Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Een trainingspak is een must in de garderobe van alle sportieve mannen. Of je nu gaat joggen, voetballen, basketballen, handballen of calisthenics beoefenen, met een trainingspak voor heren sla je bij elke sport een goed figuur. En niet alleen om in te sporten, een trainingspak voor mannen is ook comfortabel en stijlvol voor thuis en in het dagelijks leven.

Het is zowel functioneel, in die zin dat het ademend is, je koel houdt tijdens je training en je bewegingsvrijheid niet beperkt, als stijlvol. Je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan stijlen, kleuren en materialen. Dit betekent dat het trainingspak voor mannen praktisch nut en stijl combineert en in elk opzicht een must-have is, die in geen enkele mannengarderobe mag ontbreken.
Beste Trainingspak heren: Onze selectie

Shopgids Trainingspak heren: Alles wat je moet weten

Omdat er een ruime keuze aan trainingspakken voor heren is, zodat de aankoopbeslissing soms niet gemakkelijk is, hebben we hier enkele koopcriteria verzameld die je kunnen helpen bij het nemen van je beslissing

 • Fit
 • Materiaal
 • Maat
 • Kleur
 • Functionaliteit

Over deze aspecten – en de prioriteit die ze krijgen – moet je nadenken voor je koopt.

Pasvorm

Welke pasvorm of snit voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeur, de sport(en) die je beoefent en je lichaamstype. Sommige trainingspakken hebben een wijde snit, die bijvoorbeeld zorgt voor meer ruimte in de schouders, en dus meer bewegingsvrijheid, terwijl andere daar strakker gesneden zijn.

De uiteinden van de benen en mouwen spelen ook een rol bij de pasvorm; ze kunnen open of strak gemaakt worden met behulp van een tailleband. Vooral als je relatief kortere of langere benen hebt, kan een trainingspak met een tailleband helpen voorkomen dat de broek of de mouwen over je voeten of handen hangen.

Materiaal

Trainingspakken zijn meestal gemaakt van katoen of synthetische vezels zoals polyester. De verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen, dus bij de aanschaf moet op het materiaal gelet worden. Katoen geeft nauwelijks zweet af en wordt dus snel vochtig als je zweet, maar het houdt je ook warm of koel, afhankelijk van de situatie, en is heel comfortabel om te dragen.

Synthetische vezels zoals polyester of viscose zijn daarentegen ademend en voeren vocht naar buiten af en drogen ook snel. Dus als je bijzonder zweterige sporten doet, zijn synthetische vezels waarschijnlijk een betere keuze. Als het belangrijk is dat je warm gehouden wordt, bijvoorbeeld omdat je na het sporten nog in je trainingspak door de kou naar huis moet lopen, kun je een katoenen trainingspak overwegen.

Maat

De maat is voor je trainingspak natuurlijk nog belangrijker dan voor je gewone kleding, want je bewegingsvrijheid kan beperkt worden als het pak te klein is, of je kunt bijvoorbeeld over je benen struikelen als het te groot is. Het moet ook passen zonder te strak te zitten, zelfs als je veel beweegt. Als je een ongewone maat hebt, d.w.z. groter of kleiner dan de standaardmaten, moet je nog steeds niet opgeven, er zijn ook enkele merken die een ruimere matenreeks aanbieden.

Kleur

De kleur van je herentrainingspak is niet alleen een modebeslissing, maar ook een veiligheidskwestie. Als je het pak gaat dragen om buiten in het donker te sporten, bijvoorbeeld om te joggen, kies dan een lichtere kleur of een trainingspak met reflectoren. Als je in een (hobby)team speelt, moet je de kleuren op elkaar afstemmen. In professionele teams bestelt de club meestal precies hetzelfde trainingspak voor alle teamleden.

Functionaliteit

Sommige eigenschappen van trainingspakken voor heren zijn afhankelijk van de sport onmisbaar voor een goed trainingspak.

 • Zakken: Je moet bedenken of je zakken op je trainingspak wilt, bijvoorbeeld om je sleutels of smartphone in op te bergen. Let, afhankelijk van je bedoeling, ook op of de zakken met een rits gesloten kunnen worden.
 • Capuchon: Een trainingspak met capuchon maakt het ook mogelijk om in de regen te trainen. Vooral als je al op pad bent en het plotseling begint te regenen, is een trainingspak met capuchon erg praktisch.
 • Reflectoren: Reflectoren op het trainingspak zijn essentieel als je vaak buiten in het donker sport, vooral in de stad. Zonder reflectoren ben je gemakkelijk te missen bij het joggen, bijvoorbeeld, en riskeer je auto-ongelukken. Als je echter uitsluitend in de sportschool traint, kun je deze eigenschap verwaarlozen.
 • Isolatie: Een trainingspak voor heren van een materiaal dat isolerend werkt is bijzonder geschikt als je vaak in de kou sport.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het juiste trainingspak vinden is niet altijd gemakkelijk, dus hebben we hier de belangrijkste vragen over dit onderwerp voor je verzameld en beantwoord.

Wat is een trainingspak voor mannen?

Een trainingspak bestaat meestal uit twee kledingstukken: een trainingsbroek en een trainingsjasje. Samen vormen ze het trainingspak dat je kunt dragen om te sporten. Bij sport worden ze vooral gebruikt voor de warming up, tijdens pauzes, na het sporten en als het koud is. Omdat ze zo comfortabel zijn, worden trainingspakken niet alleen voor sport gedragen, maar ook in het dagelijks leven en in de vrije tijd, vooral thuis als je je ontspant of huishoudelijk werk doet. Ze kunnen ook als modestatement gedragen worden, bijvoorbeeld in de trendy retro look.

Welke soorten trainingspakken voor heren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten trainingspakken voor mannen. We willen hier de belangrijkste voorstellen.

 • Polyester pak: Polyester pakken zijn gemaakt van polyester, maar in de volksmond verwijst dit ook naar trainingspakken van andere synthetische vezels. Ze zijn meestal zweetafvoerend en ademend.
 • Katoenen pak: Trainingspakken van katoen voeren zweet niet zo goed af, maar ze houden je bijzonder warm, zodat ze vooral geschikt zijn om warm te blijven tijdens pauzes of om in de kou te sporten.
 • Presentatiepak: Presentatiepakken worden meestal gedragen door beroepssporters, vooral teamsporters, bijvoorbeeld om een nieuwe ploeg voor te stellen of een persconferentie te geven. Ze zijn flatteus gesneden en zijn meer een uniform dan sportkleding voor de ploeg.
 • Isolerend trainingspak: Een isolerend trainingspak houdt warmte vast en voorkomt zo afkoeling na het sporten, tijdens pauzes of als het koud is.
 • Ademend trainingspak: Ademende trainingspakken voeren je zweet af tijdens het sporten, zodat de stof niet onaangenaam vochtig wordt en de kans op ziek worden kleiner is.
 • Trainingspak met capuchon: Een trainingspak met capuchon houdt je droog als je in de regen traint, zelfs als je onderweg plotseling in een stortbui terechtkomt.
 • Lichtgewicht trainingspak: Een lichtgewicht trainingspak is gemaakt van materialen die niet veel wegen. Dit betekent dat je je tijdens het sporten niet ingesnoerd voelt en minder zweet. Een lichtgewicht trainingspak is daarom vooral aan te bevelen voor duursporten.
 • Reflecterend trainingspak: Een reflecterend trainingspak of een trainingspak met reflectoren beschermt je tegen over het hoofd gezien worden in het donker. Dus als je vaak ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat buiten sport, kan dit een belangrijk veiligheidskenmerk voor je zijn.Afhankelijk van het trainingspak kunnen deze types elkaar ook overlappen. Een katoenen trainingspak kan bijvoorbeeld ook reflectoren hebben.

Welke extra functies vervult een trainingspak voor mannen?

Behalve functioneel voor het sporten, kan een trainingspak voor heren beslist ook een modestatement zijn. Vooral een trainingspak met een retro uitstraling heeft dit effect. In het dagelijks leven en in de vrije tijd kan vooral de broek als comfortabel kledingstuk gedragen worden, bijvoorbeeld om te ontspannen, en je kunt er zonder veel moeite casual uitzien.

Het trainingspak kan ook functioneel nuttig zijn op de heen- of terugweg van het sporten, omdat het je lekker warm houdt en zo verkoudheid en onderkoeling voorkomt, vooral ook omdat het de spieren en gewrichten warm houdt en zo ook verrekkingen en pijnlijke spieren voorkomt.

Hoe onderhoud ik mijn herentrainingspak?

Je kunt meestal gewoon de onderhoudsinstructies op het etiket van het trainingspak volgen. Je zult het pak echter vaker moeten wassen dan gewone vrijetijdskleding, want zweet en andere soorten vuil moeten er direct uitgewassen worden. Zwaar vervuilde voorwerpen, bijvoorbeeld met grasvlekken, moeten eerst geweekt en met de hand gewassen worden voor ze in de wasmachine gaan om het grofste vuil eruit te wassen.

In de regel kunnen trainingspakken niet in de droger gedroogd worden, dus kun je ze beter op een droogrek of aan de waslijn hangen. Als je de kledingstukken wilt strijken, zorg er dan voor dat je geen applicaties en prints, bv. merklogo’s of namen, clublogo’s en wedstrijdnummers of namen, strijkt om ze niet te beschadigen.

Samenvatting

Een trainingspak voor mannen kopen vraagt dus om enkele overwegingen vóór de aankoop: wanneer, hoe vaak en voor welke sport je het wilt dragen, bijvoorbeeld. Als je met al deze aspecten rekening houdt, blijf je nog steeds met een ruime keuze zitten en heb je na een aankoop een ongelooflijk veelzijdig kledingstuk.

Of het nu voor sport, dagelijks leven of vrije tijd is, het trainingspak voor heren kan voor vele gelegenheden gecombineerd worden en is een onmisbaar deel van de garderobe van een sportieve, moderne man. Ook de vele verschillende ontwerpen en types bieden dat het pak vaak voor sport maar ook elders gedragen kan worden. Merk echter op dat er ook gelegenheden zijn waarbij het dragen van een trainingspak als ongepast wordt beschouwd.

(Image source: Niyas Khan / unsplash.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies