Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

De tijd voor warme kleding is aangebroken, maar je wilt niet weer een saaie standaard jas kopen zoals de meeste andere heren? Dan is een trenchcoat misschien net iets voor jou. Dit type jas is niet alleen ongelooflijk stijlvol, maar kan ook bijzonder goed gecombineerd worden met verschillende gelegenheden en outfits.

Omdat trenchcoats je als man een uiterst modebewuste stijl geven, zijn er nu veel verschillende variaties en interpretaties. In deze gids willen we je alles vertellen wat je moet weten over trenchcoats en je helpen je eigen persoonlijke outfit samen te stellen.
Beste Trenchcoat heren: Onze selectie

Shopgids Trenchcoat heren: Alles wat je moet weten

Trenchcoats hebben een lange traditie en hebben daarom al veel ontwikkelingen doorgemaakt. In het volgende gedeelte willen we uitleggen welke criteria vooral belangrijk zijn bij het kopen van een trenchcoat.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Lengte
 • Kleur
 • Doel

De verschillende aankoopcriteria bieden elk vele alternatieven en individualiseringsmogelijkheden. Daarom willen we nu meer in detail ingaan op de afzonderlijke punten.

Materiaal

Sinds hun introductie aan het begin van de 20e eeuw hebben de trenchcoats een aantal ontwikkelingen doorgemaakt, vooral wat het gebruikte materiaal betreft. De volgende stoffen zijn als bijzonder geschikt naar voren gekomen

 • Gabardine: Deze minder bekende stof werd oorspronkelijk gebruikt voor alle trenchcoats. Het wordt gekenmerkt door zijn lichtheid en door zijn waterafstotende en verwarmende functie. De stof is echter vrij duur om te produceren, en daarom vind je ze alleen in heel dure modellen
 • Katoenen stof: Het mengsel van katoen en andere geweven stoffen is het meest gebruikte materiaal voor trenchcoats. Het geeft ook waterafstotendheid en is veel betaalbaarder dan gabardine. Het nadeel is echter dat trenchcoats van deze stof erg warm kunnen worden.
 • Leer: Een heel moderne vorm van trenchcoats zijn de modellen die van leer gemaakt zijn. Ze zijn een flink stuk zwaarder dan vergelijkbare producten, maar het leer beschermt tegen blijvend vuil worden. Ook al is het materiaal nogal ongewoon voor mannen, toch geven discrete modellen je een bijzondere elegantie en maken ze ook indruk met een lange levensduur.

Behalve deze materialen worden af en toe ook trenchcoats met andere stoffen aangeboden. Hieruit kun je zien hoe modieus en veelzijdig dit kledingstuk gebruikt en geïnterpreteerd wordt. Je vindt er zeker een model dat bij je modestijl past.

Lengte

In principe zijn trenchcoats verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan lengtes. Welke je moet kiezen hangt ook af van je maat en figuur. Want de juiste trenchcoat accentueert bovendien je chocolade kanten.

Trenchcoats die tot aan de enkels reiken zijn bijzonder geschikt voor lange en slanke mannen. Hierdoor lijken ze iets langer en krijgen ze een samenhangend totaalbeeld. Kleinere en bredere mannen, daarentegen, kunnen beter gaan voor een model dat hooguit tot de knieën reikt. Dit heeft tot gevolg dat ze nog iets breder lijken en neemt vooral het effect weg dat ze over het geheel genomen klein lijken.

Natuurlijk heeft de lengte van de trenchcoat niet alleen invloed op het modieuze uiterlijk. Het geeft ook meer of minder warmte. Als je een trenchcoat zoekt voor het milde overgangsseizoen, kun je beter voor kortere modellen gaan.

Kleur

De meest traditionele en nog steeds meest populaire kleur voor trenchcoats is beige. Bovendien zijn veel modellen ook in zwart of kaki verkrijgbaar. Hieruit blijkt dat trenchcoats vooral gezien worden als een klassiek en elegant kledingstuk dat ook bij belangrijke gelegenheden gedragen kan worden.

Tegelijk vind je ook herenmodellen in opvallende kleuren als rood of geel, die vooral een casual alledaagse look kunnen geven. Je kunt daarom trenchcoats vinden voor zowat elke gelegenheid en levensgebied.

Omdat dit kledingstuk van hoge kwaliteit is en in veel gevallen een lange levensduur belooft, is het aan te raden eerder sobere en gemakkelijk te combineren kleuren te kopen. Dan kan een trenchcoat je door vele levensfasen begeleiden.

Doel

Voordat je een trenchcoat koopt, moet je duidelijk zijn over het seizoen waarin je hem wilt dragen. Dit zal bepalen welk model en materiaal voor jou geschikt is. In principe kunnen verschillende trenchcoats zowel in het milde overgangsseizoen als in winterse omstandigheden gedragen worden.

Als je een trenchcoat zoekt voor de overgangsperiode, zijn lichtgewicht modellen met zo weinig mogelijk katoen bijzonder geschikt. Bovendien moet de trenchcoat er ook bijzonder goed open uitzien, want je zult hem niet altijd sluiten als de temperatuur verandert. Als laatste is het aan te raden een model te kiezen dat niet langer is dan knielengte, zodat je niet te veel zweet.

Als je trenchcoat daarentegen veel meer als jasvervanger in het koude seizoen moet dienen en dus in de eerste plaats bedoeld is om je warm te houden, kies je beter een produkt van katoen. Deze zijn vooral bekend om hun warmte-vasthoudende functie. De trenchcoat moet je goed staan, vooral met een gesloten gesp, en de lengte moet meer op je enkels gericht zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Omdat trenchcoats een veelzijdig kledingstuk zijn, is het allesbehalve gemakkelijk om de mogelijke toepassingsgebieden te kennen. Daarom willen we nu de belangrijkste vragen over de veelzijdigheid en verzorging van trenchcoats beantwoorden.

In welke stijlen zijn trenchcoats voor mannen verkrijgbaar?

Zoals je bij de koopcriteria al gemerkt hebt, zijn er heel verschillende varianten van trenchcoats, bijvoorbeeld qua materiaal of kleur. De voornaamste stijlen van trenchcoats zijn in het algemeen de volgende

 • Klassiek: Dit is het duurdere type van de trenchcoat. Het wordt gekenmerkt door sobere kleuren als beige of antraciet en door discrete riemen en knoopelementen. De gebruikte stoffen zijn uitsluitend gabardine of katoen. Met deze stijl kun je zowel in de werkomgeving als bij feestelijke privé-gelegenheden een fraai figuur slaan.
 • Modern: Deze stijl beschrijft nieuwe interpretaties van trenchcoats waarmee je veel aandacht kunt trekken. Dit komt omdat de keuze van de stof veel experimenteler is, zo wordt bijvoorbeeld vaak leer gebruikt. Er zijn ook minder strenge kleurvoorschriften, en in principe kan alles.
 • Casual: Als je je trenchcoat graag draagt in je vrije tijd en bij elke outfit, hoe casual samengesteld ook, dan is dit de stijl voor jou. De stoffen zijn variabel, de gesp van de riem is altijd open en de snit is extreem wijd. De casual stijl gaat dan ook bijzonder goed samen met oversized outfits.

Deze drie stijlen vormen een ruwe indeling die als een heel goede leidraad kan dienen. Zeker, bij moderne en casual stijlen is het ook mogelijk om afzonderlijke outfits te combineren. In de gebieden waar klassieke trenchcoats gebruikt worden, daarentegen, moet je voorzichtig zijn met experimenteren.

Hoe verzorg en reinig ik mijn heren trenchcoat?

De reiniging van je trenchcoat hangt in hoge mate af van het materiaal van het produkt. Leren modellen zijn het gemakkelijkst schoon te maken, want het meeste vuil kan met een natte doek verwijderd worden. Een model van leer kun je het beste verzorgen met een speciale verzorgingscrème voor het materiaal. Dit voorkomt dat het ook na lange tijd poreus wordt.

Katoenen trenchcoats zijn ook betrekkelijk gemakkelijk te onderhouden. Ze kunnen zonder problemen in je eigen wasmachine gewassen worden, mits je de wasvoorschriften volgt. Er moet op gelet worden of de trenchcoat door de fabrikant geïmpregneerd is, d.w.z. of hij met behulp van een chemische laag waterafstotend gemaakt is. Als dit het geval is, moet het proces herhaald worden na reiniging met een impregneerspray.

Gabardine is veruit het duurste alternatief voor trenchcoats en vereist daarom speciale verzorging. Deze producten mogen in geen geval in de wasmachine gewassen worden, maar moeten naar een professionele reiniger gestuurd worden. Ook hier moet de impregnering van het product na het schoonmaken ververst worden.

Stylingtips voor trenchcoats voor mannen: Zo krijg je de perfecte trenchcoat look

Het dragen van een trenchcoat is modieus elegant. Door zowel de riem als andere accessoires te gebruiken, krijg je een hoogstaande en stijlvolle totaaluitstraling. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet om je trenchcoat look te perfectioneren.

 • Bijpassende schoenen: Met bijpassende schoenen kun je de stijl van je trenchcoat nog meer benadrukken. Moderne, effen gekleurde sneakers passen daarom vooral bij casual stijlen, terwijl meer verfijnde stijlen zoals suiteschoenen goed samengaan met klassieke stijlen.
 • Riem: Een belangrijke regel is allereerst dat de knopen van de trenchcoat nooit gesloten mogen zijn. Als je in koudere omgevingen bent, kun je de jas sluiten met de aangehechte riem. Dit ziet er bijzonder stijlvol uit in de vorm van een eenvoudige knoop.
 • Sjaal: Vooral bij langere trenchcoats geeft een open sjaal je extra omvang. Maar ook als hij gesloten is, kan hij elegantie toevoegen aan het totaalbeeld. Vooral eenkleurige sjaals in contrasterende kleuren van de jas zorgen voor een harmonieuze uitstraling.
 • Hoed: Met een hoed geef je je expressie een unieke stijl. In combinatie met de trenchcoat geeft hij je een sublieme uitstraling die enigszins doet denken aan agenten of commissarissen.

Over het geheel genomen heb je veel keus bij het perfectioneren van je trenchcoat look, want de modellen worden aangeboden in één kleur en met een snit die gemakkelijk gecombineerd kan worden. Probeer ze dus gerust uit en ontdek je heel eigen stijl.

Samenvatting

Het kiezen van een trenchcoat is allesbehalve gemakkelijk. Geen wonder, want met zo veel modellen en gebruiksmogelijkheden zou je meteen verschillende jassen willen uitproberen. Maar nu weet je welke criteria je moet gebruiken om de perfecte jas voor je behoeften te vinden.

Van het materiaal tot de kleuren, je hebt de mogelijkheid de jas tot in de hoogste mate aan je voorkeuren aan te passen. In elk geval heb je al gewonnen wat mode betreft. Want trenchcoats geven je als man een stijlvolle uitdrukking en kunnen heel goed gecombineerd worden met verschillende accessoires.

Surces: unsplash & 123rfo

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies