Closeup on sports woman training using vibration power plate
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Trilplaten worden steeds populairder. Sporten met een trilplaat kan je helpen om goed en snel in vorm te raken. Je hele lichaam trilt waardoor je op een efficiënte manier aan je fitness-oefingen werkt. Om de trilplaat op een veilige en gezonde manier te gebruiken, is het nodig om een aantal voorzorgsmaatregelen te volgen. Op die manier voorkom je blessures en zul je optimaal genieten van de voordelen die het apparaat biedt.

Oorspronkelijk werden trilplaten in de voormalige Sovjetunie gebruikt, om de fysieke mogelijkheden van astronauten in situaties van gebrek aan zwaartekracht te verbeteren. Nu is het apparaat vooral populair onder fitness-fans die aan hun figuur willen werken. In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om de trilplaat te vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Een trilplaat helpt je gezonder te worden en in vorm te blijven, zonder grote inspanningen te hoeven leveren.
 • Het gebruik van een trilplaat is geen vervanging voor lichaamsbeweging. Het is het beste om het gebruik van de plaat te combineren met voldoende beweging en een gezond voedingspatroon.
 • Langdurige of te intense sessies kunnen ongemak, pijn of vermoeidheid veroorzaken.
 • Als je een trilplaat wilt kopen is het van belang om onder andere op de capaciteit van de motor, de programma’s en de veiligheid van het apparaat te letten.

Onze selectie: Beste Trilplaat

Shopgids: Alles wat je moet weten over trilplaten

Als je een trilplaat wilt kopen, is het handig om goed te weten wat de belangrijkste eigenschappen en voordelen van dit apparaat zijn. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen die door kopers over dit product gesteld worden. Zo zul je ontdekken wat een trilplaat precies is, waar je het apparaat voor kunt gebruiken en welk model het beste bij je behoeften past.

close up of women legs exercising with steppers in gym

Een trilplaat helpt je om in vorm te blijven.
(Bron: Auremar: 85354934/ 123rf.com)

Wat is een trilplaat precies?

Een trilplaat is een fitnesstoestel dat helpt om in vorm te blijven. De trillingen brengen het lichaam uit balans, waardoor het lichaam reageert om de balans te herstellen. Dit leidt tot krachttoename en gezondheidsbevorderende effecten. Dit alles bereik je zonder heel veel moeite te hoeven doen en in een relatief korte periode.

Een trilplaat kan echter nooit lichaamsbeweging vervangen. Het apparaat is vooral een hulpmiddel en een aanvullende tool voor bij een training met voldoende beweging, zoals lopen op een loopband, en een gezond voedingspatroon. Trilplaten helpen bij een verbeterde bloedsomloop en om de spieren te stimuleren. Een excessief gebruik kan echter nadelige gevolgen hebben.

Hoe moet je een trilplaat gebruiken?

Met een trilplaat train je moeiteloos al je spieren zonder kraakbeen en pezen te overbelasten. We raden aan om voordat je de trilplaat gebruikt, een warming-up van enkele minuten te doen. Hiermee verbeter je de bloedstroom en warm je je gewrichten en spieren op. Daarna kun je de sessie op de trilplaat starten.

Je kunt een trilplaat op ieder moment van de dag gebruiken, zoals bijvoorbeeld na een training. Je begint simpelweg door het gekozen lichaamsdeel op de plaat te plaatsen en de intensiteit in te stellen. Afhankelijk van het gebied waar je aan wilt werken, moet je de snelheid en tijd van de oefening instellen, evenals de positie op de plaat.

Welke soorten trilplaten zijn er?

Afhankelijk van de training die je wilt volgen of het soort revalidatie dat je nodig hebt, moet je kiezen voor een specifiek type trilplatform. Hetzelfde geldt als je het bord vooral gebruikt om er beter uit te komen te zien. In de volgende tabel zie je de 3 hoofdtypen en hun belangrijkste kenmerken:

Kenmerk Verticaal Schommelend Multidirectioneel
Beweging Beweegt omhoog en omlaag. Voert 2 bewegingen tegelijkertijd uit: van boven naar beneden en van links naar rechts. Kan tegelijkertijd in alle richtingen bewegen: van boven naar beneden, van links naar rechts en van voor naar achter.
Effect op de spieren Ontspannen van spiergroepen. Optimaliseert de gewrichten en stimuleert de spieren. Uitstekend voor het trainen van spieren.
Andere voordelen Verbetert de bloedsomloop en het metabolisme. Biedt bot-, vaat-, hormonale en esthetische voordelen. Bevordert het functioneren van vaten en versterkt botweefsel.
Frequentie (in Hertz) Werkt met een frequentie tussen de 25 Hz en 50 Hz. De frequentie varieert tussen de 18 HZ en 26 Hz. Heeft een frequentie tussen de 30 Hz en 45 Hz.

Welke training moet je met een trilplaat volgen?

Dit verschilt per persoon. Het hangt er helemaal van af wat je doel is. Als je wilt afvallen zul je bijvoorbeeld een ander soort training moeten volgen dan wanneer je het apparaat vooral voor revalidatie gebruikt. Ook ligt het aan je lichaamsbouw en conditie. Toch kunnen we over het algemeen de volgende richtlijnen stellen:

 • Frequentie: Als vuistregel geldt dat de trillingsfrequentie tussen de 30 Hz en 50 Hz moet liggen. Als je een bepaalde training volgt of nieuw bent in de wereld van de trilplaten, kan het raadzaam zijn om een apparaat te kiezen dat een kleiner vermogen heeft.
 • Duur: Elke serie die je doet, mag niet langer dan een minuut duren. Het dagelijkse gebruik mag ook niet buitensporig zijn en niet langer dan 15 minuten duren. Het is zelfs noodzakelijk om tussen elk gebruik een rustdag in te lassen, zodat de spieren kunnen herstellen.

Hoe val je met een trilplaat af, of bouw je spieren op?

Als je wilt afvallen, kan een trilplaat je hierbij helpen. Wel willen we hierbij benadrukken dat een trilplaat een ondersteunend apparaat is waarmee je nooit een training met voldoende lichaamsbeweging kunt vervangen. Het werk dat je op een trilplaat doet moet daarom altijd gepaard gaan met voldoende beweging en een gezond voedingspatroon. Het wordt bovendien afgeraden om meer dan 3 sessies per week te doen, die niet langer dan een kwartier duren.

Als je graag je spiermassa wilt vergroten of meer in vorm wilt komen, moet de trillingsfrequentie hoger liggen. Er vinden dan chemische reacties in het metabolisme plaats, waardoor je sneller vet verbrandt en meer spieren opbouwt.

Handsome man smiling at camera beside treadmills at the gym

Het gebruik van een trilplaat is veilig en gezond, mits je het apparaat op de juiste manier gebruikt en in perfecte gezondheid verkeert.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 32130537/ 123rf.com)

Wanneer moet je voorzichtig zijn met het gebruik van een trilplaat?

Het gebruik van een trilplaat is niet gevaarlijk, mits je het apparaat op de juiste manier gebruikt en in perfecte gezondheid verkeert. Als je de plaat overmatig gebruikt, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van blessures. Maar wees gerust, met een verantwoorde houding hoef je je geen zorgen te maken. Als je last hebt van een van de onderstaande situaties, raden we aan het apparaat niet, of onder toeziend oog van een arts te gebruiken:

 • Zwangerschap
 • Trombose
 • Vaatziekten
 • Epilepsie
 • Tumoren
 • Ernstige diabetes
 • Epilepsie
 • Kunstmatige prothesen
 • Sommige gevallen van hernia’s
 • Ernstige migraine
 • Recente littekens na chirurgische ingrepen
 • Recent laten plaatsen van spiraaltje of metalen platen in het lichaam
 • Acute ziekten en ontstekingsprocessen
 • Zwakke plekken in het netvlies

Wie zijn de bekendste fabrikanten van trilplaten?

Zoals we eerder al opmerkten, zijn trilplaten eigenlijk pas recent echt populair geworden. Pas aan het einde van de vorige eeuw begonnen fabrikanten te experimenteren met de technologie. In eerste instantie werden de apparaten vooral ontworpen voor het gebruik in ruimtemissies. Fabrikanten van sport- of fitnessapparatuur hebben de nodige kennis overgenomen en gebruikt in hun eigen projecten.

Onder de meest prominente bedrijven valt het Duitse merk Skandika, wereldleider in materialen voor kamperen, wandelen en extreme sporten. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe apparaten en zo de productie naar een zeer hoog niveau weten te brengen. Andere populaire merken zijn Bluefin Fitness en Sportstech.

Fitness Workout in Gym

Welke trilplaat het beste bij je past, hangt voor een groot gedeelte af van de training die je wilt volgen.
(Bron: Giorgiorossi73: 85366282/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een trilplaat wilt kopen, is het handig om op een aantal belangrijke criteria te letten. Op deze manier ben je er zeker van dat je het model kiest dat aan al je vereisten voldoet. We raden je aan om niet alleen te kijken naar het soort training dat je volgt, maar bijvoorbeeld ook naar het vermogen van de motor, de afmetingen, de frequentie en de veiligheid van het apparaat. Dit laatste is cruciaal om gezondheidsproblemen of letsel te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een trilplaat:

Training

De keuze voor een bepaald model hangt in grote mate van de training die je volgt af, hoewel de meeste trilplaten verschillende trainingssessies bieden. Vergeet ook niet om naar de trillingsfrequentie en de duur van elke sessie te kijken. Zo voorkom je dat je gezondheid in gevaar komt.

Als je op zoek bent naar een trilplaat die je kan helpen bij een revalidatie of bij afvallen, kun je het beste wedden op apparaten met een oscillerend systeem. Er zijn gelukkig veel modellen op de markt die deze functies bieden.

Smiling woman at gym relaxing on exercise bench

Als je spiermassa wilt opbouwen, raden we aan om voor een trilplaat met een verticale trilrichting te kiezen.
(Bron: Andrea De Martin: 95926595/ 123rf.com)

Programma’s

Trilplaten hebben bepaalde programma’s die vooraf zijn ingesteld, zodat je eenvoudig oefeningen kunt uitvoeren die overeenkomen met bepaalde trainingsdoeleinden. In veel gevallen kun je bovendien handmatig je eigen persoonlijke programma aan deze programma’s toevoegen.

Op die manier kun je iedere keer dat je het apparaat gebruikt het programma en het niveau kiezen zoals jij dat wilt. De vaste programma’s helpen om tijd te besparen en te voorkomen dat je iedere keer zelf moet bepalen wat je nodig hebt, waardoor het risico op fouten wordt verkleind.

Afmetingen

Het is belangrijk dat de plaat zelf breed genoeg is, zodat je verschillende oefeningen kunt doen. Maar de trilplaat moet ook zonder veel moeite kunnen worden verplaatst en worden opgeslagen zonder teveel ruimte in te nemen. Een fundamenteel aspect is bovendien dat het apparaat voldoende capaciteit heeft om je gewicht te kunnen tillen. De meeste apparaten kunnen een gewicht tot 100 kilo dragen, hoewel er ook apparaten met een groter vermogen zijn.

Motor

Ook het vermogen van de motor van een trilplaat is erg belangrijk. De capaciteit moet voldoende zijn om je gewicht en de intensiteit van de oefeningen aan te kunnen. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat het apparaat oververhit raakt. Het vermogen moet minimaal 200 watt zijn. Echter, als je erg zwaar bent of het apparaat voor een lange tijd wilt blijven gebruiken, raden we aan om voor een groter vermogen te kiezen.

Frequentie

Elke trilling per seconde is gelijk aan 1 Hz. Als het vibrerende platform een vermogen van 35 Hz heeft, genereert het apparaat elke minuut 2.100 Hz (35 Hz x 60 seconden), wat overeenkomt met 2.100 stappen, oftewel meer dan 1 kilometer. Met deze frequentie zul je in zeer korte tijd en bijna moeiteloos goede resultaten krijgen.

Veel hogere snelheden worden niet geadviseerd en leveren gevaar op voor blessures. De optimale frequentie is gemiddeld rond de 25 Hz, maar kan per individu verschillen. Zorg er daarom voor dat de machine ten minste deze snelheid kan bereiken. Het is verder belangrijk dat de trillingen over de gehele plaat worden verdeeld.

Veiligheid

Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet nodig om over de veiligheid van een trilplaat te spreken, aangezien het een apparaat is dat niet zo groot is en dat weinig inspanning vereist. Toch is de veiligheid van het apparaat erg belangrijk. Als je de machine namelijk niet op de juiste manier gebruikt, breng je je gezondheid in gevaar en is er kans op ongelukken en blessures.

De plaat moet zo breed mogelijk zijn. Belangrijk is bovendien dat de trilplaat van anti-slip en stevig materiaal is gemaakt. Verstelbare banden zorgen voor comfort en een goede houding. Dit alles zal je helpen het apparaat op een veilige en comfortabele manier te gebruiken.

Wist je dat de beste tijd om te trainen ’s avonds is? Dit is het moment wanneer ons lichaam alle voedingsstoffen die het gedurende de dag heeft geconsumeerd, heeft geassimileerd en dus de meeste energie bereikt.

Samenvatting

Met een trilplaat werk je op een dubbel-efficiënte manier aan je fitnessoefeningen. Trilplaten zijn zeer eenvoudig te gebruiken machines waarmee je je hele lichaam traint. Maar pas op, het gebruik van een trilplaat vervangt niet de nodige lichaamsbeweging. Het is het beste om het gebruik van de plaat te combineren met een training met voldoende beweging en een gezond voedingspatroon.

Er zijn veel verschillende soorten trilplaten op de markt verkrijgbaar. Het is het beste om te zoeken naar het model dat het beste bij je behoeften past. Als je een trilplaat koopt is het essentieel om naar een aantal belangrijke aankoopcriteria te kijken. Je vindt de criteria in deze shopgids.

Vond je onze shopgids over trilplaten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media. We zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Citalliance: 122822377/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies