als de mobiliteit die draadloze thermostaten bieden voor jou geen doorslaggevende factor is.

Als je een programmeerbare thermostaat zoekt, moet je op zijn minst kiezen voor een digitale. (Bron: Rh2010: 136727891/ 123rf)

Installatiegemak

Dit is vaak een van de grootste zorgen van mensen die voor het eerst een thermostaat kopen. Hoe moeilijk zal het zijn om hem te installeren? De complexiteit, die niet al te groot is (zie de koopgids in dit artikel voor meer details), varieert enigszins naar gelang het gekozen type thermostaat.

Bedrade thermostaten, zowel analoge als digitale, hoeven alleen maar op de ketel aangesloten te worden. Draadloze thermostaten, daarentegen, vereisen enkele extra stappen. Omdat ze uit twee delen bestaan, een zender en een ontvanger, moet je niet alleen de ontvanger op de ketel aansluiten om hem te kunnen regelen, maar ook de zender, dat is de thermostaat die de temperatuur registreert, in de kamer plaatsen waarin je metingen wilt doen.

Deze laatste thermostaten moeten, als ze slim zijn, ook ingesteld worden. Dit bestaat meestal uit het downloaden van een specifieke toepassing van het merk op je telefoon, waarmee je de thermostaat kunt verbinden met je Wi-Fi-netwerk en hem zo op afstand kunt bedienen en desgewenst in een domoticasysteem kunt integreren.

Programmeercapaciteit

Programmeercapaciteit is heel belangrijk in een thermostaat. Je wilt waarschijnlijk voortdurend een bepaalde temperatuur handhaven in de kamer waar de thermostaat staat en dat bovendien op een bepaald tijdstip van de dag doen. Dit is wat programmeerbare thermostaten je mogelijk maken.

Programmeerbare thermostaten zijn niet alleen gemakkelijk in het gebruik, ze helpen je ook energie te besparen. Doordat het verwarmingssysteem geprogrammeerd is om de kamer op een vaste temperatuur te houden, schakelt het aan en uit om dit doel te bereiken. Dit bespaart energie in vergelijking met de boiler de hele tijd aan te laten staan.

Hoewel de meeste digitale thermostaten programmeerbaar zijn, hebben de meest eenvoudige thermostaten deze functie niet. Analoge thermostaten laten dit ook niet toe, want de temperatuur wordt handmatig geregeld.

Afstandsbediening mogelijkheden

Afstandsbediening van de verwarming is een veel gevraagde functie. Nog niet zo lang geleden was het exclusief voor de meest geavanceerde modellen, maar met de opkomst van slimme thermostaten wordt het steeds toegankelijker.

Bediening gebeurt meestal met een mobiele telefoon. De thermostaat maakt via Wi-Fi verbinding met het internet en met een app van de fabrikant kun je de verwarming aan en uit zetten en het gedrag ervan programmeren.

Een andere vorm van afstandsbediening die steeds populairder wordt zijn virtuele assistenten. Compatibiliteit met Alexa, Siri of Google Assistent maakt het mogelijk om spraakcommando’s te geven om de verwarming te bedienen. Dit helpt ook om de thermostaat in te voeren in het domotica systeem om routines te maken in samenhang met andere aangesloten apparaten.

Samenvatting

Als je de temperatuur in je huis zelf in de hand wilt hebben, moet je een thermostaat kopen. Als je erover aarzelt denk er dan niet over na en koop er een, je levenskwaliteit zal aanzienlijk verbeteren doordat je steeds de temperatuur kunt hebben die je wilt.

Met alles wat in dit artikel gezegd is moet je voorbereid zijn op een weloverwogen aankoop van je nieuwe thermostaat. We raden je aan je behoeften als leidend criterium te gebruiken. Rekening houdend met alles wat je nu over thermostaten weet, wat heb je nu echt nodig, welke functies zijn onmisbaar en welke zijn overtollig? Door dit advies op te volgen is de kans groot dat je een aankoop doet waar je blij mee bent.

(Zichtbare foto bron: Baloon111: 45695740/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies